Οι τριαντάρηδες του ΠΑΟΚ το παρόν και το μέλλον τους

Οι τριαντάρηδες του ΠΑΟΚ το παρόν και το μέλλον τους

Οι τριαντάρηδες του ΠΑΟΚ το παρόν και το μέλλον τους

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί να καταγράψει μερικά από τα δεδομένα που αφορούν τους πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες του ΠΑΟΚ και τα ενδεχόμενα για το μέλλον τους σε σχέση με την προσπάθεια της ομάδας να εξορθολογίσει το ρόστερ σε σχέση με το μπάτζετ που διαθέτει.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Καλό μεσημέρι και καλή δύναμη σε όλους. Με υγεία…

Βλέποντας μπροστά, γνωρίζουμε ότι ο ΠΑΟΚ –όπως και κάθε άλλη μεγάλη και οργανωμένη ομάδα- μπορεί και πρέπει να ετοιμάζεται για του χρόνου. Για μερικές ομάδες υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ακόμη και αν δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα τελειώσει η φετινή σεζόν.

Όπως αναφέραμε και στο περασμένο blog, ο ΠΑΟΚ έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό του ρόστερ του σε σχέση και με το μεγάλο μπάτζετ που διαθέτει, κάτι που απαιτεί μία ελάφρυνση σε συμβόλαια και μία καλύτερη ισορροπία στις ηλικίες.

Αναπόφευκτα, γεννάται θέμα για τους πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες, οι οποίοι έχουν και μεγάλα συμβόλαια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι: Βαρέλα 32, Κρέσπο 33, Μάτος 34, Μαουρισιο 31, Βερνμπλουμ 33, Μπίσεσβαρ 32, Στοχ 30, Ελ Καντουρί 30,Βιεϊρίνια 34. (Ας μην βάλουμε στην ίδια κατηγορία τους 30χρονους τερματοφύλακες Πασχαλάκη και Ζίφκοβιτς).

Τι μπορεί να γίνει με όλους αυτούς στον ΠΑΟΚ;

Το όλο θέμα των συμβολαίων-ανανεώσεων ξεκίνησε με τον Βαρέλα. Ο ΠΑΟΚ έκανε το λάθος πέρυσι και άφησε αυτό το θέμα να φθάσει στον Ιούνιο. Το πολύ μεγάλο λάθος να μην κλείσει αυτή η υπόθεση από τα Χριστούγεννα του 2018, το πλήρωσε με διάφορους τρόπους. Αρχικά και όταν φάνηκε ότι ο Βαρέλα φεύγει, η πίεση οδήγησε σε μεγάλα-πολυετή συμβόλαια των Μπίσεσβαρ και Κρέσπο. Όταν τελικά έμεινε και ο Βαρέλα και αυτή την παραμονή την πλήρωσε με πολύ μεγάλο συμβόλαιο. Και οι τρεις μετά τη χρονιά του πρωταθλήματος, υπέγραψαν για τρία χρόνια.

Παρενθετικά, επειδή φέτος δεν τα έχουν πάει καλά σε επίπεδο απόδοσης, ήδη έχει αρχίσει η μουρμούρα γι’ αυτή την απόφαση. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Μια τέτοια κίνηση δεν κρίνεται ούτε στην υπογραφή όπου υπάρχει χαρά, ούτε στις κρίσεις, που επικρατεί γκρίνια. Στο τέλος θα φανεί τι προσέφεραν…

Τώρα όμως τι γίνεται; Κατ’ αρχάς όποιος πιστεύει ότι τα συμβόλαια όσο εύκολα υπογράφονται, άλλο τόσο εύκολα σπάνε, δεν έχει αντιληφθεί σωστά την κατάσταση. Η φράση… «να διώξουν τον τάδε και τον δείνα» για παίκτες που έχουν συμβόλαιο, εύκολα λέγεται, αλλά πολύ δύσκολα υλοποιείται. Το ξεπερνάμε αυτό και πάμε στα άλλα. Φέτος λήγουν τα συμβόλαια Βιεϊρίνια, Μάτος και Μαουρίσιο. Άλλη μία σπουδαία τριάδα ποδοσφαιριστών που γράφει και έγραψε ιστορία στον ΠΑΟΚ, όπως και αυτή με τα συμβόλαια που έληγαν το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ΠΑΟΚ και πάλι δεν κινήθηκε γρήγορα, αλλά φέτος οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Από όλες τις πλευρές. Εντός και εκτός ομάδας.

Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι την υποχρέωση της αλλαγής του ρόστερ, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον ΠΑΟΚ χωρίς τον Βιεϊρίνια (κυρίως) αλλά και τον Μάτος. Παίκτες για τους οποίους είμαι σίγουρος από όλες τις πλευρές, ότι μπορούν να προσφέρουν και για άλλα χρόνια. Αυτή βέβαια είναι προσωπική άποψη, προφανώς και δεν αποφασίζω εγώ, φυσικά και δεν θέλω να πείσω κανέναν για κάτι, ενώ αυτονόητο είναι ότι ούτε υπάρχει περίπτωση να μπω στη διαδικασία του… πόσο κοστίζει όλο αυτό.

Η ανανέωση- ελάφρυνση είναι υποχρεωτική και λογικά μπορεί να επιτευχθεί σε άλλες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών. Ο Στοχ έχει πει ότι θέλει να αποχωρήσει, υπάρχει ο Μαουρίσιο που αγωνίζεται σε θέση όπου η ομάδα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις, μέσα σε όλα είναι το λεπτό θέμα Βέρνμπλουμ και φυσικά η περίπτωση Ελ Καντουρί, παίκτη που αμφισβητείται έντονα, αλλά αποδείχθηκε ότι πιο εύκολα μπορεί να φέρει πρόταση από ομάδα του εξωτερικού.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα σενάρια για το πώς θα ισορροπήσει και πώς θα ελαφρύνει το ρόστερ μπορεί να είναι πάρα πολλά και φυσικά δεν αφορούν μόνο αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Προφανώς υπάρχουν πολλά σενάρια για άλλες αποχωρήσεις και φυσικά οι ανάγκες για προσθήκες.

Είναι βέβαιο ότι τα έχουν «δουλέψει» στον ΠΑΟΚ και δεν μένει παρά να δούμε τα αποτελέσματα. Όσο πιο γρήγορα φανούν, τόσο το καλύτερο. Και εδώ χρειάζεται πλάνο, συγκεκριμένη σταθερή πολιτική και άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία που θα το εφαρμόσουν. Για να δούμε…

* Ποιος να το πίστευε ότι θα έφευγε κόσμος από την Αγγλία για να έρθει στην Ελλάδα, μια και εδώ θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια στο κομμάτι της υγείας και των συνθηκών που επικρατούν;

Αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους προηγμένους της Ευρώπης αντιμετώπισαν επιπόλαια τον ιό και τώρα… τρέχουν. Οι παραδοσιακά πιο οργανωμένοι του Βορρά, αλλά και οι πιο ανέμελοι νότιοι.

Για εμάς να θυμίσουμε -όπως όλοι οι ειδικοί λένε- ότι οι επόμενες μέρες μέχρι τις αρχές Απριλίου, θα είναι οι πιο δύσκολες και οι πιο κρίσιμες. Γι’ αυτό τώρα στα δύσκολα, επιβάλλεται να μείνουμε σπίτι.

Υπομονή…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.