ΑΕΚ: Χωρίς αρχή, μέση και τέλος

ΑΕΚ: Χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Κώστας Τόπας
ΑΕΚ: Χωρίς αρχή, μέση και τέλος

bet365

Η ΑΕΚ για ακόμη ένα παιχνίδι παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και δίκαια γνώρισε την ήττα με 2-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Μία ήττα η οποία φωνάζει πως η κατηφόρα πρέπει κάπου να λάβει ένα τέλος.
Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε λεπτό, με το Edit My Bet* της bwin ισχύει το ίδιο τώρα και για το στοίχημά σου! |21+ (*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις)

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε το παιχνίδι για την ΑΕΚ όπως και με τον ίδιο ολοκληρώθηκε. Μπορεί στα πρώτα 20-25 λεπτά να είχε την κατοχή της μπάλας αλλά ουσιαστικά δεν ήξερε τι να την κάνει. «Αοσμη» επιθετικά και χωρίς ουσία στην τελική της προσπάθεια, ενώ πίσω το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να κλείσει με το σκορ να δείχνει 2-0 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Η εικόνα της ΑΕΚ ήταν άκρως απογοητευτική. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του χτύπησε την Ενωση εκεί ακριβώς που πονά. Την άμυνά της. Ο Μάσιμο Καρέρα, χρησιμοποίησε τρίτο διαφορετικό κεντρικό δίδυμο, τους Νεντελτσεάρου και Σβάρνα στα τρία ματς αυτής της εβδομάδας. Καμία χημεία μεταξύ τους. Ο Ιταλός ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει το εκτεταμένο rotation και να κατασταλάξει σε βασικά πρόσωπα. Τουλάχιστον όσον αφορά το κέντρο της άμυνας. Οι επιθετικοί του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύτηκαν τα παιδαριώδη λάθη σε όλες τις γραμμές από τους παίκτες της ΑΕΚ, τα οποία όχι μόνο κόστισαν αλλά έδειξαν πως αν μερικοί θέλουν να παραμείνουν στο ρόστερ, θα πρέπει να ανεβάσουν κατακόρυφα την απόδοσή τους.

Σε 90 λεπτά παιχνιδιού η ΑΕΚ δεν κατάφερε να δημιουργήσει καμία ουσιαστική φάση επιθετικά. Πόσω μάλλον όταν στον αγώνα πέρασε και ο Ολιβέιρα και η ομάδα άλλαξε διάταξη παίζοντας με δύο φορ μπροστά. Από την άλλη, επικεντρώθηκε από τα άκρα, αλλά και από εκεί όσες προσπάθειες έγιναν ήταν απελπιστικές. Φυσικά, ευθύνη γι’ αυτή την τραγική εικόνα που παρουσίασε στη ντέρμπι έχουν όλοι. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέλος του συλλόγου.

Ακόμα και αν γινόταν το σκορ στο φινάλε 2-2, η ΑΕΚ δεν άξιζε να πάρει τίποτα αυτό το ματς και μόνο άδικο θα ήταν για την ομάδα του Μπόλονι να φύγει μόνο με τον βαθμό. Μία ΑΕΚ χωρίς αρχή, μέση και τέλος, κατέβηκε χωρίς πλάνο, γνωρίζοντας την κρισιμότητα του παιχνιδιού και ιδιαίτερα μετά την βαριά ήττα από την Μπράγκα και τον ντροπιαστικό αποκλεισμό της στην Ευρώπη. Ο Νέλσον Ολιβέιρα παραδέχθηκε ότι υπάρχει προβληματισμός στην ομάδα για το γεγονός ότι δεν είναι αποτελεσματικά στα ντέρμπι. Από την άλλη ο αρχηγός της, Πέτρος Μάνταλος επισήμανε πως οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν ένα ποσοστό 90% ευθύνης για ότι έγινε στο ΟΑΚΑ.

Η λύση έρχεται από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος και αυτοί καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Τόσο στους εαυτούς τους όσο και στους φιλάθλους της ΑΕΚ που βλέπουν την ομάδα τους να παραπαίει…

ΑΕΚ σε αποσύνθεση

Οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπήκαν ποτέ στο παιχνίδι. Εδειξαν πως ήταν ανέτοιμοι, «άδειοι» τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά. Σε αυτό το κομμάτι μεγάλη ευθύνη έχει ο Ιταλός τεχνικός που δεν προετοίμασε (ξανά) την ομάδα του. Ισως και οι παίκτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν. Δεν υπάρχει πλάνο στους αγώνες της ΑΕ​Κ τελευταία. Ο καθένας παίζει για την πάρτη του. Καμία συνοχή και κανένα πνεύμα νικητή δεν υπάρχει στα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια.

Ενδεικτικό ότι στις περισσότερες φάσεις του αγώνα που κάποιος παίκτης της ΑΕΚ είχε την μπάλα στα πόδια του δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν υπήρχε κανένα στήριγμα δίπλα του, ούτε κάποιος που να κάνει κίνηση ώστε να του την δώσει. Οι γραμμές μεταξύ τους είχαν τεράστια κενά. Η ΑΕΚ αδυνατούσε να δημιουργήσει, ήταν μπλοκαρισμένη από τη σφικτή αμυντική λειτουργία του αντιπάλου και δεν υπήρχαν ούτε οι ιδέες και ούτε η ενέργεια για δημιουργηθούν ρήγματα και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο Καρέρα βλέποντας την ομάδα του να αδυνατεί να δημιουργήσει άλλαξε στο 66’ το 4-2-3-1 σε 4-4-2 ωστόσο ούτε εκεί είδε προκοπή. Η «καμπάνα» για τον Ιταλό ηχεί εδώ και αρκετό διάστημα αλλά ο ίδιος αδυνατεί να λύσει τον κόμπο που έχει δημιουργηθεί.

Ο Καρέρα και τα νούμερά του

Η ήττα από τον Παναθηναϊκό ήταν η πρώτη που γνωρίζει ο Καρέρα ως προπονητής της ΑΕΚ, αλλά και τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα ντέρμπι που έχει δώσει η ομάδα, υπό τις οδηγίες του 56χρονου προπονητή δεν είναι ευχάριστα.

Ο Καρέρα βάσει αποτελεσμάτων έχει δείξει ότι δεν είναι ο προπονητής των ντέρμπι. Κόντρα στον Ολυμπιακό τα αποτελέσματα είναι χειρότερα, με την Ενωση επί Καρέρα να μετράει μόλις μία ισοπαλία (0-0) εντός στις 26/1 και τρεις ήττες, συνυπολογίζοντας φυσικά και τον τελικό του Κυπέλλου. Απέναντι στον ΠΑΟΚ έχει πανηγυρίσει μόλις μία φορά νίκη, μετρώντας 3 ισοπαλίες και 2 ήττες ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως έχει το πάνω χέρι στις αναμετρήσεις με τον Άρη, με 3 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 5 ματς. Σε γενικές γραμμές τα νούμερα του στα ντέρμπι δεν εντυπωσιάζουν.

Βέβαια, στους πρώτους του μήνες στο «κιτρινόμαυρο» πάγκο αξιολόγησε όλους τους ποδοσφαιριστές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς είχε χρησιμοποιήσει 30 (!) μέχρι το τέλος της κανονικής περυσινής σεζόν, δηλαδή μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Παράλληλα, κατόρθωσε να πάρει από τον καθένα το καλύτερο δυνατό ή έστω ένα μεγάλο μέρος των συνολικών ικανοτήτων του και δεν είναι τυχαίο το «ρεκόρ» των 16 διαφορετικών σκόρερ στο πρωτάθλημα. Εκτός αυτού, στους πρώτους έξι μήνες του ο απολογισμός των πρώτων 20 αγώνων του ήταν εντυπωσιακός: 13 νίκες, 6 ισοπαλίες, 1 ήττα και 32-9 τέρματα. Οι αριθμοί αυτοί ήταν οι καλύτεροι για πρωτοεμφανιζόμενο προπονητή της ΑΕΚ στη «μετά Φερνάντο Σάντος» εποχή, δηλαδή από το 2001!

Ας δούμε όμως τι έχει πετύχει έως τώρα μιας και στις 8 Δεκεμβρίου, συμπληρώνει ένα χρόνο στον πάγκο της ΑΕΚ. Ενας χρόνος με ανάμεικτα συναισθήματα καθώς ναι μεν έχει οδηγήσει την ομάδα σε σπουδαίες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά τον τελευταίο μήνα φέρει κι αυτός ευθύνη για την κάκιστη εικόνα που παρουσιάζει η ΑΕΚ στο χορτάρι.

  • Σε 46 ματς η ΑΕΚ με τον Καρέρα στον πάγκο έχει πάρει: 26 νίκες, 10 ισοπαλίες, 10 ήττες
  • Η ΑΕΚ με τον Καρέρα στον πάγκο έχει σκοράρει: 74 γκολ υπέρ και έχει δεχθεί 42 κατά
  • Η ΑΕΚ με τον Καρέρα στον πάγκο έχει πάρει συνολικά: 88 βαθμούς

Τα νούμερα του στα ντέρμπι:

  • Κόντρα στον Ολυμπιακό σε 4 ματς μετράει: 0 νίκες, 1 ισοπαλίες και 3 ήττες.
  • Κόντρα στον Παναθηναϊκό σε 3 ματς μετράει: 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα
  • Κόντρα στον ΠΑΟΚ σε 6 ματς μετράει: 1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες
  • Κόντρα στον Άρη σε 5 ματς μετράει: 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 0 ήττες
  • Σύνολο: 6 νίκες, 7 ισοπαλίες και 6 ήττες

Η ΠΑΕ ΑΕΚ, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής (06/12) στηρίζει τον Καρέρα και όπως όλα δείχνουν θα πάει μαζί του μέχρι το τέλος. Το μόνο που καλείται τώρα να κάνει ο προπονητής μαζί με τους ποδοσφαιριστές είναι να αλλάξουν άρδην την εικόνα της ομάδας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το προσεχές διάστημα ακολουθούν κρίσιμα παιχνίδια, με σπουδαιότερο όλων το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα