Παναθηναϊκός: Πρώτα οι Ζωσιμάδες, μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου!

Παναθηναϊκός: Πρώτα οι Ζωσιμάδες, μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Πρώτα οι Ζωσιμάδες, μετά το ντέρμπι της Λεωφόρου!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την αγωνιστική και πνευματική διαχείριση που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός ενόψει των δύο παιχνιδιών που έρχονται κόντρα σε ΠΑΣ και Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός χωρίς στόχους δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμη και στα... χειρότερά του, η διεκδίκηση του Κυπέλλου έμπαινε πάντα ως ένας πιο ρεαλιστικός και πιο εφικτός στόχος. Προσοχή στις λέξεις, γιατί πολλές φορές άλλα γράφουμε και άλλο βλέπουμε στα σχόλια από κάτω ως γραφόμενα τούτης της γωνιάς. Διεκδίκηση όχι κατάκτηση. Να φτάσει, δηλαδή, μέχρι τον τελικό και... βλέπουμε. Ναι για το κανονικό Τριφύλλι αυτό θα έπρεπε να είναι η καθημερινότητα. Το σύνηθες. Για τα όσα ζει, όμως, ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια, δεν είναι μικρή υπόθεση. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Από το 2014 έχει να παίξει σε τελικό και από την σεζόν 2014-2015 να διεκδικήσει μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Φούλ για δεκαετία.

Όπως, μάλιστα, έχει στρωθεί φέτος ο δρόμος και με δεδομένη την ομαλοποίηση στα αποτελέσματα που δείχνει ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του Λάζλο Μπόλονι, οι πράσινοι με μόνο μία πρόκριση επί ενός μεγάλου αντιπάλου στα ημιτελικά(αν δεν προκύψει κάποια μεγάλη έκπληξη στα άλλα ζευγάρια), μπορούν να φτάσουν ενενήντα λεπτά από την κατάκτηση ενός τροπαίου! Αν το συζητούσαμε αυτό στις αρχές Οκτωβρίου, θα μας περνούσαν για τρελούς. Από τότε, όμως, ήταν ξεκάθαρο πως αυτό το ρόστερ δεν είναι για πέταμα, πως διαθέτει καλούς παίκτες σε όλες τις γραμμές. Το ποδοσφαιρικό έγκλημα ήταν η πρόσληψη του άπειρου Ντάνι Πογιάτος, όχι οι μεταγραφές. Το σουλούπωμα από τον Ρουμάνο τεχνικό πάνω στο χορτάρι μπορεί να μην βγάζει στον μεγαλύτερο βαθμό τις αρετές των παικτών, ωστόσο, για την ώρα είναι άκρως αποτελεσματικό και γύρισε το χαρτί στην παρτίδα της Ευρώπης.

Μετά το κομβικό πέρασμα από το Περιστέρι, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μία εβδομάδα με δύο εξόχως δύσκολα και σημαντικά παιχνίδια. Την Πέμπτη στους Ζωσιμάδες κόντρα στον ΠΑΣ για το πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών και την Κυριακή στην Λεωφόρο, όπου υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πρώτο από τα τρία εντός έδρας ντέρμπι που έχει μπροστά του τις επόμενες πέντε αγωνιστικές.

Το Τριφύλλι, λοιπόν, θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ στον τρόπο που θα προσεγγίσει και θα διαχειριστεί αυτές τις δύο αναμετρήσεις. Ως οργανισμός. Όχι μόνο πάνω στο χορτάρι. Επειδή μιλάμε για παιχνίδια που θα διεξαχθούν μέσα σε 72 ώρες και η ομάδα θα επιβαρυνθεί και από το ταξίδι στα Γιάννενα και έναν πιθανότατα βαρύ αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει άπαντες να καταλάβουν εντός ομάδας πως το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι αυτό της Πέμπτης, είναι εκείνο που θα βάλει τον Παναθηναϊκό σε τροχιά πρόκρισης, που θα βάλει τις βάσεις για τσεκάρισμα του εισιτηρίου στους 4, σε μία διοργάνωση που μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Προφανώς το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό αποτελεί την... βιτρίνα του πρωταθλήματος και είναι από τα παιχνίδια που κάθε παίκτης έχει ένα παραπάνω κίνητρο για να λάμψει, προφανώς μία νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου εκτός από τρεις βαθμούς, το σπάσιμο του αήττητου που τρέχει η ομάδα του Μαρτίνς θα... απογειώσει την ψυχολογία εντός αποδυτηρίων και θα φτιάξει και τον κόσμο. Από την στιγμή, όμως, που η ψαλίδα έχει κλείσει τόσο από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ όσο και από τον δεύτερο Άρη, το Τριφύλλι δεν παίζει πλέον σε κάθε παιχνίδι με τον πιστόλι στον κρόταφο. Οι διαφορές είναι απόλυτα διαχειρίσιμες και όπως φαίνεται όλα θα κριθούν στο μίνι πρωτάθλημα των πλέι οφ. Το Τριφύλλι, λοιπόν, δεν παίζει σε κάθε ματς για την... ζωή του.

Αυτές ήταν οι συνθήκες εντός Ιανουαρίου και ο Παναθηναϊκός έβαλε στο σακούλι τους 20 από τους 24 διαθέσιμους βαθμούς και είναι πλέον δυνατά στο κόλπο για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αρκεί εκτός από την αποτελεσματικότητα που δείχνει στον τρόπο που παίρνει τα αποτελέσματα, να βελτιώσει και την εικόνα του πάνω στο χορτάρι. Ειδικά στον τρόπο που ψάχνει το γκολ και που διαχειρίζεται το προβάδισμά του, ειδικά όταν αυτό προκύψει νωρίς. Δεν μπορεί να γυρίζει πίσω και να κλείνετε στην περιοχή του αλλά αυτή είναι κουβέντα που θα γίνει άλλη στιγμή.

Για να το κλείσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο Παναθηναϊκός να πάει στα Γιάννενα με την λογική να κάνει ευρύ rotation ενόψει Ολυμπιακού. Να το δει ως κάτι εύκολο. Ως απλά ένα παιχνίδι. Ο ΠΑΣ είναι κανονική ομάδα, ο Γιαννίκης καλός προπονητής και δεν θέλει πολύ να γίνει η... ζημιά και να μην μαζεύεται στον επαναληπτικό της Λεωφόρου. Όπως για παράδειγμα έγινε πέρυσι στην διασταύρωση των δύο ομάδων στους 16 και το Τριφύλλι τα... χρειάστηκε για να περάσει.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να περιμένει. Αυτό το ματς δεν κρίνει κανέναν τίτλο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.