Πρόκληση για τον ΠΑΟΚ να πετύχει τον στόχο μέσα από άλλο δρόμο…

Πρόκληση για τον ΠΑΟΚ να πετύχει τον στόχο μέσα από άλλο δρόμο…

Πρόκληση για τον ΠΑΟΚ να πετύχει τον στόχο μέσα από άλλο δρόμο…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΠΑΟΚ, για όσα ζητάει ο Ιβάν Σαββίδης και την πιο μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους όλα τα στελέχη της ομάδας.

bwin - Περισσότερα από 2100 φρουτάκια για να επιλέξεις. |21+

Αυτάρκεια και εξορθολογισμός. Δύο έννοιες που μπήκαν στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ γιατί… έτσι έπρεπε.

Να θυμίσουμε ότι στο δρόμο αυτό η ΠΑΕ ΠΑΟΚ οδηγήθηκε πολύ πριν την τεράστια κρίση που βιώνουμε και θα βιώσουμε λόγω του ιού. Ο ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος βάσει κανονισμών να κινηθεί σε αυτά τα πλαίσια και ήδη είχαν εκπονηθεί τα σχέδια.

Στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή, βάζουμε στόχους. Έτσι πρέπει. Μετά, ψάχνουμε τον τρόπο ώστε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά και να βρούμε τον πιο πιθανό δρόμο για να τους υλοποιήσουμε. Από την πρώτη ημέρα του 2012 που ο Σαββίδης ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, στόχος ήταν ο πρωταθλητισμός. Οι τίτλοι έλειπαν από τον Δικέφαλο του Βορρά. Αυτή ήταν η απόλυτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και τα τελευταία 3-4 χρόνια ο Σαββίδης έκανε τα πάντα και ξόδεψε όσα παραπάνω χρήματα μπορούσε για να πετύχει τον στόχο.

Και πριν ξόδευε πάρα πολλά. Το 2014 για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ είχε ρόστερ με Στοχ, Λούκας, Κατσουράνη, Βούκιτς, Νάτχο, Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη και άλλους πανάκριβους παίκτες! Στην ήδη ακριβή ομάδα, εκείνο τον χειμώνα έφερε άλλους έξι παίκτες! Τέλος πάντων, κάπου εκεί αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές του για να καθαρίσει αρκετά το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες και μετά το 2016 η επένδυση στην ομάδα ξέφυγε από κάθε προηγούμενο. Έφθασε σε ένα σημείο το 2020 να έχει στον πάγκο, αλλά και εκτός αποστολής καμιά δεκαριά παίκτες οι οποίοι κοστίζουν πιο πολύ από το μπάτζετ μίας μικρομεσαίας ελληνικής ομάδας!

Φθάνουμε στην Άνοιξη του 2020 και ο στόχος του ΠΑΟΚ, προφανώς και δεν μπορεί να αλλάξει. Το είπε και χθες ο Σαββίδης που έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να θέτει τους στόχους της ομάδας: «Θέλω τον ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ πρωταθλητή, μέσα στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Προσέθεσε όμως και κάτι άλλο… «Στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις».

Ο στόχος λοιπόν δεν αλλάζει, λέγεται όμως ότι διαφοροποιείται ο δρόμος που θα ακολουθήσει η ομάδα. Πώς δηλαδή;

Η πιο απλή εξήγηση που μπορεί να δοθεί στην έννοια… «στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις» είναι ότι θα προσπαθήσει να πετύχει, χωρίς ο Σαββίδης να βάζει κάθε χρόνο 20-30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι –απλά- τα υπολογίζουν! Μπορούν όμως; Εδώ είναι το θέμα. Εδώ είναι και η πρόκληση.

Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν, τα έξοδα να μειωθούν και ένας σίγουρος δρόμος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η παραγωγή-ανάδειξη ποδοσφαιριστών που είτε θα πρωταγωνιστήσουν στον ΠΑΟΚ, είτε θα παραχωρηθούν. Μην ξεχνάμε ότι η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιανουάριο. Από τότε ο ΠΑΟΚ αποκτά και εμπιστεύεται πολύ παραπάνω, τον Γιαννούλη, τον Άκπομ, τον Σφιντέρσκι, τον Λημνιό, τον Ντόουγκλας Αουγκούστο και άλλους.

Μέσα σε όλα υπάρχει και το Financial Fair Play. Ο κανονισμός που επιβάλει στα club την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων, κανονισμός που ανάγκασε και τον ΠΑΟΚ να ψάξει άλλους δρόμους για να πετύχει τους στόχους του.

Κι’ εδώ τώρα προκύπτει ένα σταυροδρόμι, αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ενώ λοιπόν ο ΠΑΟΚ έπρεπε να αλλάξει την οικονομική του πολιτική, ενώ υπήρχε και ο μπαμπούλας του FFP, τώρα με την κρίση αλλάζουν εντελώς όλα τα δεδομένα!

Φθάνουμε στο σημείο να αναβάλλεται ακόμη και ο οικονομικός έλεγχος από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία!

Να η πρόκληση για τον ΠΑΟΚ και τον Σαββίδη που λόγω οικονομικών δυνατοτήτων και διάθεσης, μπορεί να επενδύσει πολλά και ίσως μέσα στην κρίση που θα πλήξει όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, να βρει πιο εύκολο δρόμο ώστε να φέρει την ομάδα του εκεί που επιθυμεί…

Τι θα κάνει τώρα μπροστά σε αυτές τις… σειρήνες που τον προκαλούν να συνεχίσει την μεγάλη οικονομική επένδυση;

Θα τηρήσει το πλάνο εξορθολογισμού και μέσα από μία καλύτερα δομημένη ποδοσφαιρική λογική θα ψάξει ποδοσφαιρικούς δρόμους για να φθάσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες ή τώρα που και ο οικονομικός έλεγχος ανεστάλη θα ποντάρει στη δύναμη του χρήματος, αλλά και στην απίστευτη διάθεση της οικογένειας να μεγαλώσει τον ΠΑΟΚ, για να επιχειρήσει να φθάσει στην ελίτ, της οποίας ο πήχης… ίσως και να «κατέβηκε» πιο χαμηλά απ’ ότι ήταν;

Ακόμη και σήμερα, όλες οι συζητήσεις που έγιναν πάντως, είχαν ως βάση τον εξορθολογισμό! Για να δούμε πόσο συνεπής θα είναι ο ΠΑΟΚ… Η πρόκληση είναι τεράστια!

Όχι για τον στόχο, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να φθάσει σε αυτόν…

* Μέσα σε όλα πάντως, αξίζει να τονίσουμε το βασικό συμπέρασμα, όλων όσων είπε ο Ιβάν Σαββίδης αυτές τις ημέρες στους διοικούντες, στα στελέχη, στον προπονητή, στον τεχνικό διευθυντή: «Δεν καθόμαστε. Αξιοποιούμε όλοι τον χρόνο που έχουμε και ψάχνουμε τρόπους για να φτιάξουμε καλύτερη ομάδα, μέσα στις νέες ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται».

Για να τους δούμε…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.