Το παράδειγμα «Εμβιλά στο 90ο λεπτό» και η ευχέρεια του Ραφίνια…

Το παράδειγμα «Εμβιλά στο 90ο λεπτό» και η ευχέρεια του Ραφίνια…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για δύο από τους πιο έμπειρους παίκτες του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Τα μεγάλα παιχνίδια βρίσκονται εδώ. |21+

Σε κάθε ομάδα επιπέδου, όπως ο Ολυμπιακός, τα πρώτα βιολιά είναι από τη μέση και πάνω. Ωστόσο, βλέποντας τον Εμβιλά (και) στα παιχνίδια με την ΑΕΚ και τον Αστέρα, σκέφθηκα ότι έπρεπε να γράψω μία λέξη γι΄ αυτό το παιδί.

Κι η λέξη αυτή είναι «παράδειγμα». Διότι ο έμπειρος Γάλλος μέσος νομίζω ότι πραγματικά είναι παράδειγμα για κάθε παίκτη του Ολυμπιακού. Από τον πλέον έμπειρο, τον Βαλμπουενά, τον Ραφίνια η, τον Χολέμπας, έως τον πιο άπειρο, τον Σουρλή, τον Λοβέρα, τον Τζολάκη!

Βλέπουμε ένα ποδοσφαιριστή 30 ετών, που στα νιάτα του είχε φορέσει 22 φορές τη φανέλα ολόκληρης Εθνικής Γαλλίας σε διάστημα δύο-τριών ετών, να «σκίζεται» σε κάθε παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος. Να παίζει το ίδιο αφοσιωμένα για την ομάδα στο γηπεδάκι της Τρίπολης, όπως είχε παίξει κόντρα στη Σίτι μέσα στο Μάντσεστερ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Να δίνει μάχες, να βάζει τα πόδια στη φωτιά, να κάνει κατάθεση ποιότητας, αλλά και ψυχής.

Στο 90ο λεπτό του αγώνα με τον Αστέρα, και με το σκορ στο 4-0, ο Εμβιλά έσπευσε σαν «τρελός» να πιέσει και να διορθώσει λάθος συμπαίκτη του και να τον καλύψει κόβοντας την αντίπαλη επίθεση! Μπορεί να ήταν μία μικρή λεπτομέρεια, σε φάση χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά κατά την γνώμη μου αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα άλλης μία απολύτως μεστής κι επαγγελματικής εμφάνισης από τον Εμβιλά, τον οποίο είδαμε να περνάει ουκ ολίγες έξυπνες πάσες στους πιο επιθετικογενείς συμπαίκτες του, να δίνει μπαλιά για γκολ στον Ελ Αραμπί (έτσι ξεκίνησε το πρώτο γκολ), να βοηθάει τους δύο σέντερ μπακ σε τουλάχιστον τέσσερις (!) περιπτώσεις με καλές επεμβάσεις, να κόβει και να κλέβει μπάλες ακόμη και με τάκλιν, να κοντράρει σουτ αντίπαλων, να παίρνει κεφαλιές.

Όπως, άλλωστε, και με την ΑΕΚ, τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Κι εκείνο «γεμάτο» παιχνίδι, που συνοδεύθηκε, ξανά, από την ασίστ για το 1-0 με τη σέντρα του και την κεφαλιά του Ελ Αραμπί, το τρίτο γκολ το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει, έχοντας βεβαίως βάλει κι εκείνο στη Λαμια, τη ρουκέτα από τα 30 μέτρα! Τι άλλο να περιμένει ένας προπονητής από τον αμυντικό του μέσο;

Μπράβο στο παιδί για την εικόνα που βγάζει σε σχεδόν κάθε παιχνίδι! Μπράβο στον Μοντέστο που βρήκε την εξαιρετική περίπτωση και τον έφερε στον Ολυμπιακό και δη χωρίς αποζημίωση στη Σεντ Ετιέν. Μπράβο στον Μαρινάκη που του έδωσε ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο για να τον δελεάσει να έρθει στην Ελλάδα. Μπράβο στον Μαρτίνς, που ενώ ζητούσε επί μήνες την απόκτηση του Πέπε για το ρόλο του αντιΓκιγιέρμε, και η διοίκηση του έκανε το χατίρι πληρώνοντας 3 εκ. Ευρώ για να φέρει τον Πορτογάλο, με το που είδε τον Εμβιλά ξεκίνησε από αυτόν την ενδεκάδα, μπράβο και στους συμπαίκτες του, που τον έχουν αποδεχθεί ως έναν παίκτη κλειδί και τον σέβονται και τον παραδέχονται.

Μακάρι ο Μαρτίνς να βρει ένα τρόπο να τον διαχειριστεί καλύτερα τον Εμβιλά, να μην τον έχει να παίζει τρία ματς την εβδομάδα, έτσι ώστε στα πιο σημαντικά παιχνίδια, στα ντέρμπι και στα ευρωπαϊκά, να είναι φρέσκος και να παίρνει η ομάδα από αυτόν το 100%, διότι όσο και φιλότιμος να είναι ο παίκτης, η υπερχρήση ποτέ δεν κάνει καλό σε κανένα παίκτη.

Και κάτι για έναν άλλον έμπειρο «ερυθρόλευκο», τον Ραφίνια: Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι έχει άλλο στιλ από τον Ομάρ-παρεμπιπτόντως να ευχηθούμε στο παιδί να του πάνε όλα καλά. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι το στιλ του διεμβολιστή δεξιού μπακ, παίζει αλλιώς τη θέση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την παίζει καλά. Και στην Τρίπολη έβγαλε κάποιες καλές άμυνες όταν έπρεπε, βγήκε μπροστά και βοήθησε, αλλά κυρίως πρέπει να σταθούμε στην ικανότητα που έχει με τις καλές του πάσες να συνεισφέρει στην καλή κυκλοφορία της μπάλας και στο ξεκίνημα καλών επιθέσεων.

Μπορεί κάποιος να διακρίνει από το παιχνίδι με τον Αστέρα τουλάχιστον πέντε-έξι πολύ σωστές μπαλιές του που βοήθησαν πολύ την ομάδα σε αυτό το κομμάτι. Έξυπνες πάσες που μπορεί εύκολα να αποδιοργανώσουν τον αντίπαλο, όπως ακριβώς συνέβη με το ξεκίνημα του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού. Αυτή την ευχέρεια του Ραφίνια να δίνει λύσεις με τις πάσες του ακόμη κι όταν η αντίπαλη ομάδα πιέζει τον Ολυμπιακό, να ξέρετε ότι εκτιμάται πολύ από τον Μαρτίνς.

Βεβαίως, αυτός, ο Ραφίνια, κι αν χρειάζεται διαχείριση. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη ιδέα να παίζει τρία παιχνίδια την εβδομάδα και δη σε δύσκολους αγωνιστικούς χώρους. Φάνηκε κι από κάποιες λανθασμένες επιλογές του σε πάσες την Τετάρτη-τρεις τέτοιες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους για την εστία του Σα. Νομίζω ότι κατά βάση ήταν προϊόν κόπωσης.

Το θέμα είναι ότι ο Μαρτίνς δεν φαίνεται να εμπιστεύεται, για κάποιο λόγο, την εναλλακτική του επιλογή, τον Ντρέγκερ. Κι ότι χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει τον Ανδρούτσο για τη θέση του δεξιού μπακ…

Άσχετο: Άμα λάχει, η Σταντάρ Λιέγης είναι πίσω από την πολύ πιθανή αποχώρηση του Κάιπερς από τον Ολυμπιακό! Πρόκειται για την ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του ο Βέλγος σέντερ φορ…

Κι επειδή μιλάμε για σέντερ φορ. Ο Σβιντέρσκι του ΠΑΟΚ χθες στο Περιστέρι βρέθηκε έξι φορές σε θέση βολής και έκανε ένα γκολ. Ακόμη και τις δύο φορές που υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ, τα έχασε τα γκολ…Μιλάμε για ιδανικό παιχνίδι για φορ να κάνει χατ τρικ.

Κατά τα άλλα, ένας είναι ο Λάζαρος (Χριστοδουλόπουλος)! Μπαίνοντας στο 75', του χρειάστηκαν δέκα λεπτά (85'-94') για να γυρίσει το παιχνίδι με δύο προσωπικές ενέργειες, εκ των οποίων η πρώτη ήταν χάρμα ιδέσθαι. ο ίδιος, με γκολ τότε, στο 88', είχε υπογράψει τη νίκη του Ατρόμητου και στο ΟΑΚΑ επί του ΠΑΟ...Κι είναι λάθος του Κάναντι, που δεν χτίζει περισσότερο γύρω από τον Λάζαρο το επιθετικό παιχνίδι του Ατρόμητου...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.