Έχουν δίκιο ο Γκαρσία κι ο Βιεϊρίνια για ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακό!

Έχουν δίκιο ο Γκαρσία κι ο Βιεϊρίνια για ΠΑΟΚ κι Ολυμπιακό!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τις δηλώσεις του προπονητή και του αρχηγού του ΠΑΟΚ και καταγράφει την πραγματικότητα με τις τρεις ομάδες να κερδίζουν συνεχώς και να πάνε για τον τίτλο.

Αυτόματο Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Σκεφτόμουν την βαθυστόχαστη τοποθέτηση του προπονητή του ΠΑΟΚ, Πάμπλο Γκαρσία, μετά τη νίκη της ομάδας του στη Λαμία. Ότι δηλαδή, «ο ΠΑΟΚ παίζει συνεχώς τελικούς, ενώ άλλοι παίζουν φιλικά». Τοποθέτηση με την οποία εν μέρει συμφώνησε κι ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Βιεϊρίνια, δηλώνοντας ότι, «με τον ΠΑΟΚ όλες οι ομάδες παίζουν λες κι είναι τελικός».

Και κατόπιν ωρίμου σκέψεως, νομίζω ότι έχουν δίκιο ο άπειρος τεχνικός κι ο έμπειρος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, που αγκαλιάστηκαν πανηγυρίζοντας το δεύτερο γκολ της ομάδας τους στη Λαμία, με τον Επασί να γίνεται ο δεύτερος γκολκίπερ, μετά τον Κνετ του Παναιτωλικού, που τρώει γκολ στην κλειστή του γωνία, με απευθείας φάουλ παίκτη του ΠΑΟΚ-η…βελτίωση που επέδειξε ο Επασί σε σχέση με τον Κνετ που το είχε φάει όρθιος, είναι ότι ο τερματοφύλακας της Λαμίας έπεσε, ανεπιτυχώς φυσικά, στην κλειστή γωνία του-χωρίς να σταματήσει πάντως εκεί, αφού έγινε και…Χουτεσιώτης (θυμηθείτε την φάση του μοναδικού γκολ στο ΠΑΣ-ΑΕΚ 0-1), κάνοντας «έξοδο Μεσολογγίου» και πιθανό πέναλτι σε εντελώς ακίνδυνη σέντρα του ΠΑΟΚ.

Έχουν λοιπόν τα δίκια τους κι ο Γκαρσία, που εν τέλει βρήκε τι έφταιξε (αλλάζοντας γκολκίπερ, και βάζοντας τον Πασχαλάκη αντί του Ζίφκοβιτς) και ο ΠΑΟΚ από εκεί που κέρδιζε 0-2 στην Ολλανδία τελικά ηττήθηκε με 3-2 από την Άϊντχοβεν, αλλά κι ο Βιεϊρίνια, ο οποίος όλο το καλοκαίρι και το μισό φθινόπωρο περίμενε το τηλεφώνημα από τον Ιβάν Σαββίδη και δεν έκλεινε σε μία άλλη από τις πολλές σημαντικές ομάδες από τις οποίες είχε προτάσεις.

Δικαιολογημένα υποστηρίζουν ότι, «όλες οι ομάδες παίζουν με τον ΠΑΟΚ, σαν να είναι τελικός». Αυτό γιατί γίνεται όμως; Επειδή δεν εξήγησαν ο Γκαρσία κι ο Βιεϊρίνια, θα επιχειρήσω να εξηγήσω εγώ, με ερωτήματα. Μήπως γιατί ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τα μακράν περισσότερα πρωταθλήματα στην Ελλάδα; Μήπως γιατί παίζει σχεδόν κάθε χρόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας δόξα και πλούτη; Μήπως γιατί κόβει κάθε χρόνο τα περισσότερα εισιτήρια και γενικά είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα; Μήπως γιατί κάνει κάθε καλοκαίρι και κάθε χειμώνα τις πιο σημαντικές μεταγραφές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φέρνοντας παικταράδες και μεγάλα ταλέντα; Μήπως γιατί στην Ευρώπη είναι σε περίοπτη θέση για τα δεδομένα της Ελλάδας έχοντας τόσο αξιοπρεπή αποτελέσματα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια; Μήπως γιατί σπουδαία κλαμπ στην Ευρώπη έρχονται και ζητάνε να αγοράσουν τους καλύτερους του παίκτες; Μήπως εν τέλει γιατί είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην πατρίδα μας;…

Κι αφού πήραμε τις εξηγήσεις, να πάμε στο επόμενο κομμάτι της βαρυσήμαντης τοποθέτησης του Γκαρσία, ότι άλλες ομάδες παίζουν φιλικά. Όπως λένε και γύρω γύρω από τον ΠΑΟΚ, «εμείς δεν είπαμε τίποτα συγκεκριμένο, όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται». Μα ασφαλώς. Στον Ολυμπιακό έχουν τη μύγα και μυγιάζονται. Απλά τα Μέσα που πρόσκεινται στον ΠΑΟΚ δύο ολόκληρες ημέρες «ασχολούνται» συνεχώς για να αναδείξουν την «πραγματικότητα» του αγώνα Άρης-Ολυμπιακός…

Το κωμικό της όλης ιστορίας είναι ότι κάποιοι νομίζουν πως ο κόσμος τρώει σανό. Δηλαδή, ο κόσμος, όλος ο φίλαθλος κόσμος, δεν σκέφτεται; Δεν αναρωτιέται, «αν ο Ολυμπιακός το είχε σίγουρο το διπλό με τον Άρη, γιατί ενώ παίζει αύριο Τρίτη στη Μασσαλία με τη Μαρσέϊγ το παιχνίδι που θα κρίνει αν θα συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήγε κι έπαιξε το Σάββατο στο Χαριλάου με την πιο βασική ενδεκάδα του…γιατί δεν φύλαξε τον Ελ Αραμπί και τον Χολέμπα, που προέρχονταν από κορονοϊό και τραυματισμούς αντίστοιχα…γιατί δεν κράτησε στον πάγκο κάποιους από τους παίκτες που τραβάνε το μεγάλο λούκι τόσο καιρό, όπως τον Φορτούνη, τον Εμβιλά, τον Σεμέδο, τον Ραφίνια, τον Καμαρά…γιατί ρίσκαρε ένα τραυματισμό τους, γιατί τους υποχρέωσε σε ένα ακόμη 90λεπτο με συνέπεια να πάνε τώρα να αγωνιστούν καταπονημένοι κόντρα στην Μαρσέϊγ, έχοντας κι ένα δεύτερο ταξίδι επιπλέον, μετά από εκείνο της Θεσσαλονίκης ενώ η Ολιμπίκ έπαιζε εντός έδρας και το Σάββατο;».

Δεν θυμάται, νομίζουν κάποιοι, ο κόσμος ότι και πέρσι ο Ολυμπιακός όταν έπαιξε στο Χαριλάου, προέρχονταν από απολύτως καθοριστικό βαθμολογικά παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και είχε αφήσει ο Μαρτίνς στον πάγκο τους Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκιγιέρμε κι Ομάρ στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, ώστε να τους έχει 100% για το παιχνίδι πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη. Αν έχεις δεδομένο το διπλό με τον Άρη, βάζεις την βασικότερη ενδεκάδα σου στο Τσάμπιονς Λιγκ η, στο παιχνίδι με τον Άρη;…Εκτός αν δεχθούμε ότι στον Ολυμπιακό το έχουν χάσει όλοι το μυαλό τους, οπότε σταματάμε κάθε συζήτηση!

Ναι, αλλά δεν πήρε, λέει, μία κίτρινη παίκτης του Άρη. Κι αυτό τι σημαίνει; Δεν έκαναν φάουλ οι παίκτες του Άρη; Η καταμέτρηση έγραψε 15 φάουλ. Είναι λίγα; Δηλαδή, επειδή ο ΠΑΣ τις προάλλες στην Τούμπα υπέπεσε σε 12 φάουλ παίζοντας με τον ΠΑΟΚ, ενώ είχε υποπέσει σε 19 φάουλ όταν είχε υποδεχθεί τον Ολυμπιακό, σημαίνει κάτι ως προς τον ΠΑΣ; Δηλαδή, πρέπει να πούμε ότι έπαιξε στο 101% κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ με τον ΠΑΟΚ δεν τα έδωσε όλα;

Τέλος πάντων, το να μιλάνε υπεύθυνοι άνθρωποι του ΠΑΟΚ για «φιλικά παιχνίδια», την στιγμή που μόλις πριν λίγους μήνες ο ΠΑΟΚ κρίθηκε με απόφαση της αρμόδιας αρχής του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι είχε και την Ξάνθη, αν μη τι άλλο δεν έχει γούστο…Όπως βέβαια, δεν έχει γούστο κι όλο αυτό που βλέπουμε σε σχεδόν κάθε παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη διαιτησία. Χθες ήταν η σειρά του Μανούχου να χαρίσει μία αποβολή μαρς του πιο φορμαρισμένου κυνηγού του ΠΑΟΚ, του Τζόλη. Σαν συνέχεια του δώρου-πέναλτι των Σιδηρόπουλου, Σκουλά για το τρίποντο με τον ΠΑΣ, αλλά και του δώρου-μη πέναλτι των Τζοβάρα, Τζήλου στο ΠΑΟΚ-ΟΦΗ. Με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή Κλάτενμπεργκ προς τιμήν του να τα επισημαίνει, αλλά όχι προς τιμήν του να μην κάνει τίποτα…

Η ουσία είναι ότι το φετινό πρωτάθλημα φαίνεται ότι θα το διεκδικήσουν τρεις ομάδες κι όχι δύο όπως πέρσι-τέτοια εποχή η ΑΕΚ ήταν έξι με οκτώ πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ενώ τώρα η ΑΕΚ απέχει τρεις πόντους από τον Ολυμπιακό και δύο από τον ΠΑΟΚ, με τον τελευταίο να έχει κι ένα παιχνίδι λιγότερο.

Κι οι τρεις ομάδες, που έχουν πάρει τα τρία τελευταία πρωταθλήματα, κερδίζουν συνεχώς: ο Ολυμπιακός έχει πέντε νίκες στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές, ενώ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μετά την μεταξύ τους ισοπαλία στο ΟΑΚΑ έχουν από τέσσερις σερί νίκες…Η διαπίστωση αυτή σημαίνει πολύ απλά ότι πιθανότατα όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες φέτος. Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο για ΠΡΩΤΗ φορά θα επιβιώσει μόνο ο ένας, ο πρώτος, αφού μόνο αυτός θα πάει να παίξει το άλλο καλοκαίρι προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο δεύτερος κι ο τρίτος δεν θα πάνε καν στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά στο Κόνφερενς Λιγκ!

Σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα, το μοναδικό στο οποίο ο δεύτερος θα είναι ΤΙΠΟΤΑ, ενώ όλα τα άλλα χρόνια έπαιρνε το δικαίωμα να παίξει τη ζαριά του στο Τσάμπιονς Λιγκ (κι ο Ολυμπιακός πέρσι τα είχε καταφέρει μια χαρά να προκριθεί στη φάση των ομίλων ως δεύτερος από το πρωτάθλημα, ενώ κι ο ΠΑΟΚ φέτος ως δεύτερος από το πρωτάθλημα δεν πέρασε για μία…κλωστή στους ομίλους), είναι σαφές ότι όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες.

Κι όταν ένα πρωτάθλημα κρίνεται στις λεπτομέρειες, τις περισσότερες πιθανότητες, μαθηματικά, θα έχει αυτός που θα έχει πάρει τα περισσότερα καίρια σφυρίγματα…

Άσχετο: Ξέρετε τι είπε ο Μάντζιος στους παίκτες του Άρη στην ομιλία του πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό; Προσπάθησε να τους φανατίσει, να τους ντοπάρει, λέγοντας, «παίζουμε για να μείνουμε στην κορυφή, αλλά και για την αξιοπρέπεια μας. Ξέρετε ότι είμαστε στην Ελλάδα και δυστυχώς θα ακουστούν διάφορα από κάποιους αν χάσουμε. Πάμε λοιπόν να τα δώσουμε όλα για να κερδίσουμε. Να μείνουμε αήττητοι, να κρατήσουμε την πρώτη θέση και να έχουμε την αξιοπρέπεια μας». Προφανώς είναι η πρώτη φορά που ένας προπονητής μιλάει έτσι στους παίκτες του πριν από ένα…φιλικό!

Παρεμπιπτόντως, κατάλαβα καλά ότι κι ο Μάνταλος μετά τη νίκη της ΑΕΚ στην Τρίπολη (με όντως πολύ καλή εμφάνιση, αναμενόμενη νομίζω μετά την τεχνητή κρίση που δημιουργήθηκε στην ομάδα ύστερα από το 0-3 της Ζόρια στο ΟΑΚΑ…), πήγε να ψελλίσει κάτι ανάλογο με εκείνα των Γκαρσία και Βιεϊρίνια; Κάτι του στιλ, "στην ΑΕΚ κανείς δεν χαρίζεται" κλπ.

Αυτό το οποίο είμαι υποχρεωμένος εγώ να καταγράψω είναι ότι φέτος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχω δει καμία ομάδα να "κάθεται να χάνει", ανεξαρτήτως των όποιων καλών σχέσεων μπορεί να έχει με την μεγάλη αντίπαλο της. Τουλάχιστον εγώ αυτό βλέπω, ότι όλες οι ομάδες τα κτυπάνε όλα τα παιχνίδια με τους μεγάλους. Εξ ου και είχαμε κάποιες απροσδόκητες, για τους πολλούς, απώλειες. Μακάρι δε να το συνεχίσουν έτσι ως το τέλος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.