Αγιά Σοφιά: Από τα μπετά στo σήμερα! (pics)

Δημήτρης Βέργος
Το gazzetta.gr παρουσιάζει βήμα - βήμα την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα, μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για την επιστροφή της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σαράντα μέρες απέχουμε για να συμπληρώσει η Αγιά Σοφιά 1000 μέρες εργασιών και κάθε μέρα που περνάει, μεγαλώνει όλο και περισσότερο την προσμονή των φίλων της ΑΕΚ για την επιστροφή στα πατρογονικά της εδάφη, στη δική της γειτονιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι εργασίες όλο αυτό το διάστημα «έτρεξαν» με ταχύτατους ρυθμούς φέρνοντας τους κιτρινόμαυρους όλο και πιο κοντά σε αυτό που πάντα λαχταρούσαν από τη στιγμή που έμειναν χωρίς σπίτι. Αυτό πλέον αποτελεί μια κακή ανάμνηση καθώς δεν έχει μείνει πλέον πολύς καιρός που η ΑΕΚ θα ξαναπαίξει στην παραδοσιακή της γειτονιά και θα γεμίσει με συγκίνηση όλους τους Ενωσίτες. Τι έχει συμβεί λοιπόν αυτούς τους 32 μήνες των εργασιών που έχουν δημιουργήσει το στολίδι της Νέας Φιλαδέλφειας; Θυμηθείτε το μέσα από ένα flashback 21 φωτογραφιών, δύο ακριβώς χρόνια μετά από τα πρώτα μπετά που έπεσαν στο οικόπεδο της ΑΕΚ.

Η οικοδομική άδεια

Έπειτα από έναν αγώνα ετών, η ΑΕΚ στις 25 Ιουλίου του 2017 ανακοινώνει την είδηση που όλοι οι φίλοι της περίμεναν με τόση ανυπομονησία. Η οικοδομική άδεια για την ανέγερση της Αγιά Σοφιάς ήταν στα χέρια της Ένωσης. «Το όνειρο των ΑΕΚτζήδων απανταχού της γης δεν είναι πια όνειρο: αποτελεί χειροπιαστή πραγματικότητα! Αρχισε από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στη γη των προγόνων μας! Τα δικά μας τείχη θα είναι ψηλά και δεν θα ξαναπέσουν ποτέ. Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε! Εκεί που κλάψαμε, εκεί που πονέσαμε, εκεί που πανηγυρίσαμε, εκεί που αντικρίσαμε για πρώτη φορά κιτρινόμαυρη φανέλα, εκεί που νιώσαμε το μεγαλείο ενός συλλόγου που αναδείχθηκε μέσα από τις στάχτες της ιστορίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο αγιασμός και η έναρξη των εργασιών

Η ΑΕΚ δεν έχασε χρόνο. Δύο ημέρες αργότερα, στις 27 Ιουλίου προχωρά στον αγιασμό του οικοπέδου, με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που πάλεψε απέναντι σε όλους και σε όλα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το χτίσιμο του γηπέδου να τονίζει μπροστά στον κόσμο της Ένωσης: «Τα τείχη της Αγια Σοφιάς θα είναι ψηλά, άτρωτα και δεν θα πέσουν ποτέ»! Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 28 Ιουλίου, οι πρώτες μπουλντόζες για τις χωματουργικές εργασίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους στη Νέα Φιλαδέλφεια, πιάνοντας δουλειά. Οι εργασίες της κατασκευής του νέου γηπέδου είχαν πλέον και με τη βούλα ξεκινήσει!

Η πρώτη φάση της κατασκευής και η ομάδα στην Αγιά Σοφιά

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 η πρώτη φάση του γηπέδου είχε πλέον ολοκληρωθεί, με τις εκσκαφές και τα έργα αντιστήριξης και πλέον το πρότζεκτ έμπαινε άμεσα στη δεύτερη φάση των εργασιών. Μάλιστα στα τέλη του Δεκέμβρη, στα μέσα της σεζόν δηλαδή κατά την οποία η ΑΕΚ θα επέστρεφε στην κατάκτηση του τίτλου έπειτα από 24 χρόνια, οι παίκτες της πρώτης ομάδας με τον Μανόλο Χιμένεθ θα επισκέπτονταν το οικόπεδο προσφέροντας εικόνες από το μέλλον...

Τα πρώτα μπετά

Στις 15 Μαρτίου του 2018 πέφτει η πρώτη πλάκα στην Αγιά Σοφιά. Τα πρώτα μπετά δηλαδή είναι γεγονός, ενώ ο Δημήτρης Μελισσανίδης κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο εργοτάξιο, μιλώντας με τους τεχνικούς του έργου, βλέποντας από κοντά την πρόοδο των εργασιών και μαθαίνοντας τα επόμενα βήματα. Οι εργασίες στο γήπεδο «έτρεχαν» καθημερινά, με την παλιά θύρα 21 να σηκώνεται και τις σκυροδετήσεις να συνεχίζονται.

Οι εξέδρες σηκώνονται

Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ τον Μάιο του 2018 θα πανηγύριζε την κατάκτηση του τίτλου. Οι παίκτες στο ανοιχτό πούλμαν γιόρτασαν με τους φίλους της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή φτάνοντας μέχρι το υπο κατασκευή γήπεδο. Η Αγιά Σοφιά όσο περνούσε ο καιρός άρχιζε να αποκτά όλο και περισσότερο τη μορφή του γηπέδου με τις κερκίδες να ορθώνονται όλο και περισσότερο.

Και οι πυλώνες ορθώνονται

Δεν ήταν φυσικά μόνο οι εξέδρες που καθημερινά έπαιρναν όλο και μεγαλύτερο ύψος, καθώς ήδη είχε αρχίσει και η κατασκευή των πυλώνων, με έναν εξ αυτών να παίρνει μορφή και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Πάνω στους οποίους θα στηριζόταν το στέγαστρο του οποίου την κατασκευή θα αναλάμβανε η ιταλική εταιρία Cimolai έπειτα από τη συμφωνία το καλοκαίρι του 2018.

Το γήπεδο αρχίζει να παίρνει μορφή

Οι εξέδρες που είχαν σηκωθεί και οι πρώτες κερκίδες που είχαν πλέον αρχίσει να τοποθετούνται, έδιναν ακόμα καλύτερο σχηματισμό στην υπό κατασκευή Αγιά Σοφιά. Πλέον η μορφή του γηπέδου ήταν ακόμα πιο έντονη, τη στιγμή που οι πυλώνες έπαιρναν όλο και περισσότερο μπόι.

Οι εξέδρες ενώνονται

Μέχρι το τέλος του 2018, μέσα σε εννιά μόλις μήνες δηλαδή από τη στιγμή που έπεσαν τα πρώτα μπετά, η Αγιά Σοφιά είχε κάνει τεράστια βήματα προόδου στις εργασίες, με τις εξέδρες να ενώνονται πλέον στους πυλώνες και τον ενθουσιασμό των φίλων της ΑΕΚ να εκτοξεύεται! Τρεις μήνες αργότερα όλο και περισσότερες κερκίδες είχαν πλέον τοποθετηθεί και η εξέλιξη στην κατασκευή του γηπέδου από δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν περίπου από το ίδιο σημείο ήταν πλέον πέρα για πέρα εντυπωσιακή.

Έναν χρόνο μετά τα πρώτα μπετά

Η αεροφωτογραφία τον Μάρτιο του 2019, έναν χρόνο δηλαδή μετά την πρώτη πλάκα που έπεσε στο γήπεδο, μαρτυρούσε την πραγματικότητα. 365 μέρες μετά από τα πρώτα μπετά, η Αγιά Σοφιά ορθωνόταν περήφανη στη Νέα Φιλαδέλφεια, γεμίζοντας με συγκίνηση τους Ενωσίτες.

Η Αγιά Σοφιά έχει σχεδόν κλείσει περιμετρικά

Δύο μήνες πιο μετά, τον Μάιο του 2019, η Αγιά Σοφιά είχε σχεδόν κλείσει περιμετρικά, με τους πυλώνες να στέκονται περήφανοι. Λίγο ακόμα είχε μείνει για να ενωθεί και η παλιά Σκεπαστή, ενώ οι εργασίες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή και των υπόλοιπων εξεδρών συνεχίζονταν.

Η κατασκευή του στεγάστρου ξεκινάει

Πλέον η κατασκευή της Αγιά Σοφιάς έμπαινε στην πιο εντυπωσιακή της φάση καθώς ήδη γινόταν η συναρμολόγηση για να ξεκινήσει η κατασκευή του στεγάστρου. Τα πρώτα κομμάτια άρχισαν να τοποθετούνται τον Ιούνιο του 2019 και μέσα σε μερικούς μήνες το αποτέλεσμα θα άφηνε τους πάντες με το στόμα ανοικτό.

Η τοποθέτηση του στεγάστρου

Οι εργασίες της κατασκευής του στεγάστρου μέσα στο καλοκαίρι πήραν… φωτιά! Αρχικά με την πρόσθεση των στηριγμάτων του στεγάστρου πάνω στους πυλώνες. Και εν συνεχεία με την τοποθέτηση του, αρχίζοντας και αυτό βδομάδα με βδομάδα να παίρνει μορφή.

Η Αγιά Σοφιά έκλεισε περιμετρικά

Η Αγιά Σοφιά είχε κλείσει πλέον περιμετρικά και είχε αποκτήσει πλέον τη μορφή ενός κανονικού γηπέδου, ενώ μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2019 ο μισός σκελετός του στεγάστρου είχε τοποθετηθεί, ενώ είχαν αρχίσει να μπαίνουν και οι πρώτες μεμβράνες.

Το στέγαστρο ολοκληρώνεται και οι υπογραφές της υπογειοποίησης πέφτουν

Μέχρι τον Νοέμβριο η σκιά του στεγάστρου κάλυπτε όλο και περισσότερο την Αγιά Σοφιά, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου έφτασαν και τα καλά νέα από την Περιφέρεια. Οι υπογραφές για την υπογειοποίηση έπεσαν στις 9 Δεκέμβρη, ένα έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμα ένα εμπόδιο είχε ξεπεραστεί και οι εργασίες είχαν πάρει πλέον το πράσινο φως για να ξεκινήσουν.

Η εντυπωσιακή Αγιά Σοφιά σήμερα

Τον Φλεβάρη που μας πέρασε οι εργασίες του στεγάστρου είχαν πλέον ολοκληρωθεί, σκεπάζοντας την Αγιά Σοφιά που στέκεται πια επιβλητική. Οι πρώτες εσωτερικές εργασίες στις σουίτες προχωράνε (θα ακολουθήσουν έπειτα και εκείνες εξωτερικά του γηπέδου), όπως και τα έργα αντιστήριξης για την κατασκευή των μουσείων και των χώρων αναψυχής στην πλευρά της παλιάς σκεπαστής, ενώ μετράμε αντίστροφα και για την έναρξη της υπογειοποίησης έπειτα και από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί. Η Αγιά Σοφιά μπαίνει ολοταχώς στην τελική της ευθεία…