Η Α.Ε.Κ. του Καρέρα δεν... βλέπει τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα!

Η Α.Ε.Κ. του Καρέρα δεν... βλέπει τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα!

Η Α.Ε.Κ. του Καρέρα δεν... βλέπει τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εξηγεί το λόγο για τον οποίο η Ένωση είναι πολύ καλύτερη τούτη την περίοδο από την ομάδα της Τούμπας, αναλύει το εύκολο διπλό της και έχει ένα υστερόγραφο

Επιτρέψτε μου να αρχίσω τούτο το blog με μια ευχή για καλό μήνα και ένα ακόμη καλύτερο καλοκαίρι για όλους... Η αλήθεια είναι ότι ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου και η πρώτη μέρα αυτού (σ.σ.: του μήνα ντε, του Ιουλίου) ξεκίνησε υπέροχα για την ΑΕΚ και τους φίλους της ομάδας με ένα πολύ εύκολο διπλό της ομάδας στην Θεσσαλονίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ. Κάτι μάλλον αναμενόμενο για εκείνους που παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στις δυο ομάδες το τελευταίο καιρό και ταυτόχρονα για όσους γνωρίζουν ποδόσφαιρο και αντιλαμβάνονται έστω τα βασικά του αντικειμένου...

Από την ημέρα που ανέλαβε ο Μάσιμο Καρέρα έως και τώρα η ΑΕΚ συνιστά καλύτερη ομάδα από αυτή της Τούμπας... Γι' αυτό άλλωστε και με τον Ιταλό στον πάγκο της η Ένωση θα έπρεπε σε δυο αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ να είχε μίνιμουμ μια ισοπαλία και μια νίκη, αυτή που πέτυχε την 1η Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη. Δεν έγινε αυτό διότι υπενθυμίζω ότι στο ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος στην υπέροχη (και ερωτική να συμπληρώσω) αυτή πόλη, ένας διαιτητής βάφτισε το ψάρι... κρέας και έδωσε πέναλτι σε φάση που έχει ΞΕΚΑΘΑΡΑ προηγηθεί επιθετικό φάουλ πάνω στον Βράνιες.

Κοινό χαρακτηριστικό των δυο αναμετρήσεων; Ότι η ΑΕΚ ήταν καλύτερη του αντιπάλου της και με διαφορετικό μάλιστα αγωνιστικό σχέδιο και κατάφερε να μπλοκάρει και να ακυρώσει απόλυτα το παιχνίδι του αντιπάλου της. Το παραδέχτηκε άλλωστε αυτό και ο Μαουρίσιο στις δηλώσεις του. Μπορεί στο πρώτο ματς η Ένωση να πήγε με οδηγό δίνουμε τη μπάλα στον αντίπαλο και περιμένουμε, το οποίο της βγήκε μια χαρά, αλλά τώρα η προσέγγιση ήταν από την αρχή του αγώνα: κουμάντο κάνουμε εμείς στο γήπεδο σας! Επίσης κάτι που λειτούργησε σε απόλυτο βαθμό και το έχουμε δει στα καλύτερα παιχνίδια της ΑΕΚ στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος και του Κυπέλλου να της συμβαίνει (με ΠΑΟΚ, Άρη και ΟΦΗ).

Είναι ξεκάθαρο και αποδεδειγμένο έως τώρα πως η ΑΕΚ μετά τη διακοπή (και λίγο πριν έρθει αυτή) είναι καλύτερη από τον ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως ξεχωρίζει διότι χάρη (και) στον Ίλια Ίβιτς έχει στον πάγκο της έναν πολύ ικανό τύπο και σωστό στη δουλειά του... Αυτό σαν γεγονός από μόνο του βοήθησε, αν όχι προκάλεσε, ένα πολύ εύκολο διπλό όπως αυτό που είδαμε στην Τούμπα. Η μεγάλη διαφορά των δυο ομάδων είναι αυτή, ή τουλάχιστον τούτη την περίοδο, μοιάζει να είναι αυτή... Οι δυο τύποι στην άκρη του πάγκου!

Συγκλονιστική η διαφορά των δυο ομάδων

Όχι γιατί ο Φερέιρα είναι κακός προπονητής, ή άμπαλος, σε καμία των περιπτώσεων. Αλλά φαίνεται απ' όσα συμβαίνουν στον ΠΑΟΚ τούτο το διάστημα ότι συνιστά ένα πρόσωπο που το ίδιο το club δείχνει να μην πιστεύει και φαίνεται να το 'χουν μεταδώσει στο εσωτερικό τους με λάθος κινήσεις και τακτικές. Όταν στον ποδοσφαιριστή δίνεις το εύκολο θύμα, τον προπονητή δηλαδή, αυτό συνήθως είναι και το αποτέλεσμα που θα έχεις στο χορτάρι... Και το τελευταίο κομμάτι ήρθε να επιβεβαιωθεί και να αποδειχθεί στα μάτια μου και τα αυτιά μου από το πλέον πρόσφατο γεγονός με πρωταγωνιστή τον Πάμπλο Γκαρσία που αυτοπροτάθηκε για τη θέση του προπονητή τη στιγμή που τέτοιος υπάρχει!

Στη διάρκεια του αγώνα στην Τούμπα διαπίστωνε κανείς εύκολα ότι αυτοί με τα «κιτρινόμαυρα» είχαν διαβάσει σωστά, είχαν κάνει το... homework που λένε και οι Αμερικάνοι! Γνώριζαν πώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι του αντιπάλου τους και τι να κάνουν για να τον... διαγράψουν από τον αγωνιστικό χώρο, για να τον κάνουν να μοιάζει ανύπαρκτος. Ήταν συγκλονιστική η διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων. Και το πέτυχαν τόσο εύκολα (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) όπου έμοιαζε μια αναμέτρηση μεταξύ μιας κανονικής ομάδας και μιας που βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και μιας εποχής...

Η αλήθεια είναι ότι με όσα πρέπει να συμβαίνουν στο εσωτερικό του αντιπάλου, τούτη την περίοδο, η ΑΕΚ του Καρέρα δεν... βλέπει (καν) τον ΠΑΟΚ του Φερέιρα... Είναι πολύ καλύτερη σε όλα τα επίπεδα στον αγωνιστικό χώρο. Κι αυτό δεν θα άλλαζε αν η Ένωση δεν κέρδιζε στην Τούμπα αλλά είχε την ίδια εικόνα στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς. Έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής, κυριαρχίας όταν χρειάστηκε, δεν έδινε την μπάλα στον αντίπαλο να παίξει, έκανε γκολ και έπειτα διαχειρίστηκε εύκολα και χωρίς να ιδρώσει το 0-1 και το έκανε 0-2 σβηστά... Αν ήταν σε καλύτερη μέρα ο Ολιβέιρα, ίσως να είχαμε και πολύ μεγαλύτερο σκορ!

Πλέον η δεύτερη θέση εξαρτάται αποκλειστικά από την ΑΕΚ. Αρκεί να κάνει τα βασικά για να την κατακτήσει παρά το γεγονός ότι η θεά Τύχη της γύρισε την πλάτη σε εκείνο το ματς με τον Άρη στο ΟΑΚΑ όπου με μια φάση δέχτηκε δυο γκολ και έχασε τη δυνατότητα να βρίσκεται τώρα στο συν 2 από τον ΠΑΟΚ... Ίσως όμως ήταν καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα. Διότι η ομάδα είχε ανάγκη να πάρει ένα τέτοιο εύκολο διπλό με συνθήκες εξαιρετικής πίεσης και ανάγκης για τη νίκη... Δίνει πολλά περισσότερο από τρεις βαθμούς αυτή η επικράτηση...

Ο σούπερ Λιβάια και ο εκπληκτικός Κρίστισιτς...

Προφανώς για να τα καταφέρει η ΑΕΚ και να πανηγυρίσει στην Θεσσαλονίκη είχε πρόσωπα που ξεχώρισαν με πρώτο και καλύτερο τον πλέον σημαντικό της ποδοσφαιριστή: τον Μάρκο Λιβάια... Ο Κροάτης μεσοεπιθετικός είχε ασίστ και γκολ ξανά (έφτασε τα 15 γκολ και τις 11 ασίστ) οδηγώντας την Ένωση στο εύκολο διπλό σε μια πόλη που μάλλον του αρέσει πολύ αφού προ ημερών είχε πάλι πρωταγωνιστήσει και είχε βάλει τη σφραγίδα του στην πρόκριση της Ένωσης στον τελικό του Κυπέλλου όταν απέκλεισε τον Άρη μέσα στο «Βικελίδης»!

Δεν ήταν όμως μόνος του ο Λιβάια... Είχε πολλούς ακόμη σε εξαιρετική μέρα. Αλλά προσωπικά θέλω να σταθώ σε ένα πρόσωπο που το έχει μεγάλη ανάγκη η ΑΕΚ και όταν είναι καλά κάνει τη διαφορά και χαρίζει με την απόδοσή του τον έλεγχο του άξονα στην ομάδα του. Ο λόγος για τον Νέναντ Κρίστισιτς. Ο Σέρβος μέσος εμφανίστηκε στο πιο σημαντικό ματς -και το πλέον απαιτητικό- στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος και ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του στο χορτάρι. Απίστευτα σωστά και ουσιαστικά τρεξίματα, καλό κουβάλημα της μπάλας, σωστές μεταβιβάσεις και πρώτη πάσα... Στοιχεία που τα 'χει και πρέπει να τα δίνει πάντα.

Από κοντά σε απόδοση οι Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Σιμόες, Μάνταλος... Αυτοί ήταν ο λόγος (μαζί με τον Κρίστισιτς) για τον οποίο η ΑΕΚ έκανε ότι ήθελε στο χορτάρι της Τούμπας. Η τριάδα στα χαφ διέλυσε την αντίστοιχη των γηπεδούχων, οι δυο κεντρικοί αμυντικοί δεν επέτρεψαν (μαζί με τους υπόλοιπους βέβαια) στον αντίπαλο να πατήσει στην περιοχή του Μπάρκα παρά μόνο τρεις φορές και αυτές στο δεύτερο ημίχρονο και προς το τέλος της αναμέτρησης και οι ακραίοι έκαναν απλή αναφορά τα άκρα του ΠΑΟΚ που υποτίθεται πως είναι η δύναμή του.

Μεγάλη συμμετοχή και βοήθεια έδωσαν και παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Ο Ντανιέλε Βέρντε κέρδισε το πέναλτι τη στιγμή που δεν άφησε τον Γιαννούλη στιγμή για να πάρει πρωτοβουλία και να απειλήσει από τα άκρα. Ο Αραούχο είχε φρεσκάδα στο πρέσινγκ με το οποίο δυσκόλευε την προσπάθεια του αντιπάλου να χτίσει το παιχνίδι του από την άμυνά του. Ενώ και ο Σιμάνσκι έγραψε αρκετό τρέξιμο όταν μπήκε στον αγωνιστικό χώρο όπως του ζητήθηκε να πράξει. Γενικά όσοι πέρασαν στο ματς έκαναν ακριβώς ότι τους υπογράμμισε ο προπονητής και αυτό (κι αν) είναι κέρδος για την ομάδα...

Τώρα η δεύτερη θέση είναι ένας εφικτός στόχος και εξαρτάται αποκλειστικά από την ΑΕΚ. Αρκεί να περάσει από το «Βικελίδης» την Κυριακή... Ότι η εικόνα της θα ήταν πολύ καλύτερη μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου έπαιξε με -7 παίκτες ήταν δεδομένο, δεν είχε άλλωστε τόσες απουσίες με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο τόσο εύκολο και για πλάκα διπλό, δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής. Ήμουν αισιόδοξος, αλλά τόσο εύκολα, όχι δεν το περίμενα!

Υγ: Ήταν γνωστό και καιρό τώρα αποδεδειγμένο ότι στο κομμάτι της επικοινωνίας η ΠΑΕ Ολυμπιακός παίρνει κάτω από τη βάση εδώ και χρόνια. Πολύ κάτω για την ακρίβεια... Εδώ και χρόνια βέβαια είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι το κομμάτι αυτό στην ομάδα του Φαλήρου υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες, οπότε τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη. Ούτε μια ανακοίνωση που αφορά γεγονότα που έγιναν τρεις και τέσσερις μήνες πίσω. Το ζήσαμε κι αυτό, το κατάφεραν και αυτό! Βέβαια και πάλι νωρίς είναι... Θα μπορούσαν να το θυμηθούν σε κανά... δίχρονο και να το αναφέρουν, τόσο μπορούν, δεν είναι κακό... Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια αυτογκόλ. Βγάζει πανικό, είναι απόλυτα αδικαιλόγητη και πραγματικά χωρίς δυνατότητα εξήγησης. Σε μια δε εποχή που ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει πρωτάθλημα με εξαιρετικές διαιτησίες (όχι ότι τον βοηθάνε, μη παρεξηγηθώ, αν και με την ΑΕΚ δεν δόθηκε πέναλτι), είναι στον τελικό του Κυπέλλου και έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ακόμη... Προς τι ο πανικός; Ρε μπας και τους ειδοποίησε και δεν το ξέρω; Δεν θυμάμαι να τους ειδοποίησε ακόμη! Κάτι θα ξέρουν για να τον έχουν (σ.σ.: τον πανικό ντε).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...