Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από τέτοια τελειώματα του Φορτούνη. Κι όχι μόνο…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από τέτοια τελειώματα του Φορτούνη. Κι όχι μόνο…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για τον Φορτούνη και τη φετινή παρουσία του στον Ολυμπιακό, με αφορμή το γκολ του με τον Άρη.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Το γκολ του Φορτούνη ήταν ό,τι πιο ωραίο είχε να παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στο κυριακάτικο παιχνίδι του για το πρωτάθλημα με τον Άρη.

Για να είμαστε, άλλωστε, ειλικρινείς, ήταν κι η μοναδική πραγματικά καλή φάση που έβγαλε ο Ολυμπιακός, με εξαίρεση τις ευκαιρίες από τις στατικές φάσεις, με τις δύο κεφαλιές του Χασάν και τη μία του Χολέμπας. Και, βεβαίως, και μόνο αυτή η διαπίστωση δείχνει πόσο καλά δούλεψε ο Άρης ανασταλτικά το παιχνίδι και πόσο καλά δεν το δούλεψε ο Ολυμπιακός δημιουργικά-επιθετικά. Δεν θυμάμαι πότε άλλοτε ο πρωταθλητής δημιούργησε μόλις μία καθαρή ευκαιρία για γκολ, σε λεγόμενο open play.

Ήταν, πάντως, ένα πολύ καλό τελείωμα του Φορτούνη, που μου έφερε στο μυαλό ένα ανάλογο καλό τελείωμα του, στο νικηφόρο 1-0 επί του Παναθηναϊκού, πάλι μέσα στο Καραϊσκάκη. Μιλάμε για δύο τελικές γεμάτες ποιότητα, με την μπάλα και στις δύο περιπτώσεις να πηγαίνει ψηλά στον ουρανό της αντίπαλης εστίας, εκεί όπου ουδείς γκολκίπερ κι αμυνόμενος μπορεί να αντιδράσει.

Με την ευκαιρία, όμως, θα ήθελα κάτι να γράψω για τον Φορτούνη: ναι ήταν ό,τι πιο ποιοτικό στοιχείο είχε να εμφανίσει ο Ολυμπιακός στο ματς με τον Άρη, κι όχι μόνο για το ωραίο γκολ (πέμπτο του φετινό, κανένα με πέναλτι)-από τον ίδιο είδαμε και την πιο όμορφη προσωπική ενέργεια στο παιχνίδι, εκεί που στην αρχή του αγώνα πέρασε διαδοχικά τρεις παίκτες για να βγάλει ωραία στον Μασούρα…από τον ίδιο είδαμε και μία πάσα στον ευρισκόμενο σε καλή θέση για σουτ Καμαρά…

Μόνο που νομίζω ότι τρία ωραία πράγματα και κάποιες καλές αλλαγές παιχνιδιού, δεν είναι αρκετά από 60 λεπτά ποδοσφαίρου για τον Φορτούνη. Έναν Φορτούνη, που αν μη τι άλλο έχοντας παίξει ένα 20λεπτο την Πέμπτη με την PSV, δεν μπορεί να ήταν πτώμα στην κούραση. Θα περίμενα περισσότερη συμμετοχή στο παιχνίδι από τον διεθνή μας άσο, περισσότερα ωραία πράγματα από αυτά που ίσως μόνο αυτός είναι σε θέση να δώσει. Να ζητήσει μπάλα παραπάνω, να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες.

Δεν θέλω να φανώ άδικος: ο Φόρτου βοηθάει και δη αρκετά φέτος τον Ολυμπιακό για τον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Βλέποντας τα νούμερα του, λες ότι δεν είναι λίγα ούτε τα πέντε γκολ που έχει βάλει σε πέντε διαφορετικά παιχνίδια (εκ των οποίων τα τέσσερα κρίσιμα, καθότι τα πρώτα σε κάθε αγώνα), ούτε τα δέκα γκολ που έχει φτιάξει-το αντίθετο. Όμως, για την κλάση του Φόρτου εγώ νομίζω ότι δεν είναι και πολλά αυτά τα νούμερα. Στην δε Ευρώπη έχουμε πραγματικά να δούμε γκολ η, ασίστ από αυτόν τον τόσο προικισμένο παίκτη από εκείνο το ματς με τη Μίλαν! Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια...

Καταλαβαίνω ότι είναι ένα ζήτημα για ένα παίκτη σαν κι αυτόν, και να μην νιώθει απολύτως βασικός στον φετινό Ολυμπιακό και να παίζει σπανιότατα ολόκληρο 90λεπτο. Αλλά η δουλειά του κάθε παίκτη είναι όσο και να παίζει, λίγο η, πολύ, να δίνει το 100%.

Εξάλλου, είναι τέτοια η φετινή σεζόν, τόσο δύσκολη και περίεργη, με τέτοιες υποχρεώσεις, που αναπόφευκτα όλοι οι παίκτες θα αισθάνονται κάπως-ο Ελ Αραμπί είναι πρώτος σκόρερ μακράν κι όμως στα επόμενα έξι παιχνίδια μετά το ντέρμπι (3-0) με τον ΠΑΟΚ, δεν έπαιξε καθόλου στη Ριζούπολη, καθόλου την Κυριακή με τον Άρη, ενώ έπαιξε μισή ώρα στο πρώτο ματς Κυπέλλου με τον Άρη, 35 λεπτά στη Λεωφόρο, ενώ και στα δύο παιχνίδια στα οποία ξεκίνησε, με τον ΟΦΗ και την PSV, έγινε αλλαγή στο 70’ και στο 74’ αντίστοιχα…

Θέλω να πιστεύω ότι το γκολ που έβαλε στον Άρη θα του δώσει καλύτερη ψυχολογία του Φορτούνη, καθότι τον είδαμε να ξεσπάει πανηγυρίζοντας το, προφανώς γιατί εδώ και εννιά παιχνίδια δεν μπορούσε να σκοράρει, χάνοντας ακόμη και πέναλτι. Αλλά κυρίως πρέπει να καταλάβει ότι δύο, άντε τρεις καλές ενέργειες (γιατί και στη Λεωφόρο τόσες είχε) σε ένα ματς δεν μπορεί να είναι αρκετές για το δεκάρι του Ολυμπιακού. Πρέπει να δίνει παραπάνω πράγματα, να βγάζει το παιχνίδι του μεγαλύτερη ένταση κι όχι κάποιες φορές να χάνεται.

Καλά έκανε με τον Άρη και σούταρε και μία και δύο και τρεις φορές. Πάτησε περιοχή, όπως πρέπει να κάνει και όπως κακώς δεν το κάνει περισσότερο. Με τα τελειώματα που έχει ο Φορτούνης, πρέπει να παίζει εκεί, τριγύρω σε κάθε αντίπαλη περιοχή. Από την στιγμή που είναι τόσο δύσκολος στο γκολ ο Βαλμπουενά (απορώ με αυτό το πράγμα με τις απευθείας εκτελέσεις φάουλ που γίνεται-όλες πάνε στράφι εδώ κι ενάμιση χρόνο κι όμως ο Ματιέ επιμένει…) και που κανείς εκ των εξτρέμ, πλην του Μασούρα, δεν βγάζει μία συνέπεια στο σκοράρισμα, η μόνη αξιόπιστη λύση για τον Ολυμπιακό στο γκολ είναι ο Φορτούνης, πίσω από τους δύο σέντερ φορ.

Είμαι, όμως, βέβαιος ότι αν μετρήσουμε τις φορές που πέρασε η μπάλα από τα πόδια του Φορτούνη, θα δούμε ότι δεν είναι τόσες πολλές όσο θα περιμέναμε-σε αυτό το κομμάτι, δεν μπορείς να πεις τίποτα για τον Βαλμπουενά. Την ζητάει πολύ την μπάλα, είχε 56 επαφές προχθές, μπαίνοντας αλλαγή στο 28’! Ο Έλληνας άσος πρέπει να συμμετέχει πιο πολύ στο παιχνίδι, να βγάζει συνεργασίες όπως έκανε ορισμένες φορές με τον Βρουσάι, να τελειώνει φάσεις όταν βρίσκει καλές θέσεις, να μην κόβεται τόσο εύκολα όπως ενίοτε συμβαίνει και να κάνει ό,τι έκανε την Κυριακή όταν λάθεψε σε μία πάσα και το διόρθωσε ο ίδιος, έστω κάνοντας φάουλ και δεχόμενος μία κίτρινη κάρτα.

Ίσως και να έκανε λάθος ο Πέδρο Μαρτίνς, κάνοντας τον Φορτούνη αλλαγή από το 59’ του αγώνα με τον Άρη, όμως εξίσου αλήθεια είναι ότι ίσως έκανε λάθος κι ο Φορτούνης που δεν είχε «μπει» περισσότερο στο παιχνίδι κατά το β΄ ημίχρονο.

Είναι πολύ ευχάριστο, και τιμητικό για τον Φόρτου, που φέτος παίζοντας πολλές φορές σαν αλλαγή, μπαίνει και δίνει πολλά πράγματα στην ομάδα-εξ ου και έχω εκφράσει την άποψη ότι έχει γίνει και «καλός στρατιώτης» για τον Ολυμπιακό. Αλλά πρέπει να το κάνει, με περισσότερη συμμετοχή στο παιχνίδι, κι όταν ξεκινάει ως βασικός!

Άσχετο: μετά από ένα ολόκληρο χρόνο, από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν κι είχε πάθει τη ρήξη χιαστών, ο Κούτρης έπαιξε το Σαββατοκύριακο ένα πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα ημίχρονο, το β΄, στο γερμανικό πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας, με την Φορτούνα Ντίσελντορφ. Και ήταν και καθοριστικός στη νίκη της ομάδας του 3-2 επί του Ανόβερο, αφού από δική του σέντρα προηγήθηκε η Φορτούνα με 2-1. Ο Λεονάρντο έχει δοθεί δανεικός από τον Ολυμπιακό έως το καλοκαίρι του 2022 στη γερμανική ομάδα, που διεκδικεί, αλλά όχι πειστικά, την επάνοδο της στην Μπουντεσλίγκα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.