Το κλειδί με ΠΑΟ, η αδυναμία σε κόρνερ+φάουλ και το ζόρι Σισέ, Μπα

Το κλειδί με ΠΑΟ, η αδυναμία σε κόρνερ+φάουλ και το ζόρι Σισέ, Μπα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το αποψινό ντέρμπι του Ολυμπιακού, συνδέοντας το με «τα προηγούμενα»!

Ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντοτε ένα σημαντικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Θέλω να πιστεύω ότι έτσι θα το αντιμετωπίσουν ο προπονητής κι οι παίκτες του Ολυμπιακού και το αποψινό ματς που μάλιστα θα γίνει στην έδρα των «πράσινων».

Για να είμαι ειλικρινής, εμένα δεν μου άρεσε η εικόνα ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού να πηγαίνουν για μπάνιο και να βγάζουν φωτογραφίες στην παραλία την Πέμπτη, δηλαδή την επομένη της νίκης επί του ΟΦΗ που έφερε την μαθηματική κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Οκέϊ, ρεπό τους είχε δώσει ο Μαρτίνς, αλλά εγώ έτσι το είδα…Τέλος πάντων, από την στιγμή που οι ίδιοι ο προπονητής και οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι στόχος τους είναι η αήττητη κατάκτηση του τίτλου, οφείλουν να το αποδείξουν με την συνεπή παρουσία τους και σε αυτό τον β΄ γύρο των πλέϊ οφς που ξεκινάει από σήμερα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κι άλλα τρία ντέρμπι, ε;

Ειδικά δε τα εκτός έδρας παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό βγάζουν πάντα τεράστιες δυσκολίες για τον Ολυμπιακό. Ας δούμε ότι στα 14 τελευταία αυτά παιχνίδια τα αποτελέσματα είναι πέντε νίκες για τον Παναθηναϊκό, πέντε νίκες για τον Ολυμπιακό και τέσσερις ισοπαλίες! Βλέπουμε δηλαδή μία σχεδόν απόλυτη ισορροπία και δη σε εποχές που κυριαρχεί ο Ολυμπιακός στο ελληνικό ποδόσφαιρο (δεν περιλαμβάνω το άνευ αγώνα 0-3 της Λεωφόρου το 2015, αλλά βέβαια περιλαμβάνω τις νίκες 1-0 το 2012 και το 2019, σε παιχνίδια που διακόπηκαν εις βάρος του ΠΑΟ στα τελευταία λεπτά). Και προσέξτε, ακόμη και τα σκορ δείχνουν πόσο ιδιαίτερα είναι αυτά τα ντέρμπι. Οι νίκες των δύο ομάδων είναι με σκορ 2-1 η, 1-0, δηλαδή οι μικρότερες δυνατές. Τελευταίο ματς που κάποιος κέρδισε με πιο καθαρό σκορ ήταν το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-2 το μακρινό 2005 ( Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς), πριν 15 ολόκληρα χρόνια.

Να προσέξουμε ότι και τα πέντε τελευταία διπλά του Ολυμπιακού στα ντέρμπι των αιώνιων, μετά το ιστορικό 4-2 το 1998 στο ΟΑΚΑ, με ανατροπή από 0-2 (!), έχουν έρθει με τους «ερυθρόλευκους» να κρατάνε πίσω το μηδέν (!): 1-0 Γκερέρο, 1-0 Μήτρογλου, 1-0 Αμπντούν, 1-0 Ντάρμπισαϊρ και το 2-0 το 2005. Κοινώς, ο Ολυμπιακός κερδίζει εκτός έδρας τον ΠΑΟ μόνο όταν δεν δέχεται γκολ. Και φέτος στο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος πάλι 1-0 κέρδιζε ο Ολυμπιακός κι ισοφαρίστηκε στο 90’!

Αυτό που με ανησυχεί εσχάτως στο αμυντικό κομμάτι του Ολυμπιακού είναι η ευκολία με την οποία τρώει φάσεις από «στημένα». Ακόμη κι ο ΟΦΗ την Τετάρτη, στο 2-1 στο Καραϊσκάκη, απείλησε με κεφαλιά του Φιγκεϊρέδο σε κόρνερ. Να θυμίσω ότι ο Κουρμπέλης στα πρώτα λεπτά κιόλας, δηλαδή στο 0-0, στο Ολυμπιακός-ΠΑΟ (3-0) είχε άστοχη κοντινή κεφαλιά από κόρνερ, ότι ο Σα έσωσε εξ επαφής κεφαλιά του Βαρέλα με το σκορ 1-0 στη ρεβάνς Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (2-0) κι ότι στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός (1-2) η ΑΕΚ μείωσε από κοντά με τον Αραούχο, μετά από δική του κεφαλιά από κόρνερ κι απόκρουση του Σα.

Κατά την γνώμη μου, η αμυντική συμπεριφορά του Ολυμπιακού εδώ και κάποιο διάστημα στις στατικές φάσεις είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να είσαι πρωταθλητής, να πηγαίνεις για το νταμπλ και σε κάθε παιχνίδι να κινδυνεύεις να δεχθείς γκολ από φάουλ η, από κόρνερ και να επαφίεσαι στο το τι θα πιάσει ο γκολκίπερ σου από το ένα μέτρο. Ειδικά με την ΑΕΚ στο β΄ ημίχρονο, όταν άρχισε να παίρνει περισσότερα «στημένα», η κατάσταση μόνο ευχάριστη δεν ήταν. Και μόνο σοβαρή δεν ήταν η εικόνα των «ερυθρόλευκων»-εδώ πήγε να γίνει…παγκόσμιο ρεκόρ, με τον Ελ Αραμπί μέσα σε λίγα λεπτά παραλίγο να κάνει δύο αυτογκόλ από κόρνερ!!! Στη μία περίπτωση έκανε κεφαλιά προς τα πίσω λίγο άουτ (δηλαδή εκ νέου κόρνερ) και στην δεύτερη περίπτωση απέκρουσε ακόμη πιο άτσαλα και εκ τύχης η μπάλα βρήκε το σώμα του Σα και έφυγε εκ νέου σε κόρνερ, από το οποίο και ήρθε τελικά η μείωση του σκορ από τον Αραούχο.

Γενικά ο Αραμπί όταν γυρίζει πίσω για να βοηθήσει στα κόρνερ και στα φάουλ μόνο αποτελεσματικός δεν είναι και αποτελεί ένα από τα αδύναμα κομμάτια της αμυντικής ζώνης που παίζει ο Μαρτίνς στις εκτελέσεις των αντίπαλων «στημένων». Βέβαια, όλα μία αλυσίδα είναι. Π.χ. αφήνεις την ΑΕΚ να σε στριμώξει χωρίς να αντιδράς κι έτσι αυτή κερδίζει πολλά φάουλ και κόρνερ. Η, ο Γκιγιέρμε παραχωρεί τζάμπα φάουλ έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και βάζει τον ΟΦΗ στα καρέ του Αλέν. Παρεμπιπτόντως, ο Βραζιλιάνος ενώ έβαλε εκείνο το ωραίο γκολ στον ΠΑΟ κι άνοιξε το σκορ στο 3-0 στο Καραϊσκάκη, έκτοτε έχει πολύ κακές επιλογές στα σουτ από τα 20-25 μέτρα κι αστοχώντας χαρακτηριστικά έχει χαλάσει εξαιρετικές επιθέσεις του Ολυμπιακού, τόσο με την ΑΕΚ (φοβερή συνεργασία Αραμπί, Ομάρ, Φορτούνη), όσο και με τον ΟΦΗ (υπέροχη συνεργασία Βαλμπουενά, Φορτούνη).

Για να επανέλθουμε, όμως, στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού: μπήκε ο γρήγορος και δυνατός σέντερ φορ Φιγκεϊρέδο στο 60ο λεπτό του αγώνα με τον ΟΦΗ την Τετάρτη αντί του Μάνου και ζόρισε αφάνταστα τα σέντερ μπακ, και τον Σισέ και τον Μπα. Και σουτ επικίνδυνο είχε που έβγαλε ο Αλέν και πάσα για άλλο απειλητικό σουτ (του Ναμπί στο 92΄) είχε και έφυγε από καλή θέση στο 81΄για να υποδειχθεί λανθασμένα σε θέση οφσάϊντ και κάρτα πήρε από τον Σισέ στο 89’ και ο Μπα με οριακό για φάουλ τρόπο τον έκοψε στο 94’ λίγο έξω από την περιοχή του Αλέν. Δεν είναι καθόλου σοβαρό να μπαίνει αλλαγή ένας φορ στο 60’ και να ταλαιπωρεί πέντε φορές τα στόπερ σου…Ο Σισέ με τον Μπα λογικά θα παίξουν και με τη Γουλβς. Όταν ο Φιγκεϊρέδο του ΟΦΗ τους κάνει τέτοιο παιχνίδι, τι θα γίνει κόντρα στον Χιμένεθ, έναν εκ των πρώτων σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ;

Επειδή πρέπει να είμαστε σωστοί: και ο Σισέ και ο Μπα είχαν ορισμένες εξαιρετικές, ενδεχομένως και σωτήριες επεμβάσεις, ειδικά μία του πρώτου και δύο του δεύτερου. Αλλά η συνολική εικόνα τους δεν ήταν καλή. Με τον Σισέ να διώχνει δύο φορές απρόσεχτα την μπάλα και άλλες δύο φορές οι πάσες του προς την επίθεση να είναι τραγικές. Και με τον Μπα να πηγαίνει σε μία επιπόλαιη ενέργεια επιχειρώντας να ντριμπλάρει (!) δύο και τρεις αντιπάλους του, με συνέπεια βέβαια να χάσει την μπάλα και να δώσει αντεπίθεση στον ΟΦΗ.

Κάποια στιγμή δε ο Μπα, ένας στόπερ με πραγματικά εξαιρετικά προδιαγραφές, πρέπει να αρχίσει να δουλεύει καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι. Είναι κρίμα να πετάγεται τόσο ωραία στον αέρα και να παίρνει τις κεφαλιές σε κόρνερ και φάουλ του Ολυμπιακού, αλλά να μην μπορεί μία φορά να σκοράρει, πολύ απλά γιατί δεν βάζει σωστά το κεφάλι του. Σε κάθε ματς χάνει κι από ένα γκολ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει λοιπόν να βελτιώσει την τεχνική στα τελειώματα του.

Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1279532940565770240

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.