Εν τέλει, Σισέ η, Μπα δίπλα στον Σεμέδο;

Εν τέλει, Σισέ η, Μπα δίπλα στον Σεμέδο;

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Εν τέλει, Σισέ η, Μπα δίπλα στον Σεμέδο;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού.

Ο Μπα φαίνεται να κερδίζει πάλι τη θέση του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, την οποία είχε χάσει από τον Σισέ εδώ κι αρκετά παιχνίδια, αρχικά λόγω της ταλαιπωρίας την οποία υπέστη από τον κορονοϊό και στη συνέχεια λόγω της καλής κατάστασης του συμπατριώτη του.

Εν τέλει, ποιος είναι η καλύτερη επιλογή για τη θέση του αριστερού στόπερ στον Ολυμπιακό, δίπλα στον Σεμέδο, που είναι αναντικατάστατος στα πλάνα του Μαρτίνς και μένει έξω μόνο όταν αδυνατεί να παίξει (κάρτες, τραυματισμούς) η, για λόγους ροτέισον; Πριν επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, μία επισήμανση για τον Σεμέδο: εξακολουθεί και φέτος να παίρνει υπερβολικά πολλές κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Εντάξει, στόπερ είναι, ο στόπερ θα πάρει κάρτες, αλλά πρέπει να υπάρχει κι ένα όριο: ήδη έχει πέντε κίτρινες στα 13 παιχνίδια του στο πρωτάθλημα και μία κίτρινη και μία κόκκινη στα οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Μοιάζει σα συνέχεια της περσινής σεζόν, την οποία τελείωσε με δύο κόκκινες και 13 κίτρινες κάρτες…

Πάμε παρακάτω: οι δύο 25χρονοι Σενεγαλέζοι στόπερ ουσιαστικά έχουν μοιραστεί τα φετινά παιχνίδια σε Ελλάδα κι Ευρώπη! Ο Σισέ έχει παίξει σε 13 βασικός και σε τρία αλλαγή κι ο Μπα σε 12 βασικός κι ένα αλλαγή.

Κατά βάση έχουν πολλές ομοιότητες, πέραν της ηλικίας και της εθνικότητας: πολύ καλά αθλητικά προσόντα, μεγάλη διάθεση κι αφοσίωση στην ομάδα, καλή χρηματιστηριακή αξία. Μόνο που οι ομοιότητες δεν σταματάνε εκεί: δίνουν πολλά στην ομάδα, αλλά «έχουν» και το εύκολο λάθος. Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή να κάνουν ένα πέναλτι από το πουθενά η, να πουλήσουν την μπάλα και να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην εστία του Σα.

Ο Σισέ έχει σαφώς περισσότερες παραστάσεις καθότι είναι η τέταρτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, ενώ είχε και μία τριετία στη Β΄ κατηγορία Γαλλίας. Υπερτερεί του Μπα στην ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά, αλλά και στη δυνατότητα να χρησιμοποιεί καλύτερα τα πόδια και ειδικά το αριστερό. Είδαμε και στο Αγρίνιο ότι έβγαλε δέκα μακρινές πάσες, οι μισές ήταν λάθος οι μισές σωστές και μία 53 μέτρων (!) βρήκε τον Ντρέγκερ για το πρώτο γκολ. Έξυπνα ο Μαρτίνς ζήτησε από τον Σισέ να παίξει και με τέτοιες μπαλιές, ξέροντας ότι δεν θα έχει τον Σεμέδο για να κυκλοφορήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια την μπάλα από πίσω.

Ο Μπα, από την άλλη, στο δεύτερο χρόνο του στον Ολυμπιακό και με δύο σεζόν στη Β΄ κατηγορία της Γαλλίας, μοιάζει να είναι πιο γρήγορος στις επεμβάσεις του και ίσως πιο θετικός και σταθερός, σε ένα βαθμό τουλάχιστον.

Στο Αγρίνιο δεν έκανε καμία σπουδαία εμφάνιση, αλλά τις έξι-εφτά φορές που χρειάστηκε να επέμβει, το έκανε σε όλες με επιτυχία. Κάποιοι εκτιμούν ότι «δένει» καλύτερα με τον Σεμέδο, γιατί είναι πιο χαμηλών τόνων και ταιριάζει στο ρόλο του «δεύτερου» στόπερ, ενώ ο Σισέ είναι πιο επιβλητικός, πιο πολυσύνθετος. Με τον Παναιτωλικό κι ο Σισέ μπορεί να μην έλαμψε, αλλά γενικά είχε αρκετές καλές επεμβάσεις (με εξαίρεση την αδυναμία του να διώξει την μπάλα σε εκείνη τη φάση που οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι στο μαρκάρισμα του Όλεγκ στον Ντίαζ), ενώ μία φορά έδιωξε επιπόλαια την μπάλα.

Πέρυσι, από το Δεκέμβριο κι έπειτα ο Μπα πήρε ξεκάθαρα το ρόλο του δεύτερου στόπερ μετά την αποπομπή του Μεριά και τέλειωσε τη σεζόν με 29 παιχνίδια, τα 28 βασικός. Κι ακόμη και τώρα, με τα φετινά 13 παιχνίδια του, έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ: με αυτόν στην ενδεκάδα ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόνο τρία παιχνίδια (από Άρσεναλ μέσα, Γουλβς έξω και Σίτι μέσα). Να συνυπολογίσουμε, όμως, ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει παίξει μόνο με τη Μαρσέιγ (1-0) και τη Σίτι (0-1)…

Ο Σισέ είναι πολύ καλύτερος στο επιθετικό κομμάτι, εξ ου και έχει στο ενεργητικό του εννιά γκολ, έναντι κανενός του Μπα. Έχει βεβαίως και πολύ περισσότερα παιχνίδια με τα «ερυθρόλευκα» (89, έναντι 42 του Μπα), όμως είναι ξεκάθαρα πιο επικίνδυνος στις στατικές φάσεις. Ακόμη κι έτσι, όμως, ενώ μπαίνει στις φάσεις για να σκοράρει με πολύ μεγάλη ευχέρεια, λιγοστές φορές τα καταφέρνει. Για παράδειγμα, και στα δύο τελευταία παιχνίδια, στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο, ο Φορτούνης τον έβγαλε με εκτελέσεις φάουλ σε θέση για γκολ, αλλά τα τελειώματα του Σισέ ήταν απογοητευτικά. Κι ο Μπα έχει κάμποσες τελικές, χωρίς όμως αυτός να βρει ποτέ τον στόχο.

Νομίζω ότι και οι δύο θα έπρεπε να κάτσουν να δουλέψουν πολύ περισσότερο στο Ρέντη τα τελειώματα τους στις στατικές φάσεις, γιατί με τέτοια κορμιά (1μ95 ο μεν, 1μ92 ο δε) και τέτοια δύναμη που έχουν, κανονικά θα έπρεπε να ήταν…υπερόπλο του Ολυμπιακού στα κόρνερ και στα φάουλ. Αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι-ο Μπα δεν έχει σκοράρει ποτέ κι ο Σισέ έχει να βάλει γκολ από εκείνο το ιστορικό παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο, στις 27 Φλεβάρη, πάει χρόνος δηλαδή (κι ο Σεμέδο βέβαια13 μήνες είχε να βάλει γκολ και το έκανε τις προάλλες στην Τρίπολη, άντε να δούμε λοιπόν!).

Ο Μαρτίνς ορθά πράττοντας κοιτάζει να κρατάει και τους δύο «ζεστούς», καθώς έτσι πρέπει να κάνει κάθε σοβαρή ομάδα-να έχει τρεις στόπερ βασικούς και όχι δύο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι με τις κάρτες που παίρνει ο Σεμέδο, «αναγκαστικά» θα παίζουν πολλές φορές οι δύο Αφρικάνοι στο κέντρο της άμυνας-έγινε πέρυσι, π.χ. με την Άρσεναλ έξω (2-1), τη Γουλβς μέσα (1-1, αποβολή Σεμέδο από το 30’) κι έξω (0-1), την ΑΕΚ έξω (0-0), γίνεται και φέτος, π.χ. στον τελικό του Κυπέλλου στο Βόλο (1-0 την ΑΕΚ) και στο Αγρίνιο, θα γίνει (καλά να είναι τα δύο παιδιά) και τον άλλο μήνα με την ΠΣΒ εκτός έδρας πάλι κλπ, κλπ. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο έτοιμους και τον ένα και τον άλλο.

Κατά τα άλλα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχει μία κινητικότητα, κι όχι για πρώτη μεταγραφική περίοδο, αναφορικά με ενδεχόμενη πώληση του Σισέ, χωρίς όμως ακόμη να υπάρξει κάποια σοβαρή κίνηση, καθώς η Νις, που είχε εκφράσει ένα κατ΄ αρχάς σοβαρό ενδιαφέρον, μάλλον αποσύρθηκε.

Παρεμπιπτόντως, την περασμένη εβδομάδα ο Μαρτίνς μίλησε ιδιαιτέρως στο γραφείο του με τον Σισέ. Τώρα, είπαν για τα περί μεταγραφής του, είπαν για την θέση του στην ενδεκάδα που μοιάζει εσχάτως να την χάνει από τον Μπα, είπαν για κάτι άλλο, αυtό το ξέρουν οι δυό τους.

Άσχετο: Είναι μάλλον βιαστικό να μιλάμε σήμερα, 12 Γενάρη, για νέα ανανέωση συμβολαίου του Βαλμπουενά, που μόλις επέστρεψε από δίμηνη απουσία λόγω θλάσης. Όχι ότι δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, το αντίθετο.

Αλλά ας θυμηθούμε ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει με τον Ματιέ για νέο συμβόλαιο μέσα Φλεβάρη κι ότι το είχε υπογράψει μαζί του 6 Μάρτη-κι αυτό πάντοτε μετράει, η υπογραφή. Νομίζω ότι κάπως έτσι, χρονικά, μπορεί να κινηθεί και φέτος το πράγμα, αν πάνε όλα καλά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.