«Τι εργαλείο είναι αυτό»! Η αντίδραση των παικτών στην πρώτη Εμβιλά

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
«Τι εργαλείο είναι αυτό»! Η αντίδραση των παικτών στην πρώτη Εμβιλά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει μέσα από το blog του στο gazzetta την πρώτη εικόνα του Εμβιλά στο Ρέντη, όπως την έζησαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Και σχολιάζει και την πρόκριση του ΠΑΟΚ.

Η χθεσινή προπόνηση στον Ολυμπιακό, μολονότι η μόλις δεύτερη της εβδομάδας ήταν πολύ σημαντική! Πολύ απλά γιατί είχε το πρώτο δίτερμα της εβδομάδας, πολύ νωρίς αλλά το παιχνίδι πρωταθλήματος είναι την Παρασκευή, και αυτό ήταν το πρώτο του Εμβιλά στο Ρέντη.

Ποια ήταν η πρώτη εικόνα των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού για τον Γάλλο άσο; Εντυπωσιάστηκαν-και λίγα γράφω! Ο Εμβιλά τους «έβγαλε τα μάτια». Σε τέτοιο βαθμό που σχολίαζαν ότι, «εάν αυτά που βλέπουμε σήμερα στην προπόνηση τα κάνει και στους αγώνες, που γιατί να μην τα κάνει, έχουμε βρει εκπληκτικό εργαλείο»! Ο έμπειρος άσος έδειξε μία απίστευτη άνεση στο πώς παίζει τη θέση του αμυντικού μέσου, έβγαζε την μπάλα από την άμυνα προς το κέντρο και την επίθεση δεξιοτεχνικά με τις κοντινές η, και πιο μακρινές πάσες του, ανασταλτικά ήταν μια χαρά, με τα τάκλιν του και με τις επεμβάσεις του, αλλά ειδικά οι μπαλιές του προς τους επιθετικογενείς παίκτες ήταν με μοιρογνωμόνιο!

Και δεν είναι, βέβαια, ότι δεν τον ήξεραν οι «ερυθρόλευκοι» τον Εμβιλά. Όμως, είναι διαφορετικό να βλέπεις ένα παίκτη από την τηλεόραση και διαφορετικό να τον ζεις ως συμπαίκτη σου, να τον βλέπεις από κοντά, να αντιλαμβάνεσαι το παιχνίδι του, τα χαρακτηριστικά του κλπ. Η αίσθηση που δίνει ο Γάλλος είναι ότι αν του ζητήσει ο προπονητής να μπει και να παίξει την Παρασκευή στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, θα είναι πανέτοιμος.

Αντίθετα, θέλει τον χρόνο του ο Πέπε. Ο πολύ ταλαντούχος Πορτογάλος μέσος ήταν άτυχος γιατί είχε ένα μυϊκό τραυματισμό που τον πήγε πίσω, με συνέπεια τώρα σιγά σιγά να μπαίνει σταδιακά και προοδευτικά στις προπονήσεις, ψάχνοντας να βρει τα πατήματα του.

Ο Ζοζέ Σα κάνει κι αυτός τον δικό του αγώνα δρόμου για να επανέλθει όσο το δυνατό ταχύτερα, αλλά ακόμη πονάει το σπασμένο χέρι του σε κάποιες κινήσεις, κάτι μάλλον λογικό καθώς τώρα συμπλήρωσε τις έξι εβδομάδες που βάσει «πρωτοκόλλου» απαιτούνται. Η εντύπωση που υπάρχει στο Ρέντη είναι ότι στα καλά του ο Πορτογάλος τερματοφύλακας θα είναι την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, ως εκ τούτου θα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη αν προλάβει έστω την ευρωπαϊκή ρεβάνς, στις 29 του μήνα…

Παρεμπιπτόντως, ο Μαρτίνς επιμένει και χρησιμοποιεί τον Μπρούνο σε ρόλο δεξιού μπακ στις προπονήσεις και δη και με τους βασικούς. Σαν να σκέφτεται να παίξει με πλάγιους αμυντικούς τον Μπρούνο (δεξιά) και τον Ραφίνια (αριστερά) η, αντίστροφα! Ο δε Ραφίνια στην καριέρα του έχει παίξει πολλάκις αριστερό μπακ, αν και σίγουρα βολεύεται πολύ περισσότερο με το δεξί.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπρούνο και στο φιλικό με τον Ατρόμητο και στον τελικό του Κυπέλλου τα πήγε καλά σαν δεξιός μπακ. Το πάλεψε πολύ και βοήθησε την ομάδα. Είχε τουλάχιστον πέντε επεμβάσεις, έβγαλε καλές άμυνες, πήγε πρώτος στην μπάλα κι είχε και πάθος και ψυχραιμία το παιχνίδι του.

Για να μην βλέπουμε μόνο τα ευχάριστα, δύο τρεις φορές έφαγε φάσεις. Τη μία στο α΄ ημίχρονο του ξέφυγε ο Λιβάγια και βγήκε σε θέση βολής, αλλά τον κόντραρε σωτήρια ο Σισέ. Την δεύτερη βγήκε από την ΑΕΚ κάθετη πάσα στην πλάτη του (και του Ραντζέλοβιτς) κι έγινε η φάση στην οποία ζήτησε πέναλτι ο Ολιβέϊρα (δεν ήταν, όπως παραδέχθηκαν κι ο Βαρούχας κι ο Κάκος). Και την τρίτη, αυτή στο β΄ ημίχρονο, του ξέφυγε ο Αλμπάνης και έβγαλε μία σέντρα φαρμάκι, που ευτυχώς για τον Τζολάκη πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Ήταν τυχερός ο Μπρούνο σε αυτές τις τρεις φάσεις, όλες από την πλευρά του, αφού εξελίχθηκαν σε τρεις ευκαιρίες, καμία όμως σε γκολ. Η τύχη πάει όμως με όσους προσπαθούν πιο πολύ. Κι ο Βραζιλιάνος που πήρε το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός από τον Ατρόμητο προσπαθεί πολύ. Και κάπου κι η μπάλα έπρεπε να του γυρίσει κάποια πράγματα.

Το παιδί έκανε ντεμπούτο στον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, μπαίνοντας αλλαγή δέκα λεπτά στο παιχνίδι με την Μπασάκσεχιρ στην Πόλη κι έκανε ένα πέναλτι-χέρι από το πουθενά στο 90’, που το έπιασε ο Σα! Και χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσει αυτή την κακιά στιγμή και το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε για τον ίδιο με το καλημέρα. Κι όταν κάποια στιγμή, μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο, άρχισε να κερδίζει πάλι την εμπιστοσύνη του προπονητή του και να παίζει τρία παιχνίδια, ήρθε στο δεύτερο μόλις ματς του ως βασικός, στον Βόλο, και μόλις στο πρώτο ημίωρο υπέστη σοβαρό τραυματισμό, με συνέπεια να παίξει μετά από έξι μήνες-και λόγω καραντίνας μετά.

Στο ίδιο γήπεδο λοιπόν στο οποίο είχε πάθει το σοβαρό τραυματισμό του, στο Πανθεσσαλικό, η μοίρα του επιφύλαξε το πιο μεγάλο δώρο του με τα ‘ερυθρόλευκα’, να παίξει στον τελικό του Κυπέλλου με την αρχική ενδεκάδα και να στεφθεί Κυπελλούχος αντιμετωπίζοντας πολύ τίμια τον καλύτερο φέτος παίκτη της ΑΕΚ, τον Λιβάγια (όχι βέβαια…MVP της σεζόν που τον έβγαλε η Λίγκα του Λυσάνδρου!!!).

Κι εγώ επιμένω ότι αν ο Μπρούνο δουλέψει στις προπονήσεις τις τελικές του, σε σέντρες και σουτ, και φτιάξει και την ψυχολογία του, μπορεί να αποδειχθεί μία χρησιμότατη μονάδα, με το πλεονέκτημα ότι παίζει εξτρέμ, μπακ και οκταροδεκάρι!

Άσχετο: Δεν με εξέπληξε η πρόκριση του ΠΑΟΚ. Για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, ο ΠΑΟΚ εδώ και μία δεκαετία που προσπαθεί να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να μην τα έχει καταφέρει, αλλά το παλεύει στο μάξιμουμ. Στέκεται σε υψηλό επίπεδο και μένει έξω στις λεπτομέρειες. Βλέπε 2010 Άγιαξ 1-1 έξω και 3-3 μέσα…2013 Σάλκε 1-1 έξω κι 2-3 μέσα…2016 Άγιαξ 1-1 έξω κι 1-2 μέσα…2018 (Βασιλεία 2-1 μέσα και 3-0 έξω, Σπαρτάκ Μόσχας 3-2 μέσα και 0-0 έξω) Μπενφίκα 1-1 έξω και 1-4 μέσα…2019 Άγιαξ 2-2 μέσα και 2-3 έξω…

Δεύτερον, η Μπενφίκα όταν έρχεται στην Ελλάδα έχει ένα απίστευτο κόμπλεξ. Από τον Ολυμπιακό έχει χάσει τρεις φορές, 1-0, 5-1 κι 1-0! Εγώ σε κάθε κλήρωση του Ολυμπιακού παρακαλάω να πέφτει η Μπενφίκα! Μπορεί να φαίνονται απίστευτα κάποια πράγματα, αλλά έτσι είναι. Ισχύουν! Οκ, θα είχαμε άλλο ματς αν γίνονταν το 1-0 στο δοκάρι η, στην μεγάλη ευκαιρία του Έβερτον, αλλά αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Και δεν νομίζω ότι με την ψυχολογία που έχει ο ΠΑΟΚ αυτή τη φορά θα την πατήσει στο φινάλε, όπως τις προηγούμενες. Η Κράσνονταρ δεν έχει μέταλλο. Το επικίνδυνο είναι ότι πέρσι είχε αποκλειστεί, «άσχημα» κιόλας από τον Ολυμπιακό και έτσι τώρα θα είναι πιο κουμπωμένη κι ίσως πιο έξυπνη. Ο δε Μπεργκ είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι πέρσι τέτοια εποχή.

Ο Ολυμπιακός θα ήθελε αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους Ρώσους, ώστε να μην χάσει 5-6 εκ. Ευρώ από το μπόνους της Ελλάδας, εφόσον βέβαια περάσει ο ίδιος την Ομόνοια η, τον Ερυθρό Αστέρα. Όμως, το κυρίαρχο αυτή την στιγμή είναι να ξεπεράσει αυτός το εμπόδιο που θα βρει μπροστά του. κι εγώ επιμένω ότι θα είναι υψηλό. Ίσως και πιο υψηλό από την Κράσνονταρ! Για όποιον δεν το ξέρει, ο Ερυθρός Αστέρας ακριβώς πριν τρία χρόνια, καλοκαίρι του 2017, είχε αποκλείσει την Κράσνονταρ…

Παρεμπιπτόντως, αυτό του Άκπομ στη Μίντλεσμπρο μην το δένετε και κόμπο ότι θα γίνει...Είναι και του Γιαννούλη...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.