Τι κάνει τόσο ξεχωριστό τον Αϊτόρ για τον Παναθηναϊκό; (vid)

Τι κάνει τόσο ξεχωριστό τον Αϊτόρ για τον Παναθηναϊκό; (vid)

Τι κάνει τόσο ξεχωριστό τον Αϊτόρ για τον Παναθηναϊκό; (vid)

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του 24χρονου εξτρέμ που έχουν κάνει τον Τσάβι Ρόκα να τον… ερωτευθεί ποδοσφαιρικά!

Τα γκολ, οι ασίστ, η ουσία στο δημιουργικό κομμάτι του ποδοσφαίρου με τόσο μεγάλη συχνότητα, είναι στοιχεία που για να τα βρεις σε έναν ποδοσφαιριστή, εννιά στις δέκα φορές θα πρέπει να τα πληρώσεις. Ανάλογα πάντα το επίπεδο, όσο πιο υψηλό τόσο μεγαλύτερο το τίμημα. Αυτή η μία φορά στις δέκα, που μπορείς να βάλεις στο ρόστερ σου έναν παίκτη με τόσο «δυνατούς» αριθμούς πληρώνοντας μόνο το συμβόλαιό του, συμβαίνει αυτή την στιγμή στον Παναθηναϊκό με τον Αϊτόρ. Πόσοι εξτρέμ είναι ελεύθεροι αυτό το καλοκαίρι, σε εξαιρετική ηλικία(24), μετρώντας 24 γκολ και 18 ασίστ την τελευταία διετία, τους οποίους μπορεί να διεκδικήσει το «τριφύλλι» με το άδειο πορτοφόλι που… παρέχει ο Γιάννης Αλαφούζος στον Τσάβι Ρόκα; Ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ίσως να λέμε και πολλούς.

Για αυτό ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής έχει στην κορυφή της λίστας του τον Αϊτόρ. Για αυτό κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τον πείσει να φορέσει τα πράσινα και τούτη την στιγμή η απόκτησή του είναι προτεραιότητα σε μία εποχή που ο Παναθηναϊκός έχει πάρα πολλά και σημαντικά ανοιχτά ζητήματα για να κλείσει, με πρώτο και καλύτερο το θέμα του προπονητή και στην συνέχεια τις ανανεώσεις των συμβολαίων, αν και πάρα πολύ δύσκολα θα παραμείνει κάποιος εκ των Δώνη, Γιόχανσον και Ινσούα, τους δανεικούς, τα κενά που θα δημιουργηθούν στο ρόστερ. Είναι «καυτό» το καλοκαίρι για τον Ρόκα.

Ο Αϊτόρ, λοιπόν, δείχνει πως έχει ένα «πακέτο», το οποίο μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού. Όταν δεν διαθέτεις ένα σεβαστό ποσό για την ενίσχυσή σου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις ποδοσφαιριστές που θα σε ανεβάσουν άμεσα. Δείτε το παράδειγμα του περυσινού καλοκαιριού. Οι «πράσινοι» πήραν τρεις μεσοεπιθετικούς και δεν «βγήκε» κανείς. Ο καθένας για ξεχωριστούς λόγους δεν προσέφερε το παραμικρό. Ούτε ο Μολό, ούτε ο Μπεκ, ούτε και ο Κολοβός. Θα το επαναλαμβάνουμε για κάθε τεχνικό διευθυντή που δουλεύει στο «τριφύλλι». Είναι πάρα πολύ δύσκολο με ταβάνι τις 300.000 ευρώ και χωρίς να μπορείς να αγοράσεις παίκτη(άρα ψάχνεις ελεύθερους ή δανεικούς) να έχεις μεγάλη επιτυχία στις επιλογές σου. Για «λαχεία» ψάχνεις, για ευκαιρίες, για παίκτες που είτε θα σε δουν ως ευκαιρία να κάνουν restart είτε ως σκαλοπάτι για κάτι καλύτερο. Και όλο αυτό, δηλαδή η εύρεση ικανών ποδοσφαιριστών, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2020 ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει τμήμα scouting! Ακόμη μία επιτυχία της διοίκησης Αλαφούζου…

Τι κάνει, όμως, τόσο ξεχωριστό τον Αϊτόρ για τον Παναθηναϊκό;

1) Ο Ισπανός εξτρέμ δεν είναι ο ακραίος μεσοεπιθετικός που θα παίξει πάνω στην γραμμή, κοντά στον ασβέστη. Είναι ο ορισμός του inside forward, του ποδοσφαιριστή που θα παίξει στην πλευρά με ανάποδο πόδι και οι κινήσεις του θα είναι προς τα «μέσα», είτε για να δημιουργήσει κάθετα, είτε για να συνδυαστεί, είτε για να πατήσει περιοχή κεντρικά, είτε για να «κόψει» και να εκτελέσει με το αριστερό. Είναι ένα δεξί εξτρέμ, με ανάποδο πόδι και τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει έχουν ως κοινό παρανομαστή τις κινήσεις του από την πτέρυγα. Ο Παναθηναϊκός έχει αριστερά τον Χατζηγιοβάνη που παίζει με το δεξί και στο δεξί υπάρχει το… χάος.

2) Η εκτελεστική του δεινότητα. Ο Αϊτόρ στην πρώτη του χρονιά στην Τβέντε πέτυχε 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις! Στην δεύτερη οκτώ τέρματα! Από τους αριθμούς γίνεται εύκολα κατανοητό πως έχει το «γκολ». Το ψάχνει και το βρίσκει. Μπορεί να εκτελέσει εξίσου καλά τόσο πάνω στην κίνηση, όσο και μετά από ντρίμπλα και γενικά δοκιμάζει το αριστερό του πόδι και έξω από την περιοχή. Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει εξτρέμ που να έχει τόσο συχνή επαφή με αντίπαλα δίχτυα και ομάδα χωρίς παίκτες να σκοράρουν από τις πίσω γραμμές είναι καταδικασμένη στην μετριότητα. Εξάλλου, τα περισσότερα γκολ του Χατζηγιοβάνη που αποτελεί τον μοναδικό μεσοεπιθετικό με καλή επίδοση στο σκοράρισμα, είναι από το σημείο του πέναλτι και όχι σε κανονική ροή αγώνα.

3) Η ταχύτητά του. Από τα πιο δυνατά του στοιχεία. Από τα στοιχεία που τον βοηθούν να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους στο ανοιχτό γήπεδο, τον φέρνουν σε πλεονεκτική θέση στο ένας εναντίον ενός, όταν πρέπει να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο, κάτι που προσπαθεί να κάνει συχνά για να δημιουργήσει χώρο και να εκτελέσει.

4) Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο κενό σε αξιόπιστους εκτελεστές στημένων φάσεων. Δεν υπάρχει ο ποδοσφαιριστής που θα στήσει την μπάλα κάτω και θα ξέρεις πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα απειλήσει. Είτε ψάχνοντας το κεφάλι συμπαίκτη είτε με απευθείας εκτέλεση. Ο Ζαχίντ που είχε αυτόν τον ρόλο στο ΑΠΟΕΛ και είχε κάποιες καλές εκτελέσεις φέτος στο «τριφύλλι», θα επιστρέψει στην Κύπρο. Ο Αϊτόρ σύμφωνα με όσα είδαν στην Ολλανδία την διετία που έπαιξε στην Τβέντε, μπορεί με το εξαιρετικό αριστερό του πόδι να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για την αντίπαλη εστία.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για το πώς μπορεί να «κουμπώσει» στον Παναθηναϊκό, είναι πως τις εξαιρετικές σεζόν στη Τβέντε τις έκανε σε μία ομάδα, σε ένα σύνολο που έχει την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία με τον Παναθηναϊκό. Ο ολλανδικός σύλλογος λόγω του Ισπανού προπονητή, προσπαθούσε να παίξει παιχνίδι κατοχής και κυριαρχίας και μέσα από αυτό να φτάσει στις νίκες. Όπως ακριβώς κάνει ο Παναθηναϊκός του Δώνη, όπως ακριβώς θέλει να κάνει και ο Παναθηναϊκός του Ρόκα, ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί με τον Έλληνα τεχνικό.

Προφανώς ο Αϊτόρ έχει και αδυναμίες, όπως είναι για παράδειγμα η αδυναμία να βοηθήσει στο ανασταλτικό κομμάτι όπου δεν είναι και τόσο συνεπής ενώ στην δεύτερη σεζόν στην Τβέντε υπήρχαν διαστήματα μέσα στην χρονιά, όπου δεν ήταν το ίδιο καλός, δεν είχε δηλαδή την απαιτούμενη διάρκεια στις πολύ καλές εμφανίσεις.

Το «πακέτο», πάντως, του Αϊτόρ για τα δεδομένα του συλλόγου και του ελληνικού πρωταθλήματος είναι εντυπωσιακό. Αν οι «πράσινοι» καταφέρουν να τον «κλείσουν» θα πρόκειται για μία πραγματικά σπουδαία μεταγραφή, μία κίνηση που θα γινόταν και σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.