Ο Καρέρα αλλάζει τον Λιβάια, επειδή του αλλάζει νοοτροπία

Ο Καρέρα αλλάζει τον Λιβάια, επειδή του αλλάζει νοοτροπία

Ο Καρέρα αλλάζει τον Λιβάια, επειδή του αλλάζει νοοτροπία

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εξήγηση της θεαματικής αλλαγής στη συμπεριφορά του Κροάτη επιθετικού, δηλαδή για τις δεξιότητες του Μάσιμο Καρέρα στην διαχείριση των ανθρώπων.
Ζήσε ξανά τη δράση με την bwin! Leaderboard με μεγάλα έπαθλα* ! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αναλάμβανε την ΑΕΚ και έπαιρνε συστάσεις προκειμένου να πάρει μια ιδέα για το έμψυχο δυναμικό της νέας του ομάδας, ο Μάσιμο Καρέρα συναντήθηκε με την φήμη που είχε δημιουργήσει ο Μάρκο Λιβάια. Τη φήμη ενός πολύ ταλαντούχου αλλά και πολύ απείθαρχου ποδοσφαιριστή, που βάζει συχνά τον εαυτό του πάνω από την ομάδα και λειτουργεί εγωιστικά, σαν να μην καταλαβαίνει ότι η συμπεριφορά του της κοστίζει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με συνέπεια να λειτουργεί βλαπτικά για την ομάδα του.

Περίπου έξι μήνες αργότερα, και παρόλο που τον είχε «χάσει» για περίπου 2 μήνες λόγω καραντίνας, ο Καρέρα μας δείχνει τον ωριμότερο Λιβάια που είχαμε ποτέ συναντήσει στη διάρκεια της τριετίας που κοντεύει να συμπληρώσει στην Ελλάδα. Όχι μόνο με όρους σχετικούς με τη συνεισφορά του ή την επίδρασή του στο παιχνίδι της ΑΕΚ, αλλά και σε σχέση με την προσήλωσή του στην εκτέλεση των τακτικών οδηγιών που δέχεται από τον προπονητή και σε σχέση με την διαχείριση των νεύρων του. Μέχρι εδώ ο Καρέρα παρουσιάζει την ωριμότερη έκδοση του 27χρονου Κροάτη. Βλέπεις τον Λιβάια να τρώει το ίδιο ξύλο και να το δέχεται αναντίρρητα. Τον βλέπεις να ζει με λιγότερες κάρτες, αλλά και να μην «βγαίνει» από το καθεστώς λειτουργίας του, δηλαδή να παραμένει συγκεντρωμένος και να παραμένει ομαδικός. Μέχρι εδώ ο Λιβάια του Καρέρα είναι παίκτης αλάνας μόνο στα καμώματά του με την μπάλα στα πόδια, δηλαδή μόνο όταν πρέπει.

Πώς έγινε αυτό; Πώς κατάφερε ο Καρέρα όσα δεν είχαν καταφέρει όσοι είχαν στα χέρια τους τον Λιβάια μετά το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή μετά από την πρώτη του χρονιά στην ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ; Ένα μέρος της εξήγησης κρύβεται προφανώς στα όσα του έχουν συμβεί του ίδιου του ποδοσφαιριστή από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 που συναντήθηκε με τον Καρέρα. Με άλλα λόγια ένα μέρος της εξήγησης κρύβεται στην όποια διαδικασία ενδοσκόπησης και προβληματισμού μπορεί να μπήκε ο ίδιος ο Λιβάια. Το υπόλοιπο μέρος της εξήγησης είναι ο Μάσιμο Καρέρα και ο τρόπος του στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τεχνικός διευθυντής, ατζέντης και προπονητής που καταλαβαίνουν

Πίσω στον καιρό των συστάσεων, ο Καρέρα άκουσε αυτόν που τον επέλεξε, δηλαδή τον Ιλια Ιβιτς, να του μιλά για έναν παίκτη – ηγέτη, πάνω στον οποίο η ΑΕΚ έχει επενδύσει ένα σωρό λεφτά και προσδοκίες. Ο τεχνικός διευθυντής έβαλε τον προπονητή στο νόημα, του εξήγησε πόσο σημαντικός είναι για τον σύλλογο ο Λιβάια ως κεφάλαιο. Το ίδιο έκανε και ο ατζέντης του Λιβάια, ο Ιταλός Φεντερίκο Παστορέλο προκειμένου να γίνει μια όσο το δυνατόν καλύτερη αρχή στη σχέση του πελάτη του με τον νέο προπονητή του. Ο Καρέρα, ο οποίος είχε και το αβαντάζ της απευθείας επικοινωνίας με τον Λιβάια στην ιταλική γλώσσα, μπήκε στο νόημα, βρήκε τα κουμπιά, τα πάτησε και κατάφερε να φτάσει στη σημερινή εικόνα: ο Λιβάια να μην αγωνίζεται στη θέση που αγαπά περισσότερο και παρ’ όλα αυτά να δείχνει πολύ μεγάλη διάθεση συμμετοχή, ακόμη και στην φάση της άμυνας. Φτάνει να συμπεριφέρεται σαν να τον έχει αγγίξει μαγικό ραβδί και του έχει αφαιρέσει το κακοήθες μέρος του εγωισμού του· δεν αντιδρά στο «ξύλο» και τις προκλήσεις, μένει συγκεντρωμένος, και όχι μόνο δεν «χαλάει» αλλά «φτιάχνει» και με το παραπάνω το παιχνίδι της ομάδας του.

Ολο αυτό που έχει δείξει εντός 2020 ο Λιβάια δεν αποκλείει την πιθανότητα να «θυμηθεί» τον προηγούμενο εαυτό του. Όμως όλο αυτό δεν έχει συμβεί τυχαία, και αναδεικνύει το μέγεθος της σημασίας που έχει σήμερα στην προπονητική η δεξιότητα στην διαχείριση των ανθρώπων. Ο Καρέρα κάνει καλύτερο ποδοσφαιριστή τον Λιβάια όχι επειδή του αλλάζει την τεχνική στα χτυπήματα, ούτε επειδή του αλλάζει τη θέση, ούτε επειδή βάζει την υπόλοιπη ομάδα να δουλέψει περισσότερο πάνω στην αξιοποίησή του· τον κάνει καλύτερο επειδή τον βοηθά να παραμείνει ήρεμος και συγκεντρωμένος και επειδή βρίσκει τον τρόπο να του δημιουργεί παράγοντες παρακίνησης. Τον βοηθά αλλάζοντάς του τον τρόπο που λειτουργεί ψυχοπνευματικά. Τον αλλάζει ως παίκτη μόνο επειδή του αλλάζει νοοτροπία.

Εξι μήνες πίσω ο Λιβάια ήταν χειρότερος ποδοσφαιριστής, και ένας παίκτης για τον οποίο η αγορά απέκλειε την πιθανότητα επιστροφής του σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Σήμερα ο Κροάτης προσφέρει στην ΑΕΚ πολύ περισσότερα, δεν λειτουργεί ποτέ βλαπτικά για το παιχνίδι της, και δημιουργεί στον εαυτό του την προοπτική να ξαναπαίξει σε πρωτάθλημα που αναλογεί στο ταλέντο του και όχι στην συμπεριφορά του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.