Η Α.Ε.Κ. αναμενόμενα ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ, αλλά...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η Α.Ε.Κ. αναμενόμενα ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ, αλλά...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τις κρίσιμες χρονιές που έρχονται για την Ένωση στην UEFA και υπογραμμίζει ότι τα club στη χώρα μας οφέιλουν να βάλουν προτεραιότητα την Ευρώπη και έχει ένα υστερόγραφο.

Κάθε Τετάρτη σε περιμένουν περιστροφές* στο καζίνο της bwin. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Διάβαζα με προσοχή την ανάλυση του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ Ανδρέα Δημάτου σχετικά με τo... σήμερα και αύριο του club στην Ευρώπη. Για τη μεγάλη ευκαιρία που έχασε το περασμένο καλοκαίρι ελέω εγκληματικής επιλογής στον πάγκο της (σ.σ.: Μιγκέλ Καρντόσο) και του αποκλεισμού από την Τραμπζονσπόρ. Υπάρχουν μπροστά τις και άλλες τέτοιες, ευκαιρίες εννοώ, αφού έχει τη δυνατότητα με δυο καλές απλά παρουσίες (συμμετοχή σε ομίλους κοινώς) να φτιάξει το μέλλον της μια και καλή, κάτι που σημειώνεται στο κείμενο του Ανδρέα Δημάτου!

Η Ένωση και όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή οφείλουν να μεταφράσουν σωστά όλα όσα αναφέρει το κείμενο αυτό και να θέσουν ως βασικό και πρωταρχικό στόχο το ευρωπαϊκό μέλλον του club, αφού αυτό θα συνιστά και εγγύηση για το μέλλον γενικά του ποδοσφαιρικού (και όχι μόνο) τμήματος. Καλό είναι το πρωτάθλημα, μια χαρά και το Κύπελλο, όμως προτεραιότητα για την ΑΕΚ (και όλες τις ελληνικές ομάδες) θα πρέπει να είναι από την επόμενη σεζόν η ευρωπαϊκή τους παρουσία, η βαθμολογική τους συγκομιδή και να επιχειρήσουν να σώσουν ότι... σώζεται...

Μπορεί να μην προκρίθηκε πέρυσι, να ήταν κακή σεζόν και χαμένη ευκαιρία για την ΑΕΚ, όμως με όσα πέτυχε το προηγούμενο διάστημα (τα δυο τελευταία χρόνια πριν από τη σεζόν που διανύουμε και βρίσκεται σε παύση) κατάφερε να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ. Όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει ότι θα γίνει τότε που η Ένωση κατάφερνε να μπει στους ομίλους των αστεριών, της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τον ξεπέρασε γιατί έως τότε είχε βασική προτεραιότητα το ευρωπαϊκό της μέλλον και το άξιζε σε απόλυτο βαθμό.

Η μεγάλη Κυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου φώναξε και γνωστοποίησε την επιστροφή της (και) στην Ευρώπη με σημαντικά αποτελέσματα και προκρίσεις. Χρειάστηκε – υποχρεώθηκε να κάνει υπερβάσεις για να φτάσει σε ομίλους, τόσο του Europa, όσο και του Champions League και μάλιστα διαδοχικά... Δεν ήταν εύκολο να πετάξει έξω την Μπριζ για το Europa και μάλιστα αήττητη (ισοπαλία εκτός και νίκη εντός με το εμφατικό 3-0) και έπειτα από ένα χρόνο με τον ίδιο τρόπο (χωρίς να γνωρίσει ήττα κοινώς) τις Σέλτικ και Βίντι για να βρεθεί στη διοργάνωση των αστεριών...

Παράλληλα κατάφερε να φτάσει, να ισοφαρίσει και να ξεπεράσει το δικό της αήττητο ρεκόρ (κρατούσε από τη σεζόν 2002 και έως το 2003) το οποίο συνιστούσε ρεκόρ και της χώρας. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει καταφέρει να δώσει 14 αναμετρήσεις και να μη χάσει σε καμία από αυτές. Ένα εθνικό ρεκόρ το οποίο δύσκολα θα σπάσει όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό σε διοργανώσεις επιπέδου Champions League και Europa League. Διότι αν πάμε παρακάτω -όπως φαίνεται ότι θα μας συμβεί- στο Europa League 2 για παράδειγμα δεν θα 'χει και ιδιαίτερη αξία ένα νέο εθνικό ρεκόρ!

Όπως υπογραμμίζει ο Ανδρέας Δημάτος στο κείμενό του: «Η ΑΕΚ θα ξεκινήσει την επόμενη στη θέση 71 και αυτό γιατί θα βγάλει από την τρέχουσα 5ετία της την τελευταία μηδενική σεζόν της ευρωπαϊκής της απουσίας. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ θα τερματίσει την εφετινή σεζόν στη θέση 72 της UEFA αλλά επειδή θα βγάλει τη δεύτερη καλύτερη σεζόν της 5ετίας του, στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν θα βρεθεί στη θέση 81», τη στιγμή που «πό τη στιγμή που επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η ΑΕΚ είναι δεύτερη σε συγκομιδή ευρωπαϊκών βαθμών πίσω από τον Ολυμπιακό και με δέκα πόντους περισσότερους από τον ΠΑΟΚ»!

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ είναι το αναμενόμενο και για την ιστορία του club προφανώς το αυτονόητο. Έτσι πρέπει (και μόνο) να το υποδεχθεί όλος ο... κιτρινόμαυρος οργανισμός, να μη μείνει σε αυτό, να εστιάσει στο δάσος και όχι στο δέντρο, κάτι που ευτυχώς συμβαίνει απ' όσο μπορώ να καταλάβω από το ρεπορτάζ και από όσες απόψεις έχω ακούσει μέσα από την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ.

Αυτό προκύπτει (σ.σ.: ότι δηλαδή δεν εστιάζουν στο... δέντρο στην Ένωση) και από την ανάλυση του υπευθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ ο οποίος εστιάζει στο δάσος τονίζοντας: «Η ΑΕΚ έχει μπροστά της δύο ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις στις δύο προσεχείς ευρωπαϊκές σεζόν, που θα καθορίσουν και το πόσο επιτυχημένη θα είναι τελικά η επιστροφή της στις διοργανώσεις της UEFA. Kαι εφέτος και του χρόνου θα βγάλει σχεδόν μηδενικές σεζόν και ο στόχος της επιστροφής στο top-50 είναι κάτι παραπάνω από εφικτός».

Αυτό είναι όλο το... ζουμί! Στόχος πρέπει να είναι ένας: η επιστροφή της ΑΕΚ στο top-50 του UEFA Ranking. Μπορεί να συμβεί; Αν υπολογίσουμε ότι στο ενδεχόμενο που η Ένωση επαναλάμβανε δυο σεζόν ευρωπαϊκής παρουσίας σε φάση ομίλων ανάλογες με εκείνη στο Europa League της σεζόν 2017-2018 θα έμπαινε στο top30-40 της σχετικής λίστας της UEFA, τότε είναι πιθανό για να πετύχει την επιστροφή στο top 50 να της φτάνουν δυο προκρίσεις και απλές (αξιοπρεπείς μα δίχως πρόκριση) συμμετοχές σε ομίλους του Europa.

Ωστόσο όπως δεν φτάνει τούτη την περίοδο ο Ολυμπιακός για όλη τη χώρα, ή έστω η ΑΕΚ της σεζόν 2017-2018, δεν θα αρκεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο να το καταφέρει η Ένωση. Οφείλουν όλα τα club που θα 'χουν ευρωπαϊκό εισιτήριο να θυσιάσουν ακόμη και τη σεζόν εντός συνόρων για να πετύχουν την υπέρβαση για χάρη του εγχώριου ποδοσφαίρου. Αρκεί να λειτουργήσουν για το κοινό και ακόμη περισσότερο για το δικό τους καλό μέλλον. Διότι η νοοτροπία του πρώτου στο χωριό μας έφερε... τελευταίους και σε χάλια κατάσταση στην... πόλη!

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος πάντως... Μακάρι να διαψευστώ!

Υγ: Είναι μερικοί άνθρωποι που σε κερδίζουν τόσο εύκολα με τον λόγο τους. Απολαμβάνω να διαβάζω και να ακούω συνεντεύξεις του Γιώργου Μπαντη. Όπου σας δοθεί η ευκαιρία μη το χάσετε. Ελπίζω να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια του ΠΣΑΠ και του Gazzetta.gr: την Παρασκευή αρχίζει σε τούτο το site ο τηλεμαραθώνιος αλληλεγγύης, όλων των ποδοσφαιριστών και όχι μόνο, όλων των Ελλήνων αθλητών επί της ουσίας, για την ενίσχυση με ιατρικό εξοπλισμό των νοσοκομείων της χώρας και φυσικά των γιατρών που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία του κορονοϊού. Το ραντεβού είναι για την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 18:00... Σας περιμένουμε όλους στο gazzetta.gr!

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης