ΑΕΚ: Ο Σβάρνας στάθηκε στο ύψος του ως δεξί μπακ

ΑΕΚ: Ο Σβάρνας στάθηκε στο ύψος του ως δεξί μπακ

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Σβάρνας στάθηκε στο ύψος του ως δεξί μπακ

bet365

Μέσω του Wyscout εστιάζουμε στις πρόσφατες εμφανίσεις του Στράτου Σβάρνα, ο οποίος έδωσε ό,τι μπορούσε, παρότι αγωνίστηκε στη θέση του δεξιού μπακ στα τρία τελευταία παιχνίδια της ΑΕΚ.

Μπορεί ο Μανόλο Χιμένεθ να είχε διαθέσιμους στο ρόστερ τον Όλεγκ Νταντσένκο, τον Βένταντ Ραντόνια και τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο για τη θέση του δεξιού μπακ (καθώς ο Μιχάλης Μπακάκης ήταν τραυματίας), ωστόσο ο Σεβιγιάνος τεχνικός στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις της ΑΕΚ με Αστέρα Τρίπολης και Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και Βόλο για το Κύπελλο χρησιμοποίησε τον Στράτο Σβάρνα στο δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής. Ο Χιμένεθ θέλοντας να νιώθει πιο ασφαλής στο ανασταλτικό κομμάτι αποφάσισε να τοποθετήσει έναν στόπερ ως δεξί μπακ, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει και για ορισμένα λεπτά σε προηγούμενες αναμετρήσεις της ΑΕΚ κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στα τρία τελευταία ματς της Ένωσης, ωστόσο, ο Σβάρνας ξεκίνησε και ολοκλήρωσε το 90λεπτο στη μη φυσική του θέση.

Φυσικά και η χρησιμοποίηση του Σβάρνα στη θέση του δεξιού μπακ δεν βοήθησε τον Λιβάι Γκαρσία μιας και ο Έλληνας στόπερ δεν έχει τη δυνατότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να λειτουργήσει σαν σύγχρονος πλάγιος μπακ. Άλλωστε μιλάμε για έναν κεντρικό αμυντικό. Προφανώς και ο Γκαρσία δεν είχε την απόλυτη υποστήριξη προκειμένου να αξιοποιήσει κενούς χώρους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έχοντας ένα κανονικό μπακ στο πλευρό του, ωστόσο ο Σβάρνας στα τρία αυτά ματς έκανε ό,τι μπορούσε και ομολογουμένως στάθηκε στο ύψος του.

Η ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις στη δεξιά πτέρυγα

Με τη βοήθεια του Wyscout αξίζει να εστιάσουμε στα αμυντικά, αλλά και στα επιθετικά στατιστικά του Σβάρνα στη δεξιά πλευρά της ΑΕΚ. Αρχικά, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, είναι η σταθερότητα του Σβάρνα στις μεταβιβάσεις. Όπως κατέγραψε η πλατφόρμα του Wyscout, στο ματς με τον Βόλο ο 23χρονος αμυντικός κυμάνθηκε στο 64% με 25/39 εύστοχες μεταβιβάσεις, όμως στα ματς με Αστέρα Τρίπολης και Παναθηναϊκό τα ποσοστά του ήταν αξιοσημείωτα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για στόπερ που έπαιζε εκτός της φυσικής του θέσης.

Συγκεκριμένα στο 2-2 με τον Αστέρα είχε 90% εύστοχες πάσες (56/62) με 94% (16/17 ) επιτυχημένες στην τελική τρίτη, και 86% (18/21) εύστοχες προωθημένες μπαλιές. Υψηλά ποσοστά είχε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με 50/58 επιτυχημένες μεταβιβάσεις, δηλαδή ποσοστό 86%, με 7/9 εύστοχες πάσες στην τελική τρίτη (78%) και 20/25 εύστοχες προωθημένες μπαλιές (80%).

Πηγή Wyscout: Οι επιτυχημένες πάσες του Σβάρνα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Η μεγάλη προσφορά του στα κλεψίματα στη δεξιά πλευρά

Στα αμυντικά του καθήκοντα ως δεξιός μπακ, ο Σβάρνας απέναντι σε Αστέρα Τρίπολης, Παναθηναϊκό και Βόλο βοήθησε σημαντικά στα κλεψίματα, όπως κατέγραψε η πλατφόρμα του Wyscout. Είχε οκτώ απέναντι στους Αρκάδες, πέντε στο ντέρμπι της Λεωφόρου και 13 κλεψίματα στο ματς Κυπέλλου με τον Βόλο, όπου σταμάτησε πολλές φορές καθοριστικά τους αντιπάλους του στη δεξιά πτέρυγα.

Μάλιστα σταδιακά ο Σβάρνας σε αυτά τα τρία παιχνίδια αύξησε ως δεξιός μπακ τα ποσοστά τον επιτυχημένων αμυντικών μονομαχιών που είχε, έχοντας 50% επιτυχία στο ματς με τον Αστέρα (4/8), καταγράφοντας στη συνέχεια επιτυχία της τάξεως του 75% (6/8) στις αμυντικές μονομαχίες στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και 70% (7/10) στη συγκεκριμένη κατηγορία στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Βόλο.

Πολύ καλά ποσοστά είχε ο Σβάρνας και στις εναέριες μονομαχίες με 100% κόντρα στον Αστέρα (4/4) και 75% κόντρα στον Βόλο (3/4), ενώ μόνο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έπεσε στο 40% (2/5) στη συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με το Wyscout. Και στα τρία αυτά ματς ως δεξί μπακ είχε συνολικά 9 απομακρύνσεις στην άμυνα. Συνολικά απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης είχε 77% επιτυχημένες ενέργειες (68/88), απέναντι στον Παναθηναϊκό κατέγραψε επιτυχία της τάξεως του 76% στις ενέργειές του (65/85) και κόντρα στον Βόλο είχε 52% (44/85) επιτυχία.

Πηγή Wyscout: Οι ενέργειες του Σβάρνα στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης

Χαμηλά ποσοστά στις σέντρες, αλλά υψηλά στις ντρίμπλες

Πάμε και στα επιθετικά καθήκοντα του Σβάρνα στα τρία τελευταία παιχνίδια που αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ, όπου μπορεί να μην είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει όσο μπορούσε τον Λιβάι Γκαρσία όπως αναφέραμε, ωστόσο προσπάθησε να συνεισφέρει και στάθηκε στο ύψος του για κεντρικός αμυντικός στη συγκεκριμένη θέση. Το αξιοσημείωτο εδώ (που σχετίζεται και με την ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια που είδαμε από την ακρίβεια στις πάσες) έχει να κάνει με τις ντρίμπλες όπου είχε μεγάλη επιτυχία σύμφωνα με το Wyscout. Απέναντι στον Αστέρα 1/1 (100%), απέναντι στον Παναθηναϊκό 2/3 (67%) και απέναντι στον Βόλο 2/2 (100%).

Στις σέντρες δεν μπόρεσε να προσφέρει, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς δεν αποτελεί στοιχείο του παιχνιδιού του. Με τον Αστέρα είχε 0/3 (0%), με τον Παναθηναϊκό δεν πραγματοποίησε ούτε μια, ενώ με τον Βόλο είχε μια επιτυχημένη σε μια προσπάθεια (100%). Ωστόσο, στις επιθετικές του μονομαχίες για κεντρικός αμυντικός στα επιθετικά του καθήκοντα ως πλάγιος μπακ δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Ο Σβάρνας είχε 1/1 (100%) κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης σε αυτήν την κατηγορία, 5/6 (83%) επιτυχημένες επιθετικές μονομαχίες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και 3/4 (75%) κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες κόντρα στον Βόλο.

Πηγή Wyscout: Το heat map του Σβάρνα στο παιχνίδι με τον Βόλο

*Τα δεδομένα και οι πίνακες προέρχονται από την πλατφόρμα του Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα