Όταν ο αντίπαλος προπονητής κάνει αλλαγές, βάζει γκολ ο Ολυμπιακός!

Όταν ο αντίπαλος προπονητής κάνει αλλαγές, βάζει γκολ ο Ολυμπιακός!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του μάτι την νέα χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού σε ντέρμπι.

Δεν ξέρω αν η διακοπή μαμούθ του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας έκανε τόσο καλό στον Ολυμπιακό η, ζημίωσε τόσο τις άλλες ομάδες. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε πέντε παιχνίδια μετά την επανέναρξη της σεζόν ο Ολυμπιακός έχει πέντε νίκες στη σειρά, στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές των πλέϊ οφς και στη ρεβάνς του Κυπέλλου, καταγράφοντας ένα συνολικό 11-2 κόντρα σε ΠΑΟΚ, Άρη, Παναθηναϊκό, πάλι ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ!!!

Ξέρω επίσης ότι σε αυτό το τρίμηνο της διακοπής, ο Ολυμπιακός είχε από κοντά την ομάδα του. Τους ποδοσφαιριστές του, τους είχε στα όπα όπα. Μέχρι και ατομικό γυμναστήριο έφτιαξε στο σπίτι του καθενός! Κι από διατροφή; Μόνο που δεν τα τάϊζαν κιόλας τα παιδιά μας! Μην γελάτε. Αυτές οι μικρές μικρές λεπτομέρειες κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς ετοιμάζεται, στο πώς βιώνει ένας παίκτης μία δύσκολη καθημερινότητα όπως εκείνη του κορωνοϊού. Στον Ολυμπιακό τους προσέχουν, για να έχουν!

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, το παιχνίδι κρίθηκε φυσικά στο α΄ ημίχρονο, στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε στην ΑΕΚ μεγάλη ζημιά. Να γνωρίζετε κάτι: από τότε που ανέλαβε την ΑΕΚ ο Καρέρα, η ομάδα του σε 16 α΄ ημίχρονα στο πρωτάθλημα είχε δεχθεί μόλις δύο γκολ! Ένα από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη στο 45’ κι ένα από τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ στο 42’! Κι ο Ολυμπιακός της έβαλε μόνος του της ΑΕΚ δύο γκολ στο α΄ ημίχρονο, όσα είχε φάει δηλαδή στα 16 προηγούμενα α΄ ημίχρονα της με τον Ιταλό στον πάγκο! Φαντάζομαι δε ότι προσέξατε πως τα γκολ του Ολυμπιακού μπήκαν στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, όπως κι εκείνα του Πανιώνιου και του Παναιτωλικού-τίποτα δεν είναι τυχαίο, η ΑΕΚ το παλεύει πολύ και στα τελευταία λεπτά πέφτει.

Παρατήρηση: για δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι, ο αντίπαλος προπονητής αλλάζει θεαματικά την ομάδα του και τρώει καθοριστικά γκολ από τον Ολυμπιακό! Χθες ήταν ο Καρέρα που σκέφθηκε από το 30ο λεπτό να διαφοροποιήσει πολύ το πλάνο της ομάδας του, περνώντας τον Οικονόμου αντί του Αλμπάνη και παίζοντας 3-5-2 αντί 4-2-3-1. Να υπενθυμίσω ότι και στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος ο Ιταλός ξανά στο 30ο λεπτό και βλέποντας και τότε τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί είχε κάνει θεαματική παρέμβαση-μάλιστα εκείνη την βραδιά, αντίθετα με χθες, είχε περάσει επιθετικό, τον Ολιβέϊρα, κι είχε βγάλει κόφτη, τον Σιμάνσκι. Τότε, η ΑΕΚ είχε σώσει τον πόντο (0-0), χάρη στο δοκάρι του Γκιγιέρμε. Χθες, λίγο αφότου μπήκε ο Οικονόμου, ο Ολυμπιακός έκανε στο 38’ το 1-0 και «καπάκι» στο 45’ το 2-0!

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ήταν ο Άμπελ Φερέϊρα που στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ του Κυπέλλου, έκανε τριπλή αλλαγή στο 62’ αλλάζοντας όλη του την επίθεση (Τζόλη, Άκπομ, Λημνιό με Ροντρίγκο, Σβιντέρσκι, Λάμπρου). Μετά από τρία λεπτά ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ, με το καθοριστικό γκολ που έφερε την πρόκριση. Ακόμη και μετά τη δεύτερη κίνηση του προπονητή του ΠΑΟΚ, στο 73’, βάζοντας πια Στοχ και Μπίσεσβαρ αντί Μάτος κι Εσίντι, ο Ολυμπιακός στο 86’ έκανε και δεύτερο γκολ…

Δεν το γράφω για να κακίσω τους προπονητές του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Οι κινήσεις τους είχαν ποδοσφαιρική λογική. Π.χ. ο Καρέρα (που εντυπωσιάζει με την ειλικρίνεια του, βλέπε το πώς παραδέχεται κι αναγνωρίζει τον Ολυμπιακό) έβλεπε χθες ότι στο 30’ ο Ολυμπιακός είχε τέσσερις καθαρές στιγμές για γκολ κι η ομάδα του δεν πατούσε καν την περιοχή του Σα. Σου λέει, πρέπει κάτι να κάνω, να βοηθήσω την ομάδα, γιατί δεν το φάγαμε μία, δύο, τρεις, τέσσερις, αναπόφευκτα θα το φάμε την επόμενη.

Το πρόβλημα για τον κάθε αντίπαλο του Ολυμπιακού, είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μία ομάδα που ρολάρει καλά και συνήθως μπορούν και εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Δηλαδή, ο αντίπαλος κάνει αλλαγές, αλλά χρειάζεται λίγο τον χρόνο του μέχρι να τακτοποιηθεί. Ο Ολυμπιακός, όμως, είναι ήδη τακτοποιημένος. Και μέχρι να βρει κι η άλλη ομάδα τα πατήματα της με τις αλλαγές της, οι παίκτες του Μαρτίνς βρίσκουν την ευκαιρία και «χτυπάνε»! Χθες με την αλλαγή διάταξης η ΑΕΚ φάνηκε στην αρχή να είναι πιο απειλητική, εκεί που στο 0-0 έβγαλε τον Λιβάγια σε καλή θέση, με τον Μπα να κάνει σωτήριο τάκλιν. Αλλά θυμηθείτε ότι ένα λεπτό πριν ο Ελ Αραμπί είχε κι άλλη κλασική ευκαιρία (πριν το 1-0) για να ανοίξει το σκορ…

Αντίθετα, όταν ο Μαρτίνς κάνει γρήγορα αλλαγές, ο Ολυμπιακός μοιάζει πιο έτοιμος να δώσει το καίριο πλήγμα. Την Τετάρτη έβαλε τον Φορτούνη στο 40’ και στο 43’ ο Φόρτου έβγαλε την κάθετη στον Τσιμίκα κι αυτός την ασίστ στον Μασούρα-μην κοιτάτε που το έχασε ο Μασούρας, η καθαρή ευκαιρία για γκολ δημιουργήθηκε μόλις τρία λεπτά μετά την αλλαγή…Στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-1 ο Μαρτίνς είχε βάλει στο 40’ τον Σουντανί. Και στο 45’ ο Σουντανί είχε ευκαιρία με κεφαλιά (άουτ) σε σέντρα του Τσιμίκα…

Αφού όμως το πιάσαμε με τις αλλαγές: νομίζω ότι δεν έχει νόημα αυτό που κάνει ο Πέδρο να αργεί τόσο πολύ τις αλλαγές όταν ο Ολυμπιακός έχει το αποτέλεσμα. Είναι κάποιες φορές που φωνάζει ότι η ομάδα θέλει βοήθεια από τον πάγκο. Όπως χθες. Και πράγματι, με το που μπήκαν στο 77’ ο Χασάν και ο Καφού, αμέσως ο Ολυμπιακός το κλείδωσε το ματς. Ο Αιγύπτιος κι ο Πορτογάλος είχαν μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι σε αυτά τα 17 λεπτά που έπαιξαν και έδωσαν πράγματα. Την κράτησε την ΑΕΚ πίσω ο Ολυμπιακός, βγήκε αυτός πιο μπροστά κι έτσι το ισορρόπησε εντελώς από εκεί που η ΑΕΚ είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι, σε βαθμό ενοχλητικό, στα δικά μου μάτια. Εντάξει, όλες οι αλλαγές δεν θα βγουν-π.χ. μπήκε ο Ραντζέλοβιτς αντί του Φορτούνη από το 70΄ και οι δύο καλές ενέργειες του ήταν στο 92’ και στο 93’, αλλά έτσι είναι αυτά.

Φαινόταν ότι ούτε ο Φορτούνης άντεχε, ούτε ο Αραμπί, ούτε ο Μασούρας, ενώ κι ο Καμαρά κουρασμένος ήταν. Κι ήταν και λογικό. Τρία ντέρμπι μέσα σε μία εβδομάδα τα έβγαλε ο Ολυμπιακός με 12 παίκτες (τους 11 χθεσινούς και τον Λοβέρα)! Αφού έχεις παίκτες, βάλτους. Δεν είναι όπως η ΑΕΚ που δεν είχε στον πάγκο κι έβαλε δεύτερη αλλαγή τον Μαχαίρα και τρίτη τον Χριστόπουλο, δηλαδή δύο μικρούς. Και το λέω αυτό, γιατί αν είμαστε ειλικρινείς, δεν ήθελε πολύ χθες η ΑΕΚ να κάνει το 2-2. Και τότε ο Ολυμπιακός θα έχανε πολύ σε εντυπώσεις. Και δεν θα ήταν και μαθηματικά πρωταθλητής, με βάσει τα τωρινά δεδομένα...

Βέβαια, για εμένα πρωταθλητής θα είναι ο Ολυμπιακός με το που πάρει μίνιμουμ εφτά βαθμούς στα τρία προσεχή παιχνίδια, με ΟΦΗ μέσα, Παναθηναίκό έξω κι Άρη έξω. Τότε, ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ πάρει πίσω τους εφτά βαθμούς από το CAS, ο Ολυμπιακός θα είναι μαθηματικά πρωταθλητής. Ακόμη κι αν μετά χάσει (λέμε τώρα) κι από τον ΠΑΟΚ μέσα κι από τον ΟΦΗ έξω κι από την ΑΕΚ μέσα στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές των πλέϊ οφ!

Παρεμπιπτόντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε δύο πράγματα για την ΑΕΚ.

Πρώτον, ότι οι απώλειες της ήταν πραγματικά πολλές-έξι βασικοί (Μπάρκας, Μπακάκης, Λόπεζ, Σιμόες, Μάνταλος, Ολιβέίρα) κι ακόμη κι ο Γαλανόπουλος. Βέβαια, οι έξι αλλαγές που είχε σε σχέση με τη ρεβάνς με τον Άρη την βοήθησαν χθες να έχει πιο πολλές δυνάμεις και τρεξίματα στο β΄ ημίχρονο, αλλά στο α΄ πραγματικά η ενδεκάδα αυτή της ΑΕΚ τσακίστηκε από τον Ολυμπιακό.

Και δεύτερον, ότι η προσπάθεια της στο β΄ημίχρονο ήταν τεράστια. Εκεί που ο πολύς κόσμος έλεγε ότι θα γράψει τεσσάρα στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ πήγε να το γυρίσει. Με τόσους απόντες. Μην έχουμε δε την παραμικρή αμφιβολία, ότι ο τελικός του Κυπέλλου θα είναι μία εντελώς άλλη υπόθεση. Δεν θα έχει καμία σχέση με το χθεσινό ματς, ούτε στο α΄, ούτε στο β΄ ημίχρονο.

Από την άλλη, να γίνει αποδεκτό και το εξής: στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος η ΑΕΚ είχε παίξει με Ολιβέϊρα, Σιμόες, Μπακάκη, Λόπεζ, Γαλανόπουλο (και τον Βράνιες) κι ο Ολυμπιακός χωρίς Βαλμπουενά και Φορτούνη. Και το σκορ έγραψε 2-0…Στο δε ΑΕΚ-Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια της σεζόν η ΑΕΚ είχε παίξει με όλους αυτούς και με Μπάρκα, Μάνταλο, ενώ ο Ολυμπιακός χωρίς Σεμέδο. Και το 0-0 δεν ήταν δίκαιο αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει (δοκάρι Γκιγιέρμε κλπ).

Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1273352214006751232

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.