60 χρόνια Α' Εθνικής: Η τηλεοπτική... επανάσταση του ποδοσφαίρου

Δημήτρης Τομαράς
60 χρόνια Α' Εθνικής: Η τηλεοπτική... επανάσταση του ποδοσφαίρου

bet365

Από την πλούσια θεματογραφία του λευκώματος των «60 χρόνια Α’ Εθνικής» υπάρχει και κείμενο που αναφέρεται στην ιστορία των τηλεοπτικών μεταδόσεων αγώνων.

Εκεί που ξετυλίγεται όλη η πορεία από τη δημόσια τηλεόραση, την πορεία στην ιδιωτική και στη συνέχεια στη συνδρομητική. Αν το 1959 οι εισπράξεις από τα εισιτήρια και η όποια ενίσχυση της Πολιτείας ήταν οι πηγές εσόδων για τις ομάδες, με τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν. Μπήκαν οι διαφημίσεις, τα έσοδα από το ΠΡΟΠΟ, αρχικά μη θεσμοθετημένα και στη συνέχεια θεσμοθετημένα. Αλλά η επανάσταση στα οικονομικά των ομάδων έγινε με την τηλεόραση.

Στα πρώτα χρόνια η εικόνα από τα γήπεδα μεταφερόταν στους κινηματογράφους με τα «επίκαιρα», όπου υπήρχαν ολιγόλεπτα στιγμιότυπα από κινηματογραφικό φακό. Μάλιστα επειδή δεν υπήρχε η πολυτέλεια συνεχούς λήψης, οπότε δεν υπήρχε επιλογή φάσεων, αφού συχνά έχαναν και τα γκολ.

Στις 30 Νοεμβρίου 1969 για πρώτη φορά μεταδόθηκε ζωντανά αγώνας της Α’ Εθνικής στην κρατική τηλεόραση. Ήταν το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Εθνικός – Παναθηναϊκός. Σε αυτό βοήθησε η τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί για την κάλυψη του ευρωπαϊκού στίβου, που είχε διεξαχθεί το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα