60 χρόνια Α' Εθνικής: Οι μικρότεροι της μεγάλης κατηγορίας!

Δημήτρης Τομαράς
60 χρόνια Α' Εθνικής: Οι μικρότεροι της μεγάλης κατηγορίας!

bet365

Στην θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνικής» υπάρχει και το θέμα με τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες, που έχουν αγωνιστεί στην Α’ Εθνική.

Το πρωτάθλημα του 1959-60 πλησιάζει στο τέλος του και στις 26 Ιουνίου 1960 ο Πανιώνιος υποδέχεται την Προοδευτική. Ο Γιάννης Χέλμης έχει αρκετές απουσίες και αποφασίζει ανάμεσα σε ένα γκρουπ έμπειρων παικτών, να βάλει στην ενδεκάδα ένα πιτσιρίκο.

Τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 15 χρόνια του. Ο μικρός αδελφός του Γιώργου, που έκανε μεγάλη καριέρα στην Α’ Εθνική, θεωρείτο ταλέντο μεγαλύτερο και από τον Γιώργο.

Ωστόσο στάθηκε άτυχος, αφού όταν άρχισε να παίζει βασικός τις επόμενες σεζόν, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Μάλιστα είχε κινδυνέψει να το χάσει. Ο πατέρας του ο κυρ Αντώνης τον πήγε παντού, κατάφεραν να γιατρευτεί, αλλά ποδόσφαιρο σε ψηλό επίπεδο δεν κατάφερε να ξαναπαίξει.

Την επομένη των Χριστουγέννων του 1977, οι ομάδες της Α’ Εθνικής παρατάσσονται με ερασιτέχνες, καθώς οι «επαγγελματίες» (της εποχής) κατέβηκαν σε απεργία.

Ο Λες Σάνον με το προπονητικό τιμ των ερασιτεχνών έχουν στην ενδεκάδα 19χρονα παιδιά που έκανα αργότερα μεγάλη καριέρα, όπως ο Κυριακόπουλος, ο Σπανοσωτηρόπουλος και ο Αλεβιζόπουλος, αλλά και πολλούς που χάθηκαν μετά.

Στην ενδεκάδα του αγώνα με τον Απόλλωνα στην Αγυιά, είναι και ο 19χρονος Αγρινιώτης Παντελής Τσαμπάς, που στο 70’ αντικαθίσταται. Στην θέση του μπαίνει ο αδελφός του Κώστας, που είναι γεννημένος στις 23 Σεπτέμβρη 1963. Είναι δηλαδή μόλις 14 ετών και τριών μηνών! Έτσι παίρνει το ρεκόρ του Γιάννη Γιαννακόπουλο. Ο Κώστας συνέχισε και τα επόμενα χρόνια στην Παναχαϊκή, αφού ήταν στα 17 του στην πρώτη ομάδα.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί οι ημερομηνίες γέννησης, πολλών ποδοσφαιριστών, οι δύο παραπάνω είναι οι μοναδικοί που έχουν αγωνιστεί σε ηλικία κάτω των 15.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τους πέντε νεότερους σε ηλικία που έχουν αγωνιστεί στην Α’ Εθνική, την ηλικία που είχαν τότε, τον αγώνα και την ημερομηνία που συνέβη.

Οι μικρότεροι σε ηλικία που έχουν παίξει
1. Κώστας Τσαμπάς – 14 ετών, 3 μηνών και 4 ημερών
(Παναχαϊκή – Απόλλων 26.12.1977)
2. Γιάννης Γιαννακόπουλος, 14 ετών, 11 μηνών και 21 ημερών
(Πανιώνιος – Προοδευτική 26.06.1960)
3. Αλέκος Ντούκας – 15 ετών, 2 μηνών και 23 ημερών
(Βύζας – Ολυμπιακός Βόλου 15.03.1970)
4. Απόστολος Τερζής – 15 ετών, 5 μηνών και 27 ημερών
(Βέροια – Ηρακλής 07.09.1986)
5. Γιώργος Στεργαλάς – 15 ετών, 6 μηνών και 14 ημερών
(Ξάνθη – ΟΦΗ 08.05.2002)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα