Η ηθική υποχρέωση της Κυβέρνησης και ο δύσκολος δρόμος του Άρη

Η ηθική υποχρέωση της Κυβέρνησης και ο δύσκολος δρόμος του Άρη

Η ηθική υποχρέωση της Κυβέρνησης και ο δύσκολος δρόμος του Άρη

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την «ασφυξία» που προκαλεί στην ΠΑΕ Άρης η τιμωρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και για την ηθική δέσμευση της Πολιτείας η οποία ήδη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Επί δεκαετίες και λειτουργώντας επί του νομικού πλαισίου που διαμορφώνει η εκάστοτε Κυβέρνηση, πλήθος εταιριών (μεταξύ αυτών και αθλητικές) έκαναν χρήση του πτωχευτικού κώδικα, της πατέντας της αλλαγής ΑΦΜ ή φωτογραφικών διατάξεων με σκοπό την εξασφάλιση της οικονομικής επιβίωσής τους. Σύμμαχος στη συγκεκριμένη ιστορία ανέκαθεν αποτελούσαν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και του επαγγελματικού αθλητισμού. Κάθε φορά που χρειαζόταν το κάτι παραπάνω και κρίνονταν αναγκαία η λεγόμενη «εκ των άνωθεν εντολή», όλες οι Κυβερνήσεις ήταν εξαιρετικά πρόθυμες στην εξυπηρέτηση καταστάσεων, φρόντιζαν απλά να αποφεύγουν την παραβίαση των ευδιάκριτων κόκκινων γραμμών που χάραζε το λεγόμενο αυτοδιοίκητο. Έτσι λοιπόν η ιστορία κατέγραψε φωτογραφικές διατάξεις και τροπολογίες με πιο πρόσφατη την περίφημη (τούτης της Κυβέρνησης) για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Με τον άλφα ή βήτα τρόπο, οι Κυβερνήσεις ανέκαθεν διαδραμάτιζαν ηγετικό ρόλο και οι φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από χρησιμότατα εργαλεία της όλης ιστορίας. Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι φορείς του ποδοσφαίρου καταπατούσαν το αίσθημα του δικαίου και ελέγχονταν για τις αποφάσεις των οργάνων τους, έμμεσα όμως είχαν την υποστήριξη της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Πάμε στο σήμερα. Τον περασμένο Γενάρη, η τωρινή Κυβέρνηση ανέλαβε με προθυμία τον ρόλο του απόλυτου διαμορφωτή των εξελίξεων στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με την ωμή παρέμβασή της στο ζήτημα της πολυιδιοκτησίας. Προσέξτε, δεν εξετάζω την ουσία του ζητήματος, ούτε διαθέτω νομικές γνώσεις για να καταθέσω άποψη. Καταγράφω την παρέμβαση της Πολιτείας δια νόμου. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» αναλύοντας τις σκέψεις του για τη δημιουργία άλλου πλαισίου στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στάθηκε επίσης στις συζητήσεις με τους αξιωματούχους της FIFA και στην πρόθεση υπογραφής τριετούς μνημονίου συνεργασίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε για τις περιπτώσεις εταιριών όπως η ΠΑΕ Άρης και έκρινε απαραίτητη την αυστηριοποίηση του αθλητικού νόμου του Σταύρου Κοντονή, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται η διασφάλιση του Δημοσίου σε ποσοστό 100% αλλά και των τρίτων στο 50%. Προανήγγειλε δηλαδή ότι η Πολιτεία θα σταθεί απέναντι στις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες οι οποίες έκαναν χρήση ευεργετικών διατάξεων.Εφόσον το πράξει τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται, γιατί εφόσον η Κυβέρνηση αλλάξει τη νομοθεσία, χρεωμένες εταιρίες θα εμφανιστούν να χρωστούν τα μαλλιά της κεφαλής τους. Αυτομάτως θα διαμορφωθεί νέο τοπίο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εκτός κι αν ανακαλυφθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος, πράγμα το οποίο θα προκαλέσει ισχυρό κλονισμό στους κανόνες ανταγωνισμού.

Στην παρούσα φάση το ευδιάκριτο πρόβλημα είναι αυτό που αντιμετωπίζει ο Άρης, στην πραγματικότητα όμως οι έχοντες γνώση του αντικειμένου ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχουν αθλητικές εταιρίες με υπέρογκα χρέη προς τρίτους αλλά και προς το Δημόσιο, καθώς επίσης και ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει το πρόβλημα και στο δικό τους κατώφλι. Στον σκληρό δίσκο των αρχείων της FIFA βρίσκονται φάκελοι (και ελληνικών) ομάδων στους οποίους καταγράφεται το χρέος του καθενός με κάθε λεπτομέρεια.

Οι επίσημοι φορείς του Άρη θα ζητήσουν από την Κυβέρνηση την ένταξη του προβλήματος τους στην ατζέντα της συζήτησης με τους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το ερώτημα είναι, αν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας πρέπει να το πράξουν υπό τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως παρέμβαση της Κυβέρνησης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το επιχειρήσει καθώς ήδη το έκανε τον περασμένο Γενάρη (στην υπόθεση πολυιδιοκτησίας). Για να το πράξει όμως θα πρέπει να δεχθεί ότι η ΠΑΕ Άρης δεν έκανε τίποτε περισσότερο από τη χρήση των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας. Κοινώς, δεν είναι παράνομη η ΠΑΕ Άρης. Το χρέος ανήκει στην παλιά εταιρία και όχι σ' αυτή που βρίσκεται σε λειτουργία. Για την Παγκόσμια Ομοσπονδία βέβαια, τούτο δεν υφίσταται. Η FIFA εκτιμά ότι υπάρχει αθλητική και εταιρική συνέχεια. Και το ερώτημα είναι, πώς θα λειτουργήσει η Κυβέρνηση; Αν τελικώς συμπεριλάβει το θέμα στην ατζέντα της, θα υποστηρίξει την ελληνική νομοθεσία ή θα συμβιβαστεί με τους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας;

Πάμε στον Άρη. Στη βάση του «το δικό σου πρόβλημα το λύνεις εσύ», η πολιτική που ακολούθησαν οι «κίτρινοι» ήταν εξαρχής λανθασμένη, κακώς βασίστηκαν στην ΕΠΟ. Ο Άρης όφειλε να παρέμβει στην όλη ιστορία η οποία φάνηκε να «στραβώνει» από τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε δεν κατατέθηκε προσφυγή στο CAS για να προσβάλλει την (πρώτη) απόφαση ποινής απαγόρευσης μεταγραφών, ίσως γιατί εμπιστεύτηκε το δόγμα της ΕΠΟ και τη σιγουριά που εισέπραξε για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι κακώς οι «κίτρινοι» ακολούθησαν αυτήν την τακτική. Ο Άρης όφειλε να είχε προχωρήσει στη χρήση κάθε ένδικου μέσου, δεν το έκανε κι έφτασε στο σημείο να εξαρτάται από από την ταχύτητα αλλά και ορθότητα των κινήσεων της Ομοσπονδίας.

Ανεξαρτήτως των επαφών με Κυβερνητικά στελέχη αλλά και του τρόπου διαχείρισης της υπόθεσης από τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, η ΠΑΕ Άρης θα καταθέσει προσφυγή στο CAS όπου νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης. Το καλό σενάριο για τους «κίτρινους» είναι να υπερισχύσει η ελληνική νομοθεσία για να απαλλαγεί μια και καλή η εταιρία από τα βαρίδια του παρελθόντος για τα οποία δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη η τωρινή ιδιοκτησία. Το κακό σενάριο είναι να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την επίτευξη διακανονισμών με σκοπό τη σταδιακή καταβολή των ποσών που θα συμφωνηθούν, σε μια εποχή όπου όλες οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες διανύουν βαθιά οικονομική κρίση.

Υπάρχει όμως και μία γκρίζα ζώνη. Στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο το οποίο θέλει να αποφύγει η ΠΑΕ Άρης, δηλαδή να υποχρεωθεί να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, θα διαγραφεί η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών; Διότι, η πρώτη ποινή επιβλήθηκε λόγω οφειλών της ΠΑΕ και η δεύτερη επειδή τόσο ο Άρης όσο και η ΕΠΟ δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA. Δηλαδή, η δεύτερη απόφαση είναι πειθαρχικού χαρακτήρα και η διαγραφή της δεν εξαρτάται από αν οι Θεσσαλονικείς θα πετύχουν συμβιβασμούς με τους πιστωτές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.