Μπαντής: «Ζητούν να παίξουμε τσάμπα, ενώ οι ομάδες θα λάβουν χρήματα από τηλεοπτικό συμβόλαιο και χορηγίες»

Gazzetta team
Μπαντής: «Ζητούν να παίξουμε τσάμπα, ενώ οι ομάδες θα λάβουν χρήματα από τηλεοπτικό συμβόλαιο και χορηγίες»

bet365

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής μίλησε για το ύψος των περικοπών που ζητούν από τους ποδοσφαιριστές εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του.

Ο Γιώργος Μπαντής μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως στην ουσία αυτό που ζητάει η Super League είναι οι παίκτες να παίξουν τσάμπα, καθώς αν υπάρξει συνέχεια στο πρωτάθλημα, οι ομάδες θα πάρουν τα χρήματα από τηλεοπτικό συμβόλαιο και χορηγίες, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν παίκτες στους οποίους οφείλονται χρήματα από το 2018 και πως η ΕΠΟ κωφεύει στερώντας τους τη δυνατότητα να τα διεκδικήσουν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μπαντής:

-Τα τελευταία 24ωρα, καλλιεργήθηκε από ορισμένους η εντύπωση πως απ’ τη στιγμή που δεν προχώρησε κεντρικά η διαπραγμάτευση για της μειώσεις των συμβολαίων και η όλη διαδικασία μεταφέρθηκε πια σε απευθείας συζητήσεις της κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά με της ποδοσφαιριστές, «αδυνάτισε» η διαπραγματευτική θέση των παικτών. Ο ΠΣΑΠ ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος εξαρχής πάνω σ’ αυτό λέγοντας πως κάθε περίπτωση και κάθε σύμβαση είναι ξεχωριστή και με διαφορετικά δεδομένα. Θα θέλατε να το αναλύσετε λίγο περισσότερο αυτό, για να γίνει πλέον πλήρως κατανοητό κι από όσους «δυσπιστούν»;

«Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, αρχικά, με τη λέξη «αδυνάτισε» που αναφέρατε. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται ευρέως εν μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. Ο ΠΣΑΠ και γενικότερα οι ποδοσφαιριστές δεν ζήτησαν ή επεδίωξαν κάτι ώστε να διαπραγματευτούν. Εγιναν αποδέκτες της πρότασης κι απάντησαν. Αυτό μόνο. Μία διμερής συμφωνία για να διαφοροποιηθεί πρέπει να συναινέσουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Στο κομμάτι τώρα γιατί επιλέξαμε να υπάρξουν ξεχωριστές επαφές. Μα είναι και το πιο σωστό. Κάθε ποδοσφαιριστής αποτελεί και μία ξεχωριστή περίπτωση, της κάθε ομάδας. Ισχύουν διαφορετικά δεδομένα και δεν δύναται όλα μαζί να συγκεραστούν. Εμείς θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβανόμαστε τα δεδομένα που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού και θέλουμε να μεταβούμε ομαλά στην επόμενη ημέρα, αλλά την ίδια στιγμή καλούμαστε να συνυπολογίσουμε αρκετές παραμέτρους. Ξέχωρα από της ατομικές ανάγκες και δεδομένα που επικρατούν για κάθε ποδοσφαιριστή/μέλος της, κάτι ανάλογο ισχύει και για κάθε ομάδα. Όπως π.χ. η χρονική διάρκεια των συμβολαίων, η συνέπεια, είναι πολλά. Μάλιστα η απόφασή ήταν ομόφωνη. Αν δείτε και στο εξωτερικό, στη συντριπτική πλειοψηφία υπήρξαν ξεχωριστές επαφές κάθε ομάδας με τους παίκτες της».

-Γιατί θεωρείτε πως οδηγήθηκαν σ’ αυτή την πολύ «σκληρή» πρόταση οι ομάδες με το 83% επί των απολαβών του τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου εάν γίνει πρωτάθλημα και 100% εάν δεν γίνει το πρωτάθλημα; Δικαιολογείται όλο αυτό το ποσοστό, με βάση της απώλειες που θα έχουν οι ΠΑΕ από την πρώτη φάση της πανδημίας;

«Δεν θέλω να σχολιάσω στο πώς οδηγήθηκε η Super League στη συγκεκριμένη πρόταση. Αλλωστε δεν είμαι αρμόδιος να το πράξω. Αλλά όχι, δεν θεωρούμε πως οι απώλειες εσόδων των ομάδων θα ανέλθουν στα επίπεδα του 83%, εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Φαντάζει αδύνατο. Για να καταλάβει ο κόσμος, επειδή υπάρχουν παρερμηνείες. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως τα χρήματα που έχουν να λάβουν οι ποδοσφαιριστές μέχρι και 28 Φεβρουαρίου είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως και για κάθε εργαζόμενο. Αρα μία μείωση ύψους 25% στις ετήσιες απολαβές μας αντιστοιχεί σε 83% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, το διάστημα της πανδημίας ‘Αρα μας ζητούν να λάβουμε μόνο το 17% των συμφωνηθέντων και να παίξουμε κανονικά, ρισκάροντας την υγεία μας και το μέλλον μας, από ένα πιθανό τραυματισμό ή ακόμη και να προσβληθούμε από τον ιό. Εφόσον ολοκληρωθεί η σεζόν, κάτι που θέλουμε, θα έχουν οι ομάδες τέτοιου εύρους απώλεια εσόδων; 83%; Πώς; Μας ζήτησαν να παίξουμε τσάμπα, ενώ εκείνες θα λάβουν το τηλεοπτικό συμβόλαιο κα τις χορηγίες. Κατανοούμε πως θα υπάρξουν απώλειες εσόδων, πχ. από εισιτήρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχονται στα επίπεδα του 83%. Και κάτι ακόμα. Αν ένας παίκτης έχει να λάβει μέχρι το τέλος της χρονιάς 10 ευρώ και τα 6 αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα προ κορονοϊού, τότε η όποια συζήτηση γίνεται αφορά τα 4 που υπολείπονται. Όχι επειδή υπάρχουν οφειλές, να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι…».

-Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να οδηγηθούν οι ομάδες σε συμφωνίες ξεχωριστά με τους αρχηγούς και τους ποδοσφαιριστές τους, θεωρείται πως θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψει η κουβέντα «κεντρικά», ανάμεσα σε Λίγκα και ΠΣΑΠ;

«Εμείς θεωρούμε πως είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία, όμως ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως ο ΠΣΑΠ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των παικτών και θα επέμβει όποτε του ζητηθεί ή θεωρήσει πως καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματά τους. Η ξεχωριστή/ατομική διαπραγμάτευση, δεν σημαίνει πως κάθε ποδοσφαιριστής είναι και μόνος του»

-Εάν ένας, δύο ή τρεις παίκτες μίας ομάδας δεν αποδεχθούν την πρόταση μείωσης που θα γίνει από τη διοίκηση μίας ΠΑΕ, τη στιγμή που μπορεί να την αποδεχθούν όλοι οι υπόλοιποι, τότε πως «καλύπτονται» επί της διαδικασίας;

«Για θέματα όπως αυτό που ρωτάτε είναι πρώιμο να απαντήσει κάποιος. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως για να διαφοροποιηθεί μία διμερής συμφωνία πρέπει να συναινέσουν όλα τα συμβαλλόμενα μέλη. Μονομερής ενέργειες δεν δύναται να υπάρξουν».

-Επειδή το συγκεκριμένο θέμα το έχετε συζητήσει πολύ διεξοδικά και μέσα στον ΠΣΑΠ και με τους αρχηγούς των ομάδων, πώς εξελίσσεται η διαδικασία με τα τεστ για τον κορονοϊό; Έχετε γίνει δέκτες κάποιου «παραπόνου» από παίκτες;

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα και στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε άριστη συνεργασία με τη Super League. Πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Η υγεία τοποθετήθηκε και σωστά σε πρώτο πλάνο και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων υπηρεσιών».

-Εκτός από το βραχυπρόθεσμο, υπάρχει και το… μακροπρόθεσμο. Σας προβληματίζει το τι θα γίνει ως προς ενδεχόμενες προτάσεις μειώσεων από τις ΠΑΕ και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2020/21), δεδομένου ότι εκεί θα έχουν διαφανεί πλέον στο πλήρες εύρος τους τα οικονομικά «απόνερα» της πανδημίας;

«Δυστυχώς το ποδόσφαιρο, όπως και όλη η κοινωνία, θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι αναπόφευκτο. Ο ποδοσφαιριστής, το ξαναλέω γιατί πρέπει όλοι να το αντιληφθούν, δεν ζει σε γυάλα. Αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται τι συμβαίνει γύρω του. Αλλά ως κλάδος, πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό, πως στην πλειοψηφία του είναι χαμηλόμισθος. Περισσότεροι από 450 συνάδελφοί μας, σε όλες τις κατηγορίες, αμείβονται με μισθό, ενώ και εκατοντάδες άλλοι λαμβάνουν λίγα χρήματα. Ο κόσμος μην κοιτάει μόνο τη βιτρίνα. Και να σας πω και κάτι. Σε πόσους άλλους κλάδους δεν μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του; Γιατί ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί. Η ΕΠΟ από τις 9 Απριλίου μας έχει στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρήματα του 2019 ή και ακόμα πιο πίσω. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που τους οφείλονται χρήματα από το 2018 και η Ομοσπονδία κωφεύει, αντί σε περιπτώσεις όπως αυτές να συμβάλει στην άμεση επίλυσή τους. ‘Αρα ο ποδοσφαιριστής έχει αποδείξει εμπράκτως πως ξέρει να συνεισφέρει για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου ποδοσφαίρου, παρά τις όποιες αντιξοότητες ή δυσκολίες συναντά. Θα περιμένουμε να δούμε τα δεδομένα όπως διαμορφωθούν, αλλά οι φίλαθλοι να είναι σίγουροι πως η πλευρά του ποδοσφαιριστή θα πράττει πάντα ότι είναι καλύτερο για το άθλημα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα