Μίχελ: «O ΠΑΟΚ χρειάζεται ανανέωση»

Μίχελ: «O ΠΑΟΚ χρειάζεται ανανέωση»

Gazzetta team
Μίχελ: «O ΠΑΟΚ χρειάζεται ανανέωση»

bet365

Ο Λούμπος Μίχελ παρακολουθεί τον ΠΑΟΚ εξ αποστάσεως, έχει άποψη για όσα έγιναν κι αυτά που πρέπει να γίνουν και οι απόψεις του ως παρατηρητή, πλέον, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο ΠΑΟΚ της τελευταίας τριετίας, που κατάφερε να κερδίσει τέσσερις από τους έξι διαθέσιμους τίτλους, χάνοντας το έναν στα χαρτιά από την ΑΕΚ, είχε αναμφίβολα και τη σφραγίδα του Λούμπος Μίχελ.

Ο Σλοβάκος ήταν αυτός, που έκανε τις περισσότερες επιλογές των παικτών, αλλά και του προπονητή, που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ σε υψηλές πτήσεις.

Ο πρώην αθλητικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων» μίλησε στην εφημερίδα «Forza» για όλα όσα έχουν γίνει και αυτά που πρέπει να γίνουν στο μέλλον.

Πιστεύετε πως είναι το τέλος μιας επιτυχημένης εποχής; Ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος αυτής της ομάδας και να ανοίξει ένας καινούριος;

«Κάθε ομάδα χρειάζεται αλλαγές! Πρέπει να γίνονται στοχευμένες κινήσεις. Όχι απλά να αλλαχθούν 5-6 ποδοσφαιριστές. Δεν θα έλεγα πως είναι τέλος εποχής, απλά πιστεύω πως χρειάζεται μία ανανέωση. Για παράδειγμα, υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ αυτό, που παρά το γεγονός πως είναι 30+ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Για παράδειγμα οι Μάτος και Βιεϊρίνια είναι ηγέτες, έχουν μέσα τους το dna του ΠΑΟΚ. Η ομάδα έχει αρκετούς ταλαντούχους νεαρούς παίκτες και σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσει να τους στηρίζει. Πιστεύω πως το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται 2-3 στοχευμένες κινήσεις και όχι 7-8 μεταγραφές».

Η ομάδα είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη ηλικιακά από ότι πέρυσι. Πιστεύετε ότι αυτό επηρεάζει την απόδοση της;

«Δε νομίζω πως είναι η ηλικία που επηρέασε φέτος την ομάδας, αλλά το γεγονός πως έφυγε ο Ράζβαν Λουτσέσκου. Οι παίκτες τον εμπιστεύονταν και τον αγαπούσαν και ήταν ίσως ο καταλληλότερος για τον ΠΑΟΚ. Το να βρεις τον σωστό προπονητή είναι κάτι δύσκολο. Στη Σαχτάρ έψαχναν έξι χρόνια μέχρι να βρουν τον κατάλληλο. Όταν μια ομάδα βρει τον σωστό -για αυτήν- προπονητή, είναι σημαντικό να τον κρατήσει, όσο περισσότερο γίνεται. Νομίζω πως ο Λουτσέσκου έφυγε νωρίς».

Τι θα χρειαστεί ο νέος ΠΑΟΚ;

«Αρχικά θα πρέπει να ξεφορτωθεί το θέμα με το Financial Fair Play. Τόσο το προηγούμενο καλοκαίρι, όσο και αυτό, ήρθαν παίκτες με ακριβά συμβόλαια, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να φέρει παίκτες, απλά για να κάθονται στον πάγκο. Χρειάζεται να βρει παίκτες με προσωπικότητα, που θα έχουν τη δυνατότητα να κουβαλήσουν την ομάδα στις πλάτες τους. Μία τέτοια κίνηση ήταν και η αγορά του Μίσιτς από τη Σπόρτινγκ. Ο Γιόσιπ είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής!»

Ποια είναι η λύση για να βγάλει από πάνω του ο βραχνάς του FFP;

«Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω ακριβώς τα οικονομικά στοιχεία, αλλά η λύση είναι απλή. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για να αδειάσει η ομάδα από κάποια μεγάλα συμβόλαια και να πέσουν οι μισθοί που θα δίνονται στους καινούριους παίκτες, που θα έρθουν. Φυσικά, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να πουλήσει και έναν εκ των Λημνιό, Γιαννούλη και Σφιντέρσκι, που αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να φέρουν κάποια εκατομμύρια στην ομάδα. Επίσης, ίσως ήρθε η στιγμή να δοθούν ευκαιρίες και στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Για παράδειγμα τρίτο-τέταρτο χαφ θα μπορούσε να είναι ο Μπαλογιάννης τη νέα σεζόν».

Τον φετινό ΠΑΟΚ τον παρακολουθείτε;

«Ναι, παρακολουθώ τους αγώνες ΠΑΟΚ μέσα από το PAOK TV. Αυτή η ομάδα έχει τεράστια δυναμική και είμαι σίγουρος πως δεν ξέχασε την μπάλα που ξέρει. Αυτοί οι παίκτες πέρυσι πήραν το νταμπλ! Στην αρχή της σεζόν φοβόμουν αυτά που δοκίμαζε ο νέος προπονητής. Το σύστημα που του αρέσει να παίζει, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να το υποστηρίξει, θέλει να παίζει στην ουσία με 2 φορ. Βέβαια, αν ο ΠΑΟΚ θέλει να κατακτήσει κάποιο τίτλο φέτος θα πρέπει να παίζει με το πάθος που έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου. Βέβαια, στην Ελλάδα, κάποιοι παίκτες πιστεύουν πως είναι σταρ και είναι πάνω από την ομάδα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως κανένας ποδοσφαιριστής δεν είναι αναντικατάστατος».

Έχετε καθόλου επαφές με τον ΠΑΟΚ ή από τη μέρα που φύγατε σταματήσατε;

«Φυσικά και έχω επαφές. Ακόμα μιλάω με την οικογένεια Σαββίδη, αλλά και με κάποιους παίκτες. Ήμουν στον ΠΑΟΚ για αρκετό καιρό και θέλω να βλέπω την ομάδα να προοδεύει και να μαθαίνω νέα της».

Για ακόμα μια σεζόν προσπαθούν να κλέψουν τον ΠΑΟΚ εκτός αγωνιστικών χώρων και του αφαιρούν βαθμούς μέσα σε αίθουσες. Ήσασταν μέλος της ομάδας όταν η ΑΕΚ έκλεψε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Ποιο το σχόλιο σας;

«Ακόμα θυμάμαι όσα έγιναν με την ΑΕΚ. Τώρα πάλι γίνεται το ίδιο. Οι ομάδες από την πρωτεύουσα, νομίζω προτιμούν να κερδίζουν πρωταθλήματα στα χαρτιά, παρά στο γήπεδο. Μόνο ο ΠΑΟΚ και ο Σαββίδης θέλουν να κατακτούν τίτλους στο χορτάρι, εκεί δηλαδή που είναι και το σωστό. Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που ξεκίνησε την επανάσταση για να καθαρίσει κάπως το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ πρωτοστάτησε για να έρθουν οι ξένοι διαιτητές και το VAR. Οι άλλοι δύο θέλουν να κερδίζουν πρωταθλήματα κάτω από από τραπέζια και μέσα από το παρασκήνιο. Διαβάζω κάθε μέρα όσα λέει και κάνει ο Κούγιας. Είναι αστείο όλο αυτό το... θέατρο. Δεν τους νοιάζει το ποδόσφαιρο, τους νοιάζει μόνο η τσέπη και οι δουλειές τους. Ο Σαββίδης είναι διαφορετικός από αυτούς. Ήρθε στην Ελλάδα και επενδύει στο ποδόσφαιρο εκατομμύρια, αλλά και στην κοινωνία της Βορείου Ελλάδος. Αυτό δεν τους αρέσει. Αυτοί δεν τον θεωρούν καν Έλληνα».

Φέτος ήρθε το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο και πάλι γίνονται λάθη, κυρίως, βέβαια, υπέρ του Ολυμπιακού. Έχοντας υπηρετήσει αυτό το χώρο, πιστεύετε πως οι διαιτητές φοβούνται και συμβαίνει αυτό ή είναι κάτι άλλο;

«Υπάρχει πίεση στους διαιτητές και όχι με την καλή έννοια. Θυμάμαι κάποια στιγμή έναν διαιτητή να μου λέει ότι φοβάται. Πως έχει οικογένεια και θέλει να τη βλέπει κάθε μέρα και πως η πίεση που τους ασκείται είναι τρομακτική. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω, τους καταλαβαίνω. Είναι κρίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο όλο αυτό που συμβαίνει. Η Ελλάδα λατρεύει το ποδόσφαιρο. Αυτό το άθλημα θα μπορούσε να κάνει άλματα στη χώρα σας. Ωστόσο, όπως είπα και πριν κάποιους τους νοιάζει μόνο η τσέπη τους και όχι το ποδόσφαιρο και οι ομάδες».

Διαβάσαμε αρκετά πράγματα για το μέλλον σας. Ξεκουραστήκατε σχεδόν ένα χρόνο. Είστε έτοιμος για την επιστροφή στη δουλειά σε κάποιο σύλλογο;

«Νομίζω πως ναι! Είχα κάποιες προτάσεις τον χειμώνα, αλλά ήταν αρκετά μακριά οι ομάδες και δεν ήθελα να είμαι τόσο μακριά από την οικογένεια μου. Από τον άλλο μήνα θα κάνω κάποιες επαφές και το καλοκαίρι πιθανότατα κάτι θα γίνει. Δεν αγχώνομαι, ωστόσο. Περνάω καλά με την οικογένεια μου και τα εγγόνια μου.Τα τελευταία 25 χρόνια δούλεψα σκληρά, οπότε χρειαζόμουν ξεκούραση. Ωστόσο μου λείπει το ποδόσφαιρο και ήρθε η ώρα να επιστρέψω σε αυτόν τον χώρο».

Τώρα που έχει περάσει ο καιρός τι γεύση σας άφησε το πέρασμα σας από τον ΠΑΟΚ;

«Η πίεση στον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη, κάποιες φορές θα έλεγα τεράστια. Παρόλα αυτά έχω καλές αναμνήσεις από την ομάδα και την πόλη. Μου λείπει η Θεσσαλονίκη. Είναι μια εξαιρετική πόλη. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη είναι ένα φοβερό κλαμπ με τρομερούς οπαδούς. Θα έλεγα πως μου λείπει λίγο αυτή η πίεση που ένιωθα στον ΠΑΟΚ».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα