Μαρτίνς: Επτά λόγοι που είναι ο κορυφαίος προπονητής του Ολυμπιακού στην εποχή Μαρινάκη! (poll)

Μαρτίνς: Επτά λόγοι που είναι ο κορυφαίος προπονητής του Ολυμπιακού στην εποχή Μαρινάκη! (poll)

Μαρτίνς: Επτά λόγοι που είναι ο κορυφαίος προπονητής του Ολυμπιακού στην εποχή Μαρινάκη! (poll)

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς επιμένει να θεωρεί τον Πορτογάλο τεχνικό ως τον κορυφαίο της εποχής του Βαγγέλη Μαρινάκη από κάθε άποψη στην ομάδα του Ολυμπιακού και εξηγεί το γιατί!
Ο Πορτογάλος τεχνικός έφτασε πλέον τα 101 ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού (με 70 νίκες, 18 ισοπαλίες και 13 ήττες) και βίωσε δύο φορές την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου τις τελευταίες ημέρες, παρότι την πανηγύρισε στο γήπεδο Καραϊσκάκη μετά το ματς με τους Κρητικούς. Μία με την ΑΕΚ αλλά με τον αστέρισκο του CAS για το -7 του ΠΑΟΚ και μία με τον ΟΦΗ που ήταν η μαθηματική διασφάλιση του 45ου πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο CAS. Η οριστική δηλαδή. Και όπως τόνισε και ο ίδιος αυτό το πρωτάθλημα είναι η πιο ευτυχισμένη αλλά και τοπ στιγμή της καριέρας του.
Για τον Πέδρο Μαρτίνς θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, κλισέ ή μη. Αποδεδειγμένα όμως είναι ένα παράδειγμα ενός προπονητή που δεν του χαρίστηκε τίποτα και που έπρεπε να δουλέψει σχεδόν για τα πάντα. Και ενός ανθρώπου που γενικά είχε να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια στη ζωή του, έχοντας χάσει σημαντικούς ανθρώπους όπως τον πατέρα του, που του αφιέρωσε το πρωτάθλημα. Ναι είχε δίπλα του τον Κριστιάν Καρεμπέ, μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα, όμως αυτό από μόνο του αρκεί, όσο μεγάλη βοήθεια και εάν συνιστά.
Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν και δεν θέλω να σταθώ τόσο στα ρεκόρ, ατομικά αλλά και γενικά που έσπασε ο Μαρτίνς. Βέβαια σε όποιους αρέσουν οι αριθμοί μπορούμε να πιαστούμε από πολλά.
Ο φετινός αήττητος Ολυμπιακός μετά από 31 αγώνες έχει 81 βαθμούς, 64 γκολ υπέρ και μόλις 12 κατά με ένα +52 από πλευράς διαφοράς γκολ. Ένας Ολυμπιακός με 25 νίκες, 6 ισοπαλίες και προφανώς καμία ήττα.
Ο Ολυμπιακός ως πρωταθλητής του 2016-2017 είχε 67 βαθμούς σε 30 αγώνες με 5 ήττες και +41 γκολ διαφοράς. Ο Ολυμπιακός του 2015-2016 του Μάρκο Σίλβα πήρε τίτλο με 85 βαθμούς σε 30 αγώνες, 81 γκολ υπέρ, 16 κατά και +65 στην διαφορά των γκολ αλλά με μία ήττα. Να πάμε πιο πίσω;
Κανένα πρόβλημα. Το 2014-2015. Πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός με 4 ήττες σε 34 ματς, 78 βαθμούς, 79 γκολ υπέρ και 23 κατά. Το 2013-2014 ο Ολυμπιακός είχε 86 βαθμούς με 4 ήττες και +69 στην διαφορά των γκολ. 2012-2013: 77 βαθμούς ο Ολυμπιακός σε 30 αγώνες και έχοντας 1 ήττα. 2011-2012: 73 βαθμοί σε 30 αγώνες και 3 ήττες για τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (+53 στην διαφορά των γκολ). Ίδιον αριθμό βαθμών είχε ο πειραϊκός σύλλογος και το 2010-2011, 73. Που θέλουμε να καταλήξουμε; Ο Πορτογάλος φέτος έχει κάνει επίδοση - ρεκόρ σε συγκομιδή βαθμών για τα δεδομένα του πρωταθλητή Ολυμπιακού από το 2010 και μετά σε μαθηματική κατάκτηση τίτλου. Όμως ας μην σταθούμε ούτε σε αυτό.
Να δούμε τους επτά λόγους που ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ο κορυφαίος τεχνικός του Ολυμπιακού επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη:
- Ήταν ένας προπονητής με πλάνο, μεθοδικότητα, πίστη και επιμονή. Δεν τα παράτησε ποτέ. Αντίθετα οι δυσκολίες, τα εμπόδια, οι ήττες και το γεγονός ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός έχασε τον τίτλο τον πείσμωσαν και τον έκαναν ακόμα καλύτερο.
Προπονητής που απέδειξε ότι έμαθε μέσα από τα λάθη του και έμαθε ακόμα και από τους παίκτες του. Επίσης σε αντίθεση με προπονητές όπως οι Βαλβέρδε και Μίτσελ δεν ήταν μαθημένος σε συνθήκες πρωταθλητισμού και ούτε είχε δουλέψει ποτέ σε τέτοιες. Στο τέλος της ημέρας είναι και ο προπονητής που επανέφερε τον Ολυμπιακό στα πρωταθλήματα μετά από αποχή δύο χρόνων.
- Πάρα πολύ δύσκολα θα βρούμε προπονητή στον Ολυμπιακό που να έχει δοκιμάσει σχεδόν κάθε δυνατό και... αδύνατο σύστημα / σχήμα στον Ολυμπιακό στην διαδικασία του πρωταθλήματος και να έχει πάρει τόσο καλά αποτελέσματα. Να θυμίσουμε πως ο Μαρτίνς στο πρωτάθλημα εκτός από το 4-2-3-1 και το 4-3-3 παρουσίασε και το 4-4-2 και άλλα σχήματα.
- Έφτιαξε εξαιρετικά αποδυτήρια στον Ολυμπιακό και ένα κλίμα που όλοι ήταν αποφασισμένοι να παίζουν ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την ομάδα. Είτε ήταν παίκτες που αγωνίζονταν λίγο είτε παίκτες που ήταν βασικοί. Άλλωστε εάν δεν έχεις καλά αποδυτήρια δεν πας πουθενά για να το γράψουμε απλά...
- Παρουσίασε μία ομάδα που αμυνόταν σωστά και ήταν καλή τακτικά ξεκινώντας από τους επιθετικούς της αλλά και μία ομάδα που δούλευε την ανάπτυξή της και την δημιουργία της από τον γκολκίπερ και την άμυνα προς το κέντρο, δίνοντας μεγάλο βάρος στα μπακ και τα εξτρέμ και ενώ έφτιαξε και έναν εξαιρετικό άξονα. Μία ομάδα που στην κακή της ημέρα θα έβρισκε τον τρόπο να ανακάμψει (τις περισσότερες φορές).
- Το σύνολο που έφτιαξε δεν είχε μόνο χημεία και ομοιογένεια αλλά είχε και καλή νοοτροπία, σταθερότητα και αποφασιστικότητα στα περισσότερα φετινά του ματς. Ένα σύνολο που αντιμετώπιζε όλα τα ματς με τον ίδιον τρόπο.
- Δημιούργησε μία ομάδα με πολύ σοβαρό και στιβαρό ευρωπαϊκό προφίλ. Μία ομάδα που έφτασε να... ζορίσει ακόμα και την Μπάγερν Μονάχου στο Καραϊσκάκη και πήρε ισοπαλία από την φιναλίστ του Champions League Τότεναμ. Που πέταξε εκτός Ευρώπης ομάδες όπως η Μίλαν και η Άρσεναλ και που έφτιαξε νέα προοπτική για την πορεία της στις εκτός συνόρων της διοργανώσεις.
- Ναι ο Μαρτίνς είχε τεράστιες προσωπικότητες στο ρόστερ του, όπως τον Βαλμπουενά ή ακόμα και τον Ελ Αραμπί. Όμως ήταν και υπεύθυνος για τη βελτίωση και την ανάδειξη παικτών όπως ο Καμαρά, ο Τσιμίκας και ο Μπα ή την αναγέννηση της καριέρας ποδοσφαιριστών όπως οι Σα, Σεμέδο και Γκιγιέρμε.
Οι περισσότεροι παίκτες που πέρασαν από τα χέρια του και πήραν τις ευκαιρίες τους επειδή τις άξιζαν και δούλεψαν σκληρά για αυτές σήμερα είναι δεδομένα καλύτεροι απ' ότι όταν πρωτοπήγαν στον Ολυμπιακό. Το έβλεπες μετά το ματς με τον ΟΦΗ στα πρόσωπα των παικτών και στους πανηγυρισμούς. Στο πόσο πολύ τον εκτιμούσαν και τον εκτιμούν και πόσο απολαμβάνουν την συνεργασία τους μαζί του.
Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμα ο Μαρτίνς για μένα εξελίσσεται στον κορυφαίο τεχνικό της εποχής Μαρινάκη και στον φετινό MVP των Πειραιωτών. Πάνω και από Βαλβέρδε, Μίτσελ και Μάρκο Σίλβα (στην Gallery μπορείτε να δείτε όλους τους τεχνικούς στον Ολυμπιακό από το 2010 και μετά). Πιο κάτω μπορείτε να ψηφίσετε στο poll.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.