Ο Μαρτίνς πλέον το κάνει…επίτηδες και κρατάει στον πάγκο βαριά χαρτιά κάθε φορά!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Μαρτίνς πλέον το κάνει…επίτηδες και κρατάει στον πάγκο βαριά χαρτιά κάθε φορά!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta το «κόλπο» του Μαρτίνς σε όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν!

bwin – Δες τον αγώνα Μπαρτσελόνα - Βιγιαρεάλ σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Καμιά φορά κάποια πράγματα μας φαίνονται περίεργα στο ποδόσφαιρο, αλλά πολύ απλά πρέπει να τα δεχθούμε έτσι ακριβώς όπως είναι!

Ίσως θυμάστε τι έγραφα χθες για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό, ότι δηλαδή ενώ οι «ερυθρόλευκοι» την τελευταία πενταετία έχουν βάλει 19 γκολ (!) μέσα στο Αγρίνιο, μέσα στο Καραϊσκάκη ολόκληρη την προηγούμενη οκταετία ο Παναιτωλικός με…κάποιο τρόπο πάντοτε δυσκολεύει πάρα πολύ τον Ολυμπιακό, ωστόσο κι ο τελευταίος καταφέρνει πάντοτε και βρίσκει τον δικό του τρόπο να κερδίζει! Ίδια ιστορία και χθες: 2-0, με το δεύτερο γκολ στο 86’-πέμπτη νίκη του Ολυμπιακού με δύο γκολ διαφορά και με το δεύτερο γκολ στα τελευταία λεπτά! Κι άλλες τρεις νίκες να είναι με 1-0 και 2-1!

Τέλος πάντων, σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν, η ουσία είναι να παίρνει ο Ολυμπιακός τα τρίποντα, όπως άριστα πράττει μέχρι στιγμής σε αυτά τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του. Το αμέσως επόμενο στοίχημα, βέβαια, είναι σταδιακά να βελτιώνεται κι η εικόνα της ομάδας, ώστε να είναι πιο δυνατή όταν φτάσουν τα πιο δύσκολα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι π.χ. και τα τρία τελευταία παιχνίδια της, μέσα σε οκτώ ημέρες, τα έδωσε μέσα στο Καραϊσκάκη-κι ακόμη και χωρίς κόσμο, το σπίτι είναι πάντοτε σπίτι.

Ο Μαρτίνς δεν δίστασε να πραγματοποιήσει έξι αλλαγές στην ενδεκάδα, αφήνοντας δηλαδή (χωρίς να μετράμε τον γκολκίπερ Σα), μόλις τέσσερις ίδιους βασικούς σε σχέση με το παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης με την Ομόνοια. Θέλησε έτσι αφενός μεν να πάρει περισσότερη ενέργεια στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, αφετέρου δε να ξεκουράσει τη μισή του ενδεκάδα ενόψει της ρεβάνς της Κύπρου, καθώς ξέρει πάρα πολύ καλά ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει με την υπόθεση πρόκριση παρά το 2-0 και ότι δεν είναι δυνατόν να ρισκάρει το παραμικρό σε ένα 90λεπτο στο οποίο θα κριθεί ένα εισιτήριο στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Παράλληλα, κατά την γνώμη του, επιδίωξε με την επιλογή της θεαματικής διαφοροποποίησης της ενδεκάδας να ανταμείψει και κάποιους παίκτες. Να ανταμείψει τον Σισέ που όταν τον χρειάστηκε (όταν έλειπε ο Σεμέδο) ήταν «εκεί» και έδωσε λύση. Να ανταμείψει τον Μπρούνο που επίσης όταν υπήρξε ανάγκη (όταν δηλαδή δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό ο Ραφίνια) ήταν κι αυτός «εκεί». Θα έλεγα να ανταμείψει και τον Κάϊπερς για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει στο Ρέντη εδώ και σχεδόν τρεις μήνες-για να είμαστε ρεαλιστές, ο Βέλγος την ευκαιρία που πήρε χθες, όχι απλά δεν την εκμεταλλεύθηκε, αλλά μπορείς να πεις κι ότι την έχασε.

Είναι ζήτημα αν συγκρατούμε μία καλή ενέργεια του Κάϊπερς, στην πρώτη φορά που ακούμπησε την μπάλα κατά σύμπτωση, σε όλο το α΄ ημίχρονο, στο οποίο έπαιξε. Φανταζόμαστε ότι ο Πέδρο είχε δίκιο που τον δικαιολόγησε μετά το ματς, μιλώντας για υπερβολικό άγχος του νεαρού επιθετικού. Γιατί όσο και να μην είναι…σούπερ ο Κάϊπερς, δεν μπορεί να είναι τόσο κακός όσο έδειξε χθες, παίζοντας μισό ημίχρονο σε ρόλο δεύτερου φορ και μισό σαν έξω αριστερά-καλά ειδικά αυτή η δεύτερη ιδέα δεν είναι καθόλου καλή, το παιδί δεν μπορεί να παίξει στα πλάγια της επίθεσης. Ήταν πολύ μαχητικός ο Κάϊπερς, αλλά εξυπακούεται ότι δεν αρκεί κάτι τέτοιο: π.χ. δύο φορές έκλεψε ωραία την μπάλα και μετά την έχασε. Γενικά κόβονταν εύκολα από τους αντίπαλους αμυντικούς, δεν πέρασε κάποια καλή πάσα και το μοναδικό τέλειωμα φάσης που επιχείρησε ήταν πολύ φτωχό.

Έχω εμπιστοσύνη στον Μαρτίνς, που έδειξε να τον στηρίζει, αλλά για να είμαι ειλικρινής προβληματίστηκα πάρα πολύ με αυτά που είδα από τον Κάϊπερς. Περισσότερο γιατί καταλαβαίνω ότι ο Μαρτίνς φέτος σκέφτεται να παίξει πιο πολύ το 4-4-2, άρα χρειάζεται και τρίτο φορ εκτός των Ελ Αραμπί και Χασάν. Με τρίτο φορ τον Βέλγο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το πλάνο του. Αν ο Σουντανί γυρίσει δυνατός, θα είναι αλλιώς, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για παίκτη που έχει κάνει δύο επεμβάσεις χιαστών μέσα σε ενάμιση χρόνο. Στην άκρη του μυαλού μου δεν αποκλείω στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου (5 Οκτώβρη) ο Μαρτίνς να ψαχτεί και για ένα φορ.

Παρεμπιπτόντως, αξίζει ένα μπράβο ο Χασάν για την αντίδραση του στη φάση του 2-0. Δεν είναι ποτέ εύκολο για ένα σέντερ φορ να φέρεται τόσο ομαδικά και να προτιμάει να δίνει έτοιμο γκολ σε συμπαίκτη του, παρά να επιχειρήσει να το βάλει ο ίδιος. Ο Αιγύπτιος το έκανε και του αξίζουν συγχαρητήρια. Διότι, το ματς ήταν στο 86’ και το σκορ στο εύθραυστο 1-0, οπότε έπραξε άριστα που σιγούρεψε το γκολ και το τρίποντο.

Ένα γκολ που όχι απλά το έφτιαξε ο ίδιος, αλλά και το ξεκίνησε από θέση στόπερ! Βλέπετε, όλα άρχισαν από μία εκτέλεση κόρνερ του Παναιτωλικού. Ο Χασάν είχε γυρίσει, ασφαλώς πίσω, για να βοηθήσει, το έκανε μια χαρά (στο 85.15) και μέσα σε 14 δευτερόλεπτα βρέθηκε πίσω στη θέση του (85.29), σαν φορ, να κλέβει την μπάλα και να δίνει «πάρε βάλε» το γκολ στον Καφού. Ο Βαλμπουενά που έχει την ποδοσφαιρική ευφυία επιχείρησε τέσσερα λεπτά μετά να ανταμείψει τον συμπαίκτη του για την πολύ ορθή ποδοσφαιρικά ενέργεια του, την ασίστ, κάνοντας του μία σέντρα για γκολ, αλλά ο Αιγύπτιος δεν έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα του βρήκε στον ώμο κι έχασε την ευκαιρία να ανοίξει λογαριασμό για φέτος.

Νομίζω ότι δεν θα αργήσει να σπάσει κι η δική του γκίνια. Το ποδόσφαιρο σε επιβραβεύει, όταν ακολουθείς τους κανόνες του. Για παράδειγμα, ο Χασάν με το που μπήκε, έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος-κι αυτός κι ο Μπουχαλάκης κοιμήθηκαν για τα καλά, ευρισκόμενοι στο πρώτο δοκάρι, στην εκτέλεση του κόρνερ από το οποίο μπορούσε να ισοφαρίσει ο Μάζουρεκ με εκείνη την κεφαλιά ψαράκι στη μικρή περιοχή, στο 73’. Δύο παιδιά με τέτοια κορμιά κι άφησαν να περάσει η μπάλα τόσο χαμηλά από το πρώτο δοκάρι, το οποίο ήταν ο χώρος ευθύνης τους! Ποδοσφαιρικό έγκλημα! Τουλάχιστον κατάλαβε το λάθος του ο Χασάν και στη συνέχεια σε όλα τα στημένα που χρειάστηκε να αμυνθεί στο πρώτο δοκάρι ήταν άψογος. Και η μπάλα τον αντάμειψε με τη φάση του 2-0, που το έβαλε ο Καφού αλλά ξεκάθαρα ήταν δικό του.

Να σταθώ, όμως, και σε κάτι άλλο, ακόμη πιο σημαντικό, από το χθεσινό παιχνίδι: όπως αποδεικνύεται πλέον, αφού γίνεται για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι, ο Μαρτίνς το κάνει κατ΄ επιλογή, επίτηδες που λέμε! Δεν είναι συγκυριακό. Θέλει οπωσδήποτε σε κάθε παιχνίδι να έχει στον πάγκο τουλάχιστον δύο παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά επιθετικά, εκ των οποίων ο ένας να είναι από τα βαριά όπλα του Ολυμπιακού! Βάλτε τα κάτω…

Με τον Αστέρα (3-0) μπήκε στο ημίχρονο ο Φορτούνης-κι άνοιξε το σκορ.

Με την Ομόνοια (2-0) μπήκε στο 58’ ο Ελ Αραμπί και πέτυχε το δεύτερο γκολ.

Με τον Παναιτωλικό (2-0) μπήκε στο ημίχρονο Βαλμπουενά και ξεκίνησε με μοναδική πάσα τη φάση του 1-0.

Ο Πέδρο έφερε διαδοχικά από τον πάγκο τους Φορτούνη, Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά! Πραγματικά πολυτέλεια να έχεις τέτοια όπλα στον πάγκο. Αλλά, πάνω απ΄ όλα, και πραγματικά μεγάλη ανακούφιση όταν τους βάζεις και σου δίνουν τέτοιες λύσεις. Προσέξτε δε ότι ο Πορτογάλος έχει κάθε φορά κι ένα δεύτερο όπλο επιθετικό να χρησιμοποιεί από τον πάγκο.

Με τον Αστέρα είχε μπει στο ημίχρονο κι ο Μασούρας βάζοντας τα άλλα δύο γκολ.

Με την Ομόνοια είχε μπει στο 58’ κι ο Ραντζέλοβιτς κερδίζοντας το πέναλτι για το πρώτο γκολ.

Με τον Παναιτωλικό μπήκε στο 69’ κι ο Χασάν κι έκανε την ασίστ για το δεύτερο γκολ

Η καταμέτρηση λέει ότι και στα εφτά γκολ του Ολυμπιακού στα τρία τελευταία παιχνίδια του είχαν καθοριστική συμμετοχή οι δύο παίκτες που κάθε φορά μπήκαν αλλαγή! Εντάξει, πάντοτε στο ποδόσφαιρο υπάρχει κι ο παράγοντας τύχη, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο Πέδρο το έχει στο μυαλό του ακριβώς αυτό το πράγμα: θέλει να έχει δίπλα του στον πάγκο τουλάχιστον δύο «άσους στο μανίκι» και να τους ρίχνει στο τραπέζι όταν δεν του βγαίνει το ματς.

Κι είναι ένα «κόλπο» που τουλάχιστον σε αυτό το ξεκίνημα της νέας σεζόν του βγαίνει εκπληκτικά! Και του «καλύπτει» ιδανικά το χάντικαπ των λευκών (0-0) πρώτων ημιχρόνων!

Άσχετο: Μπορεί να μας προκύψει και η πιο hot τελευταία εβδομάδα μεταγραφικής περιόδου αυτή που ξεκινάει από αύριο για τον Ολυμπιακό…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.