Παναθηναϊκός: Οι 2.82 πάσες, τα γεμίσματα, η φοβική νοοτροπία και τα στημένα!

Παναθηναϊκός: Οι 2.82 πάσες, τα γεμίσματα, η φοβική νοοτροπία και τα στημένα!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Οι 2.82 πάσες, τα γεμίσματα, η φοβική νοοτροπία και τα στημένα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout αναλύει τα όσα έκανε και τα όσα δεν έκανε ο Παναθηναϊκός του Λάζλο Μπόλονι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Κυριακής στην Λεωφόρο πέταξε ακόμη μία ευκαιρία να πατήσει σε θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. Το σύνολο του Λάζλο Μπόλονι αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ, συνεχίζοντας να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη, την δημιουργία και την κυκλοφορία της μπάλας, παίζοντας ξανά μαζική άμυνα και ποντάροντας στο... μισό-μηδέν, το οποίο με την φιλοσοφία και την λογική που το εφαρμόζει το Τριφύλλι ήταν δεδομένο πως δεν μπορεί να τον πάει μακριά, παρά το σερί που έχτισε στις αρχές του έτους.

Οι πράσινοι παρουσίασαν ένα κάκιστο αγωνιστικό πρόσωπο και με την βοήθεια του Wyscout θα δούμε το σχέδιο που επέλεξε ο Ρουμάνος τεχνικός για να πάρει το παιχνίδι, τον αριθμό που αποδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας σε φάση κατοχής της μπάλας, την φοβική αντιμετώπιση στο ντέρμπι αλλά και την στόχευση για εκμετάλλευση των στημένων, ακόμη και όταν αυτά ήταν μακριά από την περιοχή, κάτι που... βγήκε, καθώς ο Παναθηναϊκός σκόραρε με τον Βέλεθ έπειτα από μια τέτοια φάση.

Προσπάθεια δημιουργίας με μακρινές μεταβιβάσεις, μηδενική παραγωγή

Από το πρώτο λεπτό το μοτίβο των επιθέσεων του Παναθηναϊκού ήταν λίγο πολύ το ίδιο. Είτε από τα στόπερ, κυρίως τον Βέλεθ, είτε από τον Νιάς η μπάλα μεταφερόταν με μακρινή μπαλιά προς το επιθετικό τρίτο, με στόχευση κυρίως προς τον Ιωαννίδη. Ο υψηλόσωμος στράικερ προσπαθούσε να κατεβάσει την μπάλα και έπειτα την σπάσει σε συμπαίκτη του. Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος και ο δεύτερος η διεκδίκηση της δεύτερης μπάλας όταν η ΑΕΚ απομάκρυνε τις βαθιές μπαλιές του Τριφύλλι. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον αγώνα με 43 γεμίσματα, 24 από αυτά βρήκαν πράσινα πόδια, σε ελάχιστες περιπτώσεις όμως οι προϋποθέσεις για εξέλιξη επίθεσης ήταν καλή.

Αυτό το στιλ επίθεσης σε συνδυασμό με την αδυναμία της ομάδας να βγει σωστά από το αμυντικό τρίτο και να δημιουργήσει καταστάσεις στο επιθετικό τρανζίσιον, έδωσαν στον Παναθηναϊκό τελικές ίσες μόλις με 0.23 Xgoals! Τόσο ο αριθμός (μόλις 4), όσο και η ποιότητά τους, δείχνουν ότι η ομάδα δεν δούλεψε καθόλου καλά σε αυτόν τον τομέα.

Οι τρόποι πίεσης και η φοβική αντιμετώπιση

Ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στην ΑΕΚ να έχει την μπάλα στα πόδια της αρκετή ώρα, ποντάροντας στην καλή συμπεριφορά που έχει πίσω από την μπάλα. Η πίεση του Τριφυλλιού ξεκινούσε στο πρώτο τέταρτο του αγώνα με τον Ιωαννίδη να προσπαθεί να παρενοχλήσει τους στόπερ της Ένωσης και τον Μαουρίσιο να είναι ο δεύτερος παίκτης πιο ψηλά για να πέσει στον Σιμάνσκι όταν έπαιρνε μπάλα για να φτιάξει παιχνίδι. Οι υπόλοιποι παίκτες, όμως, ήταν αρκετά μακριά, στο ύψος της σέντρας και η ομάδα του Χιμένεθ δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα. Παγίδες υπήρχαν και στα άκρα, στους ακραίους μπακ της ΑΕΚ αλλά μετά το εικοσάλεπτο... εξαφανίστηκαν.

Μετά το τέταρτο, οι πράσινοι κλείστηκαν στα δύο τρίτα του γηπέδου και πίεζαν συνήθως στο ύψος της μεσαίας γραμμής.

Ο Παναθηναϊκός κλείστηκε τόσο πολύ, οι γραμμές του έμειναν τόσο πίσω με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να έχει 63% κατοχή μπάλας στο ημίχρονο και τους πράσινους που ναι μεν δεν απειλήθηκαν, να μην φτιάχνουν τίποτα στο δημιουργικό κομμάτι πέρα από ένα σουτ εκτός περιοχής από τον Μολό. Η εικόνα που είχε το Τριφύλλι πάνω στο χορτάρι δεν παρέπεμπε σε εντός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ των πολλών προβλημάτων, αλλά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με αντίπαλο κάποια σούπερ ποιοτική ομάδα.

Στόχευσε στα στημένα και με την γνωστή κομπίνα του Βέλεθ βρήκε γκολ

Εκτός από τις βαθιές μπαλιές, ο Παναθηναϊκός γνωρίζοντας πως η ΑΕΚ παραχωρεί πολύ εύκολα φάσεις μετά από στημένες μπάλες, επέλεξε σε κάθε φάουλ που κέρδιζε δέκα μέτρα πάνω από την σέντρα, να ανεβάζει παίκτες και να γεμίζει προς την αντίπαλη περιοχή. Το έκανε δύο φορές στο πρώτο μέρος (29᾽ και 46᾽) και δύο στο δεύτερο (58᾽ και 63᾽).

Η τέταρτη ήταν και η... φαρμακερή. Έχουμε αναλύσει στο gazzetta.gr την κομπίνα που κάνουν οι πράσινοι, με τον Βέλεθ να βρίσκεται πάντα στην άκρη της διαγωνίου με την μπάλα, να στέκεται λίγα μέτρα πιο πίσω από την γραμμή του αντιπάλου και να κάνει κίνηση στο δεύτερο δοκάρι μόλις ξεκινά ο εκτελεστής. Ο Ισπανός έγινε κάτοχος της μπάλας στο δεύτερο δοκάρι και με τρομερό σουτ άνοιξε το σκορ. Είναι το τέταρτο γκολ από στατική φάση στο οποίο έχει συμμετοχή ο Ισπανός στόπερ μέσα στο 2021! Ασίστ με τον Άρη, γκολ με τον Ατρόμητο, δεύτερη ασίστ με τον Ολυμπιακό και γκολ ξανά απέναντι στην Ένωση. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δικαιώνοντας τον βοηθό του Μπόλονι, Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, για την δουλειά του σε αυτό το κομμάτι.

Οι 2.82 πάσες ανά κατοχή δείχνουν το πόσο αδούλευτος είναι!

Ο Παναθηναϊκός επί Μπόλονι είναι μία ομάδα που έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αρκετό παιχνίδι πίσω από την μπάλα, προσπάθεια για άμεσο ποδόσφαιρο, μηδαμινά ρίσκα, διαχείριση του προβαδίσματος όταν αυτό έρθει με μαζική άμυνα και προσπάθειες για αντεπίθεση για να... καθαρίσει το παιχνίδι. Από την φιλοσοφία μέχρι το πόσα κάνει σωστά το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού πάνω στο χορτάρι, υπάρχει απόσταση. Άλλο το τι θέλει ο καθένας και άλλο το τι παρουσιάζει.

Το Τριφύλλι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ φανέρωσε για ακόμη μία φορά το πόσο αδούλευτος είναι στο κράτημα της μπάλας, στην κυκλοφορία, στο passing game. Είναι ενδεικτικός ο αριθμός των πασών ανά κατοχή που είχε ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Κυριακής στην Λεωφόρο! 2.82 ανά κατοχή! Ούτε τρεις πάσες, στοχείο που δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό για την συνέχεια της ομάδας και δείχνει πως θα πρέπει να γίνει δουλειά στο Κορωπί.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα του Μπόλονι είχε τόσο... αποκρουστικό αριθμό σε αυτό το κομμάτι. Στο νικηφόρο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το ματς τελείωσε με 2.28 πάσες ανά κατοχή και τότε είχε γίνει αναφορά για την αδυναμία της ομάδας να κρατήσει την μπάλα για να σπάσει την πίεση και βγει από το αμυντικό της τρίτο. Οι νίκες, βέβαια, όλο αυτό το διάστημα έκρυβαν πράγματα κάτω από το χαλάκι. Μόνο που η ποδοσφαιρική πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Αν ο Παναθηναϊκός δεν βελτιώνει τα βασικά από παιχνίδι σε παιχνίδι, τότε οι πιθανότητες να προλάβει το τρένο της Ευρώπης θα μειωθούν δραματικά παρά το ντεμαράζ και την... επιστροφή στην διεκδίκηση ενός εισιτηρίου χάρη στο σερί των εννιά παιχνιδιών, με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης σε αυτόν τον αριθμό, να αναφέρουμε πως ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο στο πρωτάθλημα 5.01 ανά κατοχή, ο ΠΑΟΚ 4.48 ενώ ο μέσος όρος του Τριφυλλιού είναι αρκετά χαμηλά στο 3.42!

Ένα σερί που αντί να χτίσει πάνω του ο Παναθηναϊκός, βελτιώνοντας σταδιακά τις τεράστιες αδυναμίες του, πίστεψε πως μπορεί να συνεχίζει να νικά χωρίς να παίζει το παραμικρό λες και κάθε ματς είναι το ίδιο και οι συγκυρίες θα ήταν πάντα υπέρ του!

Η ακατανόητη επιμονή στον Καμπετσή

Το ντέρμπι με την ΑΕΚ και λόγω της χρησιμοποίησης του Σβάρνα στο δεξί άκρο της άμυνας, έδειχνε στον Λάζλο Μπόλονι πως θα έπρεπε να χτυπήσει και από εκεί. Με την χρησιμοποίηση ενός παίκτης ικανού στο 1vs1, με ταχύτητα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Είτε με τον Αϊτόρ είτε με τον Χατζηγιοβάνη. Ο Ισπανός εξτρέμ ήταν καλός στο Αγρίνιο και η λογική έλεγε πως θα έμπαινε στην ενδεκάδα αντί του Αργύρη Καμπετσή, ο οποίος δεν είναι καλός στα τελευταία παιχνίδια και ξεκάθαρα δεν είναι εξτρέμ.

Είναι παίκτης περιοχής. Ο Ρουμάνος, όμως, επιμένει στο ίδιο λάθος, το οποίο δεν διόρθωσε ούτε κατά την διάρκεια του αγώνα με την Ένωση, παρότι... φώναζε η εμφάνιση του Καμπετσή, από τον οποίο ήθελε κυρίως να δίνει βοήθειες στον Χουάνκαρ(το έκανε με επιτυχία) στο μαρκάρισμα του Λιβάι Γκαρσία.

Ο Καμπετσής τελείωσε το ματς με 19 στις 48 ενέργειες, με 5 στις 14 κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες και ένα άστοχο σουτ εκτός περιοχής, στο οποίο πήρε την λάθος απόφαση, καθώς έπρεπε να... σπάσει την μπάλα είτε δεξιά είτε αριστερά.

*Τα δεδομένα αλλά και τα σχεδιαστικά εργαλεία είναι από το Wyscout.

*Επιμέλεια βασικής φωτογραφίας: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.