Ο Γκαρσία και η πιο μεγάλη επιτυχία των ακαδημιών του ΠΑΟΚ

Ο Γκαρσία και η πιο μεγάλη επιτυχία των ακαδημιών του ΠΑΟΚ

Ο Γκαρσία και η πιο μεγάλη επιτυχία των ακαδημιών του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα φοβερά επιτεύγματα των ακαδημιών του ΠΑΟΚ που δεν περιορίζονται μόνο στην ανάδειξη ποδοσφαιρικών ταλέντων. Αναλύει βέβαια και τα προβλήματα που υπάρχουν...

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Είναι πολύ σημαντικό ότι και φέτος η κ19 του ΠΑΟΚ εξασφάλισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος έχοντας μάλιστα διατηρήσει το αήττητό της. Ο ΠΑΟΚ έχει να χάσει στο πρωτάθλημα κ19 από τον Δεκέμβριο του 2017! Δυόμιση σεζόν! Παρολ’ αυτά, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι το πιο σημαντικό για τον ΠΑΟΚ…

Αλήθεια είναι ότι για τους 18χρονους-19χρονους ποδοσφαιριστές, αποτελεί μεγάλο μάθημα η συνήθεια στον πρωταθλητισμό και η… απέχθεια στην ήττα. Οι νεαροί του Πάμπλο Γκαρσία έχουν πάρει άριστα 20! σε αυτό το κομμάτι. Και δεν μιλάμε για μία ομάδα, μία φουρνιά! Αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Προσέξτε…

Το σερί ξεκίνησε από τους 99άρηδες πρόπερσι, αυτοί άλλαξαν και ήρθε η εκπληκτική περσινή ομάδα των –ως επί το πλείστον- γεννημένων το 2000 που έπαιξε μπαλάρα και πήρε τον τίτλο με απολογισμό 28-2-0, έφυγαν και αυτοί, άλλαξε το ρόστερ και παρολ’ αυτά, οι φετινοί από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί το 2001, πετυχαίνουν τα ίδια ακριβώς όπως και οι προηγούμενοι!

Οι φουρνιές αλλάζουν, οι πρωταθλητές (με ότι συνεπάγεται αυτό σαν νοοτροπία για την μετέπειτα καριέρα τους) παραμένουν και φυσικά κάτι ανάλογο ισχύει στους μικρότερους, μια και ανάλογα είναι τα αποτελέσματα σε όλες τις ηλικίες.

Το επίπεδο των παικτών είναι σπουδαίο γι’ αυτές τις ηλικίες, το γεγονός αποδεικνύεται και από τις κλήσεις στις Εθνικές ομάδες, αλλά το κέρδος του ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο αυτό.

Ο ΠΑΟΚ από τις ακαδημίες του δεν βγάζει μόνο ποδοσφαιριστές. Φυσικά βγάζει και προπονητές. Η εξέλιξη του Γκαρσία αυτά τα χρόνια είναι εκπληκτική. Το λένε όσοι είναι δίπλα του. Η πορεία της φετινής ομάδας που αρχικά λογίζονταν ως τρίτο-τέταρτο φαβορί για το πρωτάθλημα και το απόλυτα οργανωμένο ποδόσφαιρο που έπαιξε με την εξαιρετική βελτίωση που παρουσίασαν τα παιδιά μέσα στο γήπεδο, πιστώνεται στον Ουρουγουανό! Μία ομάδα με πλάνο, υπομονή στο παιχνίδι, σκληρότητα, πειθαρχία και επιθετικότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και άριστη νοοτροπία σε κάθε έδρα, μία ακόμη ομάδα ποδοσφαίρου που δικαίωσε το δόγμα… «όλες οι ομάδες βγάζουν μέσα στο γήπεδο τον χαρακτήρα του προπονητή τους».

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν μέσα από τις ακαδημίες του που λειτουργούν άψογα με την καθοδήγηση του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου, με τεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Γεωργιάδη, βγάζουν παίκτες υψηλού επιπέδου, βγάζουν προπονητές (Γκαρσία, Ίβιτς νωρίτερα, Σνάουτσνερ και άλλοι), γυμναστές που ανεβαίνουν στους μεγάλους, προπονητές τερματοφυλάκων, γιατρούς, αναλυτές και πολλούς ακόμη! Ο, τι μπορεί να χρειάζεται η πρώτη ομάδα στο μέλλον!

Μεγάλη υπόθεση αυτή, απόδειξη της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται…

Ναι όμως μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η αυτονόητη ερώτηση: «Κάτσε ρε μεγάλε! Και ποιος από τους μικρούς ποδοσφαιριστές καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα;»

Τεράστιο το θέμα αυτό! Αφορά τον ΠΑΟΚ και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο και αν φέτος οι Μιχαηλίδης, Τζόλης, Τσιγγάρας και άλλοι, είναι ένα-δύο-τρία σκαλιά επάνω από όλα τα παιδιά στο πρωτάθλημα κ19, όσο και αν πέρυσι κάτι ανάλογο γίνονταν με τον Λύρατζη, τον Διαμαντή, τον Χατζηστραβό, οι μεγάλοι του ΠΑΟΚ έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο ποιότητας και οι απαιτήσεις αλλά και η πίεση είναι τόσο μεγάλες, που πραγματικά η απόσταση από τις ακαδημίες στο αντρικό ποδόσφαιρο, είναι τεράστια. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να κάνει το άλμα και απευθείας να καθιερωθεί. Δεν γίνεται. Η μεγάλη ομάδα έχει τόσες υποχρεώσεις που δεν μπορεί να περιμένει την εξέλιξη του οποιουδήποτε μικρού που θα ανέβει. Αυτό συμβαίνει στον ΠΑΟΚ, στον Ολυμπιακό, ίσως και να μην ισχύει για τον Παναθηναϊκό. Που είχε την πολυτέλεια και τον χρόνο να ποντάρει πρώτα στην εξέλιξη του κάθε Μπουζούκη και Χατζηγιοβάννη και μετά στο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχει λύση γι’ αυτά τα παιδιά πέρα από την δοκιμή για ένα-δύο χρόνια σε μία άλλη αντρική ομάδα μικρότερου επιπέδου, η εξοικείωση με τις δυσκολίες του αντρικού ποδοσφαίρου και η επιστροφή στον ΠΑΟΚ ώστε πιο έτοιμοι (σωματικά και από παραστάσεις) να δοκιμάσουν την τύχη τους από καλύτερη βάση.

Γι’ αυτό λοιπόν είναι ΝΤΡΟΠΗ, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ, είναι ΑΝΟΗΣΙΑ τεράστιου μεγέθους, το ότι οι μεγάλοι Σύλλογοι στη χώρα δεν έχουν δικαίωμα να δημιουργήσουν Β΄ ομάδες που θα μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες. Όποιοι μπορούν και θέλουν…

Γιατί αυτό δεν προχωράει έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ (και όποιος άλλος μπορεί) να δοκιμάζει-αξιοποιεί τα ταλέντα του σε χαμηλές εθνικές κατηγορίες και μετά όποιος αντέχει και ξεχωρίζει να μπαίνει πιο έτοιμος στους μεγάλους; Γιατί δεν προωθείται αυτή η λύση που θα μειώσει και τους δανεισμούς οι οποίοι ΣΑΦΩΣ δημιουργούν άλλα προβλήματα στο πρωτάθλημα της SuperLeague;

Ο ΠΑΟΚ φωνάζει και προτείνει κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια… Επίσημα και ανεπίσημα! Δυστυχώς δεν έχει γίνει βήμα προόδου…

Έστω κι’ έτσι η πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένη να βρει τον όποιο τρόπο μπορεί να αξιοποιήσει τα παιδιά αυτά. Την περιουσία της δηλαδή! Και θα το κάνει. Φέτος, αρκετοί από όσους έπαιξαν δανεικοί ξεχωρίζουν στις ομάδες τους και θα δοκιμάσουν να επιστρέψουν! Και όχι μόνο αυτοί…

* Το πρώτο θέμα που αφορά τον ελληνικό λαό την συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο, σχετίζεται με την εκπληκτική πειθαρχία που επιδεικνύει το πολύ μεγάλο ποσοστό, στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την μη εξάπλωση του κορονοϊού. Πολύ μεγαλύτερη συνέπεια και πειθαρχία σε σχέση με άλλους –θεωρητικά- πιο πειθαρχημένους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το πρώτο και το κυρίαρχο, Έπεται, το ότι ελάχιστοι Έλληνες (μπροστά στο σύνολο) δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα. Δεν είναι δηλαδή τόσο μεγάλο θέμα το ότι δύο ιερείς στην Αττική και σε ένα νησί έκαναν ανοικτή λειτουργία. Είναι θετικό το ότι χιλιάδες σε όλη τη χώρα, κατάλαβαν το πρόβλημα και δεν ανοίγουν τις εκκλησίες για πρώτη φορά στην ιστορία!

Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν ακόμη και γι’ αυτό το ζήτημα να φαγωνόμαστε μεταξύ μας και μερικοί να βγάζουν μίσος για τους άλλους και τη στάση τους.

Ψυχραιμία…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.