Γιώργος Βαΐτσης: «Είχε φτάσει η ώρα να κερδίσουμε στην Τούμπα» (vid)

Γιώργος Βαΐτσης: «Είχε φτάσει η ώρα να κερδίσουμε στην Τούμπα» (vid)

bet365

Ο Γιώργος Βαΐτσης μιλάει στο gazzetta.gr για το πρώτο "διπλό" του Ολυμπιακού στην Τούμπα μετά από 23 χρόνια. Ήταν 24 Μαΐου 1992 και ο Έλληνας στράικερ είχε πετύχει το 2ο γκολ της ομάδας του.

Οι παραδόσεις είναι για να... σπάνε και η πιο ισχυρή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου "έσπασε" στις 24 Μαΐου 1992 στο γήπεδο της Τούμπας.

Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει του ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1969-70 με 1-2 στη Θεσσαλονίκη. Το σκορ είχε ανοίξει ο Μίλτος Κουμαριάς στο 49', ο Γιώργος Σιδέρης έκανε το 0-2 στο 85' και στο 90' μείωσε με πέναλτι σε 1-2 ο Ανέστης Αφεντουλίδης.

Το ημερολόγιο τότε έγραφε 21 Σεπτεμβρίου 1969 και ο Ολυμπιακός θα κερδίσει ξανά μέσα στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ στις 24 Μαΐου 1992. Σχεδόν μετά από 23 χρόνια.

21 παιχνίδια χωρίς νίκη

Μεσολάβησαν 21 παιχνίδια ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα και ο Ολυμπιακός είχε δυο ισοπαλίες (1971 (0-0), 1983 (1-1). Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια τα κέρδισε ο ΠΑΟΚ με δημοφιλέστερο σκορ το 1-0.

Η ομάδα του Πειραιά έφτασε σε κάποια παιχνίδια κοντά στη νίκη αλλά δεν τα κατάφερνε. Το πέτυχε το 1992 όταν μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα έπαιξε 3 παιχνίδια απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Η διαβολοβδομάδα

Την Τετάρτη 20 Μαΐου 1992 ο Ολυμπιακός παίζει με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στον 1ο τελικό του Κυπέλλου. Ο Σκαρτάδος ανοίγει το σκορ για τον ΠΑΟΚ και ο Τσαλουχίδης ισοφαρίζει στο τελικό 1-1.

Την Κυριακή 24 Μαΐου 1992 οι δυο ομάδες θ' αγωνιστούν για την 32η ημέρα του πρωταθλήματος πάλι στη Θεσσαλονίκη. Ο Ολυμπιακός κερδίζει εκεί μετά από 23 χρόνια.

Ο Ηλίας Σαββίδης ανοίγει το σκορ στο 42', ο Γιώργος Βαΐτσης "γράφει" το 0-2 στο 54' και απλά ο Κώστας Λαγωνίδης μειώνει σε 1-2 στο 75'.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου η ομάδα του Πειραιά με σκόρερ τους Τσαλουχίδη και Λιτόφτσενκο επικρατεί με 2-0 στον 2ο τελικό Κυπέλλου στο Καραϊσκάκη και κατακτά την κούπα.

Η ομάδα του Μπλαχίν

Προπονητής στην ομάδα του Ολυμπιακού είναι ο παλιός Σοβιετικός άσος, ο Όλεγκ Μπλαχίν και του ΠΑΟΚ ο παλιός παίκτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης αλλά και του Πειραιά, ο Γιάννης Γούναρης.

Στο ιστορικό παιχνίδι της 24/5 ο Ολυμπιακός έχει πολλές αλλαγές στη βασική του σύνθεση. Παίζει με τους παρακάτω παίκτες: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Χριστοδούλου (63' Βούζας), Νεντίδης (52' Τσαλουχίδης), Χαντζίδης, Σαββίδης, Καραπιάλης, Μητρόπουλος, Σάβιτσεφ, Βαϊτσης.

Στον Ολυμπιακό παίζουν ακόμη οι: Αναστόπουλος, Βλάχος, Κωφίδης, Λιτόφτσενκο, Μαυρομμάτης, Μίχος, Προτάσοφ, Σοφιανόπουλος, Τσιαντάκης. Στο πρωτάθλημα της περιόδου 1991-92 ο Ολυμπιακός ήταν 2ος στο -3 από την ΑΕΚ.

Ο Ουκρανός τεχνικός έχει επιλέξει να ξεκουράσει βασικούς παίκτες γιατί ο μεγάλος στόχος ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου.

Βαΐτσης: «Μετά από τον 1ο τελικό είπαμε έφτασε η ώρα για τη νίκη»

Ο Γιώργος Βαΐτσης ο οποίος πέτυχε το 0-2 για τον Ολυμπιακό σ' εκείνο το παιχνίδι μετά από 28 χρόνια μιλάει στο gazzetta.gr για το τέρμα, τη νίκη αλλά και για το κλίμα της εποχής.

«Είχαμε παίξει και λίγες ημέρες πριν με τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου. Είχαμε έρθει 1-1 αλλά είχαμε παίξει σπουδαία. Έπρεπε να κερδίσουμε. Μετά θυμάμαι όλοι είχαμε πει ως ομάδα ότι έφτασε η ώρα να τον κερδίσουμε εκεί μέσα και θα το κάναμε την Κυριακή», μας λέει αρχικά ο παλαίμαχος στράικερ.

Εν συνεχεία θυμάται: «Είχαμε πολλές αλλαγές στη βασική μας σύνθεση αυτό θυμάμαι αλλά και ότι η Τούμπα δεν ήταν ασφυκτικά γεμάτη ως συνήθως. Παίξαμε για να κερδίσουμε και το πετύχαμε. Φυσικά και θέλαμε να πάρουμε το Κύπελλο στην έδρα μας αλλά αυτό ήταν ένα άλλο παιχνίδι. Αυτό μας έλεγε ο Μπλαχίν. Ήμουν τυχερός και έβαλα και γκολ. Το θυμάμαι και θα το θυμάμαι το γκολ.

Ήταν μια σπουδαία ενέργεια του Βασίλη του Καραπιάλη και εγώ ήμουν στο πρώτο δοκάρι. Τσίμπησα την μπάλα και με πλασέ και την έστειλα στα δίχτυα. Ήταν μια σπουδαία ημέρα που δεν πανηγυρίσαμε αφού είχαμε μπροστά μας τον τελικό. Θυμάμαι είχαμε πάει απευθείας αεροδρόμιο όπου φάγαμε όλοι μαζί και ήπιαμε και κάτι μπύρες».

Για τον Γιώργο Βαΐτση αυτό το γκολ είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα στην καριέρα του: «Είναι στο top-3. Το 1992 θα πετύχω και το γκολ της νίκης στο Μονακό που είναι ένα γκολ που με σημάδεψε. Λίγους μήνες πριν έχω σκοράρει στην Τούμπα και "σπάμε" την παράδοση ενώ στο top-3 θα βάλω και το γκολ μου το 1986 στην έδρα του Παναθηναϊκού. Ήμουν δεν ήμουν 18 χρονών και σκοράρω στο μεγάλο ντέρμπι και η ομάδα μου επικρατεί με 1-2».

Η κουβέντα πάει στην ομάδα του Μπλαχίν: «Κοίτα ήταν σπουδαίος προπονητής ο Μπλαχίν. Σαν παίκτης τι να πούμε ξέρουν όλοι. Ήταν μπροστά από την εποχή του και ως προπονητής. Παίζαμε από τότε το 4-2-3-1. Ήταν σοβαρός και δίκαιος και μας έλεγε να πιστεύουμε σ' εμάς.

Κάθε παιχνίδι έλεγε είναι τελικός και πρέπει να βλέπουμε την δική μας απόδοση και να παλεύουμε για τη νίκη ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Εκείνη η ομάδα ήταν φανταστική. Με τους τρεις Ρώσσους με πολλούς σπουδαίους Έλληνες. Τώρα γιατί δεν κατέκτησε ένα πρωτάθλημα αυτό είναι άλλη κουβέντα. Ο Ολυμπιακός τότε είχε παίκτες με τρομερή προσωπικότητα και η ομάδα του Μπλαχίν είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα