Μια είναι η ευχή: Με Μανόλο στο νέο γήπεδο

Μια είναι η ευχή: Με Μανόλο στο νέο γήπεδο

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Μια είναι η ευχή: Με Μανόλο στο νέο γήπεδο

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στην 4η επιστροφή Χιμένεθ στην Ένωση, καταγράφει τα δεδομένα και υπογραμμίζει την ανάγκη να μπει στην «Opap Arena Αγιά Σοφιά», ενώ έχει υστερόγραφα.

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Είναι πάντα και δεδομένα ένα ευχάριστο γεγονός να επιστρέφει στη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ένα πρόσωπο το οποίο δεδομένα αγαπάει το club, έχει δεθεί με αυτό και μετράει αρκετά σημαντικές επιτυχίες, στιγμές με τίτλους και συμπαθητικές ευρωπαϊκές βραδιές... Ο Μανόλο Χιμένεθ πρέπει να θεωρείται (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου όπως πάντα πρέπει να τονίζουμε έως ότου υπάρξει ανακοίνωση) ο διάδοχος του Μάσιμο Καρέρα στον δύσκολο όπως αποδεικνύεται (για την ίδια τη διοίκηση της Ένωσης) «κιτρινόμαυρο» πάγκο...

Η ελπίδα είναι η εξής: να έχουν εμπεδώσει στο club, ειδικότερα ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης αφού αυτός είναι ο απόλυτος υπεύθυνος για τα καλά και τα άσχημα, ότι δεν έχουν την ικανότητα να βρουν έναν κανονικό προπονητή με τον οποίο θα προοδεύσει η ομάδα και θα εξελιχθεί. Άρα ο καταλληλότερος μόνιμα σε αυτήν την «εξίσωση» θα είναι ο Μανόλο Χιμένεθ. Σα μια διαφήμιση και το μότο της είναι η φάση στην ΑΕΚ: «Αυτόν ξέρει, αυτόν εμπιστεύεται»! Και καλά το κάνει αφού υπάρχει η αναγνώριση της αδυναμίας να βρει αυτό που υποτίθεται ότι θέλει και ψάχνει.

Το λογικό είναι να αναζητήσεις και να αναλύσεις το ποδοσφαιρικό σχέδιο πίσω από κάθε επιλογή προσώπου. Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο στην ΑΕΚ οπότε είναι μια κουβέντα που δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει καν... Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σεβιγιάνος τεχνικός επιλέχθηκε διότι γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, ακόμη περισσότερο το club που λατρεύει να υπηρετεί και σε πολύ σημαντικό βαθμό το ρόστερ... Άρα με μια πρώτη σκέψη και εξήγηση ο Μανόλο αναλαμβάνει και η διοίκηση επιλέγει να θέλει το άμεσο αποτέλεσμα.

Έτσι οφείλουμε να κρίνουμε κι εμείς την επιλογή του club. Από το άμεσο αποτέλεσμα... Ο Χιμένεθ έρχεται με το team του και έχοντας γνώση των ανθρώπων με τους οποίους θα συνεργαστεί. Θα μπορέσει άμεσα να φέρει αποτέλεσμα στο κομμάτι της δουλειάς του και προφανώς θα πετύχει για μεγάλο διάστημα να φτάσει να παρουσιάσει μια βελτιωμένη ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα και δη στο κομμάτι της ανασταλτικής (συνολικά και ειδικά) λειτουργίας. Ανήκει στις αρετές του άλλωστε σαν προπονητής η αμυντική λειτουργία της ομάδας... Μάλλον θα πετύχει να πάρει και το 100% από σημαντικούς ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο ρόστερ, το 'χει!

Μακάρι με Μανόλο στην Νέα Φιλαδέλφεια...

Αυτό που 'χει σημασία και πρέπει ΟΛΟΙ να ευχόμαστε στον... πλανήτη ΑΕΚ είναι ένα και μόνο πράγμα: να μπει η ομάδα στο νέο γήπεδό της στα πατρογονικά της εδάφη με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της! Τόσο απλά και όμορφα... Διότι αν αυτό συμβεί θα έχει πετύχει (ξανά) ο Ισπανός τεχνικός και η Ένωση θα 'χει αποφασίσει να πορευτεί μαζί του για περισσότερο από 1.5 χρόνο. Αυτό οφείλει να εύχεται, να παρακαλάει και να επιθυμεί κάθε φίλος της Ένωσης και όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχουν γύρω, μέσα και... επί τα αυτά του club.

Προσωπικά έχω καταθέσει την άποψή μου για τον Χιμένεθ. Θα είναι πάντα στην καρδιά μου για την προσφορά του στην ΑΕΚ, είναι προπονητής που έφερε κούπες στο club (και πρωταθλήματος και Κυπέλλου) και το αγάπησε πραγματικά, αξίζει να φοράει τη φόρμα της ομάδας και να ηγείται του ποδοσφαιρικού τμήματος, αρκεί να τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης της διοίκησης. Διότι αν αντιμετωπίζεται καχύποπτα και με πολλούς να τον υποδέχονται με (αυτό που συνηθίζουμε να λέμε) βαριά καρδιά, τότε δεν θα 'χουμε τύχη και είναι ΑΔΙΚΟ απέναντι στον Μανόλο!

Ένα σημαντικό γεγονός για μένα, που απογειώνει (και) τη δουλειά του Χιμένεθ, είναι το τεχνικό τιμ. Με βασικό και κύριο τον πρώτο βοηθό του που επιστρέφει και κάνει (πολύ σημαντική) δουλειά. Πρόκειται για τον Χεσούς Καλντερόν που είναι τακτικά άριστος στο κομμάτι που του αναλογεί στη καθημερινότητα αλλά και στην ανάγνωση των αγώνων στη διάρκειά τους. Αλλά και τον εξαιρετικό γυμναστή Σέμπα Μπασκόν ο οποίος έχει άριστη σχέση με τους ποδοσφαιριστές, τον λατρεύουν και αποτελεσματικά προγράμματα στη δουλειά του...

Τώρα για τους ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει λόγος να εστιάσουμε αν τους αρέσει, αν θα τον στηρίξουν, αν τον θέλουν ή όχι. Απλά έχουμε εμπεδώσει ότι για όσο χρειάζεται βγάζουν όλα όσα πρέπει και μετά όταν το χάνουν εστιάζουν το όποιο πρόβλημα στον τύπο στην άκρη του πάγκου. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα διαδοχικές αλλαγές στη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Άρα θαρρώ δεν αξίζει να λαμβάνει κανείς στα σοβαρά το πως θα υποδεχθούν οι ποδοσφαιριστές του club την επιστροφή Μανόλο, ή τον οποιονδήποτε προπονητή. Δεν έχει αξία καμία τι θέλουν σήμερα αφού αύριο μπορεί να είναι διαφορετικό!

Χρειάζεται σχέδιο, επικοινωνία και προσθήκες!

Η επόμενη μέρα στην ΑΕΚ και στο ποδοσφαιρικό της τμήμα μπορεί να μοιάζει κοινή με προηγούμενες αλλά δεν είναι καθόλου και καλό είναι να το εμπεδώσουν όλοι στο σύλλογο προτού το βρουν μπροστά τους. Όσα πρόσωπα και να αλλάξεις, ότι αποφάσεις και να πάρεις, το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο για την Ένωση: χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσει. Ένα πρότζεκτ με αρχή, μέση και τέλος, δίχως το αποτέλεσμα να είναι μόνιμα ο απόλυτος κριτής του... Ένα πλάνο το οποίο δεν θα έχει ημερομηνία λήξης έπειτα από ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Έπειτα αυτό το σχέδιο πρέπει να το επικοινωνήσει σωστά το ίδιο το club στον κόσμο του. Έχει ικανούς για να το κάνουν στο κομμάτι της επικοινωνίας αρκεί να τους το εξηγήσει και αναλύσει... Ο κόσμος πρέπει να αισθάνεται (και να είναι) συμμέτοχος στη συνολική προσπάθεια ακόμη και αν δεν μπορεί να έχει φυσική παρουσία ακόμη στο γήπεδο. Διότι πλέον όλα παίζουν ρόλο και επηρεάζουν αφού είμαστε στην εποχή της επικοινωνίας και της άποψης που εκφράζεται και βρίσκει ανταπόκριση μέσω των social media...

Εννοείται όμως πως η επιλογή Χιμένεθ, ή το όποιο πρόσωπο έφερνε η ΑΕΚ για αντικαταστάτη του Καρέρα, θα χρειαστεί να στηριχθεί και με σημαντικές προσθήκες. Όχι σε αριθμό αλλά σε θέσεις που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα και με παίκτες που θα διαθέτουν ισχυρή προσωπικότητα και σημαντικό βιογραφικό που θα εγγυάται την επιτυχία (ή θα ελαχιστοποιεί το ρίσκο) της προσθήκης! Στο δεξί άκρο της άμυνας και στο κέντρο αυτής μοιάζει (και είναι) επιτακτική ανάγκη να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές προκειμένου να συνεχίσει η αναβάθμιση του ρόστερ που όντως πέτυχε μεσοεπιθετικά η ΑΕΚ (αποδεδειγμένα) το περασμένο καλοκαίρι.

Θα πει κανείς και τα γνωστά «θέλουμε και αριστερό μπακ», «γιατί ρε Τσακ δεν χρειαζόμαστε τερματοφύλακα;». Για το δεύτερο να σημειώσω ότι όταν λες θα στηρίξω την επιλογή Τσιντώτα για να μου βγει το κάνεις στις στραβές, τώρα δηλαδή, όχι όταν είναι καλά... Για τον αριστερό ακραίο αμυντικό νομίζω ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που λέγεται Μάριο Μιτάι (όπως και ο Μαχαίρας, ή ο Λάτσι αν τον δούμε ποτέ) κάτι που το club έχει υποχρεώση να επιβάλλει στον Χιμένεθ (ή σε όποιον έδινε το... τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας).

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα ασχοληθούμε για περισσότερο από ενάμιση χρόνο με το θέμα προπονητή στην ΑΕΚ. Αυτό θα συνιστά ότι το έργο του Χιμένεθ πέτυχε, άρα και η επιλογή του για τον πάγκο της ομάδας, όπως κι αν προέκυψε αυτή...

Υγ: Η ΑΕΚ μετά τον καταστροφικό Δεκέμβριο έχει μπροστά της έναν ακόμη δυσκολότερο Ιανουάριο όπου θα τα παίξει όλα για όλα... Στον πρώτο μήνα του 2021 η ομάδα θα αντιμετωπίσει εκτός τους Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΟΚ (στα τέλη του Γενάρη) και όπως αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα εφόσον δεν... πετάει (και σωστά ίσως) λευκή πετσέτα θα χρειαστεί αποτελέσματα και συνδυασμό άλλων αφού στον ίδιο μήνα έχουμε και το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Είναι ένας μήνας δύσκολος αλλά ταυτόχρονα και ένας μήνας ευκαιρία για την ΑΕΚ και τον Χιμένεθ.

Υγ2: Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια ανάγκη στην ΑΕΚ για προσθήκη προσώπων γύρω και μέσα στο club (πιο ειδικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα) που θα μπορούν να μεταδώσουν τη φιλοσοφία αυτού και θα παίζουν ρόλο στην καλύτερη λειτουργία στην καθημερινότητα στα Σπάτα και όχι μόνο. Δυο μάτια είναι καλά, τέσσερα καλύτερα και έξι με οκτώ φέρνουν ακόμη πιο σωστά αποτελέσματα. Η Ένωση πρέπει να κοιτάξει στα δικά της παιδιά, πρώην παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν παντοιοτρόπως και να τα εμπιστευθεί. Βλέπουμε ότι αυτό το μοντέλο λειτουργεί παντού στις ομάδες ανά την Ευρώπη και αποδίδει, στα μεγαλύτερα club του κόσμου, ίσως να πρέπει να το σκεφτούν. Κι επειδή είναι περίεργοι οι καιροί, μακριά από μας υποδείξεις, παράδειγμα έφερα που το συναντούμε σε όλα τα ιταλικά club, όπως Μίλαν, Ιντερ, Γιουβέντους, στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν και όλες τις γερμανικές ομάδες, στην Αγγλία, διάολε κάτι θα ξέρουν παραπάνω!

Υγ3: Σωστή η επιλογή από τον Νοέμβριο να επιδιωχθεί τον Γενάρη να τελειώσει η συνεργασία με τον Παουλίνιο για να αποκτηθεί ένα πιο έτοιμο και κανονικό μπακ. Πολύ σωστή η αναζήτηση ομάδων για δανεισμούς (και στην Ολλανδία) προκειμένου να παίρνουν ευκαιρίες οι ποδοσφαιριστές και να παίζουν και να εξελίσσονται. Πρέπει να τελειώνει η ομάδα άμεσα και με τις ανανεώσεις. Για μένα πρέπει να συνεχίσει ο Αλμπάνης, να το πετύχουν, αλλά και να ξεκαθαρίσει με Λιβάια άμεσα, χθες για την ακρίβεια. Αν θέλει περισσότερα από τα 4 εκατ. ευρώ για ισάριθμα χρόνια συνεργασίας και το club δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο ας προχωρήσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων και στην επόμενη μέρα. Για τον Ολιβέιρα προφανώς στην ΑΕΚ δεν τρελαίνονται στην ιδέα ανανέωσης και γι' αυτό δεν έχει γίνει έως τώρα η παραμικρή κίνηση... Ας τελειώνει και μ' αυτό να ξέρουν πού βαδίζουν και τι θα χρειαστεί είτε από τον Γενάρη του '21 είτε από το καλοκαίρι που έρχεται...

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...