ΑΕΚ: Επιστροφή στην κανονικότητα, επιστροφή στις νίκες...

ΑΕΚ: Επιστροφή στην κανονικότητα, επιστροφή στις νίκες...

ΑΕΚ: Επιστροφή στην κανονικότητα, επιστροφή στις νίκες...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τη νίκη της Ένωσης με τον Απόλλωνα Σμύρνης και εστιάζει στα πρόσωπα αυτής, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνέχεια και συνέπεια και έχει υστερόγραφα.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Είναι πάντα όμορφο να ξυπνάς και να 'χεις την ''υποχρέωση'' να γράψεις για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα έπειτα από αναμέτρηση της ΑΕΚ. Βασικά είναι το μοναδικό όμορφο πράγμα να πρέπει να εστιάσεις στην ανάλυση των θετικών στοιχείων που είδαμε σε έναν αγώνα που η Ένωση επικράτησε έχοντας μάλιστα σε μεγάλο μέρος αυτού (σ.σ.: του αγώνα) καλή εικόνα... Το ποδοσφαιρικά «ανώμαλο» είναι να υπάρχουν περισσότερο από ένα με δυο προβληματικά ματς σερί για ένα club όπως είναι η ΑΕΚ. Τότε η εσωστρέφεια γιγαντώνεται και η απογοήτευση μεγαλώνουν...

Είναι και τέτοιος... πλανήτης ο «κιτρινόμαυρος». Κι εγώ μάλλον σ' αυτή την κατηγορία ανήκω. Είναι στο dna μας... Λίγο παραπάνω γκρίνια, λίγο επιπλέον μουρμούρα, μπόλικη «μιζέρια» και ζωή στην... υπερβολή της για τα τρία πιο όμορφα γράμματα της ζωής μας. Τα ζούμε όλα στο φουλ μαζί – δίπλα Της... Δεν γίνεται να αλλάξουμε τώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το δουλέψουμε και να το προσπαθούμε. Όχι μόνο για τη ψυχική μας υγεία αλλά και για την ΑΕΚ.

Τα γράφω για να τα... διαβάζω κι εγώ (είναι αυτό που λέμε: τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος, ε κάπως έτσι) διότι όπως σημειώνω παραπάνω στην ίδια κατηγορία είμαι κι εγώ... Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν αξιώνουμε και υπερβολικά πράγματα. Να δούμε τα κανονικά να συμβαίνουν και ότι έρθει να το αξιολογήσουμε αποκλειστικά βάση της εικόνας στην εκάστοτε αναμέτρηση. Τις ποδοσφαιρικά ανώμαλες αποφάσεις δεν γίνεται να τις προσπερνάω εύκολα πλέον και δη όταν συμβαίνουν από ανθρώπους που γνωρίζουν την ομάδα και τις αξιώσεις του οπαδού – φίλου της ομάδας.

Τέλος πάντων ας προχωρήσουμε παρακάτω και να εστιάσουμε στο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης και κύρια την επόμενη μέρα αυτού του ματς που αποτελεί υποχρέωση για όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα (ειδικότερα τον Χιμένεθ και τους συνεργάτες του). Προσοχή μην παρεξηγηθώ δεν είναι μια αναμέτρηση αυτή με αντίπαλο τους «γείτονές» μας η οποία μας οδηγεί σε ασφαλή αγωνιστικά συμπεράσματα. Σε καμία περίπτωση... Αντιθέτως ίσως να πρέπει να ΜΗΝ παραμυθιαστεί κανείς. Όμως υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν συγκεκριμένα πράγματα για το παιχνίδι της ΑΕΚ.

Έγιναν τα κανονικά, κέρδισε εύκολα!

Το γεγονός ότι ο αντίπαλος και η απουσία κίνητρου ουσιαστικά όντως δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Όμως υπάρχουν στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε ένα – δυο πραγματάκια στο αγωνιστικό! Όπως για παράδειγμα ότι όταν κάνεις τα κανονικά ήρθε μια εύκολη νίκη με ποδόσφαιρο τέτοιο που αρέσει στον ΑΕΚτζή να βλέπει και σωστά το απαιτεί (ειδικά με τέτοιους αντιπάλους). Δεν είναι θαρρώ υπερβολή να το υπογραμμίσουμε αυτό, αντίθετα, εκτιμώ ότι είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε...

Επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα για την ΑΕΚ σε επίπεδο τακτικής προσέγγισης και τοποθέτησης των ποδοσφαιριστών, που είχε σαν αποτέλεσμα, επιστροφή (και) στις νίκες έπειτα από δυο ανεπιτυχή αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, δυο ισοπαλίες (με Παναθηναϊκό και Αστέρα Τρίπολης). Κάτι που οφείλει κανείς να το δει, να το διαπιστώσει και κύρια να το εμπεδώσει για να μην χαλάει το μυαλό του με προσπάθειες να... βαφτιστεί το «ψάρι» σε «κρέας». Είμαι απόλυτα της άποψης: κάνε τα κανονικά, βάλε τους παίκτες που έχεις στις θέσεις τους (οι απουσίες δεν αλλάζουν αν τους... ανακατέψεις, οι ίδιες είναι) και προχώρα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δυσκολεύουν τη ζωή τους οι προπονητές και το κάνουν ΟΛΟΙ! Μεταθέτουν παίκτες γιατί μπορούν έστω να ανταποκριθούν καλά σε μια (σ.σ.: θέση) που δεν τους ταιριάζει γιατί δεν τους αρέσει αυτός που έχουν να χρησιμοποιήσουν και όλο μαζί το... ανακάτεμα προκαλεί ένα άσχημο (στις καλύτερες των περιπτώσεων μέτριο) συνολικό αποτέλεσμα. Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας απολύτος λόγος να συμβαίνει αυτό. Σίγουρα οι άνθρωποι ψάχνουν το καλύτερο δυνατό και το κατανοώ. Αυτό που δεν καταλαβαίνω και δεν δικαιολογώ είναι ότι όταν το βλέπεις ότι δεν τραβάει το... έργο, γιατί επιμένεις ρε man; Γιατί;

Σώνει και ντε να σου βγει; Η ΑΕΚ και ο Ισπανός τεχνικός έκανε τα κανονικά με τον Απόλλωνα έχοντας 9 απουσίες συνολικά εκ των οποίων βασικές επιλογές οι περισσότεροι (σ.σ.: Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Κρίστισιτς, Γαλανόπουλος, Τάνκοβιτς, Ολιβέιρα για παράδειγμα). Όμως δεν φάνηκε λεπτό αυτό στο ματς πλην της στιγμής που αποφάσισε να το γυρίσει σε 3-4-3 που ΚΑΛΑ το έκανε να το δει λίγο και στην πράξη (και να εμπεδώσει ότι θέλει μπόλικη δουλειά για να το παίξει και ας το αφήσει για φέτος καλύτερα).

Το 4-2-3-1 και τα δυνατά άκρα της...

Επιστροφή λοιπόν στο 4-2-3-1 για την ΑΕΚ που έχει λειτουργήσει πολύ καλά σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Όπως καλά έχει δουλέψει και το 4-3-3 με ειδικές συνθήκες και επιλογές σε παιχνίδια όπως αυτό με τον Άρη εκτός και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα... Αλλά δεν γίνεται σε αναμετρήσεις με ομάδες όπως ο Απόλλωνας Σμύρνης, ο Βόλος, η Λαμία, η ΑΕΛ, ο ΟΦΗ, ο Παναιτωλικός, ο ΠΑΣ και ακόμη και ο Άρης εντός, να μην επιλέγεις να παίζεις με 4-2-3-1 που σου ταιριάζει και μπορούν οι ποδοσφαιριστές σου να το εξυπηρετήσουν καλύτερα για να πάρουν τη νίκη.

Διότι όπως διαπιστώνουμε και έχουμε εμπεδώσει (για την ακρίβεια) η δύναμη της ΑΕΚ φέτος (κάτι που σημειώναμε από το καλοκαίρι όταν υπογραμμίζαμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόστερ μεσοεπιθετικά) είναι από τη μέση και μπροστά. Ειδικότερα στα άκρα της με τις προσθήκες του κορυφαίου εξτρέμ του πρωταθλήματος, τον Λιβάι Γκαρσία και του Μουαμέρ Τάνκοβιτς. Μαζί με αυτούς υπάρχει ο Αλμπάνης (και ο Μαχαίρας) μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που μπορεί να δώσει πολλά και το κάνει όταν τον πιστεύει ο προπονητής και η ομάδα, ενώ έχει δυο ισάξια φορ: Ολιβέιρα – Ανσαριφάρντ.

Μη ξεχνάμε πως πίσω απ' αυτούς υπήρχε Λιβάια (αναφέρομαι για το καλοκαίρι που σωστά σημειώναμε ότι έγινε ουσιαστική αναβάθμιση) και εξακολουθεί να υπάρχει Μάνταλος. Όποτε επιλέγει η ΑΕΚ να αξιοποιήσει τα... φτερά της κάνει καλά (το λιγότερο) ματς. Όχι όμως με το να βάζουμε στόπερ για δεξί μπακ και να χάνουμε έτσι και τη δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης του βαρύ όπλου που λέγεται Γκαρσία! Δεν είναι δυνατόν να μεταδίδουμε από μόνοι μας, εκ των έσω, φόβο στην ομάδα και στους παίκτες. Γι' αυτό σημειώνω και παραπάνω: παίξε μ' αυτούς που έχεις, δεν θα σου πει κανείς τίποτα, δεν ευθύνεσαι εσύ αν δεν έχουν καλύτερη επιλογή!

Το θέμα πλέον είναι να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια. Δεν μας έχει αποδείξει η ΑΕΚ ότι το 'χει αυτό φέτος... Το πιο σημαντικό κοινώς ζητούμενο δεν... Θα πρέπει να το βρει όμως διότι δεν θα 'χει αλλιώς ελπίδα για οτιδήποτε είτε στο μίνι πρωτάθλημα που πλησιάζει είτε στον θεσμό του Κυπέλλου... Στον Βόλο υπάρχει μία και μόνο υποχρέωση: νίκη και μάλιστα με συνέχεια στη σωστή ποδοσφαιρική λογική και τακτική για να προκύψει και συνέπεια πράξεων στο αγωνιστικό... Εννοείται πως δεν συνιστά επιτυχία ότι έπιασε η ομάδα τον Άρη στη δεύτερη θέση.

Υγ: Για μένα η χθεσινή μέρα ήταν ακόμη πιο όμορφη για την ΑΕΚ χάρη στην επιστροφή στα κοινά της, εκ των έσω τούτη τη φορά, ενός προσώπου που γνωρίζω καλά, εκτιμώ απεριόριστα, σέβομαι όσο ελάχιστους και πραγματικά αγαπώ. Αναφέρομαι στον Γιώργο Κοσμά ο οποίος ανέλαβε ως πρώτος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ομάδα της καρδιάς του. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει, δεν έχω καν υποψία αμφιβολίας, είναι δεδομένο ότι έχει πολλή δουλειά αλλά δεν θα ήθελε να ήταν διαφορετικά απ' όσο τον γνωρίζω, είναι η ψύχωσή του άλλωστε η δουλειά και δεν συμβιβάζεται με κάτι λιγότερο από το απόλυτο. Δεν είμαι αντικειμενικός αλλά σε ότι αφορά το κομμάτι δουλειά το ξέρω καλά, το έζησα και δεν υπάρχει καν λόγος αμφιβολίας για κανέναν... Πολύ ευχάριστα μαντάτα για την ΑΕΚ και δεν θα τελειώσουν εδώ!

Υγ2: Το πρώτο 90λεπτο του Νταντσένκο με την φανέλα της ΑΕΚ ήταν αναμφισβήτητα καλό. Τουλάχιστον καλό... Δεν γίνεται να κρίνουμε ουσιαστικά τον Ουκρανό δεξιό μπακ από ένα ματς, ούτε από πέντε δεν γίνεται, αλλά πόσο μάλλον από ένα 90λεπτο. Αλλά διάολε γιατί δεν έπαιζε τόσο καιρό με τραυματία τον Μπακάκη και ειδικά σε ματς όπως με Τρίπολη, με τον Βόλο, με Παναθηναϊκό εκτός (έστω σαν αλλαγή κι ενώ ο αντίπαλος ήταν κλεισμένος στο 80% του αγώνα στο... καβούκι του); Δεν μπορώ να καταλάβω! Μια χαρά ήταν με τον Απόλλωνα Σμύρνης (με πίεση ψυχολογική ενός παίκτη που βλέπει να ΜΗΝ επιλέγεται ούτε σαν αλλαγή ακόμη και στο ματς με τον Βόλο και να επιλέγεται ο Βασιλαντωνόπουλος) και ας είχε εντολή να είναι... βιδωμένος πίσω. Συμμετοχή ξανά σε γκολ (μετά το πέναλτι που είχε κερδίσει ο Γκαρσία με τον Βόλο από δική τους συνεργασία και το τέρμα του Αλμπάνη στην Λάρισα που προηγήθηκε σέντρα του Ουκρανού και λάθος απομάκρυνση της άμυνας) αφού στο δεύτερο τέρμα έχει κάνει εξαιρετική ντρίμπλα και γέμισμα στην περιοχή... Πίσω δεν έχασε τη θέση του, δεν επέτρεψε να δεχθεί φάση η ομάδα. Καλά τα πήγε και θα έπρεπε να ήταν μια ακόμη συμμετοχή του αυτή για να προσαρμόζεται και όχι το πρώτο 90λεπτο! Επίσης εφόσον δεν ξέρει καλά Αγγλικά και είναι δύσκολο γι' αυτόν ας του πάρουν δάσκαλο, αυτό κάνουν τα σοβαρά club, δεν μπορώ τις δικαιολογίες τις αστείες, ΔΕΝ ΤΙΣ ΜΠΟΡΩ... Κι αν στο κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας έχει θέματα όπως έχουν πει (σχετικοί και άσχετοι) γι' αυτό υπάρχει ο προπονητής και πληρώνεται, αν ήταν ο Ντάνι Άλβες δεν θα είχαμε ανάγκη να δουλευτεί και να βελτιωθεί και δεν θα 'χαμε ανάγκη από προπονητή γενικά... Μη ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε!

Υγ3: Διάβαζα σχόλια αναγνωστών και ΟΛΟΙ έλεγαν με λύσσα και μανία: πρέπει να καθιερωθεί το δίδυμο Σβάρνα – Λάτσι. Η εικόνα της ΑΕΚ με αυτούς τους δυο στο κέντρο της άμυνας, όποτε έχουν συνυπάρξει, ήταν πολύ καλή το λιγότερο... Ναι, συμφωνώ απόλυτα με τον κόσμο, πρέπει να καθιερωθούν και να μονιμοποιηθούν. Να μην ξαναδούμε τον καλύτερο αμυντικό στο ρόστερ τούτη τη στιγμή, τον Σβάρνα, δεξί μπακ ΠΟΤΕ. Χάνουμε τον καλύτερο από μια σημαντική θέση ΧΩΡΙΣ κανένα λόγο... Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία. Διότι με τον Νεντελτσιάρου θα κάψουμε και τον Λάτσι!

Υγ4: Με όσα είδαμε από τον Αλμπάνη προσπαθώ πάλι να καταλάβω και να δικαιολογήσω την απουσία του από το ματς με τον Παναθηναϊκό, έστω για μισή ώρα, αλλά και με τον Βόλο στο Κύπελλο... Προσπάθησα, δεν βρήκα απάντηση και ειδικά από την εικόνα που είχε στις αναμετρήσεις με την ΑΕΛ στην Λάρισα και τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, θα έπρεπε να τον είχαμε δει. Μπήκε βασικός χθες έχοντας να δουλέψει και ψυχολογικά την απορία του «γιατί δεν επιλέχθηκα με Παναθηναϊκό και Αστέρα;» και τα πήγε εξαιρετικά λέγοντας μάλιστα το πιο σωστό απ' όσα διάβασα. Χάρηκε που έπαιξε καλά αλλά το ζητούμενο είναι η διάρκεια στις καλές εμφανίσεις...

Υγ5: Για τις αλλαγές που ΔΕΝ έγιναν με τους μικρούς ίσως δεν έγινε κατανοητός ο επιπλέον χρόνος. Δεν ήταν σωστό όπως το ίδιο είχαμε σημειώσει και με Καρίμ τότε, στην αλλαγή στο 94' αν θυμάστε... Αυτό που δεν κατάλαβα εγώ ήταν οι δηλώσεις του Χιμένεθ για τον Νταντσένκο. Όποιος μπορεί να με βοηθήσει παρακαλώ να το κάνει. Είπε λοιπόν ο κόουτς σε ερώτηση για τον Νταντσένκο: «Εχει παίξει πολύ καλά. Εχουμε δουλέψει πάρα πολύ με τον παίκτη για να προσαρμοστεί στη γραμμή των τεσσάρων. Δεν έχει προσαρμοστεί να παίζει με τέσσερις και όταν αλλάξαμε το σύστημα, του πήρε ώρα να το καταλάβει. Είναι απαιτητικός από τον εαυτό του και τα πήγε πολύ καλά στη γραμμή των τεσσάρων. Αν δεν κάνω λάθος, ένα γκολ ξεκίνησε από δική του σέντρα». Τελικά έχει προσαρμοστεί να παίζει με τέσσερις, ή τα πήγε πολύ καλά στη γραμμή των τεσσάρων; Κάτι στη μετάφραση θα χάλασε, δεν βγαίνει νόημα, ειδικά όταν πρόκειται για παίκτη που όπως έχει πει ο Μανόλο «είναι καλός σε άμυνα των τριών να παίζει μπακ – χαφ την πλευρά», αλλά την ίδια ώρα όταν έκανε το σύστημα 3-4-3 σύμφωνα με τον Χιμένεθ χθες «όταν αλλάξαμε σύστημα του πήρε ώρα να το καταλάβει». Τέλος πάντων δεν βγάζω νόημα...

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...