Ο μοναδικός Έλληνας που σκόραρε στην Αργεντινή θυμάται τον Ολυμπιακό στο gazzetta.gr!

Ο μοναδικός Έλληνας που σκόραρε στην Αργεντινή θυμάται τον Ολυμπιακό στο gazzetta.gr!

Ο μοναδικός Έλληνας που σκόραρε στην Αργεντινή θυμάται τον Ολυμπιακό στο gazzetta.gr!

bet365

Ο Κωνσταντίνος Χιωτίδης, ο μοναδικός Έλληνας που έχει σκοράρει στο πρωτάθλημα Αργεντινής, μιλάει στο gazzetta.gr για το ιστορικό γκολ, ενώ διηγείται άγνωστες ιστορίες από την θητεία του στον Ολυμπιακό (1985/86).

O Κωνσταντίνος «El Griego» Χιωτίδης, ένας unsung hero των ελληνικών γηπέδων, έκανε το όνειρο του πραγματικότητα φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού για μια σεζόν 1985/86. Υπάρχει ωστόσο ένα άλλο ξεχωριστό γεγονός που θα συνοδεύει για πάντα την ποδοσφαιρική καριέρα του. Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχει σκοράρει σε ματς της 1ης κατηγορίας του πρωταθλήματος Αργεντινής (Primera Division).

Ο Χιωτίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 14 Ιανουαρίου 1962 και προτού προλάβει να κλείσει 12 μήνες ζωής, η οικογένεια του μετανάστευσε στην Αργεντινή. Σε ηλικία 19 ετών υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ουρακάν. Μάλιστα σε 12 συμμετοχές κατάφερε να σκοράρει στην αναμέτρηση κόντρα στην Ρενάτο Τσεσαρίνι ντε Ροσάριο (3-1) γράφοντας ιστορία, ως ο μόνος Έλληνας που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Στην συνέχεια αγωνίστηκε για δύο σεζόν στην Κλουμπ Ατλέτικο ντε Βίγια Μαρία (1983/85). Το καλοκαίρι του 1985 έκανε το όνειρο του πραγματικότητα παίρνοντας μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Ο Χιωτίδης πάντα επιθυμούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του και οι «ερυθρόλευκοι» του έδωσαν την ευκαιρία.

Η καριέρα του στην Ελλάδα ωστόσο δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε αφού δεν πήρε ευκαιρίες από τον Αντώνη Γεωργιάδη. Ο Χιωτίδης αν και βρισκόταν σταθερά στην αποστολή του Ολυμπιακού χρησιμοποιήθηκε μόλις σε ένα ματς. Το πλέον ακατάλληλο για να δείξει τις ικανότητες του, αφού το γήπεδο των Ιωαννίνων είχε μετατραπεί σε... χιονοδρομικό κέντρο ενώ οι ποδοσφαιριστές μετά βίας άντεξαν το τσουχτερό κρύο. Ο Ολυμπιακός σε εκείνοι το ματς ηττήθηκε με 3-1 (26/1/1986).

Μετά το τέλος της σεζόν ο Χιωτίδης, μολονότι είχε προτάσεις προτίμησε να επιστρέψει στην Αργεντινή. Ο «El Griego» αν και έχουν περάσει 35 χρόνια, εξακολουθεί να μιλάει καλά τα ελληνικά, να ενημερώνεται για τον Ολυμπιακό, αλλά και να ταξιδεύει συχνά στη χώρα μας συναντώντας τους πρώην συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό.

Το G-Weekend εντόπισε τον Κωνσταντίνο Χιωτίδη, ο οποίος μίλησε για το σπάνιο ρεκόρ του, την θητεία του στον Ολυμπιακό, αλλά και την τωρινή ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς.

Αν και πέρασαν αρκετά χρόνια τα ελληνικά σας παραμένουν σε καλό επίπεδο...

«Βάζω τραγούδια, επαναλαμβάνω τους στίχους, διαβάζω ελληνικές ιστοσελίδες και προσπαθώ να τα μαθαίνω ακόμα καλύτερα».

Είστε ο μοναδικός Έλληνας που σκοράρατε σε αναμέτρηση για το πρωτάθλημα Αργεντινής. Το είχατε συνειδητοποιήσει όταν πετύχατε το ιστορικό γκολ;

«Πράγματι έχω μείνει στην ιστορία για το γεγονός πως είμαι ο μοναδικός Έλληνας που πέτυχα γκολ στο πρωτάθλημα Αργεντινής. Το θυμάμαι το γκολ. Νικήσαμε 3-1 με την Ουρακάν και σκόραρα με σουτ έξω από την περιοχή. Ήταν ωραίο γκολ. Δεν υπήρχε άλλος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην Αργεντινή.

Το αντιλήφθηκα πως είμαι ο μοναδικός Έλληνας που πέτυχε γκολ έπειτα από πολλά χρόνια σε αφιέρωμα μιας μεγάλης εφημερίδας που παρουσίαζε όλους τους ξένους παίκτες που είχαν σκοράρει στο πρωτάθλημα. Κάτω από την ελληνική σημαία υπήρχε το όνομα μου».

Στον Ολυμπιακό πως βρεθήκατε το καλοκαίρι του 1985;

«Αν και ήρθα σε πολύ μικρή ηλικία στην Αργεντινή δεν άλλαξα ποτέ. Σκοπός μου ήταν πάντα να επιστρέψω στην Ελλάδα για να παίξω ποδόσφαιρο φτάνοντας στην Εθνική. Αυτό ήταν το μεγάλο μου όνειρο. Ένας θεός ξέρει γιατί δεν τα κατάφερα, αφού δεν είχα πολύ χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό. Πήγα με μεγάλα όνειρα στην Ελλάδα, αλλά δεν με βάζανε.

Έπρεπε να μείνω όμως στην Αθήνα. Έμεινα για μια σεζόν (1985/86). Ο κύριος Πλέσσας, ο οποίος με είχε φέρει στην Ελλάδα μου ζητούσε να συνεχίσω εκεί παίζοντας σε άλλη ομάδα, πιο μικρή, αλλά πάντα στην 1η κατηγορία. Έπρεπε ίσως να μείνω στην Ελλάδα και να δείξω τι μπορώ να κάνω. Ίσως άλλαζαν τα πράγματα. Μόνο ο προπονητής ξέρει γιατί δεν με χρησιμοποιούσε. Αγαπώ πολύ όμως τον Ολυμπιακό, δεν έχω να πω κάτι αρνητικό. Ο μακαρίτης, ο Αντώνης Γεωργιάδης μιλούσε με πολύ καλά λόγια για μένα, αλλά δεν με έβαζε. Ίσως να έκανα κάτι λάθος.

Αγωνίστηκα σε 2-3 φιλικά και τα πήγα πολύ καλά. Μετά με έβαλε σε ένα αγώνα στα Γιάννινα όπου το γήπεδο είχε πολλά χιόνια. Πήγε χάλια όλη η ομάδα και χάσαμε. Από τότε δεν ξανάπαιξα».

Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα;

«Είχα έρθει στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Αύγουστο μαζί με την κόρη μου για να δω τους γονείς μου και έμεινα για έναν μήνα. Φανταστείτε όσο ήμουν στον Ολυμπιακό ταξιδεύαμε συνέχεια και δεν προλάβαινα να τους βλέπω».

Τι αναμνήσεις έχετε από τον Ολυμπιακό; Ποιους παίκτες θυμάστε;

«Αν και όπως σου είπα δεν έπαιζα, έκανα πολλούς φίλους στον Ολυμπιακό και πέρασα καλά. Θυμάμαι τον Θανάση Μπέμπη που ήταν τεράστιος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και δούλευε τότε στην ομάδα.

Πίναμε ένα ποτήρι κρασί παρέα. Έκανα παρέα με τους Αγγελίνα, Σέστιτς, Τάκη Λεμονή, Αναστόπουλο, Μητρόπουλο, Μίχο, Κασδοβασίλη, τον Αρβανίτη, τον Τόγια τον οποίο συνάντησα στην Κεφαλονιά και του πήγα μια φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς, τον Σεμερτζίδη, τον οποίο βρήκα στο χωριό του έξω από την Θεσσαλονίκη. Επίσης συνάντησα τον τότε διευθυντή της ομάδας Μιχάλη Φωτίου».

Έχετε προσπαθήσει να συνεργαστείτε με τον Ολυμπιακό από κάποιο πόστο;

«Είχα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού τον κ. Μαρινάκη προκειμένου να συνεργαστώ με την ομάδα βρίσκοντας ταλέντα από την Αργεντινή, αλλά δεν προχώρησε. Ήθελα να δημιουργήσω μια ακαδημία του Ολυμπιακού στην Αργεντινή προκειμένου να προπονούνται τα παιδιά και αν κάποιος ξεχώριζε να συνέχιζε στον Ολυμπιακό.

Πάντα τους έλεγα αντί να πληρώνετε πολλά χρήματα για ξένους ποδοσφαιριστές να βρίσκετε ταλέντα όπως είχε συμβεί με τον Καστίγιο. Είναι γεμάτη ταλέντα η Αργεντινή. Τα πράγματα οικονομικά δεν πάνε καλά στην Αργεντινή και όλοι οι παίκτες λόγω του ευρώ θα ήθελαν να συνεχίσουν στην Ελλάδα».

Παρακολουθείτε την τωρινή ομάδα του Ολυμπιακού; Πιστεύετε μπορεί να αποκλείσει ξανά την Άρσεναλ;

«Παρακολουθώ τα ματς του Ολυμπιακού. Είμαι μάλιστα μέλος των βετεράνων του Ολυμπιακού και ενημερώνομαι. Στην Ευρώπη όπως παρατηρώ πάντα με την Άρσεναλ κληρώνεται ο Ολυμπιακός. Έχει ποδοσφαιριστές μπροστά ο Ολυμπιακός που μπορούν να κάνουν πράγματα. Μπορεί να προκριθεί.

Όταν ήμουν στην Ελλάδα τους λέγαμε με τον Μπάριος γιατί παίρνετε συνέχεια Γιουγκοσλάβους και όχι Βραζιλιάνους και Ουρουγουανούς που είναι τεχνίτες. Για παράδειγμα ο Ρότσα ήταν κάτι το διαφορετικό εκείνη την εποχή. Βλέπω πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ευρώπη. Τότε έτρεχαν μόνο, πλέον έχουν αποκτήσει και τεχνική. Από την δική μου ομάδα ο Σέστιτς ξεχώριζε, όπως και ο Πέτρος Ξανθόπουλος με το Νο4. Του έλεγα πως έπρεπε να είναι Βραζιλιάνος. Τον φωνάζαμε 'άνετο'. Στη συνέχεια βέβαια έφεραν παίκτες όπως οι Καμπιάσο, Ριβάλντο, Γκαλέτι. Ο Γκαλέτι έπαιξε πολύ καλά. Γνωρίζω επίσης προσωπικά τον Χάρα, ο οποίος στη συνέχεια πήγε στο Μεξικό».

Ποια ήταν η σχέση σας με τους οπαδούς του Ολυμπιακού;

«Οι οπαδοί του Ολυμπιακού πάντα με υποστήριζαν και με αγαπούσαν. Ερχόντουσαν στην προπόνηση ή έξω όποτε με έβλεπαν και αναρωτιόντουσαν γιατί δεν αγωνίζομαι. Είχα πολύ καλή σχέση μαζί τους».

Μέσι ή Μαραντόνα; Ποιον προτιμάτε;

«Με τον Μαραντόνα είμαι. Είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με την Μέσι. Και οι δύο σπουδαίοι είναι, απλά ο Μαραντόνα άφησε για πάντα το σημάδι του στο ποδόσφαιρο. Ο Ντιέγκο ήταν μοναδικός και όπως είχε πει χάσαμε την ευκαιρία να τον δούμε ακόμη καλύτερο σε ποσοστό 30% λόγω των καταχρήσεων του».

Δείτε στιγμιότυπα από το ματς όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα με 3-1...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα