Αναζητώντας ποδοσφαιρική λογική στον ΠΑΟΚ...

Αναζητώντας ποδοσφαιρική λογική στον ΠΑΟΚ...

Αναζητώντας ποδοσφαιρική λογική στον ΠΑΟΚ...

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα σημερινά δεδομένα στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ και τον κύκλο της ομάδας που θεωρείται ότι έκλεισε, σε σχέση με τον πρώτο και καθοριστικό αγώνα 10 εκατομμυρίων που δίνει ο Δικέφαλος στα τέλη Αυγούστου.

Κυριακή 26 Ιουλίου κι αν δεν το συνειδητοποιήσατε ο ΠΑΟΚ ξεκινάει τη σεζόν 2020-2021 σε τέσσερις ημέρες από σήμερα!

Τι γνωρίζουμε γι αυτή τη νέα σεζόν που ακολουθεί μια κακή χρονιά για τον ΠΑΟΚ;

Να το πρώτο στοιχείο! Ότι ο ΠΑΟΚ αρχίζει έχοντας στην πλάτη του μια αποτυχημένη αγωνιστική περίοδο, κάτι που βαραίνει και δημιουργεί άγχος και πολύ μεγαλύτερη πίεση ενόψει της νέας.

Γνωρίζουμε επίσης -και αυτό είναι δεδομένο- ότι έχει παρθεί απόφαση εξορθολογισμού του μπάτζετ. Ο αγωνιστικός προϋπολογισμός θα είναι μικρότερος από τα νούμερα που είχαμε συνηθίσει.

Άλλο ένα δεδομένο είναι ότι οι αγωνιστικοί στόχοι του ΠΑΟΚ ΔΕΝ αλλάζουν. Η ομάδα θα πρέπει να κάνει και πάλι πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, θα προσπαθήσει να κατακτήσει το κύπελλο, ενώ στην αρχή θα ΠΡΕΠΕΙ να κερδίσει την παρουσία σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. (Από χθες γνωρίζουμε και πιθανούς αντιπάλους με Ραπίντ Βιέννης, Μπεσίκτας και Πλζεν, αν η δεύτερη της Τουρκίας Τραπζονσπόρ, χάσει την δικαστική μάχη και μείνει αποκλεισμένη από την Ευρώπη).

Όλοι αυτοί οι βασικοί στόχοι κρύβουν πίσω και πολλούς άλλους μικρότερους που συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα η ανάδειξη και η καθιέρωση νέων παικτών από την κ19 είναι ένας τέτοιος στόχος.

Τι άλλο ξέρουμε για τη νέα σεζόν που έρχεται; Γνωρίζουμε ότι στο ποδοσφαιρικό τμήμα θα γίνουν αλλαγές! Εκ των πραγμάτων αλλάζει το ιατρικό επιτελείο, υπάρχει απόφαση για πρόσληψη νέου γυμναστή, αναλυτή, προπονητή τερματοφυλάκων, υπάρχει το κενό που άφησε ο Σαραϊδάρης και διάφορα άλλα γύρω από τον προπονητή που εδώ και ημέρες δεν ήταν ακόμη σίγουρο 100% οτι παραμένει. Γράψαμε και προχθές ότι... «κανείς δεν μπορεί να είναι τώρα σίγουρος για το ποιο είναι σωστό και λάθος αναφορικά με το μέλλον του Αμπέλ Φερέιρα». Από εκεί και πέρα όμως 3-4 ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν προφανώς και πρέπει να είναι ξακάθαρο ότι ο Φερέιρα συνεχίζει. Κι εφόσον μένει ο Πορτογάλος, η απόφαση ΦΥΣΙΚΑ και δεν πρέπει να στηριχθεί στο ότι... δεν έφθανε ο χρόνος να βρεθεί ή να προσαρμοστεί ο νέος. Αλίμονο να ξεκινάς με τέτοιο αυτογκόλ...

Γνωρίζουμε επίσης την άποψη που κυριαρχεί γύρω από την ομάδα. Ο κόσμος πιέζει για αλλαγές. Οι σκούπες πάνε και έρχονται ως σύμβολο του καλοκαιριού (τις εμφάνισε και ο Γιώργος Σαββίδης μετά από μία δύσκολη βραδιά κακού αποτελέσματος) ενώ πολλές απόψεις στηρίζονται στο ότι... έκλεισε ο κύκλος της ομάδας που έφερε τέσσερις τίτλους τα περασμένα χρόνια.

Όταν ο ΠΑΟΚ αποτυγχάνει, κυριαρχεί η άποψη ότι... «ο Σαββίδης πρέπει να πάρει σκούπα και να τους διώξει όλους, να αλλάξει και τα πλακάκια». Με αυτή τη λογική βέβαια, το 2017 όλοι ήταν άχρηστοι στον ΠΑΟΚ, το 2018 και το 2019 ήταν επιτυχημένοι και το 2020 αυτοί οι ίδιοι, είναι πάλι άχρηστοι! Είναι αυτή ποδοσφαιρική λογική; Ο καθένας βέβαια μπορεί να έχει την άποψή του και στον ΠΑΟΚ οι πολλές απόψεις πάντα δημιουργούν ενδιαφέρον σκηνικό. Αρκεί κανείς να μην προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του στον άλλο, αρκεί να αντιλαμβανόμαστε ότι άλλοι αποφασίσουν με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τα δικά μας.

Η σκούπα όμως που εύκολα γράφεται... πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί; Κατ’ αρχάς... πόσο κοστίζει; Όταν ο Βέρνμπλουμ για να φύγει θέλει για παράδειγμα ένα εκατομμύριο ευρώ, σκέφτεστε πόσο θα κοστίσουν άλλες 4-5-7-8-10 αποχωρήσεις; Δηλαδή πιστεύει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ που θέλει να μειώσει το μπάτζετ του, θα μπορέσει αυτό το καλοκαίρι να πληρώσει και να διώξει μισή ή μια ομάδα και μετά να φτιάξει (πληρώνοτας φυσικά) άλλη μία; Πώς γίνεται αυτό;

Από εκεί και πέρα για τον κύκλο που έκλεισε... Τι σημαίνει πρακτικά κάτι τέτοιο;

Σημαίνει προφανώς ότι οι παίκτες που έφεραν το αήττητο πρωτάθλημα, το άλλο που χάθηκε στα δικαστήρια, αλλά και τα κύπελλα, πρέπει τώρα να απομακρυνθούν. Δηλαδή αυτή η άποψη στηρίζεται στο ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να διώξει περίπου 14 παίκτες; Άμεσα; Προφανώς και δεν γίνεται; Σταδιακά; Ίσως... Αυτό δείχνει πιο ομαλό, αλλά έτσι σαφώς και δεν κλείνει ο κύκλος της πιο επιτυχημένης ομάδας του ΠΑΟΚ, της ομάδας με το εκπληκτικό αήττητο που βασίστηκε ΚΥΡΙΩΣ σε ένα εκπληκτικό και μοναδικό στοιχείο. Σε αυτή την τρομερή ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ τους, στη νοοτροπία του νικητή που οι Βιεϊρίνια, Μάτος, Βαρέλα, Μπίσεσβαρ, Κρέσπο, Πέλκας, Άκπομ, Μαουρίσιο και οι άλλοι, έχτισαν με μεγάλο κόπο και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μentality που έλεγε και μία ψυχή από τη Ρουμανία που τους βοήθησε τα μέγιστα σε αυτό το κομμάτι το οποίο έθετε ως προτεραιότητα. Μια νοοτροπία που αυτοί οι έμπειροι οφείλουν να περάσουν τώρα στους νεότερους. Γιατί πέρα από κάθε τακτική και σύστημα, όταν μαθαίνεις μέσα στο γήπεδο να αρνείσαι την αποτυχία, τότε έχεις και πορείες όπως αυτή των 51 αήττητων αγώνων.

Τέλος πάντων όλοι καταλαβαίνουμε τι γίνεται... Ο ΠΑΟΚ που θέλει να εξορθολογίσει το μπάτζετ του, στις 25 Αυγούστου δίνει έναν αγώνα 10 εκατομμυρίων ευρώ, αναμέτρηση η οποία σε σημαντικό βαθμό θα κρίνει και την μετέπειτα πορεία. Πιστεύει κανείς ότι αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουν άλλοι παίκτες; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν μέχρι τότε 5-7-10-15 ποδοσφαιριστές; Τι συζητάμε για ανέφικτα πράγματα;

Ο αγώνας αυτός είναι τεράστιας σημασίας. Ο ΠΑΟΚ είτε κερδίζει και ηρεμεί οικονομικά, άρα προχωράει πιο εύκολα και στα υπόλοιπα σχέδιά του, ή χάνει και σφίγγει ακόμη περισσότερο την οικονομική θηλειά που επηρεάζει αρνητικά και όλα τα υπόλοιπα.

ΚΑΝΕΙΣ αυτή τη στιγμή δεν έχει την συνταγή που θα οδηγήσει σε 100% εγγυημένη επιτυχία εκείνη τη βραδιά. Γι αυτό λοιπόν ψάχνουμε την ποδοσφαιρική εκείνη λογική που θα οδηγήσει σε αποφάσεις οι οποίες απλά θα δημιουργήσουν τις όσο το δυνατό πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε η ομάδα να εμφανιστεί -όσο το δυνατό- πιο έτοιμη για εκείνο το ματς. Ποιες είναι αυτές οι εφικτές συνθήκες που μπορούν να διαμορφωθούν; Γιατί το να αποκτηθεί ο νέος Μάτος στα 28 του, ο νέος Βιεϊρίνια στα 30 του, ο νέος Βαρέλα στα 26 και ο νέος Μαουρίσιο στα 27 ΔΕΝ είναι εφικτό, για πολλούς και διάφορους λόγους που σχετίζονται και με το οικονομικό το οποίο ήταν άλλο τότε (το 2016) και άλλο τώρα.

Τέλος πάντων οι ειδικοί -πρέπει να- γνωρίζουν και να έχουν βάλει στόχους για το πώς θα βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει την κρίσιμη πρόκριση από τον δεύτερο στον τρίτο προκριματικό γύρο του τσάμπιονς ληγκ.

Ας σκεφτούμε τι από όλα τα παραπάνω πλησιάζει στην ποδοσφαιρική λογική και τι... οχι κι ας περιμένουμε τις αποφάσεις εκείνων που έχουν την ευθύνη να την εφαρμόσουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.