Συμπαγής ΠΑΟΚ ψάχνει γκολ για να κερδίσει…

Συμπαγής ΠΑΟΚ ψάχνει γκολ για να κερδίσει…

Συμπαγής ΠΑΟΚ ψάχνει γκολ για να κερδίσει…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Πορταριά για τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν μετά και από το πρώτο φιλικό του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ατρόμητο, με τα καλά και τα αρνητικά της ομάδας του Φερέιρα. Με αφορμή το Γουλβς-Ολυμπιακός, θυμάται και κάτι περσινά…

ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-0 στις 8 Ιουλίου. Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 στις 12 Ιουλίου. ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0 στις 15/7. ΠΑΟΚ-Άρης 0-0 στις 19 Ιουλίου και ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 0-0 στο χθεσινό φιλικό της 7ης Αυγούστου!

Προφανώς και δεν είναι τόσο σωστό να συγκρίνουμε επίσημα και φιλικά παιχνίδια, όταν όμως η εικόνα και τα αποτελέσματα μοιάζουν τόσο πολύ, τότε υπάρχει θέμα…

Δεν αποτελεί έκπληξη η εικόνα του ΠΑΟΚ και στο χθεσινό φιλικό, γιατί είναι μία συνέχεια όσων είδαμε τον Ιούλιο. Και… πώς να μην είναι συνέχεια όταν ο ΠΑΟΚ δεν άλλαξε φιλοσοφία, σχηματισμό και παίκτες;

Είναι ξεκάθαρα πολύ θετικό και σαφώς από εκεί θα ξεκινήσουμε, ότι ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα που πέρυσι ξεκίνησε με τα 3-3 και τα 2-2, έχει βρει τον τρόπο να φτιάξει την αμυντική του λειτουργία. Ο σχηματισμός με τα τρία στόπερ και τους πέντε πίσω σε φάση άμυνας, δεν έχει εξαλείψει μόνο τα γκολ των αντιπάλων, αλλά έχει –σχεδόν- μηδενίσει και τις φάσεις τους! Έτσι έγινε και χθες που ο οργανωμένος και πολύ σκληρός Ατρόμητος, δεν πάτησε την περιοχή του ΠΑΟΚ. Αν αυτό ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός δεν θα το αναφέραμε. Αλλά εδώ και πολλά ματς ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει φάσεις!

Έχει δίκιο ο Φερέιρα που θέλει να ποντάρει σε αυτή τη φιλοσοφία, σε αυτόν τον σχηματισμό και -αν είναι δυνατόν- στο μηδέν της άμυνας, γι’ αυτά τα πρώτα πολύ μεγάλα νοκ άουτ παιχνίδια! Στο κάτω-κάτω και λόγω ρόστερ, αυτή την περίοδο ο ΠΑΟΚ πρέπει να βασιστεί στη θέση που έχει τις πιο καλές και αξιόλογες λύσεις! Στα στόπερ του. Φυσικά και όλη η ομάδα αμύνεται, όπως και όλη η ομάδα επιτίθεται. Αλλά είναι τόσο φανερό ότι αυτή την περίοδο ο ΠΑΟΚ αμύνεται πολύ καλά και επιτίθεται τόσο προβληματικά…

Γιατί υπάρχει πρόβλημα στη δημιουργία και στο γκολ; Ο λόγος δεν είναι ένας και πρέπει να αναλυθεί για να δουλευτεί, έτσι ώστε στο ξεκίνημα των επίσημων αγώνων να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

- Ο ΠΑΟΚ δεν σκοράρει γιατί έχει χάσει σε ποιότητα.

- Ο ΠΑΟΚ δεν σκοράρει γιατί δεν τα καταφέρνει σε στημένες μπάλες, όπου και πάλι του λείπουν ποιοτικοί εκτελεστές.

- Ο ΠΑΟΚ δεν δημιουργεί γιατί –και λόγο σχηματισμού- λείπουν οι επιθετικοί αυτοματισμοί που φέρνουν συνδυαστικό ποδόσφαιρο.

- Τα φορ του ΠΑΟΚ είναι μακριά από το γκολ.

- Ο ΠΑΟΚ δεν σκοράρει γιατί του λείπουν παίκτες με ατομική ενέργεια, οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές με την απρόσμενη κίνηση που ξαφνιάζει τους αμυντικούς.

- Ο ΠΑΟΚ δεν βάζει γκολ γιατί έχασε και τα μακρινά σουτ που διέθετε.

- Δεν βάζει γκολ αυτή η ομάδα γιατί δεν πρεσάρει καλά για να οδηγήσει σε λάθος τον αντίπαλο κοντά στην περιοχή του.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και καλό θα είναι να αναζητηθούν εκείνες οι λύσεις που και την ομάδα θα διατηρήσουν συμπαγή και θα ανοίξουν την επιθετική λειτουργία. Και επειδή πολλοί μπερδεύονται και ξεχνάνε, ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα δεν ήταν έτσι. Στο ξεκίνημα της περσινής περιόδου, τα έβαζε δύο-δύο και τρία-τρία, δημιοργώντας με ευκολία. Τότε όμως τα «έτρωγε» και δύο-δύο, γιατί έπαιζε πάντα με 6-7 παίκτες μπροστά από την μπάλα. Ο Πορτογάλος είναι υποχρεωμένος να βρει την χρυσή ισορροπία.

* Χθες πάντως στο Βόλο, έπαιξε για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες ο Κρέσπο! Μετά από εννιά μήνες ο Ζαμπά! Και μετά από 20 μήνες ο Βέρνμπλουμ!! Για να καταλάβετε τι γίνεται με τα θέματα υγείας στον ΠΑΟΚ...

* Επειδή ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα κάνει μεταγραφές πριν εξασφαλίσει τα ευρωπαϊκά έσοδα (εκτός κι αν αποφασίσουν λόγω μεγάλης ανάγκης να ενισχύσουν την επίθεση), ας παρακαλάνε όλοι να γυρίσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα μερικοί από όσους είναι εκτός με θέματα υγείας. Αυτές θα είναι οι «μεταγραφές» και η ενίσχυση ενόψει 25ης Αυγούστου.

* Αν στο 80’ ή στο 90’ του μεγάλου ματς της 25ης Αυγούστου κερδίσει πέναλτι ο ΠΑΟΚ, ή αν κερδίσει φάουλ, ποιος έχει και την προσωπικότητα και την ποιότητα να αναλάβει την ευθύνη, να πάρει την μπάλα, να την στήσει και να ευστοχήσει; Ξέρω έναν που το έκανε πολλές φορές σε μεγάλα ματς (πρωταθλήματος και κυπέλλου) των τελευταίων ετών, αλλά δεν είναι πλέον εδώ… Μακάρι να βρεθεί κάποιος άλλος που θα προσφέρει τέτοιες στιγμές στην ομάδα. Γιατί το ποδόσφαιρο πέρα από οργάνωση, πειθαρχία, τακτική είναι και… στιγμές. Και αυτές λείπουν πάρα πολύ από τον ΠΑΟΚ του ξεκινήματος, γιατί δυστυχώς (το γράφω και το ξαναγράφω) η ομάδα έχει χάσει σε ποιότητα.

* Πέρυσι τέτοιο καιρό μετά το Άγιαξ-ΠΑΟΚ που κρίθηκε στα… πέναλτι τα οποία εκτελούσαν μόνο οι Ολλανδοί χάρη σε εκείνον τον Άγγλο σφαγέα που έκανε άλλα 20 λάθη κατά του ΠΑΟΚ, πολλοί περισπούδαστοι επώνυμοι και μη στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ΜΜΕ, σχολίαζαν για τις αντιδράσεις των ΠΑΟΚτσήδων: «Γραφικότητες, αηδίες, μικροπρέπειες, κομπλεξισμοί, παραμύθια…» και άλλα τέτοια.

Το ίδιο διάστημα μάλιστα, μετά το χέρι-πέναλτι που δεν είχε πάρει η Κράσνονταρ στο Καραϊσκάκη, διαβάζαμε και άλλες ωραίες αναλύσεις περί… ανέμων και υδάτων.

Μετά το Γουλβς-Ολυμπιακός όμως, στο οποίο μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιήθηκε ΚΑΙ το VAR που είναι γνωστό από την αρχή της χρονιάς ότι ΔΕΝ τον θέλει ο Ολυμπιακός γιατί αποδίδει πολύ περισσότερη δικαιοσύνη, μετά λοιπόν από όσα έγιναν και δεν έγιναν στην Αγγλία, τα έφερε έτσι η ζωή ώστε να επιστραφούν οι χαρακτηρισμοί σε όλους όσους τώρα γκρινιάζουν ακόμη και κατά των γραμμών του VAR: Μα τι γραφικότητες είναι αυτές…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.