Το rotation Γκαρσία και οι άλλοι με… τις μύγες

Το rotation Γκαρσία και οι άλλοι με… τις μύγες

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη νίκη του ΠΑΟΚ στη Λαμία, τις επιλογές Γκαρσία και σχολιάζει μερικά ακόμη γεγονότα που συνέβησαν γύρω από αυτόν τον αγώνα και την συγκεκριμένη αγωνιστική.

Αν ο ΠΑΟΚ δεν κέρδιζε χθες στη Λαμία, ο Γκαρσία θα τα «άκουγε» από εκείνους (τους πολλούς στην Ελλάδα) που έμαθαν να κρίνουν το ποδόσφαιρο, με βάση ΜΟΝΟ το αποτέλεσμα. Ήδη από την ανακοίνωση της ενδεκάδας, είχε ξεκινήσει η μουρμούρα για το πολύ μεγάλο rotation…

Αυτό το ότι… εμείς όλοι οι απέξω κάνουμε πώς ξέρουμε περισσότερα από τους προπονητές για τις ίδιες τις ομάδες τους, είναι πραγματικά εξοργιστικό. Το γράφω συνέχεια, φυσικά το έγραφα και επί Φερέιρα που δεν ήταν δημοφιλής.

Η φετινή δοκιμασία των ομάδων που παίζουν πρωτάθλημα-Ευρώπη κάθε εβδομάδα, σε καιρό κορονοϊού και μετά από ένα τέτοιο καλοκαίρι, είναι πρωτοφανής. Τις ενδεκάδες πλέον τις διαμορφώνουν πολύ περισσότερο οι μετρήσεις των γυμναστών μαζί με τα ιατρικά δελτία, παρά οι ίδιοι οι προπονητές. Και φυσικά όλα αυτά έχουν και συνέπειες.

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι απώλειες αλλά και οι εκπλήξεις με θύματα ομάδες μεγαθήρια ή και μικρότερες, που έπαιζαν στην Ευρώπη το μεσοβδόμαδο, ήταν άπειρες: Λίβερπουλ, Ρεάλ, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ, Λάτσιο, Παρί, Λεβερκούζεν, Άρσεναλ, Αταλάντα, Γρανάδα, Λιλ, Φέγιενορτ, Μπασακσεχίρ, Νις, Ραπίντ Βιέννης, Γάνδη και πόσες άλλες…

Έτσι θα γίνει και τις επόμενες εβδομάδες, για να φθάσουμε στο τέλος και πάλι στο… «όποιος αντέξει».

Για να αντέξει κάθε ομάδα κάνει τα… κουμάντα της. Έτσι και ο ΠΑΟΚ σχεδίασε με ιδιαίτερο τρόπο τον αγώνα με την Λαμία που φυσικά είναι αδύναμη, δεν έχει τόση ποιότητα, αλλά πάντα στο γήπεδό της φροντίζει να διαμορφώνει συνθήκες μάχης. (Ανάλογα με τις συνθήκες θα σχεδιαστεί και το επόμενο ματς πρωταθλήματος με την Τρίπολη που ακολουθεί της Ομόνοιας, αλλά και το μεθεπόμενο με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης, μετά το ματς με τη Γρανάδα).

Έκανε και στο Βόλο -επί Φερέιρα- πολύ μεγάλο rotation ο ΠΑΟΚ, τότε βέβαια που ήμασταν στο ξεκίνημα, τότε που η ομάδα βρίσκονταν ανάμεσα στα ματς με την Κράσνονταρ. Δεν κέρδισε ο Δικέφαλος, χωρίς να είναι πολύ χειρότερος από χθες. Στη Λαμία όμως, με -8 σε σχέση με το ματς της Ολλανδίας, την έκανε τη δουλειά, γιατί το έχουμε ξαναγράψει: Η νοοτροπία είναι πλέον πολύ διαφορετική. Πιστεύω δηλαδή ότι με Γκαρσία στο Βόλο ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε, με Φερέιρα χθες στη Λαμία δεν θα κέρδιζε, ακόμη και αν γινόταν το ίδιο ακριβώς rotation!

Ο Γκαρσία τα άλλαξε όλα (ακόμη και τέρμα) αλλά κράτησε και βασίστηκε στο κέντρο σε Ντόουγκλας Αουγκούστο-Ελ Καντουρί. Εξάρι ο ένας, μέσα δεξιά ο άλλος, με μέσα αριστερά τον Νινούα. Το πρώτο δίδυμο οδήγησε τον ΠΑΟΚ στη νίκη και κυρίως στο αρχικό διάστημα με το πρώτο αυτό γκολ που ΠΑΝΤΑ στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύτιμο για να πάρεις τέτοιου είδους ματς.

Αφού ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε όλα έγιναν πιο εύκολα, για να έρθουν στην πορεία και οι πιο ποιοτικοί (Βιεϊρίνια, Ζίφκοβτς, Σβαμπ) να κλειδώσουν τη νίκη.

Μεγάλη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ και τα σχέδια του προπονητή στο κέντρο, η πολύ δυνατή επιστροφή του Ντόουγκλας Αουγκούστο. Έλειψε πάρα πολύ το καλοκαίρι και δυστυχώς θα λείψει και τώρα στην Κύπρο. Ο Ελ Καντουρί δεν γίνεται να μην παίζει όταν λείπει και ο Γιαννούλης, ενώ θεωρώ… χάσιμο χρόνου να τονίσω (σε όσους δεν το καταλάβαιναν) τι μπορεί να προσφέρει ο Βιεϊρίνια σε κρίσιμες στιγμές της χρονιάς. Σπουδαία η παρουσία Μιχαηλίδη για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ από πίσω, ενώ αρχίζει σιγά-σιγά να δημιουργείται η ανησυχία ότι ο ΠΑΟΚ μόνο με τον Σφιντέρσκι και την προσφορά του στο φορ, θα έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο για να διεκδικήσει τους στόχους του. Νομίζω ότι γενικά ο ΠΑΟΚ αν δεν πάρει πράγματα-ματς και βαθμούς από το τέρμα και τον φορ, θα χει δύσκολο έργο όσο και αν βελτιωθεί τακτικά, αγωνιστικά ή και σε νοοτροπία.

* Εγώ υποστηρίζω ότι ο Κλάτενμπεργκ θα ξεχάσει να σχολιάσει τη φάση Επασί-Ίνγκασον, εκεί όπου ο πολύ αγχωμένος-πιεσμένος (όπως χθες έγραφα) Μανούχος, είδε επιθετικό φάουλ(!!) και ο Κουμπαράκης στο VAR δεν είδε τίποτα! Πολλές φορές φέτος ο Κλάτενμπεργκ έχει ξεχάσει να πάρει θέση σε τέτοιες φάσεις που αφορούν τον ΠΑΟΚ. Το… γιατί, εκείνος το ξέρει.

* Ο Γκαρσία στο τέλος του χθεσινού αγώνα μίλησε για τις μάχες και τους τελικούς που καλώς δίνει ο ΠΑΟΚ σε κάθε γήπεδο και τα φιλικά-χαλαρά ματς που δίνουν άλλες ομάδες. Λίγη ώρα αργότερα, ο Πέτρος Μάνταλος μετά το Αστέρας-ΑΕΚ 1-2, μίλησε για τα 50-50 ματς της ΑΕΚ, τονίζοντας ότι… «σε εμάς δεν χαρίζεται τίποτα». Σε γενικές γραμμές και οι δύο αναφέρθηκαν σε κάτι που αυτό το Σαββατοκύριακο σχολιάστηκε (δικαίως ή αδίκως δεν είναι το θέμα μου αυτό) από πάρα πολλούς φιλάθλους όλων των ομάδων. Όλων όμως και ας μην κρυβόμαστε…

Θίχτηκαν από τις τοποθετήσεις (κυρίως του Γκαρσία) όποιοι είχαν και έχουν την μύγα.

Προσέξτε… Προσωπικά, με την έκφραση αυτή δεν εννοώ όσους πιστεύουν ότι τους κατηγορεί ο Γκαρσία για έναν αγώνα, αλλά ΟΛΟΥΣ εκείνους που κατά το παρελθόν έχουν πει τα ΙΔΙΑ ακριβώς πράγματα για άλλες ομάδες και τώρα θίγονται επειδή τα λέει ο Γκαρσία ή ο Μάνταλος ή ο οποιοσδήποτε άλλος, για την δική τους ομάδα.

Όταν λοιπόν προκαλείς και χαρακτηρίζεις φιλικά παιχνίδια ανταγωνιστών σου, όταν εκτίθεσαι και θίγεις ονομαστικά παίκτες, τερματοφύλακες και άλλους μετά από έναν αγώνα, προσπαθώντας να μειώσεις ή να λερώσεις την επιτυχία του άλλου, τότε όταν –από αντίδραση- θα υποστείς και εσύ ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια, δεν θα έχεις ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να μιλάς.

Προσωπικά προσπαθώ να προσέχω πάρα πολύ τι λέω και τι γράφω, άσχετα αν ΟΛΟΙ ξέρουμε τι γίνεται και σε τι ποδοσφαιρικό κόσμο ζούμε. Όταν όμως η αθλητική και όχι μόνο δικαιοσύνη, άφησε ατιμώρητους επώνυμους και ανώνυμους προέδρους, παράγοντες, δικηγόρους και Μέσα να ασελγούν και να δολοφονούν χαρακτήρες μετά από αλλεπάλληλα ματς του ΠΑΟΚ, ακόμη και πολύ πρόσφατα, τότε εσείς τι περιμένατε να συμβεί με την πρώτη (αντίστροφη) ευκαιρία;

ΠΑΟΚ που θυμίζω -γιατί έχει μεγάλη αξία- ότι έχει αφήσει πολύτιμους βαθμούς, ΠΑΝΤΟΥ…).

Αφού λοιπόν και ΕΣΥ ο οπαδός συμμετέχεις με χαρά σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι όταν πρόκειται για άλλους, να περιμένεις τα ίδια (και χειρότερα) να γίνουν και εναντίον σου.

Χθες (και όχι μόνο) δεν έγραψα ΤΙΠΟΤΑ ειρωνικό ή περίεργο για τον αγώνα Άρης-Ολυμπιακός. Από την μία σημείωσα την παράδοση που διαμορφώνεται ως ένα απόλυτα αρνητικό γεγονός για τον Άρη. Από την άλλη προκάλεσα τον Κούγια να σχολιάσει το 0-1 όπως ακριβώς έκανε για τον Κνετ στο Αγρίνο, για να αποδείξω πόσο διαφορετικά φέρονται τα δημόσια πρόσωπα ανά περίσταση.

Και τέλος σχολίασα τις φιλικές σχέσεις συνεργασίας των δύο ΠΑΕ που παρεξηγούνται από τους ίδιους τους Αρειανούς! Επικαλέστηκα ως στοιχείο, τη διαρροή της ΠΑΕ Άρης στις 8 Ιουλίου, με βάση την οποία ενημέρωνε τον κόσμο ότι επειδή λόγω BAN δεν μπορεί να αποκτηθεί ο Ματέο Γκαρσία, η κίνηση θα γίνει μέσω του Ολυμπιακού, σε μία απίστευτη παραδοχή για το επίπεδο συνεργασίας των δύο ΠΑΕ.

Πάντα γράφω με στοιχεία και δεν θα ξέφευγα ούτε αυτή τη φορά…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.