Κέρδη και ζημιές από ένα γκολ που ακόμη… στοιχειώνει! (vid)

Κέρδη και ζημιές από ένα γκολ που ακόμη… στοιχειώνει! (vid)

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για το πιο πολυσυζητημένο γκολ της τελευταίας δεκαετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το γκολ που άνοιξε πολλές «πληγές» στα σωθικά του ΠΑΟΚ, αλλά και το δρόμο για την κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος και δύο κυπέλλων στη σειρά…
Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Ο Νέτο Γκουερίνο το 1976 πέτυχε ένα γκολ-πρωτάθλημα στο 89ο λεπτό του ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο Φερνάντο Βαρέλα, σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, πετύχαινε ένα γκολ-πρωτάθλημα, στην ίδια εστία, με τον ίδιο αντίπαλο, στο ίδιο λεπτό. Με μια τεράστια διαφορά. Σε αντίθεση μ’ αυτό του Γκουερίνο, μέτρησε, ακυρώθηκε, ξανά μέτρησε (στα αποδυτήρια) και τελικά κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες, ότι δεν έπρεπε να μετρήσει! Μύλος…

Με το ημερολόγιο να δείχνει «11 Μαρτίου», η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν έτοιμη να πετύχει την 11η νίκη, σε 11 εντός έδρας αγώνες, θα μπορούσαν να είναι 12 σε ισάριθμους αγώνες, αν είχε γίνει το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, που δεν έγινε εξαιτίας ενός ρολού χαρτιού, το οποίο είχε χτυπήσει τον Όσκαρ Γκαρθία.

Ακολούθησε η απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης, που ως όφειλε την εξέδωσε πριν από την αναμέτρηση των δυο Δικεφάλων, αλλά την ανακοίνωσε με μεγάλη καθυστέρηση και έδωσε το δικαίωμα στην ΑΕΚ να φωνάζει. Το δεύτερο ντέρμπι στη σειρά θα γινόταν με κόσμο, ο Ολυμπιακός κέρδιζε το ματς στα χαρτιά, χωρίς όμως να επιβληθεί αφαίρεση βαθμών στον ΠΑΟΚ, καθώς η αναμέτρηση δεν διεκόπη, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Διαιτητής είχε οριστεί ο Γιώργος Κομίνης. Αν και διεθνής, ο γεννημένος στα Ιωάννινα ρέφερι έχασε τα αβγά και τα πασχάλια στη φάση του 89ου λεπτού. Μια φάση, ένα γκολ το οποίο από τότε μέχρι και σήμερα μας στοιχειώνει. Ένα γκολ το οποίο οι «ασπρόμαυροι» συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι κανονικό.

Ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Βαρέλα κέρδισε κατά κράτος όλους τους αντιπάλους στον αέρα και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα συστημένη προς τα δίχτυα της εστίας του Μπάρκα. Ο Μαουρίσιο κάνει μια και μοναδική κίνηση. Πηδάει με στόχο να αποφύγει την μπάλα και όχι να παίξει την μπάλα, ενώ βρίσκεται πίσω από τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ και δεν εμποδίζει την προσπάθεια του να την μπλοκάρει ή να την απομακρύνει. Στην συγκεκριμένη φάση η άμυνα και ο Μπάρκας, δηλαδή ο τερματοφύλακας, είναι νικημένοι, καμία επαφή με την μπάλα ο παίκτης του ΠΑΟΚ (Μαουρίσιο) που είναι πίσω από τον τερματοφύλακα.

Θα συμφωνήσετε πως από τότε έχετε δει να μπαίνουν και να μετρούν πολλά πανομοιότυπα γκολ. Με τη χρήση του VAR, που έχει μπει στις ζωές μας, ενδεχομένως, το γκολ του Βαρέλα να είχε μετρήσει, καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις του παθητικού οφσάιντ. Πρόσφατα στον αγώνα Ολυμπιακός-Αϊντχόφεν (4-2), ο Ζάχαβι ισοφάρισε για την ολλανδική ομάδα, την ώρα που ο Μάλεν (όντας σε θέση οφσάιντ) ήταν στην πορεία της μπάλας, κάνοντας κίνηση για να την αποφύγει, αλλά και να μην επηρεάσει το οπτικό πεδίο του Σα. Το γκολ μέτρησε κανονικά και με την επικύρωση από το VAR.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ φεύγουν προς το πέταλο της Θύρας 4 που είχε πάρει φωτιά. Ένα γήπεδο πανηγύριζε έξαλλα ένα γκολ-πρωτάθλημα. Ο Μπάρκας έχει μείνει αποσβολωμένος στο χορτάρι να κοιτάζει το άγνωστο. Ο διαιτητής δείχνει με την χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του προς την σέντρα και ο βοηθός Ποντίκης αρχίζει να τρέχει προς εκείνη την κατεύθυνση. Μέχρι που σταματά. Οι παίκτες της ΑΕΚ, με πρώτο τον Λαμπρόπουλο, πέφτουν πάνω του και του ζητούν να υποδείξει οφσάιντ.

Ο Κομίνης αλλάζει την απόφαση και το γκολ μετατρέπεται σε… οφσάιντ. Σε φάση ως μη γενόμενη μ’ άλλα λόγια! Νομίζετε…Δυστυχώς τα τραγελαφικά καμώματα της συγκεκριμένης ομάδας διαιτησίας δεν σταμάτησαν εκεί. Συνεχίστηκαν στα αποδυτήρια, όπου ο Έλληνας ρέφερι καλεί μετά από μια ώρα τις ομάδες να βγουν στο γήπεδο, αλλά η ΑΕΚ αρνείται να το πράξει, επικαλούμενη κλίμα τρομοκρατίας στην Τούμπα από μια φωτογραφία που είχαν δει στα αποδυτήρια και έδειχνε τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είχε εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο την ώρα της διακοπής, να «φοράει» στη ζώνη του παντελονιού του το προσωπικό του περίστροφο.

Σε χρόνο «dt» το συγκεκριμένο «κλικ» κάνει «το γύρο του κόσμου». Γίνεται viral. Πρώτη είδηση. Ένας (ένοπλος) πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας πάντα «πουλάει». Ο Σαββίδης αντιλαμβάνεται τον ντόρο και τη δύναμη της εικόνας. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον αγωνιστικό χώρο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν», αναφέρει την επομένη μέρα στη γραπτή δήλωση συγνώμης.

Ο Κομίνης κλεισμένος στα αποδυτήρια συμπληρώνει το «φύλλο αγώνα» γράφοντας ότι είχε μετρήσει ως κανονικό το γκολ του Βαρέλα και η αναμέτρηση είχε διακοπεί με τον ΠΑΟΚ να προηγείται 1-0! Κανονικό σόου, όχι ιμιτασιόν…

Η τύχη της αναμέτρησης και ουσιαστικά του πρωταθλήματος κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Στις 29 Μαρτίου του 2018 το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο του ελληνικού πρωταθλήματος αποφάσισε: να κερδίσει η ΑΕΚ το ματς στα χαρτιά (0-3), από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από το εκείνο το πρωτάθλημα και άλλοι δυο από το επόμενο, η Τούμπα «έκλεισε» για τρεις αγωνιστικές, ενώ στον Ιβάν Σαββίδη επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης παρουσίας στα ελληνικά γήπεδα για τρία χρόνια.

Παρεμπιπτόντως, ο ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ υπάκουσε στην τιμωρία, δεν παρακολούθησε ζωντανά ούτε έναν αγώνα της ομάδας του εντός των συνόρων όλη αυτή την τριετία. Μια τιμωρία που σε τρεις εβδομάδες θα λήξει.

Εκείνο το ανοιξιάτικο βράδυ του ’18 ο ΠΑΟΚτσής «έκλαψε», αισθάνθηκε για πολλοστή φορά την αδικία στο πετσί του, ο μόνος που έδειχνε αποφασισμένος να μην αλλάξει στάση και άποψη ήταν ο Ιβάν Σαββίδης. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια», είχε πει και τους επόμενους μήνες έκανε τα λόγια του πραγματικότητα, καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που πρωτοστάτησε για να έρθουν ξένοι διαιτητές στο πρωτάθλημα και να μπει πιο γρήγορα το VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εκείνο το ανοιξιάτικο βράδυ ο οργανισμός του ΠΑΟΚ σφυρηλατήθηκε από την απώλεια ενός πρωταθλήματος στις δικαστικές αίθουσες. Έδωσε όρκο τιμής να απαντήσει στο γήπεδο: «70 βαθμοί στα γήπεδα και ένα παιχνίδι λιγότερο», είχε γράψει με νόημα στο φινάλε εκείνης της σεζόν.

Όντως, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε πράξη όλα όσα ορκίστηκε εκείνο το βράδυ. Αποκατέστησε την τάξη στα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων, αρχίζοντας από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που ακολούθησε δύο μήνες αργότερα στο ΟΑΚΑ. Η εμφάνιση του ήταν καθηλωτική και με τα γκολ των Βιεϊρίνια-Πέλκα επικράτησε εύκολα με 2-0.

Η συνέχεια; Ακόμη καλύτερη! Την επόμενη χρονιά δεν έχασε από την Ένωση (μέσα-έξω) αλλά και κάποια άλλη ομάδα που βρέθηκε στο διάβα του. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε δίχως ήττα το Πρωτάθλημα Ελλάδας ύστερα από 34 ολόκληρα χρόνια και όταν για τρίτη σερί χρονιά συναντήθηκε με την ΑΕΚ, στον τελικό του Κυπέλλου, το Μάιο του 2019, δεν είχε κανένα πρόβλημα να την κερδίσει ξανά (1-0 με γκολ του Άκπομ) μέσα στο «σπίτι» της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.