Ενινγκ - Καρέρα: Προπονητές που κάνουν καλύτερο το ελληνικό πρωτάθλημα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ενινγκ - Καρέρα: Προπονητές που κάνουν καλύτερο το ελληνικό πρωτάθλημα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τη συμπεριφορά της ΑΕΚ του Καρέρα και του Αρη του Ενινγκ στον αγώνα του Σαββάτου και δεν σκέφτεται μόνο ότι μας περιμένει ένα μεγάλο παιχνίδι κυπέλλου την Τετάρτη· σκέφτεται τι κερδίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν έρχονται “κανονικοί” ξένοι προπονητές για να εργαστούν στην Superleague.

Κοινός τόπος σχεδόν σε κάθε συζήτηση προβληματισμού που κάνουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά τους και το επίπεδο τους σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά, και όχι μόνο, στάνταρ είναι η σχετική με την εκπαίδευσή τους. Οι Έλληνες υστερούσαν διαχρονικά τόσο σε ποδοσφαιρική παιδεία, δηλαδή λόγω των ελλειμμάτων στην ανατροφή τους στα τμήματα του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου, όσο και σε επίγνωση. Στο κομμάτι της επίγνωσης οι Έλληνες που παίζουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πληρώνουν το τίμημα της αλλαγής προπονητή ανά τρίμηνο ή εξάμηνο. Πληρώνουν επίσης και την έλλειψη τεχνογνωσίας αιχμής που συχνά διακρίνει κανείς στο τεχνικό επιτελείο ομάδων που βρίσκονται στις επαγγελματικές κατηγορίες. Με όλα αυτά στο μυαλό μου, κάθε φορά που ακούω την είδηση της πρόσληψης ενός αλλοδαπού προπονητή από έναν σύλλογο της Superleague 1 κάνω την ευχή να πρόκειται για … κανονικό προπονητή, δηλαδή για κάποιον που έχει κάτι να προσθέσει, να προσθέσει αξία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποδειχθεί καλή επιρροή. Υπό αυτό το πρίσμα, το ΑΕΚ - Άρης του Σαββάτου ήταν χάρμα οφθαλμών. Χάρη σε δύο πολύ αξιόλογους προπονητές, που είναι της κατηγορίας αυτών που προσθέτουν αξία στο ελληνικό πρωτάθλημα, γεννήθηκε ένα παιχνίδι πολύ καλό, όχι μόνο με όρους ψυχαγωγικούς· ήταν παιχνίδι με ερεθίσματα που κάνουν τον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου σοφότερο.

"Ανθεκτικός" προπονητής

Καταρχήν είναι ο Μίκαελ Ενινγκ. Ένας προπονητής που βλέπει να του συμβαίνουν τα μύρια όσα στα πρώτα 30’ λεπτά του παιχνιδιού, κι εκείνος καταφέρνει να βρει λύσεις προκειμένου να παρουσιάζει ένα σύνολο που λειτουργεί σαν ομάδα και όχι σαν μια ασυγχρόνιστη ενδεκάδα. Ναι, πολύ πιθανόν να ήταν άλλη η ιστορία του αγώνα αν η ΑΕΚ ήταν πιο εύστοχη στις τελικές ενέργειές της, αλλά αυτό που έκανε ο Αρης δεν ήταν απλό. Βρήκε τον τρόπο να ανασυνταχθεί ψυχολογικά, βρήκε το καθαρό μυαλό που χρειάζονταν οι ποδοσφαιριστές προκειμένου να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, και είχε την εκπαίδευση προκειμένου οι παίκτες να ανταποκριθούν σε διαφορετικούς ρόλους. Όλα αυτά μπορεί να τα συναντώ συχνά σε αγώνες στην Premier League, την Bundesliga, την LaLiga, αλλά όχι στην Superleague 1. Και σίγουρα δεν τα συναντώ συχνά σε μια ομάδα που δουλεύει μόνο οκτώ μήνες (εντός των οποίων ήταν και η καραντίνα) με έναν προπονητή.

Προπονητής που βελτιώνει την ομάδα του

Κι ύστερα είναι ο Μάσιμο Καρέρα. Ένας προπονητής που παρέλαβε μια κακοφτιαγμένη και κακά συναρμολογημένη ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο. Μια ομάδα πολύ προβληματική σε όλες τις διαφορετικές φάσεις της λειτουργίας της στο παιχνίδι. Ο Ιταλός της έμαθε πρώτα να αμύνεται. Κι ύστερα, πάνω στον καιρό που εντεινόταν ο προβληματισμός σε σχέση με την φιλοσοφία του και την καταλληλότητά του για να μάθει σε μια ομάδα να δημιουργεί, ο Ιταλός εμφάνισε το Σάββατο, σε συνθήκες της πίεσης που δημιουργεί η ανάγκη του αποτελέσματος, μια ομάδα που σε 60 επιθέσεις κατάφερε να εξελίξει τις 40 σε επικίνδυνες και να φτάσει σε 12 τελικές ενέργειες, οι οποίες στην πλειονότητά τους ήταν ποιοτικές - δηλαδή ήταν εκτελέσεις από θέσεις με πολύ υψηλό συντελεστή προσδοκίας γκολ. Κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων ο παρατηρητής μπορούσε να διακρίνει ότι στο παιχνίδι της ΑΕΚ παρουσιάζονται σταθερά πλέον μοτίβα που φανερώνουν καλές ιδέες και προπονητή που βελτιώνει την ικανότητα των ποδοσφαιριστών του στη λήψη των αποφάσεων. Δεν έκανε το τέλειο παιχνίδι η ΑΕΚ, αλλά δεν έπαψε να παίζει οργανωμένα ακόμη και όταν άλλαζαν οι συνθήκες του παιχνιδιού, δηλαδή όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ.

Ο χαρακτήρας της προφανώς είναι προϊόν και της αποτελεσματικότητας στην δουλειά που κάνει ο προπονητής της στον τομέα της ψυχοπνευματικής προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών του. Το highlight της θετικής στάσης που κρατά ο Καρέρα προκειμένου να κρατήσει καθαρό το κεφάλι των ποδοσφαιριστών του είναι το γεμάτο ένταση και ενθάρρυνση χειροκρότημά του προς τον Σιμάνσκι αμέσως μετά την μεγάλη ευκαιρία που χάνει ο Πολωνός. Σε μια στιγμή που ένας συνηθισμένος προπονητής πελαγώνει, ο Ιταλός βρίσκει τη δύναμη για να συμπεριφερθεί όπως προστάζει το ομαδικό συμφέρον.

Το ματς του Σαββάτου ήταν σε πολλά κομμάτια του ένα υποδειγματικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι, για την εποχή αλλά και τις συνθήκες διεξαγωγής του. Το τελευταίο ημίωρο δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το ποδοσφαιρικό θέαμα που παράγεται αυτή την εποχή στα κορυφαία πρωταθλήματα. Κι αυτή η διαπίστωση δεν είναι μόνο μια καλή υπόσχεση για έναν γεμάτο από θέαμα και δράμα αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων την ερχόμενη Τετάρτη για το Κύπελλο. Είναι και μια πολύ καθαρή απόδειξη ότι το ελληνικό πρωτάθλημα κερδίζει πολλά όταν κάνει καλές επιλογές κάθε φορά που αποφασίζει να προσλάβει έναν ξένο προπονητή. Φεύγοντας, ο Καρέρα και ο Ενινγκ θα αφήσουν κάτι πίσω σε αυτούς που σκέφτονται και δημιουργούν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Είναι καλές επιρροές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος