Οι πέντε κορυφαίοι Αφρικανοί του Παναθηναϊκού! (vid)

Οι πέντε κορυφαίοι Αφρικανοί του Παναθηναϊκού! (vid)

Νίκος Αθανασίου
Οι πέντε κορυφαίοι Αφρικανοί του Παναθηναϊκού! (vid)

bet365

Το «τριφύλλι» ενισχύθηκε με τρεις Αφρικανούς στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και το gazzetta.gr θυμάται τους πέντε που προσέφεραν τα περισσότερα με την πράσινη φανέλα στο μέρος της καρδιάς.

Γιουνούς Σανκαρέ και Σεχ Νιάς από την Σενεγάλη. Γενί Νγκμπακοτό από το Κονγκό. Όλοι ποδοσφαιρικά αναθρεμμένοι στην Γαλλία. Ο Παναθηναϊκός στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα ποδοσφαιρικά «προϊόντα» της Αφρικής, με τον general manager του συλλόγου, Πιέρ Ντρεοσί να εμπιστεύεται την αγορά που γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλη.

Το «τριφύλλι» ποντάρει πολλά στα νέα του αποκτήματα και προσδοκά να έχουν ανάλογη προσφορά με εκείνους που κατά το παρελθόν προσέφεραν πολλά στην ομάδα και προέρχονταν από την Αφρική.

Ποιοι βρίσκονται, όμως, στο top5; Πάμε να θυμηθούμε, ξεκαθαρίζοντας πως θέση θα μπορούσαν να έχουν στην πεντάδα τόσο ο Νασίφ Μόρις όσο και ο Μεντί Αμπέντ. Ο πρώτος αν και αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια και μάλιστα βασικός η απόδοσή του στις περισσότερες σεζόν δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο ενώ ο δεύτερος έπαιξε μόλις για 1.5 σεζόν με την πράσινη φανέλα. Η πρώτη ήταν εντυπωσιακή, το δεύτερο εξάμηνο λόγω Στραματσόνι, προβληματικό.

ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΑΤΖΑΓΚΟΥΝ

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 με κανονική μεταγραφή από την Ντόλφινς. Είχε ως... παράσημο το τρομερό Παγκόσμιο Κύπελλο U20 που έκανε στα γήπεδα της Τουρκίας με την Εθνική Νιγηρίας και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα εκείνη την εποχή στην Αφρική. Μπορεί ποτέ να μην ήταν ο φαντεζί παίκτης αλλά την δουλειά που έπρεπε να κάνει, την έκανε. Ίσως να είχε μακροημερεύσει αν ήταν ξεκάθαρη η θέση του στο γήπεδο, καθώς ποτέ δεν καταλάβαμε αν είναι δεύτερος επιθετικός, δεκάρι, εξτρέμ ή κεντρικός μέσος. Πάντως καριέρα σε Ολλανδία και Βέλγιο έκανε ως «8άρι». Με την φανέλα του Παναθηναϊκού έπαιξε σε 85 ματς, σκόραρε 14 φορές και έδωσε 3 ασίστ. Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο το 2014.

Τον Γενάρη του 2016 θα παραχωρηθεί δανεικός στον Λεβαδειακό και το καλοκαίρι του ίδιου έτους στην Ρόντα. Το 2017 θα φύγει ως ελεύθερος για την Κορτράικ. Στο Βέλγιο σκόραρε 10 φορές σε 74 αγώνες, έδωσε 8 ασίστ και πλέον αγωνίζεται στην Νότιο Αφρική με την Κέιπ Τάουν.

ΟΥΣΜΑΝ ΚΟΥΛΙΜΠΑΛΙ

Η εξαιρετική διετία που έκανε με τα χρώματα του Πλατανιά, τον έφερε το καλοκαίρι του 2016 στον Παναθηναϊκό ως έναν από τους καλύτερους δεξιούς μπακ του πρωταθλήματος. Γρήγορος, καλός ανασταλτικά, συνεπής και στα επιθετικά του καθήκοντα, έπαιξε αποτελεσματικά και ως στόπερ. Ένας αξιόπιστος αμυντικός, ο οποίος μετά από τρία χρόνια αποχώρησε για την Αλ Γουάκρα, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία με το «τριφύλλι» για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Ο διεθνής άσος από το Μάλι «έγραψε» με το «τριφύλλι» 66 συμμετοχές και 4 γκολ και δημιούργησε μαζί με τον Ματίας Γιόχανσον ένα από τα πιο πληρέστερα δίδυμα δεξιών μπακ στο ρόστερ του συλλόγου τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΣΕΝΤΡΙΚ ΚΑΝΤΕ

Βασικός και αναντικατάστατος στο κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού για μια τριετία. Το «τριφύλλι» κατέκτησε το νταμπλ του 2010, έχοντας μεταξύ άλλων και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Ο στόπερ από το Μάλι με μεγάλη θητεία στο Σαμπιονά (Νις, Σοσό, Στρασβούργο) είχε ως μεγάλο προσόν το «διάβασμα» του παιχνιδιού, ήταν αξιοπρεπής με την μπάλα στα πόδια και βοήθησε αρκετά. 88 παιχνίδια, 2 γκολ και 5 ασίστ ήταν ο απολογισμός του στην Εν Ελλάδι καριέρα του. Έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι τα 40 του στην Βάουμπαν του Στρασβούργου.

ΣΙΜΑΟ ΜΑΤΕ ΖΟΥΝΙΟΡ

O ορισμός του ακατέργαστου «διαμαντιού» όταν ήρθε για δοκιμή στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2007 ως πρόταση του Πορτογάλου προπονητή, Κάρλος Κεϊρόζ στον τότε τεχνικό του Παναθηναϊκού, Ζοσέ Πεσέιρο. Ο «Σίμος» θα πείσει για τις ικανότητές του, χρονιά με τον χρονιά θα γίνεται καλύτερος, με αποκορύφωμα την παρουσία του στο νταμπλ του 2010. «Καθαρός» αμυντικός μέσος, σκληράδα στο μαρκάρισμα, άπειρο τρέξιμο σε όλο το γήπεδο, με πρόβλημα στην πάσα τα πρώτα χρόνια, το οποίο όμως βελτιώθηκε.

Δέθηκε πολύ με τον κόσμο, θα τον θυμούνται για πάντα στο «τριφύλλι» και για τρομερό ρεσιτάλ στον Βέρτη, όταν η ομάδα πήγε να γιορτάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πήρε το μικρόφωνο και έγραψε ιστορία με το «λασαμάχει ο Λέτο» σε... άπταιστα ελληνικά. 167 συμμετοχές, 2 γκολ, 3 ασίστ μέχρι το καλοκαίρι του 2012 όταν και πήρε μεταγραφή στην Λεβάντε, με την οποία έκανε καλές σεζόν στην La Liga. Σήμερα στα 33 του αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας με την Βεγάλτα Σεντάι.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΟΛΙΣΑΝΤΕΜΠΕ

O κορυφαίος των κορυφαίων. Πάτησε Ελλάδα τον Γενάρη του 2001 και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2005 για την Πόρτσμουθ. Ο άνθρωπος για τον οποίο ο Γιάννης Γκούμας έχει δηλώσει πως «ο θεός είναι μαύρος»! Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο Νιγηριανοπολωνός επιθετικός έκρινε υπέρ του «τριφυλλιού» το πρωτάθλημα του 2004 με γκολ στα τελευταία λεπτά των παιχνιδιών με Προοδευτική, ΠΑΟΚ και Πανηλειακό! Σπουδαίες εμφανίσεις και στην Ευρώπη, αν δεν είχε το πρόβλημα με το γόνατο θα είχε γράψει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία με την φανέλα του «τριφυλλιού». Αγωνίστηκε σε 110 παιχνίδια, σκόραρε 36 φορές και έδωσε 5 ασίστ. Δεν είναι απλά ο κορυφαίος Αφρικανός στην ιστορία του συλλόγου, αλλά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους top ξένους επιθετικούς!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα