Η ανοσία της αγέλης και οι απαντήσεις του Αρη

Η ανοσία της αγέλης και οι απαντήσεις του Αρη

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Η ανοσία της αγέλης και οι απαντήσεις του Αρη

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις σοβαρές καταγγελίες του Θόδωρου Καρυπίδη, την έλλειψη του στοιχείου της έκπληξης σε οτιδήποτε φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει ο Άρης.

Καμία καταγγελία δεν εκπλήσσει πλέον στον δύσμοιρο χώρο του ελληνικού αθλητισμού, κυρίως σ’ αυτόν του ποδοσφαίρου. Έχουμε αποκτήσει την… ανοσία της αγέλης. Ανδρωθήκαμε με καταγγελίες σαν αυτή που έκανε ο Θόδωρος Καρυπίδης, σε σημείο να θεωρείται σύνηθες να απειλείται η σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου. Οι πιο προχωρημένοι ενδεχομένως να πιστεύουν ότι και το «θα φας σφαίρες» είναι στους «κανόνες» του παιχνιδιού. Είναι σαν αυτούς που δίχως ντροπή επικεντρώνουν στο timing μιας καταγγελίας βιασμού και όχι στην ίδια την πράξη.

Και τα «πακιστανικά» τηλέφωνα μάθαμε. Στην αρχή νομίσαμε ότι πρόκειται για νούμερα με πολλά μηδενικά, προϊόντος του χρόνου αντιληφθήκαμε ότι είναι κάτι άλλο. Και απειλές για σφαίρες στα πόδια και ξυλοδαρμούς… «σιγά τα ωά» που λέει κι ένας φίλος. Αυτό είναι το «αλατοπίπερο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι το στοιχείο που το κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα. Το λέμε και με καμάρι, τρομάρα μας, σαν να πρόκειται για εισαγωγή του παιδιού μας σε ανώτατη σχολή του πανεπιστημίου.

Στα τελευταία χρόνια δε, είναι πιο έντονο το φαινόμενο της πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου και της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής. Έγινε εντονότερο γιατί ιδιοκτήτες ισχυρών ομάδων με θέση στην οικονομία της χώρας, ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτες ή χρηματοδοτούν media.

H KATAΓΓΕΛΙΑ, Ο ΝΤΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Κάπως έτσι εξελίχθηκε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φτάνοντας στο σημείο να διατελέσει Πρωθυπουργός της Ιταλίας σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Πρώτα πέρασε από άλλα στάδια. Ιδιοκτήτης ισχυρής κατασκευαστικής εταιρίας, της Μίλαν, έφτασε να ελέγχει το 80% των ΜΜΕ της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ιταλία. Άλλοι πανίσχυροι επιχειρηματίες δεν κατέβηκαν στον πολιτικό στίβο, αλλά ήταν ζήτημα επιλογής.

Αυτά είναι γνωστά βέβαια. Γι’ αυτό το ευρύ κοινό αντιμετωπίζει με καχυποψία οτιδήποτε συμβαίνει, έχει πάψει να εστιάζει στο γεγονός αλλά προσπαθεί να εντοπίσει αυτό που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Στην περίπτωση των καταγγελιών του Καρυπίδη, αυτές θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Κατέθεσε στη Δίωξη Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ., προφανώς θα υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, θα φανεί αν αυτή η ιστορία θα βγάλει πουθενά ή θα πάει κι αυτή στη χωματερή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με το χέρι στην καρδιά, τολμώ να εκτιμήσω ότι θα γίνει το δεύτερο. Αυτό δίδαξε η ιστορία. Γίνεται ντόρος και ουσία μηδέν.

Όπως διδακτικοί ήταν για τον Άρη οι τελευταίοι δύο μήνες. Η δική του αγωνιστική αστάθεια συνδυάστηκε με τη λαστιχοποίηση των κανονισμών. Αυτός υποχρεώθηκε να παίξει σε βούρκους και λιμνοθάλασσες αλλά οι άμεσοι αντίπαλοί του, είχαν προνομιακή μεταχείριση κι έτσι μέτρησαν λιγότερες βαθμολογικές απώλειες. Όσο κυριαρχούσε το μοτό «δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει», πορεύονταν με ηρεμία και ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Αυτό άλλαξε άρδην εντός του 2021 με βασικά πειστήρια τα διαιτητικά λάθη στους αγώνες με ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό και απώλεια τεσσάρων βαθμών.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ωστόσο, από την αρχή της χρονιάς ο Άρης πορεύεται με το ποδόσφαιρο που παίζει, μ’ αυτό πρέπει να απαντήσει. Ο μεγάλος κίνδυνος για το αγωνιστικό τμήμα είναι να στρέψει το βλέμμα του πέρα από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Εντός αυτών πρέπει να επικεντρώσει. Σε αυτά που θα έπρεπε να κάνει, αλλά δεν κάνει. Για παράδειγμα, το ότι σκοράρει με το σταγονόμετρο εντός του 2021 στοιχειοθετεί μεγάλο πρόβλημα. Με επτά γκολ σε σύνολο δέκα αγώνων είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν οι βαθμοί που απαιτούνται για μια ομάδα η οποία θέλει να διατηρηθεί στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας.

Αυτή η αναποτελεσματικότητα καλλιέργησε την αίσθηση ότι η ομάδα δεν είχε φρεσκάδα στη διάρκεια των διαδοχικών αγώνων. Προφανώς δεν θα μπορούσε να είχε την ίδια ενέργεια σε όλα τα παιχνίδια, αλλά οι 101 τελικές προσπάθειες (54 εντός περιοχής) που έκανε σε σύνολο δέκα αγώνων έδειξαν ότι είχε δημιουργία, της έλειψε όμως το γκολ. Πλέον μπαίνει σε μια λίστα αγώνων όπου η αστοχία δεν θα συγχωρείται. Γιατί οι τέσσερις αγώνες που θα ολοκληρώσουν την κανονική διάρκεια θα δείξουν τη βαθμολογική θέση από την οποία θα αρχίσει στα Playoffs και στην τελική φάση του Πρωταθλήματος θα κληθεί να αποδείξει ότι αξίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.