Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η ανάλυση του Wyscout που αναδεικνύει τη φτωχή επιθετικότητα

Gazzetta team
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Η ανάλυση του Wyscout που αναδεικνύει τη φτωχή επιθετικότητα

bet365

H ανάλυση του ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ από το Wyscout φανερώνει κάποιες από τις φανερές και αρκετές από τις όχι και τόσο εμφανείς πτυχές στον τρόπο παιχνιδιού των δύο αντιπάλων στο κυριακάτικο ματς της Λεωφόρου.

Ένα αθηναϊκό ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ ανεξαρτήτου έδρας μόνο αδιάφορο δεν μπορεί να περάσει, ιδιαίτερα την τωρινή στιγμή στην οποία χρειάζονταν και οι δύο βαθμούς για την μάχη που δίνουν για να εξασφαλίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του παιχνιδιού ο δείκτης expected goals βάσει του Wyscout (Παναθηναϊκός 0,26 - ΑΕΚ 0,76) μαρτυρά την εικόνα του παιχνιδιού όσον αφορά τη δημιουργία τελικών προσπαθειών. Στο πρώτο ημίχρονο ο αγώνας ξεκίνησε ισορροπημένος για τις δύο ομάδες με τον Παναθηναϊκό (38% κατοχή, με μόλις 39 πάσες προς το επιθετικό τρίτο σε όλο το πρώτο ημίχρονο) να έχει σαφώς πιο αμυντική αντιμετώπιση στο παιχνίδι του ιδιαίτερα μετά το 15΄. Έδωσε την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία για επιθετική ανάπτυξη στην ΑΕΚ για το υπόλοιπο του ημιχρόνου χωρίς όμως να δημιουργηθούν αρκετές ευκαιρίες για γκολ (Mollo 14΄, Tankovic 19΄).

Στο δεύτερο ημίχρονο μετά την επίτευξη του γκολ του Παναθηναϊκού με σουτ του Velez, έπειτα από στημένη φάση που εκτέλεσε ο Mauricio, η ΑΕΚ (537 πάσες συνολικά με τις 173 να είναι προωθητικές και 88% επιτυχία σε όλο το δεύτερο ημίχρονο) ανέβασε τις γραμμές της ακόμα περισσότερο. Στη φάση του γκολ της κάνοντας καλό pressing στο χώρο του κέντρου, ο Σιμάνσκι και βρήκε στο ανοιχτό γήπεδο τον Garcia ο οποίος με σουτ ισοφάρισε για την Ένωση στο 73’ της αναμέτρησης. Η ομάδα της ΑΕΚ μετά την επίτευξη του γκολ πίεσε για να βρει δεύτερο τέρμα μέχρι το τέλος του παιχνιδιού με τον Μάνταλο να σπαταλά μια σημαντική ευκαιρία στο 83΄. Λίγο έλειψε να κλέψει το ματς ο Παναθηναϊκός με σουτ του Niasse στο 90΄ έπειτα από στημένη φάση που εκτέλεσε ο Χατζηγιοβάνης με τον Αθανασιάδη να μπλοκάρει την μπάλα πάνω στην γραμμή.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ: ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα με βασική διάταξη 1-4-3-3 (1-2) ή αλλιώς 1-4-1-4-1 με τους Mauricio, Αλεξανδρόπουλο και Νiasse να έχουν κομβικό ρόλο στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας τους. Ο Niasse πραγματοποίησε αρκετά καλό παιχνίδι, κατέβαινε χαμηλά στο γήπεδο δημιουργώντας τριάδα ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αμυντικούς (Velez και Πούγγουρα) και τους N’gbakoto και Καμπετσή να κλείνουν προς το μεσοδιάστημα δίνοντας το πλάτος στους δύο ακραίους μπακ (Juankar-Mollo) αλλά και κάνοντας κάθετη κίνηση σαν δεύτεροι φορ πολλές φορές στην αντίπαλη περιοχή (περισσότερο ο N’gbakoto από την δεξιά πλευρά). Λίγες φορές επέλεξαν να επιτεθούν με υπομονή, τις περισσότερες επέλεγαν μεγάλη μεταβίβαση στα άκρα σε N’gbakoto ή Ιωαννίδη που προσανατολίζονταν στην πλευρά και στήριζαν όλοι για δεύτερη μπάλα.

(Χτίσιμο παιχνιδιού με τον Niasse να δημιουργεί τριάδα ανάμεσα στους στόπερ - Πηγή: Wyscout)

Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Παναθηναϊκού, αν και ξεκίνησε καλά στα πρώτα 15 λεπτά του παιχνιδιού, έδωσε χώρο στην ΑΕΚ και κάνοντας αρκετά λάθη στο χώρο της μεσαίας γραμμής (38 απώλειες μπάλας στο μεσαίο τρίτο). Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, δεν απείλησε ιδιαίτερα τον αντίπαλο του αλλά ευτύχησε να προηγηθεί από στημένη φάση. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Mauricio και πήρε αρχικά την κεφαλιά ο N’gbakoto, αλλάζοντας την πορεία της μπάλας κατευθύνοντας την στο δεύτερο δοκάρι, όπου βρισκόταν ο αμαρκάριστος Velez και με σουτ στην αντίθετη γωνία του Αθανασιάδη άνοιξε το σκορ στο 58΄.

Μετά το λάθος στο χώρο της μεσαίας γραμμής και το γκολ που δέχτηκε, ο Παναθηναϊκός φάνηκε να μην έχει δυνάμεις να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από τον αγώνα παρόλο που ο coach Boloni έκανε τρεις αλλαγές στην επιθετική γραμμή της ομάδας του ώστε να την τονώσει επιθετικά και να πάρει κάτι καλύτερο από τον αγώνα. (Carlitos 78’, Χατζηγιοβάννης 78’, Villafanez 85’)

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ:ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός αμυνόταν με διάταξη 1-4-1-4-1 ή 1-4-5-1. Σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού (αν εξαιρέσουμε κάποιες στιγμές μόνο) εφάρμοζε πίεση υψηλής έντασης στο μεσαίο κυρίως αλλά και στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου δυσκολεύοντας τους αντιπάλους του να κρατήσουν μπάλα. Ιδιαίτερα στο χώρο της μεσαίας γραμμής οι παίκτες σχηματίζουν ένα συμπαγές αμυντικό μπλοκ με μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό κενούς χώρους, οδηγώντας τον αντίπαλο στα άκρα και δημιουργώντας πολλές φορές καταστάσεις αριθμητικού πλεονεκτήματος ανάλογα με το που βρισκόταν η μπάλα. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του Παναθηναϊκού η δημιουργία αμυντικού τριγώνου μεταξύ Niasse, Mauricio και Αλεξανδρόπουλου οι οποίοι περιόρισαν κατά πολύ τους κενούς χώρους στην μεσαία γραμμή δημιουργώντας ιδανικές αλληλοκαλύψεις όποτε και αν αυτό χρειαζόταν σε φάση οργανωμένης άμυνας.

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Κατά την επιθετική του μετάβαση ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε από την δεξιά πλευρά να «χτυπήσει» την αντίπαλη ομάδα κάνοντας μεγάλες μεταβιβάσεις στο χώρο προς τον γρήγορο και καλό τεχνικά N’ gbakoto προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα ανεβάσματα του Lopez από την αριστερή πλευρά της ΑΕΚ. Όσον αφορά τώρα την αμυντική του μετάβαση οι καλές επιστροφές των Mauricio και Αλεξανδρόπουλου έπειτα από απώλειες τις μπάλας στον άξονα κρίθηκαν καθοριστικές για την έκβαση του παιχνιδιού αν εξαιρέσουμε βέβαια την φάση του γκολ η οποία προήλθε από απώλεια μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

(Προσπάθεια για άμεση επανάκτηση της μπάλας, Πηγή: Wyscout)

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ: ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα με βασική διάταξη 1-4-4-2 με τους Szymanski και Krsticic σε ρόλο αμυντικών μέσων και τον Μάνταλο σε πιο ελεύθερο ρόλο κοντά στον Ansarifard. Αρκετές φορές ο Krsticic χαμήλωνε στο γήπεδο προς τα αριστερά και δημιουργούσε τριάδα στο πλάι με τους κεντρικούς αμυντικούς, δίνοντας την δυνατότητα στον Lopez να πάρει το πλάτος του γηπέδου και να ανεβαίνει συχνά εφόσον ο Tankovic από την πλευρά έκλινε προς τα μέσα.

Μάνταλος (15/17 προωθητικές μεταβιβάσεις) και Tankovic κινούνταν αρκετά στο μεσοδιάστημα στην πλάτη Mauricio και Αλεξανδρόπουλου αλλά παρόλα αυτά λίγες φορές τροφοδοτήθηκαν εκεί ώστε να φανούν απειλητικοί. Από την άλλη πλευρά ο Σβάρνας δεν πραγματοποιεί πολλά ανεβάσματα έχοντας περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο αφήνοντας τον Garcia να παίρνει το πλάτος ο οποίος με την καλή τεχνική κατάρτιση του μπορεί να δημιουργήσει αμυντικές ανισορροπίες από την αριστερή πλευρά του Παναθηναϊκού.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Η ΑΕΚ αμυνόταν με σχηματισμό 1-4-2-3-1 και προσπαθούσε να εφαρμόσει πίεση υψηλής έντασης στο μεσαίο και επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Αν εξαιρέσουμε τον σχηματισμό σε φάση οργανωμένης άμυνας η ΑΕΚ είχε ίδια αντιμετώπιση αμυντικά όπως ο Παναθηναϊκός. Αναμφισβήτητα είχε καλή συνοχή μεταξύ των γραμμών της δημιουργώντας βέβαια ένα αρκετά καλό και συμπαγές αμυντικό μπλοκ στην μεσαία ζώνη με το εξαιρετικό 4.8 στον δείκτη PPDA έναντι 12.4 του Παναθηναικού που έχει να κάνει με τις πάσες που επέτρεψαν στον αντίπαλο. Με την βοήθεια και του Μάνταλου (60% επιτυχίας σε αμυντικές μονομαχίες) η τριάδα του κέντρου έκλεισε τους διαδρόμους για κάθετες μεταβιβάσεις ανάμεσα στις γραμμές οδηγώντας την αντίπαλη ομάδα είτε σε λάθος μεταβιβάσεις είτε στα άκρα.

ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ

Ένα από τα σημαντικά όπλα της ΑΕΚ είναι οι επιθετικές της μεταβάσεις. Άλλωστε το μοναδικό γκολ που σημείωσε στον αγώνα προήλθε από αναχαίτιση μπάλας στη μεσαία γραμμή και γρήγορη μετάβαση της μπάλας στον κενό χώρο. Ο κύριος στόχος της ΑΕΚ στην θετική μετάβαση της είναι ο Garcia ο οποίος εκτός από πολύ καλός χειριστής της μπάλας είναι και γρήγορος και κινείται πολλές φορές στην πλάτη των αμυντικών. Όσον αφορά την αμυντική μετάβαση της ΑΕΚ, αυτή χαρακτηρίζεται από άμεσο πρέσινγκ κοντά στην μπάλα με τους Krsticic και Szymanski να έχουν αρκετές επανακτήσεις μπάλας στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου (30 επανακτήσεις στο χώρο της μεσαίας γραμμής).

(Aμεσο πρέσινγκ των παικτών της ΑΕΚ με σκοπό την επανάκτηση της μπάλας - Πηγή: Wyscout)

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Κύριο πλεονέκτημα της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό μπρούμε να αναφέρουμε με βεβαιότητα ότι ήταν οι επιθετικές της μεταβάσεις. Η καλή αμυντική λειτουργία των Krsticic (11 επανακτήσεις) και Szymanski (11 επανακτήσεις) έπαιξε σημαντικό ρόλο στις επανακτήσεις μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής και σε συνδυασμό με τις κάθετες κινήσεις στο χώρο όχι μόνο του Garcia αλλά και του Tankovic και του Ansarifard οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, η ΑΕΚ μπορεί να φάνει ιδιαίτερα απειλητική σ όποια ομάδα και αν αντιμετωπίσει, όχι μόνο απέναντι στον Παναθηναϊκό.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ

Τα μειονεκτήματα της ΑΕΚ δεν διαφέρουν απ' αυτά του Παναθηναϊκού. Έλλειψη συγκέντρωσης στο επιθετικό τρίτο, έλλειψη ρίσκου για δημιουργία φάσεων, απόλυτη προσήλωση στο αμυντικό πλάνο του Χιμένεθ ή ακόμα και πολλές απουσίες που είχε και που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις επιθετικά ήταν οι κυριότερες αιτίες να μην πάρει κάτι καλύτερο από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Αν μη τι άλλο σημείο κλειδί του συγκεκριμένου αγώνα αποτέλεσε το γκολ του Velez για την εξέλιξη του ματς. Πριν μπει το γκολ από πλευράς Παναθηναϊκού βλέπαμε ένα μεστό ματς το οποίο χαρακτηριζόταν καθαρά από τις μονομαχίες του στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Μέτα από την επίτευξη τέρματος ο ρυθμός έγινε καλύτερος, δημιουργήθηκαν περισσότερες τελικές και θα μπορούσε να είχαν επιτευχθεί περισσότερα γκολ. Συμπερασματικά Παναθηναϊκός και ΑΕΚ εμφάνισαν το ίδιο πρόσωπο με κύριο και πρωταρχικό στόχο να μην φύγουν ηττημένοι από το γήπεδο το βράδυ της Κυριακής.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαστή του πτυχίου Alfa Sports Analysis Diploma Μιχάλη Κουκλιάμπη και τα δεδομένα αλλά και τα σχεδιαστικά εργαλεία ήταν από την πλατφόρμα Wyscout.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα