Βιωσιμότητα στις μεταγραφές και το... «καλύτερο ρόστερ»

Βιωσιμότητα στις μεταγραφές και το... «καλύτερο ρόστερ»

Βιωσιμότητα στις μεταγραφές και το... «καλύτερο ρόστερ»

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ σε σχέση με τους στόχους που έχουν οριστεί και μία πολύ ιδιαίτερη δήλωση για το ρόστερ της ομάδας του Δικεφάλου.
Έβερτον - Μάντσεστερ Σ.: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. |21+

Ο ΠΑΟΚ έχει πάντα ως στόχο τον πρωταθλητισμό. Από πέρυσι ακούσαμε και για τον στόχο του εξορθολογισμού του μπάτζετ. Φέτος έχει προστεθεί και η… «sustainability». Η λέξη που ο Όλαφ Ρέμπε ανέφερε τέσσερις-πέντε φορές στην παρουσίασή του.

Και βιωσιμότητα λοιπόν για την ΠΑΕ! Ή μάλλον… η βιωσιμότητα που είναι πάνω από όλα, κάτι το οποίο ήδη αποδεικνύεται…

Όλα αυτά τονίζονται και πρέπει να συνυπολογίζονται ακόμη και τώρα τον χειμώνα που ο ΠΑΟΚ οφείλει να κάνει νέες μεταγραφικές κινήσεις για να ενισχύσει το ρόστερ του.

Ο Δικέφαλος του Βορρά είχε τους ίδιους στόχους και με τον Αμπέλ Φερέιρα, αλλά και με τον Πάμπλο Γκαρσία. Δεν άλλαξε κάτι περί πρωταθλητισμού μέσα όμως σε αυτές τις συνθήκες του οικονομικού εξορθολογισμού, με ότι αυτό σημαίνει ακόμη και με την ανάδειξη νέων παικτών ή την υπεραξία που πρέπει να δίνεται σε όλους (σχεδόν) τους παίκτες. Είναι γνωστό ότι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισαν πώς με τον Γκαρσία στην τεχνική ηγεσία, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθούν αυτοί οι γνωστοί στόχοι…

Μετά τις κινήσεις του καλοκαιριού και την αλλαγή προπονητή, ο ΠΑΟΚ ψάχνει τέσσερις έτοιμους ποδοσφαιριστές. Συμφωνώ ότι οι μεταγραφές ΔΕΝ πρέπει να κρίνονται μέσα σε τέσσερις-πέντε μήνες. Από εκεί και πέρα όμως, ο Γκαρσία που έκρινε το ρόστερ, έχει ζητήσει φορ (παρά την απόκτηση Τσόλακ με ποσό που ξεπερνάει τα τρία εκατομμύρια), ακραίου μεσοεπιθετικού, χαφ και δεξιού μπακ. Έχει και άλλα πράγματα που θέλει να αλλάξει στο ρόστερ του, αλλά έπρεπε να βάλει προτεραιότητες λόγω… «sustainability».

Ακόμη και τις 3-4 προτεραιότητες που έθεσε, πρέπει να τις ιεραρχήσει. Ο αντιπρόεδρος Κυριάκος Κυριάκος, το έθεσε ξεκάθαρα: «…ενώ ακόμη δεν ξέρω τι ακριβώς θα ζητήσει ο προπονητής μας, γιατί εμείς τον Πάμπλο θέλουμε να στηρίξουμε, αν ζητήσει συμπλήρωμα σε θέση που αποκτήθηκε παίκτης το καλοκαίρι γιατί εκείνος ταίριαζε πιο πολύ στο ποδόσφαιρο του Αμπέλ, ή στη θέση κάποιου που ενώ έχει τα στοιχεία, φαίνεται να μην έχει προσαρμοστεί, αυτό θα αφαιρεθεί από το διαθέσιμο υπόλοιπο για να καλυφθούν άλλα κενά.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ανεξάρτητα αν ένας παίκτης βγει γρήγορα, βγει αργότερα ή δε βγει καθόλου, το κόστος παραμένει κόστος.

Ή πουλάς και παίρνεις κάποιον που να σου κάνει, ή μοιράζεις το διαθέσιμό σου κλείνοντας με φθηνότερες επιλογές όλες τις τρύπες σου, ή βάζεις προτεραιότητες».

Ποιος δεν κατάλαβε ότι… η βιωσιμότητα της ΠΑΕ ήταν, είναι και θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο που αποτελεί κριτήριο για όλες τις επιλογές;

Όμως… Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ταυτόχρονη καλή πορεία πρωταθλητισμού, χρειάζονται και πιο πιο... χειρουργικές κινήσεις στις μεταγραφές όπως και πάλι τόνισε ο αντιπρόεδρος.

Τι είπε για τον Ρέμπε ο Κυριάκος… «Έχω εμπιστοσύνη ότι ο Ρέμπε έχει και συναίσθηση και γνώσεις να συνεχίσει να φέρνει παίκτες που μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους μας για πρωτάθλημα, σε σωστή συμφωνία για τη βιωσιμότητα του Συλλόγου. Με τους Σβαμπ και Ζίφκοβιτς έγινε ακριβώς αυτό. Οκ, δεν θα πιάσουν ποτέ όλες οι μεταγραφές, αλλά το ποσοστό ευστοχίας τον Γενάρη πρέπει να είναι υψηλότερο και οι αλλαγές, χειρουργικές, για να μη χαθεί ο στόχος».

Το καλοκαίρι του εξορθολογισμού, ο ΠΑΟΚ δαπάνησε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να φέρει εφτά παίκτες! Προσέξατε και εσείς ότι ο Κυριάκος ανέφερε μόλις δύο ονόματα ως παραδείγματα επιτυχίας και ζήτησε (εκ μέρους της ιδιοκτησίας και της διοίκησης προφανώς) καλύτερα ποσοστά επιτυχίας στη νέα μεταγραφική περίοδο;

Οι πρώτες κινήσεις δείχνουν και με πράξεις-γεγονότα όλα τα παραπάνω που περιγράφηκαν σε θεωρητικό επίπεδο. Ο Γκαρσία θα ήθελε και εξτρέμ, αλλά στα πλαίσια της βιωσιμότητας δέχεται Ουάρντα και Λάμπρου που ανήκουν στον ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να πέσουν πιο πολλά χρήματα στις άλλες θέσεις του φορ, του χαφ και ίσως του δεξιού μπακ.

Το καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση και κατανόηση. Από όλους για όλους και κυρίως από τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει, ποιος είναι ο στόχος και μέσα από ποια διαδρομή προσπαθεί η ομάδα να τον πετύχει.

Όταν βέβαια έρχονται δηλώσεις όπως αυτή η τελευταία του Άγγελου Αναστασιάδη, τότε υπάρχει… μπέρδεμα που λέει και ο ίδιος: «Ο ΠΑΟΚ το υλικό που έχει δεν το έχει ο Ολυμπιακός, η διαφορά είναι μόνο στον τερματοφύλακα, που ο Σα είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα».

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η δήλωση δεν είναι δίκαια για τον Πάμπλο Γκαρσία!

Ευτυχώς ο ίδιος ο ΠΑΟΚ δεν φαίνεται να την ενστερνίζεται και ψάχνει πώς θα ενισχύσει τον προπονητή του, αποδεχόμενος τα σημαντικά κενά που υπάρχουν, τα οποία αν δεν καλυφθούν ΔΕΝ θα τον αφήσουν να διεκδικήσει το πρωτάθλημα! Στο κάτω-κάτω, δεν ξέρω αν το προσέξατε ή αν δεν το πρόσεξε ο Αναστασιάδης, αλλά προς το παρόν ο ΠΑΟΚ, με αυτό το ρόστερ στο κέντρο και στην επίθεση, είναι τρίτος!

Κενά λοιπόν τα οποία θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν, μέσα βέβαια στα πλαίσια τα οποία ορίζει η… «sustainability» που όπως αποδεικνύεται είναι και η μόνη αδιαπραγμάτευτη.

Και καλώς είναι, αρκεί να το εμπεδώσουν όλοι…

* Και στον Άρη νιώθουν άσχημα με όσα γίνονται σε σχέση με τον Ολυμπιακό… Γι’ αυτό και βγήκε του Ουάρντα, λίγο μετά τον Γκερέρο, γι’ αυτό και έβγαλαν του Πρίγιοβιτς, λίγο μετά τον Ιωάννου που επίσης ανήκει στη Νότιγχαμ. Είναι όμως τόσο προβλέψιμοι πλέον στην προσπάθεια να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό…

* Στο μπάσκετ υπάρχουν πολλοί ακόμη που δεν έχουν καταλάβει ότι εκτός δύο-τριών ομάδων όλες οι άλλες «βράζουν» στο ίδιο καζάνι, άρα ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον άλλο… οπουδήποτε, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει και κόσμος να δημιουργεί οποιαδήποτε συνθήκη έδρας; «Όποιος… αντέξει» θα είναι κι’ αυτό το πρωτάθλημα. Όποιος βέβαια κάνει καλή αρχή και διώξει μεγάλο βάρος από πάνω του, θα έχει έναν λόγο παραπάνω. Και ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες με τις νίκες που πετυχαίνει, διώχνει βάρος και πίεση, ενόψει συνέχειας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.