Το παραμύθι του Βαρδινογιαννισμού όταν ᾽᾽τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός᾽᾽!

Το παραμύθι του Βαρδινογιαννισμού όταν ᾽᾽τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός᾽᾽!

Το παραμύθι του Βαρδινογιαννισμού όταν ᾽᾽τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός᾽᾽!

bet365

Με αφορμή το πρωτάθλημα της ΑΕΛ το 1988, ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την δήθεν απόλυτη κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα χρόνια του Καπετάνιου.

Σαν σήμερα, πριν από 32 χρόνια, η ΑΕΛ γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος. Η πρώτη και η μοναδική στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και εδώ που τα λέμε, αν υπάρχει ένας σύλλογος που έχει την δυναμική, τον κόσμο και το background να το ξανακάνει, αυτή είναι η ομάδα της Λάρισας. Δικαιότατα έφτασε τότε στην κορυφή, μιας και εκείνη την εποχή διέθετε μία εξαιρετική ομάδα, πραγματικό κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο είναι μια καλή ευκαιρία να βάλουμε μια τελεία στο παραμύθι του Βαρδινογιαννισμού. Στο ᾽ὄταν τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός ήταν καλά᾽᾽; Ένα ερώτημα που κατά καιρούς θα συναντήσεις είτε στο ραδιόφωνο, είτε στα σχόλια, είτε σε κάποια συζήτηση, κυρίως από φίλους του Ολυμπιακού. Πριν πάμε στα χρόνια της δήθεν κυριαρχίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη στο ελληνικό ποδοσφαίρο, να υπενθυμίσουμε τι έγινε από το 1997 μέχρι και το 2017 στο ελληνικό πρωτάθλημα, για να δούμε στην συνέχεια αν μπορεί να προκύψει το ᾽ὄταν τα έκανε αυτά ο Παναθηναϊκός᾽᾽...

Σε αυτή την εικοσαετία, λοιπόν, ο Ολυμπιακός πήρε 19 απο τα 21! Με εξαίρεση δύο του Παναθηναϊκού, το 2004 και το 2010, όλα τα υπόλοιπα κατέληξαν στον Πειραιά. 19 στα 21, επαναλαμβάνω! Πολλά από αυτά τα πήρε δίκαια, επίσης πολλά από αυτά θα έπρεπε να είχαν καταλήξει σε άλλα χέρια. Το 19 στα 21 δείχνει την απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού, του Κόκκαλη και στην συνέχεια του Μαρινάκη, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα χρήματα από το market pool του Champions League άλλαξαν επίπεδο τους ερυθρολεύκους με την παρόδο του χρόνου

Μπορεί, λοιπόν, αυτό το 19 στα 21 να συγκριθεί με τον δήθεν Βαρδινογιαννισμό; Την εποχή που υποτίθεται πως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν το απόλυτο αφεντικό του ελληνικού ποδοσφαίρου; Μία υποσημείωση πριν μπούμε στο... ζουμί για να είμαστε δίκαιοι. Εκείνη την εποχή, δηλαδή από το 1980 μέχρι και το 1996, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν ισχυρός, είχε δύναμη, είχε λόγο στα κέντρα αποφάσεων.

Καμία σχέση, δηλαδή, με τον ανιψιό του, Γιάννη Βαρδινογιάννη ή τον Γιάννη Αλαφούζο που στα χέρια τους ο Παναθηναϊκός ήταν σαν πρόβατο την περιόδο του Πάσχα. Δηλαδή έτοιμο για σφαγή! Από αυτό το σημείο μέχρι να λέμε πως ᾽᾽τα ίδια έκανε και ο Παναθηναϊκός᾽᾽ πάει πολύ και δεν έχει και καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε το 100-0 που βιώσαμε και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την λίστα των πρωταθλητών.

Πάμε να δούμε τι έγινε όταν ο Παναθηναϊκός... έκανε τα ίδια; Φύγαμε...

1980, 1981, 1982, 1983, τέσσερα σερί ο Ολυμπιακός!

1984, ο Παναθηναϊκός.

1985, ο ΠΑΟΚ. Εκείνη την σεζόν, το Τριφύλλι έφτασε στους 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έτσι για να έχουμε ένα δείγμα τι έκανε ο Παναθηναϊκός και στην Ευρώπη εκείνη την εποχή...

1986, ο Παναθηναϊκός

1987, ο Ολυμπιακός, εκείνη την σεζόν ο Παναθηναϊκός έφτασε στους 8 του ΟΥΕΦΑ...

1988, όπως είπαμε και παραπάνω η ΑΕΛ

1989, η ΑΕΚ

1990, 1991 ο Παναθηναϊκὀς

1992, 1993, 1994 τρία σερί για την απίθανη ομαδάρα της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς

1995 και 1996, ο Παναθηναϊκός, ο οποίος το 1996 έφτασε μια ανάσα από τον τελικό του Champions League.

Έξι, λοιπόν, το Τριφύλλι, 5 ο Ολυμπιακός, 4 η ΑΕΚ, ένα ο ΠΑΟΚ και ένα η ΑΕΛ...

Στα χρὀνια λοιπόν του Βαρδινογιαννισμού, στα χρόνια της δήθεν απόλυτης κυριαρχίας του Παναθηναϊκού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η ομάδα που έκανε και καλά ότι ήθελε, πήρε ένα παραπάνω από τον Ολυμπιακό και δύο περισσότερα από την ΑΕΚ. Στέφθηκε πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΛ, όταν από το 1997 μέχρι και το 2017, μία ομάδα πήρε 19 στα 21! Και που το συζητάμε μέχρι και σήμερα, πάει πολύ. Πάρα πολύ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.