Κλάτενμπεργκ: Μία σπουδαία επιλογή, αρκεί...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Κλάτενμπεργκ: Μία σπουδαία επιλογή, αρκεί...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την επιλογή της UEFA και του ελληνικού ποδοσφαίρου να συνεργαστεί με έναν κορυφαίο διαιτητή, αρκεί να γνωρίζουν όλες οι πλευρές την επιλογή που έκαναν...

Σε αυτόν δεν θα είναι εύκολο να στείλεις μήνυμα κατά την διάρκεια του αγώνα της ομάδας που είσαι παράγοντας με το ύφος και το στυλ “τι πέναλτι έδωσε ο δικός σου πάλι...”, όπως συνέβαινε με τον προηγούμενο αρχιδιαιτητή που είχε στείλει εδώ η UEFA. Οι... συνήθειες που είχε επιτρέψει ο Μέλο Περέιρα στους παράγοντες των ομάδων για δικό τους καλό, φρόνιμο θα ήταν να κοπούν.

Με αυτόν αρχιδιαιτητή, δεν παίρνει κανέναν Έλληνα παράγοντα για μπούλινγκ ή τέλος πάντων για προσπάθεια επηρεασμού με φωνές και με συναντήσεις στους διαδρόμους των γηπέδων ή στα ασανσέρ των σταδίων. Με αυτόν ακόμη και οι διατυπώσεις στις επίσημες επιστολές διαμαρτυρίας ή στις ανακοινώσεις των ΠΑΕ που θα τον αφορούν, θα πρέπει να είναι κομψές και χωρίς υπονοούμενα...

Με αυτόν δωράκια... συντροφικότητας καλό θα είναι να μην διανοηθούν να κάνουν. Γενικώς με αυτόν φρόνιμο θα ήταν, να είναι φρόνιμοι. Διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Σοβαρό...

Η UEFA στέλνει στην Ελλάδα έναν Αγγλο αρχιδιαιτητή, τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ που μικρή σημασία έχει αν ήταν καλός ή κακός διαιτητής. Το λέω γιατί τις τελευταίες ημέρες έχω διαβάσει αρκετά κείμενα σε σχέση με τις διαιτητικές ικανότητές του. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Αγγλους διαιτητές, αλλά επίσης είναι δεδομένο ότι το επίπεδο των Αγγλων διαιτητών είναι σίγουρα κατώτερο από αυτό των Ισπανών ή των Ιταλών για παράδειγμα. Η ακεραιότητά τους όμως και η προσέγγισή τους στα πράγματα είναι τελείως διαφορετική. Με γωνίες και χωρίς προσπάθεια στρογγυλοποίησής τους.

Ο συγκεκριμένος δε, ακόμη περισσότερο, τουλάχιστον με βάση της φήμη που κουβαλάει ο Κλάτενμπεργκ. Οταν σφύριζε είχε αλλεργία στο... θέατρο και στις διαμαρτυρίες των παικτών. Δεν δίσταζε να γίνει ακόμη και ειρωνικός ή απαξιωτικός στα σχόλια του την ώρα του αγώνα, σε παίκτες που βουτούσαν για να πάρουν πέναλτι ή προσποιούνταν τραυματισμό.

Τα αναφέρω για να δείξω το ύφος με το οποίο προσεγγίζει την διαιτησία, διότι ξαναλέω μικρή σημασία έχει αν ήταν καλός διαιτητής ή όχι. Σημασία, στην περίπτωση του Κλάτενμπεργκ έχουν δύο άλλα πράγματα. Πρώτον ότι είναι Αγγλος και άρα μαθημένος στην αγγλική νοοτροπία που λέει ξεκάθαρα “και λάθος να έκανε ο διαιτητής δεν τρέχει μία, ανθρώπινο είναι...” και δεύτερον “έλλειψη σεβασμού στον διαιτητή, οποιασδήποτε μορφής, σημαίνει έλλειψη σεβασμού στο ποδόσφαιρο και τιμωρείται παραδειγματικά...”

Το ελληνικό ποδόσφαιρο όχι απλώς συμφώνησε στην επιλογή της UEFA με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αλλά όπως αναφέρουν όλα τα ρεπορτάζ ήταν αυτός που ήθελε το Big 4. Αν ξέρουν τι θέλουν, αν ξέρουν τι πήραν, τότε μπράβο τους. Έχουν κάνει μία σπουδαία επιλογή και έχουν δείξει ότι όντως ενδιαφέρονται για το 50-50. Αν δεν ξέρουν τι έχουν επιλέξει, τότε φοβάμαι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα το ελληνικό ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι εννοώ; Ο Κλάτενμπεργκ εκτός από αυστηρός είναι και πολύ φιλικός και συνεργάσιμος με τα media. Τα αγγλικά media εδώ και ημέρες γνωρίζουν ότι θα έρθει Ελλάδα, έχουν ήδη φιλοξενήσει δηλώσεις του για τη νέα προοπτική – σελίδα στην καριέρα του και όλα αυτά πριν καν αναλάβει την δουλειά, πριν καν πατήσει το πόδι του στη χώρα μας. Ο Κλάτενμπεργκ είναι και blogger σε μεγάλη αγγλική εφημερίδα και γνωρίζει καλά την χρήση και την χρησιμότητα και για ίδιον όφελος φυσικά, των media.

Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο και οι παράγοντές του, πιστεύουν ότι επειδή θα τον πληρώνουν και μάλιστα εξωφρενικά καλά (το ετήσιο συμβόλαιο του Κλάτενμπεργκ στην Ελλάδα θα αγγίζει τα χρήματα ενός πολύ καλού συμβολαίου παίκτη μεγάλης ελληνικής ΠΑΕ) θα έχουν και έναν άνθρωπο του χεριού τους, ή τέλος πάντων έναν άνθρωπο που θα μπορούν να του βάλουν μία φωνή, να του κάνουν μία υπόδειξη, να του πουν και μια κουβέντα παραπάνω και να του στείλουν και ένα μήνυμα για να κάτσει φρόνιμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Και το ξαναγράφω. Σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θα εκθέσει ανεπανόρθωτα το ελληνικό ποδόσφαιρο σε παγκόσμια κλίμακα.

Υπέροχη επιλογή λοιπόν ο Κλάτενμπεργκ, αρκεί το big 4 να ξέρει, να έχει καταλάβει, τι επέλεξε...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.