Οι απουσίες του Ολυμπιακού ανεβάζουν τον πράσινο πήχη σε «δύσκολο» ύψος

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Οι απουσίες του Ολυμπιακού ανεβάζουν τον πράσινο πήχη σε «δύσκολο» ύψος

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις τρεις απώλειες του Ολυμπιακού, τον αληθινό κίνδυνο και το μεγάλο πρόβλημα για τους Ερυθρόλευκους, αλλά και για τον πήχη των απαιτήσεων που τίθεται πλέον σε πολυ υψηλότερο σημείο για τον Παναθηναϊκό στο σαββατιάτικο ντέρμπι...

Εξω ο Χασάν, έξω ο Ελ Αραμπί, έξω και ο Βαλμπουενά! Σαν να βγάζεις από τον Παναθηναϊκό τον Καρλίτος, τον Μακέντα και τον Βιγιαφάνιες. Ας μην γελιόμαστε: όσο «βάθος» κι αν έχει ο Oλυμπιακός, η ταυτόχρονη απουσία αυτών των παικτών είναι σοβαρότατο πλήγμα. Οχι μόνο για το ματς με τον Παναθηναϊκό. Ακόμα και... στιγμιαίο λάθος να γίνει το Σάββατο από τους Ερυθρόλευκους, «διορθώνεται» στην πορεία. Εχει μπόλικο δρόμο ακόμα το πρωτάθλημα, έχει και play offs, είναι τεράστια τα περιθώρια για να καλύψει ο Ολυμπιακός το χαμένο έδαφος, αν υπάρξει τέτοιο από τα δυο προσεχή παιχνίδια του εναντίον του Τριφυλλιού και του Αρη.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η «ΠΛΗΓΗ» ΕΝΟΨΕΙ CHAMPIONS LEAGUE, ΟΧΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στα δικά μου μάτια, λοιπόν, η απώλεια αυτών των τριών όπλων «πληγώνει» περισσότερο τους Ερυθρόλευκους στο Champions League, ενόψει των αναμετρήσεων με τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μαρσέιγ, αλλά ακόμα – ακόμα και για το τελευταίο ματς με την Πόρτο, αν οι δυο σέντερ φορ και ο βιρτουόζος Γάλλος χάσουν πολλές προπονήσεις το επόμενο 15θήμερο. Οι Αγγλοι του Πεπ (με 3/3 στα πρώτα ματς του ομίλου) μπορεί να έρθουν με.. μισή ομάδα που λέει ο λόγος και να δώσουν «χώρο» για πόντο/πόντους στον Ολυμπιακό. Η Μαρσέιγ θα τον περιμένει στη Μασσαλία με το μαχαίρι στα δόντια για βαθμούς που θα την βοηθήσουν να διεκδικήσει την τρίτη θέση και τη «μετάθεση» στο Europa League. Εμπλεξαν άσχημα οι Ερυθρόλευκοι διότι η αξία, η ποιότητα, η πείρα, η προσωπικότητα και η φόρμα αυτής της τριάδας των Ελ Αραμπί – Χασάν – Βαλμπουενά δεν αναπληρώνεται εύκολα στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του Champions League.

Εναντίον του Παναθηναϊκού, όμως; Η διαφορά των δύο ομάδων σε όλους τους τομείς είναι τόσο μεγάλη στο συγκεκριμένο timing τόσο... χαώδης που οι Ερυθρόλευκοι, παρότι χάνουν μέσα σε δύο ημέρες τρεις από τους πέντε – έξι καλύτερους και πιο σημαντικούς παίκτες τους, παραμένουν φαβορί! Ακλόνητο! Κι ας παίζουν σε άδειο «Γ. Καραϊσκάκης». Αν ήταν γεμάτο, θα είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες νίκης! Διαφορά σε όλα: ποιότητα, αυτοπεποίθηση, προσωπικότητα, χημεία, αθλητικότητα, σε όλα υπερέχει ο Ολυμπιακός θεωρητικά. Μέσα στο γήπεδο ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, μα σε όλους τους τομείς ο πρωταθλητής είναι ανώτερος.

Και ειδικά μετά την απώλεια των τριών παικτών, μειώνεται και ο κίνδυνος υποτίμησης του αντιπάλου! Ούτως ή άλλως, βέβαια, ο Μαρτίνς έχει χάσει βαθμούς από τους Πράσινους, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το παιχνίδι και δεν υπήρχε περίπτωση να πάει... χαλαρά ή με rotation ενόψει Σίτι στο παιχνίδι με τους Πράσινους. Μερικές φορές, ωστόσο, ο προπονητής δεν μπορεί να... αλλάξει τσιπάκι στο μυαλό του παίκτη. Μερικές φορές, ό,τι κι αν του πει, ό,τι κι αν του δείξει, δεν μπορεί να του αφαιρέσει την ιδέα της «ευκολίας» ενός ματς πρωταθλήματος ενόψει της δυσκολίας μιας αναμέτρησης του Champions League. Είναι και λογικό άλλωστε για οποιονδήποτε παίκτη να σκεφτεί πως ο Παναθηναϊκός είναι... δέκα επίπεδα υποδεέστερος της Μ. Σίτι και ότι το σαββατιάτικο παιχνίδι δεν κρίνει/καθορίζει απολύτως τίποτα σ' ένα πρωτάθλημα που βρίσκεται στη δέκατη αγωνιστική.

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Εχω την εντύπωση, λοιπόν, ότι ποδοσφαιρικά τις λύσεις για τις απουσίες ο Μαρτίνς θα τις βρει. Με Φορτούνη, με Μασούρα, με Σουντανί, με Mπρούμα δεν ξέρω με ποιους απ' όλους, αλλά θα τις βρει. Αυτό που καλείται να προσέξει ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι το μυαλό των παικτών του. Η πνευματική προετοιμασία του Ολυμπιακού πριν από το παιχνίδι. Διότι αν ορισμένοι σκέφτονται (όπως – επαναλαμβάνω – είναι λογικό και «ανθρώπινο») το ματς με τους Αγγλους την Τετάρτη, ίσως ο Ολυμπιακός να το πληρώσει με απώλεια βαθμών από τον Παναθηναϊκό.

Οσο για τους Πράσινους; Ο Μαρτίνς είπε κάτι πολύ σωστό μιλώντας στη Nova, κάτι που δεν έχουν πάρει χαμπάρι πολλοί. Σαφές δείγμα της... μελέτης του για τον αντίπαλο. «Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είναι πια τα νέα παιδιά. Έχουν εμπειρία». Διούδης, Σάντσες, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Κουρμπέλης, Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες, Καρλίτος, Χατζηγιοβάνης και ένας εκ των Σαβιέρ/Αϊτόρ/Μολό: βλέπετε κάποιον... άγουρο στην ενδεκάδα; Κάποιον άπειρο πιτσιρικά; Μόνο αν τελικά επιλεχθεί το 4-3-3 με τον Αλεξανδρόπουλο αντί του Βιγιαφάνιες (λογικό θα είναι αν ληφθεί τελικά αυτη η απόφαση από τον Μπόλονι για να αναχαιτιστεί η δύναμη πυρός της τριάδας Εμβιλά – Καμαρά – Μπουχαλάκη) θα έχει ο Παναθηναϊκός έστω έναν (!) «μπέμπη». Ολοι οι υπόλοιποι είναι μεγάλα παιδιά. Μεγάλα ή και... μεγαλύτερα παιδιά. Μα η πείρα τους δεν είναι ISO επιτυχίας.

ΜΟΝΟ ΜΕ «ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗ» ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Για να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός αλώβητος από το «Γ. Καραϊσκάκης», όπως έχει κάνει τρεις φορές (1-1 σε όλες, με σκόρερς Φιγκερόα, Μουνιέ και Κάτσε αντίστοιχα σε ματς στα οποία και πάλι αουτσάιντερ) θα πρέπει να πάρει «υπερβατική» απόδοση από πολλούς παίκτες. Δεν του αρκεί απλώς «καλή εμφάνιση» από κάποιους. Χρειάζεται «πολύ καλή απόδοση» από τους συντριπτικά περισσότερους! Απόδοση που πλην Μαουρίσιο ουδείς έχει καταθέσει σε σταθερή βάση και συχνότητα από την εκκίνηση της σεζόν.

Εκτός όλων των άλλων, πλέον, ο Παναθηναϊκός έχει και ένα επιπλέον βάρος. Την έξτρα πίεση για θετικό αποτέλεσμα που... προκαλούν οι απουσίες των Χασάν, Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά. Πίεση και από τα media και από τους φίλους του. Πίεση λογική, αλλά δύσκολα διαχειρίσιμη από ένα σύνολο το οποίο εφέτος έχει νικήσει μόνο τη Λαμία και τον Απόλλωνα (κι' αυτόν με το... ζόρι). Κακά τα ψέματα, λοιπόν: οι απώλειες του Ολυμπιακού, ανεβάζουν τον πράσινο πήχη σε... δύσκολο ύψος. Σε ύψος στο οποίο επουδενί έχει φτάσει εφέτος. Διότι, εκτός όλων των άλλων, ειδικά αυτό το ντέρμπι αλλά και αυτά που ακολουθούν εναντίον της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ θα αποτελέσουν και κριτήριο για πολλά και πολλούς από τον Ιανουάριο και έπειτα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...