Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ποτέ 100% safe επιλογη!

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ποτέ 100% safe επιλογη!

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ποτέ 100% safe επιλογη!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την απόφαση καριέρας που καλείται να πάρει ο 18χρονος σούπερ ταλαντούχος άσος, Γιώργος Βαγιαννίδης και η οικογένειά του.
Ουνιόν - Μπάγερν Μ.: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Ο Κορωνοϊός ήρθε, μας έκλεισε στα σπίτια μας, μείναμε δύο μήνες σε καραντίνα, βγαίνουμε σιγά σιγά προς την κανονικότητα, όλα έχουν αλλάξει στις ζωές μας σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου και ένα από τα λίγα σταθερά, από τα μη μεταβαλλόμενα είναι το σίριαλ με το μέλλον του Γιώργου Βαγιαννίδη. Θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό όπου ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ του υποσχέθηκε ενεργό ρόλο και ένα σούπερ για τα δεδομένα της ομάδας συμβόλαιο... ισοπεδώνοντας κάθε εσωτερική ισορροπία; Θα επιλέξει την Μονακό που εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της; Θα αποφασίσει να πάει στην Ίντερ που πρόσφατα μπήκε στο κόλπο και είναι λογικό να έχει κολακευθεί από τον σπουδαίο ιταλικό σύλλογο;

Κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί το σίριαλ, ωστόσο, μετά από τόσο καιρό και τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, είναι ξεκάθαρο το εξής:

Η πλευρά του ποδοσφαιριστή και συγκεκριμένα η μητέρα του, επιθυμεί η απόφαση για το μέλλον της καριέρας του 18χρονου ποδοσφαιριστή να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Για την ακρίβεια να είναι 100% safe, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, ώστε να παρέχει την δυνατότητα στον παίκτη να παίξει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, να εξελιχθεί, να βελτιωθεί μέσα από τα παιχνίδια.

Μπορεί να υπάρξει μία απόλυτα ασφαλής επιλογή; Προφανώς και όχι. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που ψάχνει η πλευρά του παίκτη, δεν υπάρχει περίπτωση να το βρει. Όσο και να το καθυστερεί, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βρει το τέλειο. Γιατί απλά δεν υπάρχει. Σίγουρα όχι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα όχι σε αυτό το επίπεδο. Συμβόλαια ο μικρός θα υπογράψει πολλά στην καριέρα του, συμβόλαιο όμως με την ενδεκάδα και την βασική θέση σε μία ομάδα, δεν πρόκειται να βρει ποτέ.

Όσο παιχταράς και αν είναι. Που είναι, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Αυτά τα πράγματα, όμως, τα κερδίζεις στην προπόνηση και στο γήπεδο. Πάνω στο χορτάρι. Δεν τα απαιτείς. Καταλαβαίνω την αγάπη και το ενδιαφέρον της μητέρας για το παιδί της, καταλαβαίνω πως μιλάμε για μία πολύ σημαντική απόφαση για το μέλλον του Βαγιαννίδη, όμως, έτσι είναι η φύση του ποδοσφαίρου. Είναι φυσιολογικό να ζητάς να μάθεις πως σκοπεύουν να διαχειριστούν το παιδί σου, όμως, στο ποδόσφαιρο έχουμε δει τόσα πολλά και κακά τα ψέμματα, πολλές φορές τα λόγια έχουν μείνει λόγια.

Είναι απόλυτα safe απόφαση να παραμείνει στον Παναθηναϊκό;

*Ο σύλλογος αγωνιστικά έχει στρώσει... χαλί στον νεαρό αμυντικό, ώστε να βρει τον χρόνο που ψάχνει και χρειάζεται. Δεν κράτησε τον Αποστολάκη και τον εξώθησε στο να συνεχίσει την καριέρα του στο ΑΠΟΕΛ. Δεν θα κρατήσει ούτε τον Γιόχανσον λόγω του υψηλού του συμβολαίου και έχει κάνει ξεκάθαρο πως θα αποκτήσει μόνο έναν δεξιό μπακ στην μεταγραφική περίοδο για να αποτελέσει δίδυμο μαζί με τον μικρό στην πτέρυγα. Κακά τα ψέμματα, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό, είναι απίθανο να βρεθεί ο... νέος Καφού που θα κόψει τον δρόμο στον Βαγιαννίδη. Ανοιχτή θα είναι η θέση.

*Αυτός ο Παναθηναϊκός, από μία άποψη, είναι ο ιδανικότερος Παναθηναϊκός για να αναδειχθεί ένας πιτσιρικάς. Δεν έχει υπάρξει, δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά αν η ομάδα επιστρέψει στην κανονικότητα, τόσο χαμηλό ατομικό επίπεδο στο ρόστερ του συλλόγου. Δεν έχει υπάρξει και δεν θα ξαναυπάρξει(όταν φύγει ο Αλαφούζος) ποτέ ένας Παναθηναϊκός χωρίς πίεση, χωρίς ουσιαστικές απαιτήσεις, χωρίς αυτό το βάρος για πρωταθλητισμό. Ας ρωτήσουν παιδιά της ομάδας του 2010 ή του 2008 ή του 2004 για να καταλάβουν πως αυτό που ζουν είναι ευκαιρία ζωής και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα το ξαναζήσουν.

*Φυσικά και υπάρχουν αρνητικά. Να υπογράψει ο Βαγιαννίδης στον Παναθηναϊκό. Ποιος θα είναι ο προπονητής της επόμενης σεζόν; Το γνωρίζει κανείς; Όχι. Θα είναι ο Δώνης; Θα είναι ο Ιντιάκεθ; Ποιος θα είναι; Εκτός και αν ο μεγαλομέτοχος μπορεί να... επιβάλλει τις συμμετοχές που θέλει και πρέπει να πάρει ο Βαγιαννίδης, οπότε δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο προπονητής. Ποδοσφαιρικό έγκλημα θα είναι αν συμβεί έτσι, αλλά ούτε το πρώτο θα είναι, ούτε και το τελευταίο.

*Και κάτι ακόμη. Το περιβάλλον στον Παναθηναϊκό είναι ασταθές. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία. Ξυπνά ένα πρωί ο μεγαλομέτοχος και διώχνει τον τεχνικό διευθυντή, τον οποίο ξαναπήρε πίσω μετά την αναγνώριση του λάθους που έκανε στην πρώτη φορά της συνεργασίας τους! Ξυπνά ένα πρωί ο μεγαλομέτοχος(σεζόν 17-18) και αποφασίζει να οδηγήσει τον σύλλογο σε οικονομική ασφυξία. Αυτά είναι πράγματα που έχουν συμβεί και πρέπει να μπαίνουν στην εξίσωση. Αφήνει εδώ και τρεις μήνες το θέμα του προπονητή ανοιχτό...

Την τελευταία διετία, βέβαια, ο Αλαφούζος κάνει τα αυτονόητα για να διατηρηθεί ζωντανός ο Παναθηναϊκός, να μειώσει το χρέος του και να επιστρέψει σε μία κάποια κανονικότητα. Κανείς δεν γνωρίζει, όμως, τι σκοπεύει να πράξει αύριο, δεν το έχει επικοινωνήσει ποτέ, κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το διοικητικό σχέδιο...

Είναι απόλυτα safe απόφαση να πάει στην Ίντερ;

*Τεράστιος σύλλογος. Σπουδαίο κλαμπ, σε διαδικασία ακμής και επιστροφής στον υψηλό ανταγωνισμό με τον Κόντε στον πάγκο. Και μόνο που θα... ξυπνάει στο προπονητικό κέντρο των νερατζούρι και μόνο που θα κάνει προπονήσεις δίπλα σε όλα αυτά τα αστέρια, υπό τις οδηγίες ενός εκ των κορυφαίων προπονητών στον κόσμο, είναι ένα βήμα παραπάνω. Είναι εξέλιξη. Είναι αυτό, όμως, το ζητούμενο για την πλευρά του παίκτη; Όχι.

*Ζητούμενο είναι τα παιχνίδια. Οι συμμετοχές. Η Ίντερ δεν είναι ομάδα που έχει πρότζεκτ ανάδειξης νεαρών παικτών. Βρίσκεται σε φάση που προσπαθεί να αγοράσει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί για να μπορέσει να σπάσει την κυριαρχία της Γιουβέντους. Φέτος μόλις ένας τόσο νεαρός είχε χρόνο συμμετοχής. Ο 21χρονος Ιταλός στόπερ, Μπαστόνι, με 12 παιχνίδια.

*Η Ίντερ στην θέση του Βαγιαννίδη έχει τον εξαιρετικό και... μπαρουτοκαπνισμένο Καντρέβα, διαθέτει τον επίσης έμπειρο Ντ᾽Αμπρόζιο και πήρε και δανεικό με οψιόν αγοράς τον Μόουζες από την Τσέλι, παιδί του Κοντέ από την κοινή τους θητεία στο Λονδίνο. Πόσο εύκολο είναι να εγγυηθεί κανείς χρόνο συμμετοχής σε έναν 18χρονο Έλληνα ποδοσφαιριστή με δύο επίσημες συμμετοχές στον Παναθηναϊκό; Σαν ανέκδοτο δεν μοιάζει η προηγούμενη πρόταση; Αυτά δεν γίνονται ούτε στο... football manager. Όσο πλήρες και φοβερό και αν είναι το report όλων των ευρωπαϊκών συλλόγων για το σπουδαίο αυτό ταλέντο.

Αν ισχύσει, μάλιστα και ο κανονισμός της ΦΙΦΑ(μπορεί να καθυστερήσει λόγω Covid19) για απαγόρευση δανεισμού στον πρώτο χρόνο απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή, ο Βαγιαννίδης θα πρέπει να αγωνιστεί στην ομάδα Νέων για να έχει παιχνίδια στα πόδια του.

Η Μονακό είναι ο ορισμός του selling club, είναι ένας σύλλογος που θέλει να αναδείξει νεαρούς ποδοσφαιριστές για να τους πουλήσει, όμως, και εκεί δεν υπάρχει το ᾽᾽θα παίξει το λιγότερο σε 10-15 παιχνίδια᾽᾽ που ψάχνει η πλευρά του παίκτη.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στην αρχική κουβέντα. Δεν υπάρχει 100% ασφαλής επιλογή. Σε κάθε απόφαση υπάρχει μέσα το ρίσκο, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν ή όχι έναν ποδοσφαιριστή σε κάθε περιβάλλον.

Όποια απόφαση και αν πάρει ο Βαγιαννίδης, το μέλλον της καριέρας του, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την δική του δουλειά, την δική του νοοτροπία, την δική του θέληση να φτάσει στην κορυφή. Όπως στην ζωή, όμως, έτσι και στο ποδόσφαιρο, σίγουρος δρόμος δεν υπάρχει. Για αυτό πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος να σηκωθείς αν πέσεις, να παλέψεις, να μοχθήσεις για να φτάσεις εκεί που θες. Είτε είσαι 18 χρονών, είτε είσαι 33.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.