Ο Παναθηναϊκός δεν «είδε» τα προβλήματα και έχασε!

Ο Παναθηναϊκός δεν «είδε» τα προβλήματα και έχασε!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός δεν «είδε» τα προβλήματα και έχασε!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το άριστο διάβασμα που «κάηκε» κατά την διάρκεια του ντέρμπι, τις λεπτομέρειες που έκριναν το αποτέλεσμα και την προβληματική νοοτροπία που υπάρχει στο «τριφύλλι» παρά την δεδομένη βελτίωση επί των ημερών του Λάζλο Μπόλονι.

Από το σκορποχώρι επί των ημερών του Ντάνι Πογιάτος, ο Παναθηναϊκός γίνεται παιχνίδι με το παιχνίδι μία κανονική, ανταγωνιστική ομάδα, με τα καλά της και τα στραβά της, ένα σύνολο το οποίο πήρε το ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ και έχασε στις λεπτομέρειες από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας. Φτάνει στο «τριφύλλι» αυτό; Είναι αρκετό για να προλάβει το τρένο της τέταρτης θέσης και να μην γράψει ακόμη μία καταστροφική ποδοσφαιρικά σεζόν επί των ημερών του Γιάννη Αλαφούζου; Όχι, φυσικά και δεν φτάνει. Οι εντυπώσεις δεν δίνουν βαθμούς, δεν βοηθούν στο «ψαλίδισμα» της μεγάλης διαφοράς και όσο οι «πράσινοι» δεν είναι αυτοί που πρέπει στις λεπτομέρειες, πολύ δύσκολα θα φτάσουν να παίρνουν με ικανοποιητική συχνότητα τα μεγάλα παιχνίδια, τα παιχνίδια αυτά που στο μίνι πρωτάθλημα των play offs θα γράψουν το φινάλε.

Απόψε στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ ήταν πιο κυνικός, είχε σε τρομερό βράδυ τον Κάρλο Σβιντέρκσι, κατάφερε να βρει τις απαντήσεις στα θέματα που του έβαζε το παιχνίδι, σε αντίθεση με το συγκρότημα του Μπόλονι που ήταν άριστα προετοιμασμένο για αυτό το ματς, με σχεδόν τέλειο διάβασμα της αναμέτρησης, με ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο αλλά με coaching το οποίο αφαίρεσε την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να φύγει με βαθμό ή βαθμούς από την Θεσσαλονίκη.

Ο Ρουμάνος τεχνικός και το επιτελείο του δεν διέγνωσαν έγκαιρα τα θέματα που δημιουργούσε η φύση της αναμέτρησης, δεν είχαν την παρεμβατικότητα που θα έπρεπε και σε συνδυασμό με τις στιγμές, τις λεπτομέρειες, την ατομική ευθύνη του κάθε ποδοσφαιριστή, έφεραν με την πλάτη στον τοίχο τον Παναθηναϊκό.

Σβιντέρσκι, «στημένα», κούραση, αντίδραση και δημιουργία

Ποια ήταν αυτά τα προβλήματα που είτε δεν διαγνώστηκαν είτε αντιμετωπίστηκαν λάθος;

1) Ο Κάρολ Σβιντέρσκι έκανε… πάρτι απέναντι στον Πούγγουρα κατά πρώτο λόγο και στον Σένκεφελντ κατά δεύτερο. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Πολωνός είχε σκοράρει, είχε δύο κλασσικές ευκαιρίες χάρη σε δικές του εξαιρετικές κινήσεις και ήταν εμφανές πως θα έπρεπε να αλλάξει το αρχικό πλάνο αντιμετώπισής του.

Θα μπορούσε ο Μπόλονι να γυρίσει τον Βέλεθ στα στόπερ και να βάλει τον Μπουζούκη ή τον Αλεξανδρόπουλο στην θέση του «Πούγγου» για να βρει και περισσότερη ενέργεια στην μεσαία γραμμή. Θα μπορούσε ακόμη και με τον… παλιομοδίτικο τρόπο να παίξει man to man με τον Σένκεφελντ πάνω στον καταπληκτικό απόψε επιθετικό.

Δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, ο Σβιντέρσκι συνέχισε να αποτελεί «κίνδυνο-θάνατο» και να κάνει την διαφορά με την ασίστ στο δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ.

2) Μέχρι να δεχθεί το δεύτερο γκολ ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ είχε απειλήσει με δύο εκτελέσεις κόρνερ στο πρώτο δοκάρι, στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Είχε χτυπήσει τα… καμπανάκια, με αποκορύφωμα την κεφαλιά που πήρε ο Βιερίνια και απόκρουσε ο Ξενόπουλος! Μία, δύο, η τρίτη ήταν και η φαρμακερή! Ο Σβιντέρσκι και πάλι στο πρώτο δοκάρι, στο δεύτερο ξανά ο Πούγγουρας είναι εκτός φάσης, η μπάλα πηγαίνει στον ψηλό Ίνγκασον που απέναντι στον αρκετά κοντύτερο Σάντσες σκόραρε σαν σε προπόνηση.

Το ποδόσφαιρο όταν δεν το σέβεσαι, θα σε τιμωρήσει.

3) Μετά το 2-1 στο 65’, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βγάλει αντίδραση, να βρει δημιουργία που δεν είχε σε όλο το παιχνίδι, καθώς είχε σκοράρει μόνο το γκολ στο 16’ και πέραν τούτου… ουδέν. Ο Μπόλονι στο 71’ κάνει τις δύο πρώτες του αλλαγές μαζεμένες. Έξω ο Βιγιαφάνιες, έξω και ο Μακέντα! Μέσα ο Καρλίτος για να παίξει ως «δεκάρι», μέσα και ο Φώτης Ιωαννίδης, ο οποίος μέχρι και σήμερα είχε παίξει πέντε λεπτά στις καθυστερήσεις των αγώνων με Λάρισα και ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο 67χρονος κόουτς έβγαλε από το παιχνίδι τον καλύτερο δημιουργό του και τον πρώτο του σκόρερ, για να βάλει έναν ποιοτικό επιθετικό σε θέση που δεν μπορεί να βοηθήσει και ένα νεαρό παιδί που θέλει πολύ δουλειά για να φτάσει στο επίπεδο του Παναθηναϊκού.

Οι αλλαγές δεν βοήθησαν καθόλου και οι «πράσινοι» έκαναν μια φάση με κεφαλιά του Σάντσες μετά από εκτέλεση φάουλ του Χουάνκαρ και ένα… δώρο του Πασχαλάκη στο 88’ μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καρλίτος που πήγαινε άουτ, με τον Χατζηγιοβάνη σε κενό τέρμα να μην μπορεί να κάνει το αυτονόητο, να στείλει την μπάλα έστω προς την εστία.Βέλεθ(καλός στον ρόλο του αμυντικού μέσου) και Μαουρίσιο(ο κορυφαίος της ομάδας του) από το 70’ άρχισαν να μένουν από δυνάμεις αλλά τα φρέσκα πόδια άργησαν πολύ να έρθουν από τον πάγκο, με τον Αλεξανδρόπουλο να μπαίνει στο 82’ και τον Μπουζούκη στο 90’!

Βελτίωση πάνω στο χορτάρι, προβληματική νοοτροπία

Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι δεν έχει καμία σχέση με εκείνον του Πογιάτος αλλά αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας, το οποίο θα πρέπει να λύσουν στο «τριφύλλι». Το πόσο καλό ή κακό είναι το κλίμα σε μία ομάδα, φαίνεται από τις ήττες. Στις νίκες είναι όλα καλά. Μετά τον Μακέντα και τον Χατζηγιοβάνη, απόψε και ο Βιγιαφάνιες είχε απαράδεκτη συμπεριφορά κατά την αλλαγή του, κοιτώντας νευριασμένος τον προπονητή του και κάνοντας παράπονα στον Κουζνέτσοφ.

Φέρει ευθύνη σε αυτό το κομμάτι ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος έριξε λάδι στην φωτιά στις δηλώσεις του στην Nova για το περιστατικό με τον «Βίγια», εντελώς λανθασμένα, καθώς αυτά τα θέματα πρέπει να λύνονται εσωτερικά.

Και κάτι ακόμα:

Δεν υπάρχει σοβαρή ομάδα στον πλανήτη που να παρουσιάζει τέτοια εικόνα σε πέναλτι και φάουλ έξω από την περιοχή. Δεν υπάρχει πουθενά το «εκτελεί όποιος νιώθει καλύτερα εκείνη την ώρα». Οι στημένες φάσεις δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό τερμάτων στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ο Παναθηναϊκός δεν έχει σταθερούς εκτελεστές. Το αφήνει στην… τύχη του. Μετά το σκηνικό με τον Χατζηγιοβάνη στην Λεωφόρο, είδαμε απόψε πέντε παίκτες να κάνουν… σύσκεψη για φάουλ έξω από την περιοχή, τον Μακέντα να παίρνει την μπάλα, τον Αϊτόρ να το ζητάει που έχει σκοράρει στην Ολλανδία με αυτόν τον τρόπο, τον Βιγιαφάνιες να είναι κοντά και τελικά να το εκτελεί ο χειρότερος δυνατός εκτελεστής ο Μακέντα! Και να στέλνει την μπάλα στα… πουλιά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.