Ο Μαρτίνς πρέπει να είναι υπερήφανος, αλλά δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια…

Ο Μαρτίνς πρέπει να είναι υπερήφανος, αλλά δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα κυρίως με στόχευση προς την ευρωπαϊκή προσπάθεια του Ολυμπιακού.

Ουσιαστικά αυτά τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, μετά την επιστροφή του ποδοσφαίρου και στην Ελλάδα, λειτουργούν για τον Ολυμπιακό προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, προς την προσπάθεια κατάκτησης των δύο στόχων και δεύτερον προς την προσπάθεια όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας της ομάδας ενόψει της ρεβάνς με τη Γουλβς, που θα κρίνει την παρουσία της στο Φάϊναλ 8 του Γιουρόπα Λιγκ.

Αναφορικά με την πρώτη κατεύθυνση, ο Ολυμπιακός τα πάει μια χαρά. Με τις τρεις νίκες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές των πλέϊ οφς απέχει από την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου 10 βαθμούς-αν υποτεθεί ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει πίσω τους εφτά βαθμούς από το CAS, ειδάλλως το παίρνει με ένα τρίποντο. Και με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ εξασφάλισε την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου μετά από μία τριετία. Αναφορικά με τη δεύτερη κατεύθυνση, την προετοιμασία του για το καθοριστικό ευρωπαϊκό παιχνίδι, γιατί αυτό με τη Γουλβς είναι όλα τα λεφτά-περνάς εκεί και μετά όλα γίνονται-δεν νομίζω ότι ο Ολυμπιακός τα πάει το ίδιο καλά.

Τι θέλω να πω. Αυτό το οποίο παίζει αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός, είναι αρκετό για να του δίνει τη νίκη έναντι των άλλων ελληνικών ομάδων, αλλά κατά την άποψη μου δεν είναι αρκετό για να του δώσει τη νίκη έναντι της Γουλβς. Μία προσεκτική ανάλυση των αγώνων του Ολυμπιακού δείχνει ότι γίνονται ουκ ολίγα σοβαρά λάθη από τους «ερυθρόλευκους» κι ότι δεν διορθώνονται όσο θα έπρεπε. Ας πάρουμε δε το τελευταίο παιχνίδι, με τον ΠΑΟΚ.

Ένα. Είναι ανεπίτρεπτο το πώς βρίσκονταν αμαρκάριστοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ που έρχονταν από πίσω και στα γυρίσματα από πλάγια σούταραν ενίοτε και ανενόχλητα από τα 20 και 25 μέτρα προς την εστία του Σα. Έγινε και ξαναέγινε τόσες φορές μέσα στο παιχνίδι. Η σημαντική ευκαιρία ήταν από τον Λημνιό, αλλά δεν ήταν η μόνη. Κι ο Μαουρίτσιο με τον Καντουρί βρέθηκαν δύο φορές σε θέση βολής κι ο Τζόλης μία και άλλη μία τέταρτη φορά εκ τύχης δεν έγινε τελική από τον ΠΑΟΚ. Είναι σαφές ότι σε αυτό το κομμάτι η συνεργασία των στόπερ Σεμέδο-Μπα με τους κόφτες Γκιγιέρμε-Μπουχαλάκη (Καμαρά) χωλαίνει. Ειδικά νομίζω ότι ο Σεμέδο με τον Γκιγιέρμε είναι που θα έπρεπε να δώσουν τις πιο σημαντικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Αν στο 91’ ο Καντουρί μείωνε σε 2-1 με το σουτ από την γραμμή της περιοχής θα βλέπαμε θρίλερ στο τέλος. Κι ο ΠΑΟΚ θα είχε εφτά λεπτά για το 2-2 και την πρόκριση. Είδαμε δε τι έγινε στο 96’ στο Άρης-ΑΕΚ και πώς πέρασε η ΑΕΚ χάνοντας (κι αυτή 0-2)…

Δύο. Οι στατικές φάσεις παραμένουν θέμα για τον Ολυμπιακό ειδικά στο αμυντικό τους μέρος. Ο Σα μπορεί εξ επαφής να έσωσε την κεφαλιά του Βαρέλα στην εκτέλεση φάουλ του Στοχ, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Από αυτό το «στημένο» η πρόκριση θα μπορούσε να είχε πάει στη Θεσσαλονίκη, με το 1-1 στο 82’. Να υπενθυμίσω ότι τρεις ημέρες νωρίτερα σε εκτέλεση κόρνερ του Παναθηναϊκού, πήδησε εντελώς ανενόχλητος στην μικρή περιοχή του Σα ο Κουρμπέλης αλλά αστόχησε στην κεφαλιά. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν μέσα ο Σεμέδο. Την Κυριακή δεν έδιωξε με κεφαλιά και την Τετάρτη έχασε τον αντίπαλο παίκτη. Χειρότερη, όμως, κι από την αμυντική συμπεριφορά του Ολυμπιακού στην εκτέλεση του φάουλ του Στοχ ήταν η επιλογή του Γκιγιέρμε να κάνει φάουλ πάνω στον παίκτη του ΠΑΟΚ. Σε στιγμή που ο Στοχ ήταν εντελώς ακίνδυνος, σχεδόν στην γραμμή του αράουτ, πήγε ο Γκιγιέρμε και τον έσπρωξε κάτω και δη με περίσσσια δύναμη χωρίς κανένα απολύτως λόγο, με ένα βλακώδες φάουλ που έβαλε τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του Σα, προσέξτε στο 82ο λεπτό. Γενικά ο Γκιγιέρμε στη ρεβάνς του Κυπέλλου είχε ασόβαρες στιγμές, χάνοντας την μπάλα κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού δύο φορές με επίδειξη τεχνικής-κόφτης είναι όχι δεκάρι.

Τρία. Είναι ένα ζήτημα σε κάθε παιχνίδι πλέον ο Σα να κάνει ένα λάθος, συνήθως μία κακή έξοδο. Στην Τούμπα έδωσε την ευκαιρία στον Σβιντέρσκι στο 97’, με τον Άρη την ευκαιρία στον Ιντεγε στο 93’, με τον Παναθηναίκό την ευκαιρία στον Χατζηγιοβάννη στο 88’, με τον ΠΑΟΚ έχασε την μπάλα μετά το 1-0 σε μία έξοδο κι ο Βαρέλα πήγε να εκμαιεύσει πέναλτι. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ έχει απίστευτες ικανότητες. Κι αν η επέμβαση του στην τόσο κοντινή κεφαλιά του Βαρέλα ήθελε μεν καλή τοποθέτηση, αλλά είχε και δόση τύχης, αφού η μπάλα πήγε πάνω του, εκείνη η απόκρουση του στο γύρισμα του Σβιντέρσκι ήταν απόκρουση τεράστιου γκολκίπερ-γκολκίπερ που και έβαλε σωστά το σώμα και τα χέρια του σε φοβερό τετ α τετ και είχε και τα κότσια να το κάνει με αυτοθυσία σε φάση που ήθελε και ηρωϊσμό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην βγάζει ένα παιχνίδι χωρίς λάθος. Είναι απίθανο μαθηματικά να μην κοστίσει στον Ολυμπιακό.

Τέσσερα. Η αντιμετώπιση που είχε ο Ολυμπιακός στην είσοδο του Σβιντέρσκι στο παιχνίδι μόνο καλή δεν ήταν. Σε αντίθεση με τον Άκπομ, ο Πολωνός ανακάτεψε άσχημα την «ερυθρόλευκη» άμυνα και πρόλαβε και πρωταγωνίστησε και μπήκε σε τρεις-τέσσερις φάσεις. Εδώ να θυμίσω ότι κι ο Μπουζούκης μπαίνοντας την Κυριακή στο ματς έγινε επικίνδυνος για τον Ολυμπιακό κι εκ τύχης δεν σκόραρε στο τέλος ο Καμπετσής με την κεφαλιά από την πάσα του. Κι ο Μαντσίνι του Άρη που μπήκε αλλαγή στο Καραϊσκάκη ταλαιπώρησε την άμυνα του Ολυμπιακού κι έβγαλε την ασίστ στον Ιντέγε για τη μείωση του σκορ. Κοινώς, οι «ερυθρόλευκοι» δεν «κοντρολάρουν» καλά τις αλλαγές του αντίπαλου, που τους δημιουργούν προβλήματα.

Πέντε. Οι λανθασμένες προσωπικές επιλογές πρέπει κάποια στιγμή να περιοριστούν, αν ο Ολυμπιακός θέλει να περάσει τη Γουλβς, που δεν είναι αφελής αγγλική ομάδα, είναι περισσότερο μία πορτογαλική πολύ κυνική ομάδα, που σε τιμωρεί, όπως είχε τιμωρήσει στο πρώτο ματς με την ισοφάριση το λάθος του Μπουχαλάκη. Παρεμπιπτόντως, ο Μπούχα δεν σταματάει να χάνει μπάλες υπό πίεση, σε βαθμό επικίνδυνο πλέον στα τελευταία παιχνίδια. Ο Τσιμίκας πρέπει να μάθει να παίζει πιο έξυπνα. Η φάση στο 91’, με το άστοχο σουτ του Καντουρί από πολύ ευνοϊκή θέση, ήρθε γιατί ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού εγκατέλειψε τη θέση του χωρίς κανένα λόγο κι έφυγε μπροστά, χάνοντας τελικά την μπάλα. Με το σκορ 2-0 προς τι να βγει μπροστά ο μπακ; Το 2-0 κρατάς και τέλειωσες. Απλή διαχείριση χρειάζεται κι όχι τρέλες.

Τέλος πάντων, ποια είναι η γνώμη μου: ο Πέδρο Μαρτίνς δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στα λάθη των παικτών του επηρεαζόμενος από τη γενική ευφορία. Πρέπει να τα αναλύσει και να ζητήσει επίμονα τη διόρθωση τους-και δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα το κάνει. Βεβαίως και νιώθει υπερήφανος ο Πέδρο για την φετινή προσπάθεια των παικτών του-όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού νιώθει υπερήφανη για την εκπληκτική προσπάθεια του προπονητή και των ποδοσφαιριστών και τα όσα έχουν καταφέρει.

Για να κάνει, όμως, ο Ολυμπιακός το βήμα παραπάνω και να προχωρήσει πιο πέρα, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και να τελειώσει όπως πρέπει το πρωτάθλημα και να κάνει το νταμπλ, αυτά και άλλα λάθη που γίνονται και που εγώ δεν τα βλέπω αλλά φυσικά τα βλέπουν αυτός κι οι συνεργάτες του, πρέπει να «φτιαχτούν». Πρέπει να επιμείνει στους παίκτες του να τα διορθώσουν, πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτά τα λάθη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Άσχετο: Όπως είδατε είχα αλιεύσει σωστά από τον ολλανδικό Τύπο την χρησιμοποίηση και του Γάλλου Τουρπέν στο ελληνικό πρωτάθλημα, μετά τους Ολλανδούς Κάϊπερς και Μακέλι. Απλά εγώ τον περίμενα στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά ορίστηκε στο αυριανό ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Ο Τουρπέν ήταν που έπαιξε το Ολυμπιακός-Γουλβς κι απέβαλλε τον Σεμέδο από το 30’. Παρεμπιπτόντως, o Λιβάγια σε συνέντευξη του στην Κροατία δήλωσε ότι ο τελικός Κυπέλλου μπορεί να γίνει στην…Κύπρο!

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1272697902637481984

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.