Τα... μυστικά στα γκολ του Παναθηναϊκού! (vid&pics)

Τα... μυστικά στα γκολ του Παναθηναϊκού! (vid&pics)

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Τα... μυστικά στα γκολ του Παναθηναϊκού! (vid&pics)

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου αναλύει τις φάσεις που έκριναν το ντέρμπι υπέρ του Παναθηναϊκού, γράφει για τις ποιοτικές ευκαιρίες του Τριφυλλιού και την μοναδική... παραφωνία!

Ο Παναθηναϊκός κεφαλαιοποίησε στον απόλυτο βαθμό την εξαιρετική εικόνα που είχε στο πρώτο ημίχρονο του αθηναϊκού ντέρμπι, πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 2-0, έχοντας βάλει τεράστιες βάσεις νίκης που στο τέλος της ημέρας του έδωσαν και το τρίποντο κόντρα στην ΑΕΚ. Το Τριφύλλι βρήκε δύο γκολ μέσα σε ένα δεκάλεπτο και πέρα από τα προφανή, υπάρχουν κάποια... μυστικά στις φάσεις αυτές που πρέπει να αναλυθούν.

Η υπερφόρτωση στα δεξιά και η μεγάλη ποιότητα του Βιγιαφάνιες

Στην φάση που ο Παναθηναϊκός βρίσκει το γκολ, το εύκολο είναι να δούμε την ασίστ του Χατζηγιοβάνη, το πλασέ του Μακέντα στην κλειστή γωνία του Τσιντώτα. Πως δημιουργήθηκε όμως αυτή η συνθήκη 2vs1 έξω από την περιοχή της ΑΕΚ, πως το Τριφύλλι εκμεταλλεύθηκε την αμυντική ανισορροπία του αντιπάλου;

Το Τριφύλλι στην αρχή της φάσης έχει υπερφορτώσει την δεξιά πλευρά. Έχει τέσσερις ποδοσφαιριστές. Τον Σάντσες, τον Χατζηγιοβάνη, τον Μαουρίσιο και τον Βιγιαφάνιες που η θέση του είναι στην απέναντι πλευρά. Τύποις. Ο Αργεντινός έχει την ελευθερία να μετακινείται όπου εκείνος το κρίνει σκόπιμο, όπου πιστεύει πως μπορεί να εκμεταλλευθεί την στιγμή. Η μπάλα από τον Μαουρίσιο πηγαίνει στον Βίγια. Ο Λιβάγια τον... κοιτάει και σε εκείνο το σημείο ξεκλειδώνει η-όχι και τόσο καλή- ανασταλτική συμπεριφορά της Ένωσης.

Ο Βίγια τρέχει λίγα μέτρα με την μπάλα, αφήνει πίσω τον Κρίστισιτς και έχει την ποιότητα να κάνει το απλό που πάντα στο ποδόσφαιρο είναι και το πιο δύσκολο. Παίζει κάθετα την μπάλα στον Χατζηγιοβάνη. Η πάσα του έχει την δύναμη που πρέπει, στο timing που πρέπει, ανάμεσα στους δύο στόπερ. Από αυτή την ενέργεια, ο Έλληνας εξτρέμ βγαίνει στον κενό χώρο και όλα τα υπόλοιπα είναι και μοιάζουν εύκολα.

Η τέλεια πάσα, τέσσερις παίκτες μέσα στην περιοχή στο φινάλε του ημιχρόνου

Η ατομική ενέργεια στο ποδόσφαιρο πληρώνεται. Ακριβά. Αυτό που κάνει στην φάση του δεύτερου γκολ ο Βασίλης Ζαγαρίτης, αν το βρει με καλή συχνότητα στην καριέρα του, σε δύο χρόνια θα παίζει σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μεγάλο πράγμα η ντρίμπλα. Η ικανότητα στο 1vs1. Πόσο πιο εύκολα κάνει τα πράγματα. Ο νεαρός μπακ αδειάζει στον Βασιλαντωνόπουλο αλλά η συνέχεια της φάσης είναι εκείνη που φέρνει το γκολ. Γιατί γίνονται όλα σωστά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Όταν ο επιτιθέμενος πατά στην τελική γραμμή από τα άκρα, το σωστό γύρισμα της μπάλας απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, αυτό που ζητούν όλοι οι προπονητές, είναι το διαγώνιο γύρισμα προς το ύψος του πέναλτι. Ο Ζαγαρίτης δεν... τυφλώθηκε, δεν γύρισε παράλληλα που είχε πολλά σώματα και κάνει την πάσα του, εκεί ακριβώς που πρέπει.

Η ομαδική αντίδραση στην φάση είναι ιδανική και έχει μεγαλύτερη αξία πως συμβαίνει στην τελευταία στιγμή του ημιχρόνου και με το 1-0 στο... σακούλι. Εκτός από τον Ζαγαρίτη, ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη τέσσερις παίκτες μέσα στο κουτί. Ο Κουρμπέλης με την κάθετη κίνησή του, κάνει επαφή με την μπάλα και έστω με αυτό το... τσαφ καταφέρνει να νικήσει τον Τσιντώτα και να γράψει το 2-0!

Μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις...

Οι νίκες συσπειρώνουν. Οι ήττες, οι συνεχόμενες αποτυχίες όσο ενωμένη και αν θέλει να μείνει μία ομάδα, δημιουργούν προβλήματα, θέματα, αποσύνθεση. Ο μόνος τρόπος για να φτιάξουν τα αποδυτήρια του φετινού Παναθηναϊκού είναι οι νίκες. Σίγουρα το κλίμα δεν είναι όπως την προηγούμενη διετία αλλά είναι ξεκάθαρο από τους πανηγυρισμούς στις φάσεις των γκολ πως ο Παναθηναϊκός αυτό το ματς, αυτό το ντέρμπι κατέβηκε να το παίξει με τον μέγιστο βαθμό συσπείρωσης, ενότητας, ως μία γροθιά. Η εικόνα τα λέει όλα...

Ποιοτικές τελικές και αποτελεσματικότητα

Το εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο του Παναθηναϊκού αποτυπώνεται και στον δείκτη Xgoals. Όπως μπορούμε να δούμε με την βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας ποδοσφαιρικής πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, το Τριφύλλι δημιούργησε τελικές σε ένα σαρανταπεντάλεπτο που του έδιναν 1.42 πιθανά γκολ, την ώρα που ο μέσος όρος του στο φετινό πρωτάθλημα είναι 1.30 ανά παιχνίδι! Κάποια στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να σταματήσει το ᾽ἐίχε 10 τελικές᾽᾽ως μέτρο σύγκρισης εμφάνισης.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, οπότε το θέμα δεν είναι(και δεν ήταν ποτέ) ο αριθμός των τελικών αλλά η ποιότητά τους. Το σύνολο του Μπόλονι έκανε μεγάλες φάσεις και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφερε με τον δείκτη Xgoals στο 1.42, να σκοράρει δύο γκολ και να δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στο επιθετικό τρίτο! Με εξαίρεση το... άχαστο το Μαουρίσιο, φυσικά...

Δεν μπορεί το παλικάρι

Είναι λογικό να προσπαθεί ο Μπόλονι να κερδίσει πράγματα από τον Αγιούμπ, να προσπαθεί να του δίνει ευκαιρίες μήπως και δείξει κάτι, να τον αξιολογήσει πριν ανάψει το... πράσινο φως για την αποχώρησή του, η οποία με τα υπάρχοντα δεδομένα μοιάζει να είναι σίγουρη τον Ιανουάριο. Ο Μαροκινός μέσος ήρθε με πολλές προσδοκίες, ο πρότερος ποδοσφαιρικός του βίος στην Ολλανδία ήταν εξαιρετικός με την φανέλα της Ουτρέχτης αλλά στην Ελλάδα... δεν! Δεν είναι θέμα μίας καλής ή κακής εμφάνισης. Είναι πρωτίστως ζήτημα νοοτροπίας.

Υπάρχει μια φάση στο ντέρμπι που είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Ο Παναθηναϊκός όντας μπροστά στο σκορ με 2-1, έχει οπισθοχωρήσει, η ΑΕΚ πιέζει, ψάχνει την ισοφάριση. Ο Αγιούμπ καλύπτει την αριστερά πλευρά της άμυνας στην φάση. Η μπάλα περνάει προς τον Μαχαίρα που βγαίνει στην πλάτη του και πατάει περιοχή. Δεν μπορεί να κόψει αν και φαίνεται εύκολο. Ο 27χρονος που χαφ που κάνει... κάτι σαν τάκλιν, αντί να τρέξει άμεσα προς την περιοχή για να κλείσει μία πιθανή διαγώνια πάσα προς τα έξω, περπατάει και απλά παρακολουθεί την φάση. Στα τελευταία λεπτά. Ενός ντέρμπι, με την ομάδα του να παίζει την... ζωή της στο ματς.

Έχασε μέσα σε είκοσι λεπτά συμμετοχής εννιά φορές την μπάλα, είχε μόλις δύο σωστές πάσες και τελείωσε το ματς με 4 επιτυχημένες ενέργειες σε 21 προσπάθειες!

Photo credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.