Γιώργος Σιδέρης: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον θρυλικό γκολτζή

Γιώργος Σιδέρης: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον θρυλικό γκολτζή

Αντώνης Πατσούρας
Γιώργος Σιδέρης: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον θρυλικό γκολτζή

bet365

Με αφορμή τα γενέθλια του Γιώργου Σιδέρη το gazzetta.gr θυμάται την ιστορίας της ποδοσφαιρικής ζωής του άσου του Ολυμπιακού.

Την 5η Απριλίου 1938 εκεί κοντά στο Προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη έμελλε να γεννηθεί ένας άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της ομάδας του Πειραιά.

Ήταν ο Γιώργος Σιδέρης. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού, ο παίκτης-οδοστρωτήρας. Ένας παίκτης με τεράστια έφεση στο γκολ και με τρομερά φυσικά χαρίσματα.

Το gazzetta.gr τιμά τον μεγάλο άσο του παρελθόντος ο οποίος μεγαλούργησε από τα τέλη της δεκαετίας του '50 έως τις αρχές του '70 στα ελληνικά και όχι μόνο γήπεδα και σας παρουσιάζει 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν!

1. Ο Γιώργος ήταν το 7ο και τελευταίο παιδί της οικογένειας Σιδέρη. Μικρός ήταν εσωτερικός στη σχολή Σημιρδιώτη-Πιτσάκη και από τότε άρχιζε να κλοτσά το τόπι. Τρία από τα αδέλφια του, ο Γιάννης, ο Φώτης και ο Σπύρος έπαιξαν ποδόσφαιρο. Το παρατσούκλι "Φόντακας" το ...έλεγαν για τον αδελφό του αλλά το χρησιμοποιούσαν πολλοί και γι' εκείνον.

2. Στα νιάτα του για να ζήσει δούλευε ως μεταφορέας στην λαχαναγορά του Ρέντη. Σε λίγο καιρό δεν θα κουβαλούσε πια ζαρζαβατικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς αλλά θα έβαζε την μπάλα με τέχνη στα δίχτυα.

3. Η πρώτη του ομάδα ήταν ο Απόλλων Ρέντη. Μεταπήδησε στον Ατρόμητο Πειραιώς. Δοκιμάστηκε στον Ολυμπιακό, της ομάδας που υποστήριζε από πιτσιρικάς, αλλά δεν τον πήραν και δεν του φέρθηκαν καλά. Ξεκίνησε προπονήσεις στον Παναθηναϊκό οι οποίες κράτησαν δυο χρόνια. Ήταν έτοιμος να παίξει στην ομάδα της Αθήνας αλλά στον Ολυμπιακό κατάλαβαν το λάθος τους! Τον πήραν στην ομάδα και ως ένα από τα ανταλλάγματα που πήρε ο Ατρόμητος Πειραιά ήταν ο Νίκος Αλέφαντος!

4. Στον Ολυμπιακό μεγαλούργησε. Με 224 γκολ σε 285 αγώνες είναι έως σήμερα ως πρώτος σκόρερ του στα χρόνια της Α' εθνικής. Κανείς δεν τον έχει ξεπεράσει. Ξεκίνησε στον Ολυμπιακό το 1959 και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1972. Με την φανέλα του Ολυμπιακού κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1966. 1967) στην εποχή του Μάρτον Μπούκοβι αλλά και 5 Κύπελλα (1960, 1961, 1963, 1965, 1968). Επίσης κέρδισε και το Βαλκανικό Κύπελλο το 1963.

5. Το 1969 κέρδισε το "αργυρό παπούτσι" στην Ευρώπη. Με 35 γκολ ήταν 2ος σκόρερ της χρονιάς σ' όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πρώτος ήταν ο Πέταρ Ζέκοφ της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με 36. Στην Ελλάδα και στην Α' εθνική ήταν πρώτος σκόρερ τις σεζόν 1964-65 (29 γκολ), 1966-67 (24), 1968-69 (35).

6. Ο Γιώργος Σιδέρης ήταν στους "11" που έπαιξαν και κέρδισαν το 1961 την Σάντος του Πελέ στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.Μάλιστα είχε δώσει την ασίστ στον Ποσειδώνα για να σκοράρει (1-0). Με δικό του γκολ ο Ολυμπιακός κέρδισε μια και μοναδική φορά τη Μπαρτσελόνα (φιλικός αγώνας) το 1962.

7. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο ... αγαπημένος του αντίπαλος. Σκόραρε κατά της ομάδας της Αθήνας, σε επίσημα παιχνίδια, δεκατρείς φορές. Τα επτά γκολ τα πέτυχε στο πρωτάθλημα και τα έξι στο Κύπελλο. Τον Φεβρουάριο του 1967 ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει με 4-0 του "αιωνίου" αντιπάλου του στο Καραϊσκάκη και ο Σιδέρης θα πετύχει χατ-τρικ. Απέναντι στον Παναθηναϊκό θα σκοράρει και στους τελικούς Κυπέλλου του 1960, 1965 και 1969.

8. Τον Μάιο του 1970 θα γίνει ένας από τους πρώτους Έλληνες ποδοσφαιριστές που θα παίξει στο εξωτερικό. Θα πάρει μεταγραφή στην Άντβερπ του Βελγίου. Θα έχει 25 συμμετοχές και θα σκοράρει 7 φορές. Τον Ιανουάριο του 1972 θα φορέσει ξανά την ερυθρόλευκη για το φιλικό με την Αντμίρα στο Καραϊσκάκη που διεξήχθη υπό βροχή αλλά είχε περισσότερα από 15.000 εισιτήρια! Θα σκοράρει για τελευταία φορά στις 6-2-1972 στον αγώνα με την Παναχαϊκή (πρωτάθλημα). Εκείνο το απόγευμα πέτυχε 2 γκολ. Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν εκείνο με τον Παναθηναϊκό (0-0) στις 20/2 στο Καραϊσκάκη.

9. Ο Σιδέρης υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας. Αγωνίστηκε από το 1958 έως το 1969 για 28 φορές και πέτυχε 14 γκολ. Τον Δεκέμβριο του 1968 στο Καραϊσκάκη θα πετύχει γκολ στη νίκη με 4-2 της Ελλάδος κόντρα στην Πορτογαλία του Εουσέμπιο για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1970. Κάποτε στην αρχή της καριέρας του είχε οδηγήσει στη νίκη την εθνική ενόπλων της Ελλάδας επί της Ιταλίας και μάλιστα στην ιταλική πόλη Μπρέσια. Είναι ένα ματς που μνημόνευαν για χρόνια Έλληνες και Ιταλοί. Το 1962 θα φορέσει την φανέλα της ιταλικής Λανερόσι για κάποια φιλικά παιχνίδια.

10. Μετά από το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις και ειδικά με τον τομέα των ασφαλειών. Στον Ολυμπιακό επέστρεψε για ένα διάστημα διοικητικός παράγοντας το 1985 αλλά και το 1995 επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη. Ήταν μέλος του ΔΣ και υπέυθυνος για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Έκτοτε δεν εμφανίστηκε ξανά στα γήπεδα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα