Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-ΟΦΗ

Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-ΟΦΗ

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Πέντε στοιχεία από το Παναθηναϊκός-ΟΦΗ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το πρώτο δυνατό φιλικό τεστ του Τριφυλλιού, για όσα λειτούργησαν σωστά, για εκείνα που θέλουν δουλειά και για όσους ξεχώρισαν.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 τον ΟΦΗ στο δεύτερο φετινό φιλικό του παιχνίδι, ωστόσο, το τελευταίο που μετρά, το τελευταίο που έχει σημασία σε αυτές τις αναμετρήσεις είναι το αποτέλεσμα. Αξία έχει ο τρόπος που αγωνίζεται ή προσπαθεί να αγωνιστεί μια ομάδα ενόψει της έναρξης της σεζόν, η προσαρμογή των παικτών στην φιλοσοφία του νέου προπονητή και φυσικά τα όσα δείχνει σε ατομικό επίπεδο ο κάθε ποδοσφαιριστής.

Το 4-3-3 είναι ξεκάθαρο πως θα αποτελεί την βάση του φετινού συνόλου, ο Πογιάτος θέλει κυκλοφορία και υπομονή στο κράτημα από την ομάδα του και ανά διαστήματα πρέσινγκ έξω από την περιοχή και άμεση ανάκτηση της κατοχής.

Πριν περάσουμε στην ανάλυση του αγώνα, να υπενθυμίσουμε πως σε αυτή την έκδοση που είδαμε χθες θα προστεθεί ο βασικός δεξιός μπακ, Φακούντο Σάντσες, ο Λούκας Βιγιαφάνιες που μπορεί να κάνει την διαφορά δημιουργικά ενώ όσο πλησιάζουμε προς την πρεμιέρα, τόσο λιγότερα πειράματα και αλλαγές θα κάνει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο Ντάνι Πογιάτος, οπότε το δείγμα θα είναι μεγαλύτερο και πιο ασφαλές.

ΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ένας τομέας που λειτούργησε καλά ανά διαστήματα είναι το πρέσινγκ. Υπήρχαν στιγμές που ο Παναθηναϊκός… έπνιγε τον ΟΦΗ και τον ανάγκαζε να χάνει την μπάλα στο αμυντικό του τρίτο. Είναι ξεκάθαρη η στόχευση του Πογιάτος να κλέβει μπάλες η ομάδα του όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αντίπαλη εστία για να γίνεται απειλητική με μία ή δύο πάσες το πολύ.

Στο 5᾽ και στο 26᾽ με κοινούς παρανομαστές τους Αγιούμπ και Μακέντα, το Τριφύλλι πήρε την κατοχή με κλέψιμο έξω από την περιοχή αλλά η επιλογή στην τελική προσπάθεια δεν ήταν η σωστή. Από πολύ καλή πίεση προήλθε και η μοναδική καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος με το σουτ του Χατζηγιοβάνη, έπειτα από λάθος μεταβίβαση των παικτών του αντιπάλου.

ΦΤΩΧΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Δεν είναι φετινό το φαινόμενο. Ακολουθεί τον Παναθηναϊκό την τελευταία διετία και είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει μπροστά του ο Πογιάτος. Μιλάμε για την παραγωγή ευκαιριών. Το Τριφύλλι παρότι είχε σημαντικό ποσοστό μπάλας στο πρώτο μέρος(54%), δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε αξιόλογες φάσεις. Του έλειψαν οι σωστές συνεργασίες με ταχύτητα σε πάσα και σκέψη, του έλειψε το καθαρό μυαλό στην επιλογή στις στιγμές που είχε αρκετό χώρο προς εκμετάλλευση.

Η τριπλέτα στην μεσαία γραμμή με Κουρμπέλη, Αγιούμπ και Σερπέζη υστέρησε ξεκάθαρα σε ποιοτικές επαφές στο επιθετικό τρίτο και θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να δώσει λύσεις ως παίκτης του άξονα ο Βιγιαφάνιες ή αν οι πράσινοι θα κινηθούν για την απόκτηση ενός δημιουργικού μέσου, τύπου Μπενιάτ ή Χίλιεμαρκ.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος είχε μόνο το γκολ του Μακέντα ως καθαρή ευκαιρία για γκολ και στο δεύτερο ένα σουτ του Χατζηγιοβάνη που βιάστηκε να εκτελέσει και γενικά δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ, καθυστερώντας αρκετές φορές να μεταβιβάσει την μπάλα.

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΝΤΑ

Είναι… φευγάτος εδώ και περίπου ένα εξάμηνο. Όπως σας έχουμε ενημερώσει από τον Μάρτιο στο gazzetta.gr, η πρόθεση του συλλόγου ήταν και είναι ξεκάθαρη. Να πουλήσει τον Ιταλό. Μέχρι και σήμερα και παρά το γεγονός πως… σκάνε προτάσεις, δεν έχει προκύψει deal παραχώρησης. Ο Κίκο, όμως, καταθέτει σε προπονήσεις και φιλικά το απόλυτο παράδειγμα σωστής νοοτροπίας. Τα δίνει όλα, είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του καλού κλίματος στα αποδυτήρια και πάνω στο χορτάρι έχει σκοράρει δύο γκολ σε ισάριθμα φιλικά.

Η λογική να φύγει από την πλευρά του κλαμπ είναι σωστή. Ο Ρόκα και ο Πογιάτος βλέπουν στον Καρλίτος έναν καλύτερο εκτελεστή, έναν φορ με συχνότερη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Μακέντα κάνει σπουδαία δουλειά στην ανάπτυξη και τις επιθετικές κινήσεις της ομάδας, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τα έχεις όλα, εκτός και αν διαθέτεις μπάτζετ δεκάδων εκατομμυρίων. Όπως και να το κάνουμε, ο Κίκο δεν είναι… killer.

Από την στιγμή που ο Πογιάτος θέλει να παίξει με έναν σέντερ φορ, από την στιγμή που το ρόστερ έχει χτιστεί, ώστε να υποστηρίζει το 433 και το 4231, ο Ιταλός θα έμενε μόνο ως αναπληρωματικός, κάτι που προφανώς δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί μετά την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του.

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΣΑΒΙΕΡ, ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο ΑΪΤΟΡ

Γκολ κόντρα στην Μαρκό, ασίστ απέναντι στον ΟΦΗ, πληθωρική παρουσία από τον Σαβιέρ. Ο Πορτογάλος εξτρέμ αγωνίστηκε στο αριστερό φτερό, όμως, οι εντολές που είχε ήταν διαφορετικές σε σχέση με το πρώτο φιλικό. Όταν η μπάλα έμπαινε στην μεσαία γραμμή του Τριφυλλιού, ο 28χρονος άσος έκλεινε προς τα μέσα, πλησίαζε στον Μακέντα και δημιουργούσε αριθμητικό πλεονέκτημα για την ομάδα του. Εξαιρετική η σέντρα του στο γκολ των πρασίνων, είχε ακόμη μια ωραία ντρίμπλα στο δεύτερο μέρος πάνω στην γραμμή και δείχνει πως έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για την θέση του αριστερού εξτρέμ.

Τον Σαβιέρ, σε αντίθετη με τον Αϊτόρ, τον βοηθά να είναι έτοιμος κάτι πολύ σημαντικό σε αντίθεση με τον Ισπανό συμπαίκτη του, ο οποίος είναι φανερό πως θέλει τον χρόνο του. Ο Σαβιέρ μέχρι και το τέλος Ιουλίου βρισκόταν σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, έπαιζε με την Τοντέλα στην Liga NOS. Ο Αϊτόρ είχε να αγωνιστεί από τον Φεβρουάριο του 2020, το πρωτάθλημα στην Ολλανδία διεκόπη οριστικά λόγω της πανδημίας ενώ ο 24χρονος άσος προερχόταν και από τραυματισμό στο πέλμα.

Είναι λογική, λοιπόν, αυτή η διαφορά ετοιμότητας ανάμεσα στους δύο νεοφερμένους εξτρέμ και είναι το λιγότερο αστείο να προσπαθεί κανείς να βγάλει… σκάρτη μια μεταγραφή από το δεύτερο φιλικό παιχνίδι!

ΑΡΠΑΞΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από κει και πέρα, ο Φάνης Μαυρομμάτης ήταν ο μόνος που πήρε όλο το παιχνίδι. Ο νεαρός στόπερ ήταν πολύ καλός, τόσο αμυντικά όσο και σε φάση κατοχής. Είναι αστείο να συζητάμε το αν χωρά ή όχι στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας ως εναλλακτική λύση. Τα καλά του στοιχεία τα έδειξε στην πρώτη σεζόν του Δώνη, μετά λανθασμένα… εξαφανίστηκε και τώρα αξίζει να πάρει την ευκαιρία του.

Πάμε τώρα και στον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο. Ο 19χρονος μέσος με δύο ενέργειες(πέρα από την συνολική του παρουσία) απέδειξε το γιατί πρέπει να έχει ρόλο στον φετινό Παναθηναϊκό και το γιατί δεν έχει νόημα να αποκτήσει άλλο 6άρι αυτό το καλοκαίρι το Τριφύλλι.

Δεν υπάρχει στο ρόστερ άλλος κεντρικός μέσος που να μπορεί να τρέξει με την μπάλα κάθετα και να… διαλύσει την μεσαία γραμμή του αντιπάλου. Το έκανε δύο φορές. Την πρώτη η ομάδα του πάτησε περιοχή με υπεραριθμία και την δεύτερη κέρδισε την κίτρινη κάρτα από τον αντίπαλο. Έχει μεγάλη ωριμότητα για την ηλικία του, είναι aggresive στο αμυντικό κομμάτι και θα τα πούμε για ακόμη μία φορά: Αν αυτό το παιδί έχει την υγεία του, θα είναι έγκλημα του Παναθηναϊκού αν δεν τον εκμεταλλευθεί!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.