Ο Παναθηναϊκός είναι ποδοσφαιρικό... πειραματόζωο, κι αυτό θα αλλάξει μόνο όταν φύγει ο Αλαφούζος!

Ο Παναθηναϊκός είναι ποδοσφαιρικό... πειραματόζωο, κι αυτό θα αλλάξει μόνο όταν φύγει ο Αλαφούζος!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός είναι ποδοσφαιρικό... πειραματόζωο, κι αυτό θα αλλάξει μόνο όταν φύγει ο Αλαφούζος!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ που για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια ισοπεδώνει κάθε έννοια ποδοσφαιρικής λογικής, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον Γιώργο Δώνη.

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο βαθύτατης μελέτης και τα όσα γίνονται κατά καιρούς στον σύλλογο, δημιουργούν ένα μοναδικό, ένα υπέροχο case study για σπουδαστές αθλητικού management, οι οποίοι μέσα από αυτό θα είναι σε θέση να διδαχθούν, να μάθουν, να κατανοήσουν το πως ένας ποδοσφαιρικό κλαμπ μετατρέπεται σε... πειραματόζωο, θα είναι σε θέση να καταλάβουν τι δεν πρέπει να κάνουν σε μία ποδοσφαιρική ομάδα. Τι δεν πρέπει να κάνουν, αν φυσικά δεν θέλουν να την διαλύσουν. Αν δεν θέλουν αυτή να σηκώσει κάποια στιγμή κεφάλι και να επιστρέψει στο πραγματικό της μέγεθος. Αν θέλουν να πετύχουν, πάντως, όλα τα παραπάνω, θα γνωρίζουν άριστα πως πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ο Αλαφούζος έχει επιστρέψει και πάλι σε... football manager mode, συμμετέχει πιο πολύ από κάθε άλλη φορά στα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Πως έγινε αυτό; Η εξήγηση είναι απλή. Γιατί βρήκε πρόσφορο έδαφος να το κάνει μετά την αποχώρηση του Νίκου Νταμπίζα, καθώς ο Τσάβι Ρόκα όσο καλός κι αν στην δουλειά του δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει αυτή την στιγμή σε τι μπελάδες θα τον βάλει στο μέλλον η καθημερινή επικοινωνία με τον... απερχόμενο από τον Σεπτέμβριο του 2017 μεγαλομέτοχο. Ναι σε οποιαδήποτε ομάδα η επαφή του τεχνικού διευθυντή με το αφεντικό της ομάδας θα πρέπει να είναι συχνή.

Με τον Αλαφούζο, όμως, το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει πως όταν ο μεγαλομέτοχος μπαίνει στην διαδικασία να συναποφασίζει για ποδοσφαιρικά θέματα και όταν έχει τόσο μεγάλη εμπλοκή στην καθημερινότητα της ομάδας, η μπάλα... χάνεται!

Και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, όταν θεωρεί πως ο ποδοσφαιρικός σκληρός του δίσκος είναι ένα κράμα Τσίκι Μπεγκιριστάϊν, Μόντσι και Μαουρίσιο Μάκρι, τότε ο Παναθηναϊκός βάζει μπελάδες στο κεφάλι του. Όσες φορές άφησε τις τύχες της ομάδας στους ανθρώπους που προσέλαβε για να κάνουν αυτή την δουλειά χωρίς να παρεμβαίνει, τότε σχεδόν πάντα η λογική επέστρεφε στο Τριφύλλι και κάτι καλό φαινόταν στον ορίζοντα.

Μέχρι κι αυτό να διαλυθεί για να ξεκινήσει κάτι άλλο από την αρχή. Για λόγους που πάντα μόνο ο ίδιος γνωρίζει...

Ναι, ο Παναθηναϊκός είναι ξεκάθαρα ένα ποδοσφαιρικό πειραματόζωο αυτή την οκταετία του Αλαφούζου.

* Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα στον πλανήτη που εξαιτίας του χαρακτήρα του μεγαλομετόχου της, να επιτρέπει ένα συνεχόμενο power game στο εσωτερικό του συλλόγου ανάμεσα σε τεχνικούς διευθυντές και προπονητές, όπου ο ένας... τρώει τον άλλον(βασικά οι προπονητές) για να έχει απόλυτη εξουσία, αφού αρχικά έχει καταφέρει να πείσει τον Αλαφούζο πως αυτός είναι ο καλός της υπόθεσης, είναι εκείνος που πρέπει να έχει τα κλειδιά του κλαμπ; Ο μόνος που αποδεδειγμένα δεν το έχει κάνει, ο μόνος που λειτούργησε κάτω από συγκεκριμένα πλαίσια συνεργασίας για το καλό του κλαμπ ήταν ο Νταμπίζας. Και ήδη είναι στο 2-0...

*Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που να έχει κάνει 100 μεταγραφές μέσα σε οκτώ χρόνια; 100 νέοι ποδοσφαιριστές αποκτήθηκαν μέχρι στιγμής στα χρόνια του Αλαφούζου, ξεκάθαρο δείγμα του πόσο συχνά το ράβε-ξήλωνε ήταν η επιλογή της διοίκησης του συλλόγου.

* Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που να έχει αλλάξει 9 τεχνικούς διευθυντές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά εννιά! Απίθανος αριθμός που αποδεικνύει ότι η διοίκηση του συλλόγου δεν έψαχνε ανθρώπους να χαράξουν στρατηγική και να κριθούν σε βάθος χρόνου αλλά... μάγους που μέσα σε μία σεζόν θα έκαναν τον Παναθηναϊκό ομαδάρα, με μπάτζετ που τις περισσότερες φορές ήταν κατά πολύ μικρότερα από εκείνα των ανταγωνιστών του.

* Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που το καλοκαίρι του 2018 να ξεκινά πρότζεκτ τριετίας και στον έναν χρόνο να διώχνει τον τεχνικό διευθυντή και να είναι έτοιμη στον 1.5 χρόνο να διώξει τον προπονητή, την ώρα που η ομάδα κάνει αργά και σταθερά βήματα προς την βελτίωσή της, την ώρα που η ομάδα με τα καλά της και τα κακή της, προσπαθεί να αποκτήσει την δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική στο σύνολο μίας ποδοσφαιρικής χρονιάς;

* Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που να λέει στον προπονητή της αυτά που μετέφερε ο Αλαφούζος στον Δώνη; Που ακούστηκε ο προπονητής ενός συλλόγου, να μην συμμετέχει στον σχεδιασμό της ομάδας; Προφανώς ο τεχνικός διευθυντής είναι ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος, προφανώς ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος θα πρέπει να ανήκει σε εκείνον, αλλά αγωνιστικός σχεδιασμός χωρίς να έχει συμμετοχή και λόγο ο προπονητής, δεν υπάρχει υπάρξει ποτέ και πουθενά. Πως μπορεί να λειτουργήσει έτσι μία ομάδα; Δεν μπορεί...

Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που να λέει στον προπονητή της, πως αν ανανεώσει ο Χ παίκτης, τότε εσύ θα πρέπει να φύγεις;

Ακόμη και αν τα παραπάνω αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να εξωθήσεις έναν προπονητή προς την έξοδο, δεν τα κάνεις. Και δεν τα κάνεις γιατί θα πρέπει πρωτίστως να σέβεσαι τον Παναθηναϊκό και δευτερευόντως τον άνθρωπο που βρίσκεται στον πάγκο, ανεξάρτητα από το αν έχεις αποφασίσει ότι για τους δικούς σου λόγους, δεν σου κάνει πλέον και πρέπει να πας παρακάτω.

* Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που να υπόσχεται σε οικογένειες ποδοσφαιριστών, πως το παιδί τους θα παίξει συγκεκριμένο αριθμό παιχνιδιών; Άλλο πράγμα το να ξεκαθαρίζει η διοίκηση ότι ένας ποδοσφαιριστής υπολογίζεται για βασικός, για αναπληρωματικός, για κομμάτι του rotation και άλλο πράγμα να λες και να συμφωνείς πως είτε βρέξει, είτε χιονίσει, ένας παίκτης θα παίξει 8 παιχνίδια, 10, 15 παιχνίδια τουλάχιστον.

Ποιος σοβαρός προπονητής θα έρθει στον Παναθηναϊκό, θα του πουν ότι ο Χ παίκτης πρέπει να παίξει το λιγότερο έναν αριθμό παιχνιδιών και δεν θα φτάσει στα όρια του εγκεφαλικού από την προχειρότητα και την αμπαλοσύνη μίας τέτοιας απόφασης.

* Υπάρχει άλλη σοβαρή ομάδα που να έχει δώσει τα κλειδιά της ΠΑΕ δύο φορές σε άσχετο με το αντικείμενο πρόσωπο, το οποίο αφού πρώτα διέλυσε μία φορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, επέστρεψε για να το ξανακάνει, με το πλάνο της πτώχευσης την άνοιξη του 2018;

Για να το κλείνουμε γιατί πραγματικά όσο τα διαβάζω και τα θυμάμαι, τόσο περισσότερο φουντώνω.

Για κάποιους ο Αλαφούζος ως μεγαλομέτοχος μπορεί να κάνει ότι γουστάρει. Να κάνει τον τεχνικό διευθυντή, τον σκάουτερ, τον προπονητή, να βάλει σορτσάκι και φανέλα και να μπει να παίξει. Στην λογική του ᾽ἀυτός πληρώνει, αυτός αποφασίζει᾽᾽. Θα ήμουν μαζί τους και μαζί του αν μιλούσαμε για μια από τις ναυτιλιακές του. Να μπει για παράδειγμα σε ένα βαπόρι και να κάνει τον καπετάνιο, τον αρχιμηχανικό της εταιρίας, τον ηλεκτρολόγο. Θα ήμουν μαζί τους και μαζί του αν το έκανε για παράδειγμα στο ΣΚΑΪ. Να βγει ένα βράδυ να παρουσιάσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ή να παρουσιάσει το Survivor. Να φτιάξει πρωτοσέλιδο στην Καθημερινή. No problem.

Από την στιγμή, όμως, που ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει πάρα πολύ ακριβά την επιλογή του να μετατραπεί σε ποδοσφαιρικό πειραματόζωο, από την στιγμή που μιλάμε για ένα τεράστιο μέγεθος που το υποστηρίζουν κοντά 2 εκατομμύρια άνθρωποι, συγγνώμη αλλά η λογική του ᾽᾽πληρώνει και κάνει ότι γουστάρει᾽᾽δεν μπορεί να υπάρξει. Βολεύει μόνο τους χειροκροτήτες του και αυτούς που μέσα από την ανύπαρκτη κριτική προς το πρόσωπό του, προσπαθούν να φτιάξουν το ανύπαρκτο μέχρι και σήμερα προφίλ τους.

Ο Αλαφούζος δεν μαθαίνει από τα λάθη του, δεν θέλει να μάθει, τα πλάνα στον Παναθηναϊκό θα γίνονται... αεροπλάνα όταν κάποιος θα αλλάζει τα μυαλά του μεγαλομετόχου, ο σύλλογος θα συνεχίσει να είναι πειραματόζωο και αυτό θα αλλάξει μόνο όταν φύγει ο Αλαφούζος και γυρίσει διοικητική σελίδα το Τριφύλλι.

Υ.Γ1: Ο Δώνης είτε τώρα είτε το καλοκαίρι θα αποχωρήσει. Θέμα χρόνου είναι. Το ίδιο προφανώς θα συμβεί και με τον Χρήστο. Θα μιλάμε για τρομακτική ανατροπή αν συμβεί κάτι διαφορετικό. Σε τούτη την γωνιά του κόουτς, του πιστώναμε τόσο καιρό τα θετικά, του χρεώναμε τα αρνητικά, είχαμε μια ακριβοδίκαιη στάση απέναντι του.

Αυτή την συμπεριφορά, πάντως, δεν την αξίζει. Δεν του πρέπει και έχει κάθε δίκιο να είναι έξαλλος. Βέβαια, το καλοκαίρι του 2018 ήξερε που έμπλεκε. Όπως το ήξερε και ο Νταμπίζας όταν επέστρεφε. Άλλο ο Παναθηναϊκός, άλλο ο Παναθηναϊκός του Αλαφούζου. Που θα πάει, κάποια στιγμή θα το καταλάβουν.

Το μοναδικό του λάθος στην όλη ιστορία είναι το γεγονός πως αποφάσισε να επικοινωνήσει το θέμα μέσα από την συνέντευξή του στη NOVA. Ο σωστός δρόμος θα ήταν πρώτα να προσπαθήσει να ζητήσει εξηγήσεις και να συζητήσει απευθείας με τον Αλαφούζο και στην συνέχεια να βγάλει το θέμα στον αφρό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.