Ο «άλλος» Σα, οι βράχοι Εμβιλά-Σωκράτης κι η...βροχή πέναλτι στον ΠΑΟΚ μετά το 90!

Ο «άλλος» Σα, οι βράχοι Εμβιλά-Σωκράτης κι η...βροχή πέναλτι στον ΠΑΟΚ μετά το 90!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον χθεσινό Ολυμπιακό, αλλά και για το ΠΑΟΚ-Άρης.
Ίντερ - Αταλάντα: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+

Αν θυμάμαι καλά, το τελευταίο καλό παιχνίδι του Ζοζέ Σα κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού πρέπει να ήταν το 3-0 επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη-πρέπει δηλαδή να πάμε πίσω 12 παιχνίδια, και στις 27 του Γενάρη!

Έκτοτε, κι ειδικά όσο ο καιρός περνούσε, αυτό που βλέπαμε ήταν το κλασικό στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, «ό,τι πάει μέσα είναι γκολ»! Έφταιγε δεν έφταιγε ο Πορτογάλος γκολκίπερ, η μπάλα σε κάθε φάση που είχε κατεύθυνση προς την εστία του και μία μορφή επικινδυνότητας, κατέληγε στα δίκτυα του. Άλλοτε και με δική του ευθύνη, άλλοτε χωρίς. Με το ίδιο, όμως, αποτέλεσμα.

Ελπίζω για τον Ολυμπιακό να είναι σωστή η διαπίστωση μου, αλλά χθες είδα έναν άλλο Σα! Θα μου πεις, μα με τα δεύτερα της Λαμίας; Το έχω κι εγώ υπόψιν μου, έχω κι εγώ την αμφιβολία μου, αλλά νομίζω ότι ο τερματοφύλακας είναι η, δεν είναι καλά, ανεξάρτητα αντιπάλου. Και χθες ο Σα φάνηκε να είναι καλά, και δη μετά από καιρό. Κι ας μην έκανε κάποια καθοριστική επέμβαση. Όμως, όποτε έπρεπε να μπλοκάρει την μπάλα σε κάποιο σουτ η, κεφαλιά, το έκανε. Όποτε έπρεπε να βγει από την εστία του σε κάποιο κόρνερ, φάουλ η, σέντρα και να μαζέψει την μπάλα, το έκανε. Όταν βλέπω γκολκίπερ να κάνει πέντε εξόδους και να γραπώνει την μπάλα στον αέρα, σημαίνει ότι ο γκολκίπερ είναι καλά, ότι έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Μου έβγαλε μία εικόνα μεγάλης αποφασιστικότητας ο Σα, σε βαθμό που ίσως κάποιες στιγμές υπερέβαλε. Όπως σε μία φάση που πήγε ο Λαλά να καθαρίσει μία φάση κι ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έσπευσε αυτός να την τελειώσει μια και καλά, μπλοκάροντας την μπάλα, έστω κι αν χρειάστηκε να ρίξει κι ένα σπρωξιματάκι στον συμπαίκτη του! Υπήρχε, βέβαια, στα πρώτα λεπτά του ματς κι ένα γύρισμα με κάποιο ρίσκο του Παπασταθόπουλου, με τον Σα να ενεργεί κι αυτός ρισκάροντας λίγο προ του αντίπαλου κυνηγού, αλλά διώχνοντας τελικά μακριά την μπάλα με ένα γυριστό σουτ.

Για τον Ολυμπιακό θα είναι ευχής έργον αν πράγματι ο Σα έχει γυρίσει στα καλά του, όπως φάνηκε χθες. Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας στο αμυντικό της κομμάτι εδώ και πάνω από ένα μήνα. Με έναν Σα στα γνωστά του επίπεδα, αυτόματα ο πρωταθλητής Ελλάδας αυξάνει τον βαθμό ανταγωνιστικότητας του έναντι της Άρσεναλ.

Ο άλλος «ερυθρόλευκος» που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο Εμβιλά, που σε ρόλο στόπερ έδειξε ότι η απολύτως θετική εμφάνισή του στο τελευταίο 20λεπτο της ρεβάνς Κυπέλλου με τον Άρη την Πέμπτη στην ίδια θέση μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο έμπειρος Γάλλος μοιάζει να μπορεί να παίξει για…πλάκα τη θέση του κεντρικού αμυντικού.

Κοιτάξτε, δεν διαφωνώ ότι μπορεί το συμπέρασμα να είναι και λίγο βιαστικό, υπό την έννοια ότι όταν πέρασε στόπερ την Πέμπτη ο Άρης έπαιζε χωρίς σέντερ φορ, ενώ χθες η Λαμία είχε στην επίθεση της τον Βασιλακάκη και τον Πίτι, αφού δεν έπαιζαν ο Αραμπούλι κι ο Καραμάνος. Όμως, η εικόνα του Εμβιλά στο κέντρο της άμυνας ήταν πραγματικά πάρα πολύ πειστική: για την ακρίβεια καθάρισε κάθε φάση που εμφανίστηκε μπροστά του! Και χαμηλά και ψηλά έκοψε τα πάντα όλα!

Επιπρόσθετα, ο Εμβιλά χάρη στην ικανότητα του στην πάσα στα 10 με 20 μέτρα έχτιζε με συνέπεια τις επιθέσεις του Ολυμπιακού από πίσω και νομίζω ότι έχει βάλει ιδέες στον Μαρτίνς, όχι υποχρεωτικά για το ματς με την Άρσεναλ, αλλά γενικότερα: με τον Γάλλο σε ρόλο στόπερ, η ομάδα βρίσκει τον ιδανικό στόπερ-πασέρ για να ξεκινάει την ανάπτυξη του παιχνιδιού της από πίσω, έχοντας παράλληλα την ασφάλεια ότι δεν θα φάει φάσεις για ψύλλου πήδημα και, παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή να παίξει το 4-2-3-1 με δεκάρι τον φορτούνη (η, τον Βαλμπουενά) και να χωρέσει και τον Μπουχαλάκη και τον Καμαρά στην ενδεκάδα…Ενώ μέχρι τώρα για να βάλει και τον Εμβιλά και τον Καμαρά και τον Μπούχα στην ενδεκάδα, τρεις παίκτες υπερπολύτιμους, έπρεπε να παίξει καθαρά 43-3-3, άρα με τον Βαλμπουενά και τον Φορτούνη στα άκρα της επίθεσης, έναν εκ των δύο η, και τους δύο…

Μάλιστα, με τον Εμβιλά δίπλα στον Σεμέδο η, τον Παπασταθόπουλο, που και οι δύο είναι έμπειροι παίκτες και με αρκετά καλή ικανότητα στις μεταβιβάσεις και γενικά στο να βγάλουν την μπάλα από την άμυνα στη μεσαία γραμμή, ο Ολυμπιακός θα έχει δύο παίκτες στην καρδιά της άμυνας με τέτοια χαρακτηριστικά-έστω κι αν ο Μπα έχει άλλα χαρακτηριστικά, όπως την ταχύτητα και την αμεσότητα στις επεμβάσεις, που είναι επίσης δυσεύρετα. Όπως κι αν έχει, δίνεται η εναλλακτική στον Μαρτίνς να έχει πολύ ενδιαφέροντα δίδυμα στο κέντρο της οπισθοφυλακής του…

Βεβαίως, ακόμη πιο σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Σωκράτης από παιχνίδι σε παιχνίδι μοιάζει να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Χθες είχε δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις με τάκλιν, στοιχείο κλασικό του παιχνιδιού του, πήρε όλες τις κεφαλιές που έπρεπε να πάρει, έδιωξε μπάλες, είχε καλές τοποθετήσεις πίσω, ήταν ένας δεύτερος βράχος στην άμυνα μαζί με τον Εμβιλά και όλο και πιο πολύ βοηθάει στην προώθηση της μπάλας, με τις πιο κοντινές η, πιο μακρινές μπαλιές του.

Απλά ενόψει των αγώνων με την Άρσεναλ σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο ότι ο Σωκράτης κι ο Μπα δεν έχουν παίξει πολύ μαζί: 17 λεπτά χθες με τη Λαμία, 68 λεπτά στο πρώτο ματς και 76 λεπτά στο δεύτερο ματς με τον Άρη στο Κύπελλο, μία ώρα στο Βόλο και ολόκληρο το 90λεπτο με την PSV στο Καραϊσκάκη. Με το παθητικό της ομάδας σε αυτά τα τέσσερα ματς με αυτούς τους δύο παίκτες στην ενδεκάδα να είναι τέσσερα γκολ: το πέναλτι του Ανδρούτσου στο Χαριλάου, την κεφαλιά του Ζαχάβι από το κόρνερ, το μακρινό σουτ του Ζαχάβι που βρήκε το γόνατο του Σωκράτη, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίκτυα και το αυτογκόλ του Μπα μετά από φάουλ-σέντρα στο πρώτο ματς Κυπέλλου με τον Άρη.

Μπορούμε δηλαδή να παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για γκολ που απλά με λίγη προσοχή θα μπορούσαν να αποφευχθούν, άρα δεν είναι τόσο φοβερό και τρομερό να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη.

Άσχετο: Ρε τι βροχή από πέναλτι μετά το 90ο λεπτό είναι αυτή στα παιχνίδια τα οποία χάνει ο ΠΑΟΚ!

Ξεκίνησε αυτό το πράγμα πριν ακριβώς δύο χρόνια, Φλεβάρης του 2019 ήταν, στο ΠΑΟΚ-Πανιώνιος για το Κύπελλο! Πέναλτι στο 119’ της παράτασης και πρόκριση ο ΠΑΟΚ! Και συνεχίστηκε, βεβαίως!

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ πέναλτι στο 101’ και 2-2!

ΑΕΛ-ΠΑΟΚ πέναλτι στο 96’ κι 1-1!

ΠΑΟΚ-Άρης πέναλτι στο 94’ και 2-2!

Ως από μηχανής θεός, υπάρχει ένα πέναλτι μετά το 90ο λεπτό όταν χάνει ο ΠΑΟΚ! Κι όχι μόνο: Προσέξτε πόσες νίκες έχει πάρει ο ΠΑΟΚ με απολύτως καθοριστικά πέναλτι στις τρεις τελευταίες σεζόν…

Απόλλων-ΠΑΟΚ 1-3 με δύο πέναλτι μετά το 78’ (!), με το σκορ στο 1-1

ΠΑΟΚ-Βόλος 3-1 με το 1-1 από πέναλτι, ενώ έχανε 0-1

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-2 με το νικητήριο γκολ από πέναλτι

ΠΑΟΚ-Βόλος 1-0 με πέναλτι

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 με πέναλτι

ΠΑΟΚ-ΠΑΣ 2-1 με πέναλτι το 1-0

ΠΑΟΚ-ΑΕΛ 2-1 με πέναλτι το 1-1, ενώ έχανε 0-1

Άρης-ΠΑΟΚ 1-2 με πέναλτι το 1-1, ενώ έχανε 0-1

ΠΑΟΚ-Αστέρας 1-0 με πέναλτι

Διευκρίνηση: σε αυτά τα 13 ματς στα οποία ο ΠΑΟΚ σώθηκε από ένα πέναλτι, ΔΕΝ περιλαμβάνονται τα πολύ περισσότερα πέναλτι τα οποία έχει πάρει ο ΠΑΟΚ με το σκορ π.χ. 1-0 η, 2-0 υπέρ του, Ούτε φυσικά τα πέναλτι που του έχουν δοθεί και τα έχει χάσει σε κρίσιμα σημεία αγώνων του. Αν τα βάζαμε κι όλα αυτά, δεν θα μας χώραγε το άρθρο!

Τέλος πάντων, αυτό το πράγμα δεν έχει γιατρειά. Πάμε παρακάτω! Τι είδα εγώ χθες από το τοπικό ντέρμπι της Τούμπας;

Ένα. Ο ΠΑΟΚ αποδεικνύεται ότι κρέμεται από τα…αβγά του 19χρονου Τζόλη.

Δύο. Ο Κμέτσικ έχει ποιότητα, αλλά τα τελειώματα του και στις εκτελέσεις και στις πάσες είναι μέτρια. Εξ ου προφανώς και δεν έπιασε στην Κλαμπ Μπριζ. Ο Σβιντέρσκι τελειώνει καλύτερα τις φάσεις.

Τρία. Ο Καγκάβα στην κατάσταση τουλάχιστον που βρίσκεται τώρα μοιάζει με…καρτούν μέσα στο γήπεδο!

Τέσσερα. Στον Άρη «κάτι» λείπει για το πιο πάνω, το πραγματικά σπουδαίο. Δεν είναι μόνο η ισοφάριση του Ολυμπιακού την Πέμπτη στο 86’ και του ΠΑΟΚ χθες στο 94. Ήταν κι η ήττα 1-2 στην Τρίπολη από υπέρ του 1-0. Αλλά και το 0-0 με τον Παναιτωλικό, το 0-1 από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ μέσα στο Χαριλάου.

Πέντε. Σε κακό του βγαίνει του Μάντζιου ότι αλλάζει κάθε τρεις και λίγο γκολκίπερ, μία Κουέστα, μία Σιαμπάνης, μία Μπουσέ. Νομίζω καλύτερος, αλλά κι επένδυση είναι ο Σιαμπάνης.

Έξι. Πολύ ώριμη εμφάνιση του Ρόουζ στην άμυνα και του Μπερτόλιο μπροστά (όσο είχε δυνάμεις).

Εφτά. Εφιάλτες τελικά βλέπει ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό και τον Άρη! Φέτος σε τέσσερα παιχνίδια μαζί τους έσωσε μόλις δύο ισοπαλίες. Πέρυσι, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, πάλι δύο ήττες και δυό ισοπαλίες μαζί τους…

Είδηση: ο Μάκης Γκαγκάτσης πήγε χθες μετά το παιχνίδι και τα έχωσε άσχημα στους παίκτες του ΠΑΟΚ εκ μέρους της οικογένειας Σαββίδη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.